Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як позбутися від харчової молі на кухні: найкращі засоби для боротьби і профілактики

  1. Перевіряємо можливі місця зараження ↑
  2. Знищуємо личинок ↑
  3. Боремося з метеликами ↑

Навіть на ідеально чистій кухні можуть запурхали метелики молі. Її личинки заводяться в крупах, сухофруктах і іншої бакалії, особливо купленої на вагу. Щоб побороти цю напасть, чекає нелегка робота, починаючи з глобальної ревізії всіх приписів до генерального прибирання. Тому ми підготували на допомогу господиням підказки, які допоможуть відшукати непроханих гостей і добірку перевірених способів, як позбутися від харчової молі на кухні доступними і безпечними для здоров'я засобами. Вибирайте!

Для початку дізнаємося детальніше про сам шкідника. У народі харчової міллю називають різні види огневок і виемчатокрилих метеликів - маленьких метеликів сірого, коричневого або жовто-сірого забарвлення, чиї личинки живляться різними сушеними продуктами і бакалійними виробами.

На замітку! Дорослі особини харчової молі живуть 2-3 тижні і встигають відкласти за цей строк від 150 до 350 яєць.

Найчастіше на кухні заводиться:

  1. Млинова або борошняна міль - всесвітньо поширений шкідник. Основні місця проживання: зернопереробні і хлібні заводи, фабрики, що випускають кондитерські вироби і комбікорми. Личинки цих метеликів відмінно себе почувають в сусідстві з будь-якими зерновими культурами, випічкою, борошном, висівками, макаронами, сушеними фруктами, горіхами, грибами, де і виплітають собі кокони з найтонших павутинок. Як виглядає борошняна міль - дивіться на фото.
Навіть на ідеально чистій кухні можуть запурхали метелики молі

Млинова або борошняна міль

  1. Фруктова (какаових, шоколадна, насіннєва, тютюнова) огневка - метелики непримітного сіро-попелястого забарвлення. Їх гусениці здатні паразитувати на будь-яких продуктах рослинного походження - крім «звичних» круп і борошна, шкідників можна зустріти в насінні соняшнику, порошку какао, зерновому кави, спеціях, лікарських рослинах і навіть тютюні.

Фруктова моль воліє сухофрукти, але може харчуватися і інший рослинною продукцією

  1. Комор (зернові) метелики - можуть потрапити в ваш будинок з купленої пшеницею, вівсом, кукурудзою, гречкою або бобовими. Самі метелики відрізняються невеликим розміром і забарвленням в колір зерна, що допомагає їм довго залишатися непоміченими. А їх гусениці і зовсім майстри маскування - вони прогризають хід всередину насінини і живуть там до перетворення на метелика.

Якщо на вашій кухні завелася така ж моль, як на фото - терміново перевіряйте зернові запаси

На замітку! Різновид молі, що оселилася на кухні, можна визначити за розміром і кольором метеликів, а ось личинки візуально всі однакові.

З мікроскопічних яєць, які найчастіше і потрапляють до нас в будинок разом з продуктами, через кілька днів вилуплюються личинки. Це відбувається тому, що на кухні для них створені просто ідеальні умови: температура рідко опускається нижче 20 градусів, вологість повітря варіює в межах 50-70%, та й зберігається бакалія в шафках, закритих від сонячних променів.

Протягом 10-14 днів гусениці активно ростуть, адже нестачі в їжі вони не відчувають. А після закукліваются в кокон, з якого через два тижні випурхує метелик. Самки після спаровування відкладають яйця в місцях, де їх майбутнє потомство без праці відшукає необхідний для нього корм, і незабаром гинуть.

Життєвий цикл молі

На замітку! Всупереч розхожій думці, метелики харчової молі не псують продукти і не їдять одяг - травна система у них не розвинена. Тому головні шкідники - гусениці. Саме вони харчуються зернами та іншими сипучими виробами, утворюють в них грудочки і «павутинки». А за псування шуб і вовняних шкарпеток «відповідає» зовсім інший вид молі - платтяна.

Якщо терміново не вжити заходів, то оселилася на кухні міль може завдати відчутного удару по здоров'ю. Частинки яєць, луски, екскрементів і інші продукти життєдіяльності шкідника потрапляють в їжу і стають причиною інтоксикації організму. Це може проявитися в запамороченнях, нудоті, блювоті, алергічних реакціях і загальному зниженні імунітету. Тому якщо ви помітили хоч одну пурхає у шафок метелика - зустріньте її убивчими оплесками, а після обов'язково вивчіть наші рекомендації, як боротися з харчовою міллю на кухні.

Ми не дарма пригадували уроки біології і цикл розвитку комах - як бачите, знищення дорослих особин не гарантує, що через пару тижнів не з'являться нові метелики з уже відкладених самкою яєць. Тому боротися з шкідником доведеться поетапно, щоб не залишити йому ні найменшої шпарини, на якій би стадії розвитку він не знаходився.

Перевіряємо можливі місця зараження ↑

Насамперед потрібно влаштувати ревізію всіма продуктовими запасами, які зберігаються не в холодильнику (міль не виносить низьких температур). Причому не варто зупинятися тільки на крупах, борошні та кондитерських виробах - як ми вже згадували, деякі види молі прекрасно паразитують на будь-який рослинної їжі, включаючи спеції, картопля, кава, какао, сухі овочі, зелень і фрукти. Огляньте також корми домашніх вихованців і різні прикормки для риболовлі - шкідник може запросто оселитися і там.

Важливо! Перевіряйте закриті упаковки на герметичність - опариші молі здатні прогризти папір, картонний пакет і навіть поліетиленовий мішок.

Мета пошукових робіт - яйця молі і гусениці. Опаришів виявити нескладно - якщо виявилися дрібні білясті черв'ячки з чорними або коричневими головками, то ємність відкладаємо в сторону (якщо продукт в пакеті - загортаємо ще в один, щоб під час подальшої ревізії гусениці не розповзлася). Про присутність шкідника може свідчити осад у вигляді потерті, грудочки в розсипчастою крупі або павутинки молі, фото яких можна побачити нижче. Якщо ви побачите такі «сигнали» під кришкою, на стінках або дні ємності - продукт без сумнівів потрібно утилізувати.

Якщо ви побачите такі «сигнали» під кришкою, на стінках або дні ємності - продукт без сумнівів потрібно утилізувати

Вівсяні пластівці, заражені міллю

Вівсяні пластівці, заражені міллю

Зерна краще висипати на стіл - так буде легше помітити личинок

А ось яйця шкідника виявити набагато складніше. Вони дуже дрібні (в діаметрі як крупинка манки), і можуть запросто залишитися непоміченими. Тому якщо пошуки результатів не дали - варто профілактично прогріти всі крупи в духовці при температурі 60-80 градусів протягом 30-40 хвилин або поставити в морозильну камеру на пару днів.

Важливо! Якщо в продуктах ознаки перебування молі не знайшлися, загляньте в усі темні і важкодоступні місця: за краї відклеївся шпалер, під плінтуси, на «даху» шафок. Тут також можна побачити кокони шкідника.

Знищуємо личинок ↑

Якщо на полиці знайшовся заражений продукт, найкраще розпрощатися з усім вмістом шафки (тим, що зберігалося в відкритих пакетах - однозначно). Навіть якщо личинки були помічені тільки в одній упаковці, немає ніякої гарантії, що перед цим вони не подорожували по сусідніх ємностей. Всі продукти з опаришами потрібно викинути або віддати птахам.

Щоб не пропустити випадкового шкідника, діємо так:

  1. Ретельно пилососимо все полки і шафки з припасами, використовуючи щітку з вузькою насадкою. Якщо у вас прилад з тканинним накопичувачем, а не водним фільтром, після збирання не забудьте відразу його витрусити і на пару днів помістити в морозильник. Але зручніше для цих цілей придбати одноразові паперові пакети.
  2. Вимиваємо меблі в розчині теплої води з господарським милом (на 1-2 літра достатньо натерти і розчинити 1 брусок). Залишити на 10-15 хвилин, після чого промити полички звичайною водою.
  3. Тепер готуємо дезінфікуючий розчин: півсклянки 9% оцту заливаємо такою ж кількістю холодної води. Цим засобом за допомогою пензлика або ватного тампона необхідно промазати всі стики і щілини в меблів, щоб убезпечити приміщення від сховалися там личинок.
  4. Ємності з продуктами, які пройшли перевірку на «внутрішню» безпеку, потрібно обов'язково вимити зовні в тому ж порядку, що і полки: мильний розчин - вода - оцет.
  5. Залишилося гарненько просушити полки, після чого продукти в чистих ємностях можна розставляти по місцях.

Зберігати припаси в банках зручно, практично і красиво!

Зберігати припаси в банках зручно, практично і красиво

Можна перетворити звичайні спеції або запаси круп в унікальний декор інтер'єру

Важливо! Багато економні господині дають поради щодо порятунку зіпсованих продуктів: перебрати, прожарити або заморозити. Але цей спосіб хороший тільки для профілактики, а якщо вже в крупі нищить їх міль та її личинки залишили сліди своєї життєдіяльності - викидайте без жалю і експериментів над власним здоров'ям.

Боремося з метеликами ↑

Найпростіший і дешевий спосіб вивести харчову міль на кухні - банальний тапок або згорнута в трубочку газета. Так, метеликів так легко знищити, але ж більшу частину свого життя вони проводять не пурхаючи навколо нас, а відшукуючи затишні місця для свого майбутнього потомства.

Тому варто підстрахуватися і підвісити на дверцята шафок з припасами спеціальні пастки для молі. Вони являють собою тонкий квадрат або коло, на одну сторону якого нанесена клейова маса для кріплення до меблів, а з другої - речовина з феромонами, яке притягує самців молі.

Пастки не виділяють різких запахів, хімічних або отруйних речовин, тому їх можна без побоювання використовувати по сусідству з харчовими продуктами.

На замітку! Не перестарайтеся з кількістю приманок - при надлишку феромонів в повітрі комахи не зможуть визначити джерело і не прилетять в пастку. 1-2 штуки на кухні до 12 м2 буде цілком достатньо.

З хімічних засобів можна використовувати ще і спеціальні аерозолі від молі. Багато з них мають кілька насадок: стандартну для розпилення в повітрі і по шафках і вузьку для стиків. Але застосовувати такий засіб потрібно з обережністю. По-перше, необхідно захистити себе маскою або респіратором від вдихання розпорошених речовин. По-друге, після обробки кухні, потрібно добре відмити всі поверхні чистою водою і провітрити приміщення.

Хоча теоретично міль може завестися на будь-якій кухні, на практиці частіше за все вона поселяється в будинках запасливих господинь, які люблять купувати крупи і борошно в великих кількостях. Тому, якщо у вас немає спеціально обладнаного місця зберігання з низькою вологістю і температурою, не варто давати шкідників такий величезний «джек-пот», адже в запасах можуть завестися не тільки личинки молі, а й різні жучки, які з тим же успіхом приведуть продукти в непридатність.

Щоб убезпечити свій будинок від харчових шкідників, дотримуйте нескладні правила технічної безпеки:

  1. Купуйте товари в прозорих пакетах, через упаковку яких можна візуально оцінити якість продукту і підозрілі включення.

Моль в прозорому пакеті

Моль в прозорому пакеті

Шкідник може ховатися навіть під герметичною упаковкою

  1. Зберігайте крупи, горіхи, насіння, приправи і борошно в прозорих ємностях зі скла або пластику з щільно закриваються кришками. На дно кожної банки непогано б укласти з зубку очищеного часнику і великому лаврового листа.
  2. Регулярно провітрюйте приміщення, влаштовуйте вологе прибирання і проводите ревізію запасів у шафках.
  3. Якщо ви все-таки зберігаєте вдома НЗ у вигляді декількох кілограмів крупи / борошна, незайвим буде періодично влаштовувати припасів ультрафіолетові ванни. Попадання під промені UF-спектра згубно для молі, тому можна виносити крупи на день на засклений балкон або використовувати кварцову лампу.
  4. У зимовий час можна влаштувати шкідників «глобальне похолодання» - піти на прогулянку, відкривши вікно на кухні навстіж. Правда, такий метод працює лише частково - личинки і метелики загинуть при температурі нижче 12 градусів, а ось відкладені яйця дочекаються потепління і продовжать розвиток молі на кухні.
  5. Якщо ви купуєте сухі корми для великих тварин у великих мішках - зберігайте їх на балконі. А насіння і різні зернові підгодівлі для гризунів і птахів відразу пересипайте з картонних і поліетиленових пакетів в щільно загвинчується скляну / пластикову тару.

Лавровий лист можна використовувати для захисту будь-яких сипучих продуктів

На замітку! Купувати бакалію на вагу дешевше, ніж розфасовану у пакети. Але при наявності індивідуальної упаковки ймовірність принести додому шкідника в рази менше.

Вибираючи, як позбутися від молі в крупах, намагайтеся віддавати перевагу не хімії, а куди більш безпечним народних засобів, адже мова йде про харчові продукти. Звичайно, «бабусині» рецепти на кшталт популярного колись нафталіну не варто навіть розглядати, але деякі поради і сьогодні допоможуть господаркам захистити свої припаси.

  1. Ефективно діють натуральні засоби від харчової молі з яскраво вираженим ароматом: висушені цитрусові кірки, пучки лаванди, герані, гвоздики, пижма, кавказької ромашки. Можна використовувати і ефірні масла цих рослин, нанесені на шматочки вати або тканини.
  2. Добре відлякує метеликів мило - господарське, лавандова, суничне. Але так як бакалія сильно вбирає запахи, варто залишити цей метод для профілактики «верхніх поверхів» - розкладіть дрібно нарізані кубики на даху шафок.
  3. Дієві проти молі і зубчики часнику, які можна використовувати поруч з продуктами, тільки не забуваючи замінювати свіжими в міру висихання.
  4. Непоганим помічником в боротьбі з шкідниками стануть свіже листя і зелена шкірка волоського горіха.
  5. Також можна розкласти по шафках плоди каштана, гілочки м'яти або полину.
  6. Кілька крапель камфорного масла можна додати у воду для вологого прибирання в якості профілактики появи молі.

Сухі трави в мішечках можуть стати практичним і красивим декором для кухні

Важливо! Всі перераховані вище народні засоби допомагають лише відлякати дорослих особин - якщо ж в крупі вже з'явилися личинки, то запахи не завадять їм псувати продукти.

Тепер ви знаєте найпоширеніші, перевірені часом і багатьма господинями способи, як позбутися від опаришів і метеликів дорослої молі, не спитавшись оселилися на кухні. Але якщо, незважаючи на всі ваші зусилля, метелики з'являються знову і знову, варто підключити до боротьби з комахами професійні служби. В арсеналі досвідчених дезінсектор є ефективні засоби, які гарантовано принесуть перемогу в боротьбі з харчової міллю.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама