Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як позбутися від парші на яблунях, а також заходи профілактики захворювання

  1. Причини парші на яблунях
  2. Як розпізнати хворобу
  3. Що робити, щоб не допустити захворювання
  4. Чим обробити вже хвору яблуню
  5. Використання фунгіцидів для лікування парші у яблунь
  6. Таблиця: фунгіциди для лікування парші, їх приготування і застосування

Парша є там, де є яблуні. Це досить поширене захворювання, яке не призводить до загибелі яблуні, але завдає шкоди як самому дереву, так і його плодам.

Причини парші на яблунях

Парша часто зустрічається в наших садах. Збудником цієї хвороби є грибок Venturia inaequalis (Вентура нерівна). Захворювання характерно для середніх широт з помірним і вологим кліматом. Якщо весна видалася сирої і холодної, а літо дощовим, то захворювання може піддатися до 90% врожаю яблук. Ще однією причиною є погане провітрювання крони, що посилює підвищену вологість. Це характерно для садів з загущених посадками, а також якщо яблуні посаджені в тінистому місці.

Загущених посадки яблунь - одна з причин появи парші

Спори гриба Venturia inaequalis потрапляють восени на опале плоди і листя. Там вони і зимують. На опалому листі навесні видно темні горбки, в них-то і визрівають суперечки. Продовжують свій розвиток вони з початком формування пагонів. У вологому середовищі суперечки прикріплюються до молодих листків і проростають в них. Найбільш активно цей процес відбувається при високій вологості і температурі повітря близько 20 градусів.

Як розпізнати хворобу

Проявом захворювання на перших етапах є світло-оливкові плями на листі. Проблема полягає в тому, що на цій стадії хворобу можна і не помітити. Далі пляма в середині стає бурим і відбувається його розтріскування. А це створює сприятливе середовище для розвитку гнилі. Ураження паршею піддаються цветоножки, зав'язі, молоді плоди. Цей процес триває протягом усього літа, причому особливо інтенсивно, якщо літо видалося дощовим. При цьому процес фотосинтезу не порушується, яблуня росте і плодоносить, але погіршується здоров'я самого дерева і якість плодів. Плями і тріщини на шкірці уповільнюють зростання яблук, призводять до їх деформації. Вихід із ситуації слід шукати в проведенні профілактичних заходів.

Парша яблунь вражає листя, зав'язі, молоді плоди

Що робити, щоб не допустити захворювання

Заходи «нехімічної» профілактики захворювання такі:

  • осіння прибирання опалого листя, які служать «інкубатором» для розвитку грибка, і їх спалювання;
  • прибирання всіх опалого і заражених плодів;
  • обрізка хворих гілок;
  • зачистка кори в місцях ураження;
  • побілка стовбурів;
  • перекопування околоствольного кола.

    Осіння перекопка околоствольного кола і побілка стовбура яблуні дозволяють знизити ймовірність захворювання паршею

Крім таких доступних кожному садівникові заходів бажано провести обробку препаратами. Крону яблуні рекомендується обприскати 1% -ним розчином мідного купоросу. Розчин вважається лікувально-профілактичним: їм проводять обприскування рослин ранньою весною до розпускання бруньок, обробляють рани на корі навіть в літній період. Для приготування беруть 100 г порошку на 10 л води. Спочатку розчиняють 100 г в 3 л гарячої води, потім додають інші 7 л. Витрата розчину - 4 л / м2.

В якості профілактичного обробки можна також провести осіннє зрошення плодових дерев розчиненої у воді сечовиною (500-700 г сечовини на 10 л води) і нітроамофоски (10% -ний розчин). Такий вид обробки і підживити яблуні, і погубить більшість хвороботворних суперечка. Для розчинів потрібно використовувати пластикові відра, а обробку проводити в день приготування.

Якщо хвороба виявлена ​​на початковому етапі, можна допомогти народними засобами:

  • обробка розчином гірчиці (до 4 обприскувань за сезон); спосіб приготування: в відрі теплої води розчинити 80-90 г гірчичного порошку і провести рясне обприскування;
  • обприскування насиченим темно-рожевим розчином марганцівки; кора після обробки стає темною, але це не шкодить дереву.

Крім того, селекційно виведені сорти яблунь, які більш стійкі по відношенню до парші. До таких сортів відносяться відомі і виведені відносно недавно:

  • Джонатан,
  • Пепин шафранний,
  • Антонівка,
  • Орлінка,
  • Московське зимове,
  • Зірочка,
  • Медуниця,
  • Услід.

Але часто вжиті заходи профілактики не дають потрібного ефекту.

У дощове літо паршею може дивуватися до 90% врожаю яблук

Чим обробити вже хвору яблуню

Уже хвору яблуню можна лікувати різними способами. Один з кардинальних - використання фунгіцидів, тобто хімічних препаратів для боротьби з грибковими захворюваннями. При цьому треба пам'ятати, що на один препарат, який використовується неодноразово, у грибка може виробитися імунітет. Фахівці рекомендують поєднання хоча б двох препаратів з різним діючою речовиною.

Використання фунгіцидів для лікування парші у яблунь

На присадибних ділянках використовуються хімічні препарати 3-го і 4-го класу небезпеки. Вони не дуже токсичні, утворюють менш стійкі сполуки. Важливо пам'ятати, що препарати, призначені для промислової обробки, небажано використовувати на дачній ділянці.

Обробку потрібно проводити спеціальним обприскувачем, який дозує препарат у вигляді найдрібніших частинок рідини. Рясно обприскують яблуні лише бордоською рідиною і мідним купоросом (так зване блакитне обприскування, від якого дерево здається ніжно-блакитним).

Краще проводити обробку до або відразу після дощу, так як саме в цей період суперечки ростуть найбільш інтенсивно. Слід пам'ятати, що обов'язково потрібно використовувати засоби індивідуального захисту, тобто маску і рукавички. Не можна розпорошувати фунгіциди в вітряну погоду, а також поряд з пасікою або поблизу водойм.

При обробці яблуні фунгіцидами необхідно користуватися засобами індивідуального захисту

Лікування фунгіцидами поєднують зі знищенням уражених хворобою листя і плодів і перекопування пристовбурних кіл.

Таблиця: фунгіциди для лікування парші, їх приготування і застосування

Відео: способи боротьби з паршею

https://youtube.com/watch?v=P8PGVelQJTg

Фунгіциди мають властивість накопичуватися в яблуках, тому найкращий час для обробки плодових дерев від парші - рання весна, коли починають розпускатися листя. Якщо навесні не вдалося провести обприскування, важливо пам'ятати, що будь-яка обробка повинна бути проведена не пізніше, ніж за три тижні до початку збирання плодів. В іншому випадку замість ароматних красивих яблук можна отримати понівечені паршею, непридатні для їжі і заготовок плоди.

Практично кожен садівник стикався з діяльністю грибка-паразита, результатом якої з'явилися покриті слідами парші потворні листя і плоди. Боротися з ним складно, але все-таки можливо його перемогти. Головне - не опускати руки і використовувати в цій боротьбі знання і сучасні препарати, а ще слід пам'ятати, що боротися з хворобою легше на її ранніх термінах.

Мене звати Наталія. За професією я вчитель російської мови та літератури. Оцініть статтю: Поділіться з друзями!Com/watch?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама