Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Блоха на капусті - як боротися: чим обробити капусту від хрестоцвіті блішки, фото і відео поради по боротьбі з шкідниками

  1. Особливості хрестоцвіті блохи
  2. Боротьба з паразитами
  3. профілактичні заходи

Огородник запитує, виявивши блоху на капусті: як боротися з цією напастю і врятувати урожай?

Капуста та інші представники сімейства хрестоцвітних досить часто піддаються навалі шкідників. Однією з найнебезпечніших є хрестоцвіті блоха. Городнику необхідно бути гранично уважним і при перших ознаках зараження починати боротися зі шкідниками, щоб не втратити урожай.

Городнику необхідно бути гранично уважним і при перших ознаках зараження починати боротися зі шкідниками, щоб не втратити урожай

Хрестоцвіті блоха - один з найнебезпечніших шкідників капусти

Блоха може «атакувати» капусту на самій ранній стадії, ще при появі перших паростків. Досвідченим городникам знайомі багато методи боротьби з комахами: сучасні, що використовують хімічні препарати, і народні, екологічно чисті.

Особливості хрестоцвіті блохи

Хрестоцвітних блоху в народі називають капустяної за те, що вона знищує тільки представників сімейства капустяних: капусту, редьку, редис, гірчицю. Комахи можуть повністю з'їсти рослина, не залишивши жодного листочка.

Крім культурних рослин, паразити дуже люблять поїдати бур'яни з родини хрестоцвітних. Саме через це блоха і отримала свою назву - хрестоцвіті. Зимує вона в верхніх шарах грунту і з приходом весни починає поїдати коріння бур'янів. Але на цьому не зупиняється і з часом переключає свою увагу на капусту та інші культури.

Основні шкідники капусти

Побачити бліх на рослині дуже легко, особливо в ясний сухий день. Поки рослина покрита росою, вони нерухомі. Але як тільки краплі роси висихають, блохи починає активний рух і поїдання капусти. Похмура погода заганяє шкідників на нижню сторону листа, де вони сидять без руху. Слідство їх «діяльності» на листі - поява невеликих отворів і виразок. Ці ушкодження призводять до значного зниження врожаю, а якщо блоха пошкоджує ростковую зону, то рослина перестає рости і швидко гине.

Щоб уникнути появи паразитів на своєму городі, необхідно постійно боротися з бур'янами: пастушої сумкою, талабан польовий, суріпиця і іншими представниками сімейства хрестоцвітних.

Боротьба з паразитами

При перших же ознаках зараження капусти хрестоцвітими блохами необхідно застосовувати екстрені заходи. Інакше, коли кількість паразитів збільшиться, позбутися від них буде значно важче. Обробити капусту можна спеціальними хімічними препаратами. Однак слід розуміти, що, незважаючи на свою ефективність, інсектициди дуже шкідливі. Щоб приготувати розчин для обробки городу, необхідно чітко дотримуватися інструкції, наданої виробником. Крім того, слід пам'ятати, що боремося з паразитами, а не зі своїм здоров'ям. При роботі з хімічними речовинами в обов'язковому порядку використовувати засоби індивідуального захисту.

Обробка рослин проводиться тільки в суху безвітряну погоду, бажано у вечірній час і не пізніше ніж за 20 днів до запланованого збору врожаю. Якщо так сталося, що після обробки пройшов дощ, то процедуру доведеться повторити.

Боротьба зі шкідливими комахами не обмежується використанням лише хімічних препаратів. З народних засобів найпопулярнішими для обприскування є настій з золи, відвар з томатної гички, розчин оцту, гашене вапно, зольно-мильний розчин.

Щоб приготувати розчин з томатної гички, необхідно взяти 4 кг свіжої сировини або 2 кг сухого, подрібнити і залити 10 л води. Настоювати 4 години. Потім прокип'ятити розчин на слабкому вогні. Готову суміш охолоджують і перед використанням проціджують. У неї потрібно додати господарське мило з розрахунку 40 г на 10 л рідини. Для обприскування підходить відвар, розведений водою в пропорції 1: 1.

Хороших результатів можна домогтися при обприскуванні капусти оцтовим розчином. У 10 л води розчиняється 0,5 л 9% -го оцту. Готовим розчином обробляються всі рослини, заражені хрестоцвітими блошками.

Обприскувати капусту від шкідників можна 9% розчином оцту

Крім того, рослини можна запилювати чорним перцем, тютюновим пилом, золою, порошком чистотілу і пижма. Обпилювання слід проводити в ранкові години, коли на рослині ще є роса, використовуючи не менше 20-30 г препарату на 1 м² площі. Препаратом повинно бути оброблено всі рослина (кожен лист). Обприскування або запилення проводиться не менше 3 разів. Перерва між обробками - 4-5 днів.

Хорошим засобом в боротьбі з блохами можуть стати клейові пастки. Між капустяним рядами розставляються листи фанери або іншого матеріалу, покриті довго не висихає клейовим складом.

профілактичні заходи

Профілактика - найважливіший спосіб боротьби з паразитами на овочевий грядці.

Щоб не наражати на небезпеку майбутній урожай, пізньої осені грунт на грядці повинна бути глибоко перекопана. Завдяки цьому жуки потраплять на поверхню, перші заморозки їх знищать.

Ранньою весною потрібно прибирати бур'яни сімейства хрестоцвіті

Ранньою весною необхідно прибрати на ділянці все бур'яни сімейства хрестоцвітних, оскільки ними харчуються комахи до того, як з'являться сходи культурних рослин. Потрібно уважно стежити, щоб залишки хрестоцвітних рослин не потрапили в компостну яму.

Молоду розсаду капусти, висаджену в грунт, необхідно закривати легким матеріалом, присипаючи його краї землею. Ці дії потрібно проводити після кожного поливу, прополки і внесення добрив.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама