Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Боротьба з фітофторою томатів: народні методи і засоби

  1. Основні причини виникнення фітофтори
  2. профілактика фітофтори
  3. Засоби боротьби з фітофторою
  4. Боротьба з фітофторою в теплицях

Серед хвороб томатів однією з найпоширеніших вважається фітофтороз або фітофтора

Серед хвороб томатів однією з найпоширеніших вважається фітофтороз або фітофтора. При появі цього грибкового захворювання на томатних кущах можна відразу помітити його ознаки - дрібні плями темного кольору на листках, бурі і підсихають листя, а також почорніння окремих ділянок стебла. Згодом починають чорніти і самі плоди, а кущ в'яне і засихає.

Найчастіше ця хвороба наздоганяє томати при тривалої дощової, прохолодною і похмурій погоді. Спробуємо розібратися, як не допустити захворювання на грядки, які вживати профілактичних заходів і які методи боротьби використовувати з уже проявилася проблемою.

Зміст статті

Основні причини виникнення фітофтори

Основні причини виникнення фітофтори

Грибкові хвороби живуть за рахунок поширення суперечка, які знаходяться практично всюди. Садівникам необхідно вжити всіх заходів, щоб не дати цим суперечкам розвиватися, а по можливості навіть зменшити їх кількість. Є кілька чинників, які сприяють поширенню фітофтори:

  • Велика кількість вапна в грунті. Щоб грунт не закисає, дачники проводять її вапнування і іноді занадто захоплюються цим процесом. Надлишок вапна на ділянці привертає грибок.
  • Загущені томатні насадження. Томатні грядки в теплиці, через її невеликих габаритів, виглядають як непрохідні джунглі Амазонки. «Кліматичні» умови при такому закритому вирощуванні, з недоліком свіжого повітря і підвищеним рівнем вологості, є прекрасним місцем для розвитку фітофтори.
  • Різкі перепади нічних і денних температур. До кінця літнього сезону ночі стають холоднішими. Зміна річного жаркого дня на прохолодну ніч сприяє великій кількості ранкової роси, яка збільшує кількість вологості на грядках.
  • Рослини з ослабленим імунітетом. У рослин, так само як і у людей - швидше захворіє слабкий, ніж міцний. При недостатньому внесенні добрив в грунт овочевим культурам бракує деяких мікроелементів. Їх ослаблений імунітет може стати причиною появи фітофторозу.

профілактика фітофтори

  • Вапняну грунт на ділянці потрібно відновлювати за допомогою внесення торфу на дачну ділянку і крупного річкового піску в міжряддя.
  • При посадці томатів необхідно враховувати попередників і дотримуватися сівозміни.
  • При посадці томатної розсади на грядки чітко дотримуйтесь рекомендованої інтервали між рослинами і між грядками, щоб не допускати загущенности в майбутньому.
  • При тепличному способі вирощування томатів не забувайте про регулярне провітрювання приміщення. Полив краще проводити в ранковий час, щоб волога до вечора вбралася в грунт.
  • У прохолодну похмуру погоду з підвищеним рівнем вологості томати поливати взагалі не рекомендується. Досить буде провести розпушування грунту на грядках.
  • Регулярно вносьте підгодівлі з необхідними мікроелементами способом поливу і обприскуваннями.
  • Використовуйте обприскування томатів різними біопрепарамі або розчинами з народних рецептів.
  • Висаджуйте томати тільки тих видів і сортів, які стійкі до фітофтори і іншим грибкових хвороб.

Обприскування томатів проти фітофтори

Профілактичні обприскування томатів необхідно проводити тільки в ранковий час і в теплу суху погоду. Серед безлічі різних засобів від фітофтори рекомендується не повторювати з року в рік один і той же рецепт або препарат. Це грибкове захворювання вміє пристосовуватися до різних умов і засобів.

Перше обприскування потрібно провести відразу ж, як тільки посадили томатну розсаду. А такі - регулярно 2-3 рази на місяць.

Засоби боротьби з фітофторою

Засоби боротьби з фітофторою

  • Настій часнику з марганцівкою. Зелень або цибулини часнику (приблизно сто грамів) необхідно подрібнити до стану пюре і залити його двомастами п'ятдесятьма мілілітрами холодної води. Через 24 години настій потрібно процідити крізь подвійну марлю і додати велике відро води і 1 грам марганцівки. Цей настій можна використовувати два або три рази на місяць.
  • Трихопол. У трьох літрах води потрібно розчинити три таблетки даного препарату і використовувати розчин через кожні п'ятнадцять днів.
  • Молочна сироватка. Сироватку потрібно з'єднати з водою в однакових пропорціях. Розчин можна використовувати щодня, починаючи з другого літнього місяця.
  • Зола. Присипання міжрядь деревним попелом проводяться двічі за сезон. Перший раз - через 7 днів після посадки томатної розсади, а другий - в період формування зав'язі.
  • Настій гнилої соломи або сіна. Для приготування настою потрібно використовувати гнилу солому або сіно (близько 1 кілограма), сечовину і відро води. Протягом 3-4 діб розчин повинен настоятися. Перед застосуванням його треба процідити.
  • Молоко з йодом. Обприскування таким розчином проводиться 2 рази в місяць. Потрібно змішати 500 мілілітрів молока, 5 літрів води і 7-8 крапель йоду.
  • Кухонна сіль. Цим розчином рекомендується обприскувати зелені томати 1 раз в 30 днів. На 5 літрів оводи додають 1/2 склянки солі.
  • Розчин мідного купоросу. Використовується одноразово перед початком цвітіння овочевих рослин. На п'ятилітрову ємність з водою потрібно додати одну столову ложку мідного купоросу.
  • Дріжджі. Використовується при появі перших ознак фітофтори. 50 грамів дріжджів потрібно розвести в 5 літрах води.
  • Фітоспорін. Цим препаратом (у розведеному вигляді) рекомендується поливати грядки в теплиці до посадки томатної розсади. Можна додавати «Фітоспорін» через день в воду для поливів. А обприскування можна починати при утворенні зав'язей і повторювати їх регулярно через півтори - два тижні. Готувати розчин необхідно строго по інструкції на упаковці.

Боротьба з фітофторою в теплицях

Хворобу легше попередити, ніж її лікувати. Це стосується і фітофтори. Перед посадкою розсади в теплиці варто провести її ретельне прибирання і обробку. Підготовча робота полягає у видаленні павутини і бруду з бічних і верхніх поверхонь, в вичищення грядок від рослинних відходів.

Рекомендується провести профілактичне обкурювання теплиці за допомогою вугілля, що горить і невеликого шматочка вовняного клаптя. В такому задимленому стані теплицю потрібно залишити на добу з щільно зачиненими дверима і вікнами.

Деякі дачники проводять зольно - тютюнове опудривание тепличних грядок або обприскування розчинами ЕМ-препаратів .

Кілька народних способів боротьби з фітофторозом (відео)

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама