Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Цибулева муха: детально про шкідника і методах боротьби з ним

  1. Що таке луковая муха
  2. Як запобігти появі цибулевої мухи
  3. Що вказує на присутність цибулевої мухи
  4. Які заходи вжити, щоб врятувати цибулю

Займаючись вирощуванням овочів і фруктів на дачних ділянках, ми багато часу приділяємо догляду за такими «примхливими» культурами як томати, огірки, багато уваги приділяємо турботі про баклажанах або холім і плекаємо посадки полуниці або інших більш цінних, на наш погляд, рослин, залишаючи часто без уваги цибулю і часник.

Звичайно, ці культури не так примхливі і, по суті, цілком можуть рости без будь-якого особливого догляду. Але необхідно розуміти, що вони не менше за інших рослин на ділянці схильні до хвороб і до шкідників, а значить - потребують певного захисту. Особливо важливо захищати цибулю і часник від такого небезпечного шкідника як цибульна муха.

Що таке луковая муха

Правильніше, звичайно, формулювати питання - хто така луковая муха і в чому її небезпека. А шкідник цей являє собою нічим не примітне, зовсім невелику за розміром (всього 6-7 міліметрів) муху, яка зовні дуже нагадує звичайну муху, відрізняючись від неї, хіба що попелястим забарвленням. Але проблем луковая муха може доставити куди більше звичайної, і справа не тільки в «настирливості» ...

Але проблем луковая муха може доставити куди більше звичайної, і справа не тільки в «настирливості»

цибулевий муха

Свою назву цей шкідник отримав не випадково - бо вражає переважно цибуля і часник, однак, може переходити і на інші рослини. Тому боротьба з лушпиння мухою - важливе завдання для кожного садівника, що мріє про багатий врожай на своїй ділянці.

личинки цибулевої мухи

Особливу небезпеку представляє не стільки «доросла» муха, скільки її личинки (в народі їх називають білим черв'ячком). Саме вони вражають незміцнілі рослини цибулі і часнику, проникаючи всередину цибулин і пожираючи їх вміст. В результаті - рослина гине.

маленькі білі черв'ячки цибулевої мухи

Цибулева муха відкладає яйця поруч з цибульними посадками. Через 3-8 днів з білих яєць з'являються маленькі білі черв'ячки, які досить швидко проникають всередину цибулин. Одна з головних проблем в боротьбі з лушпиння мухою полягає в труднощі своєчасно виявити наявність шкідника - занадто дрібні і непомітні яйця і личинки побачити практично неможливо.

шкідницька діяльність цибулевої мухи

До того ж, основна «шкідницька діяльність» проходить здебільшого під землею, тому зрозуміти, що рослина уражена лушпиння мухою можна тільки за зовнішніми ознаками ... часто це вже занадто пізно, щоб врятувати урожай.

Як запобігти появі цибулевої мухи

Перш ніж шукати відповіді на запитання - як позбутися від цибулевої мухи, необхідно задуматися над тим, як не допустити її появи, оскільки запобігти в даному випадку набагато легше, ніж пізніше шукати методи боротьби зі шкідником.

На думку більшості досвідчених садівників профілактика появи цибулевої мухи - найнадійніший спосіб захисту цибулі і часнику, і до переліку профілактичних заходів входять наступні правила:

  1. Севооборот.В випадку з іншими культурами сезонне чергування посадок покликане підвищити врожайність і поліпшити смакові якості плодів. У тому, що стосується цибулі та часнику, сівозміну - це ще й метод боротьби з шкідниками.

    Тому ці культури не саджають на одному місці не тільки два сезони поспіль, а роблять «перерву» між посадками на одному місці протягом 3-4 років!

  2. Вибір предшественніков.Очень важливо, дотримуючись правило сівозміни, звертати увагу на те, яка культура росла на передбачуваному місці посадки цибулі в минулому сезоні. Оптимальними попередниками цибулі і часнику є томати, огірки і капуста.
  3. Визначення соседей.Не менш важливий для лука і «фактор сусідства». Наприклад, часник зовсім не допоможе в боротьбі з лушпиння мухою, а скоріше навпаки - стане додатковим фактором ризику появи шкідника. А ось морква в даному випадку кращий вибір - ці дві культури захищають одне одного від руйнівного впливу комах, тому найкраще садити їх на сусідніх грядках.
  4. Знезараження грунту перед посадкой.По суті «дезінфікуючі» роботи є обов'язковими незалежно від того, яку культуру ви плануєте висаджувати - перед посадкою грунт в будь-якому випадку необхідно обробляти спеціальними розчинами або хоча б традиційним мідним купоросом. Посадки цибулі та часнику в даному випадку не виняток.
  5. Попередня обробка семян.Конечно, мало хто садить цибулю або часник насінням, більшість використовує для цього севок (у випадку з цибулею) або зубчики (якщо мова йде про часник). Однак і їх теж необхідно піддавати попередній обробці. Для цього не потрібно використовувати хімічні засоби, достатньо замочити севок на 5-10 хвилин в гарячій воді (не більше 45 градусів).

Якщо ж говорити про те як боротися з лушпиння мухою напевно, то використовувати необхідно всі перераховані пункти в комплексі, доповнивши їх ретельної прибиранням ділянки в «послеурожайний» період - восени, після збору врожаю, з городу необхідно прибрати всі рослинні залишки, перекопати і знезаразити грунт , а навесні провести повторне перекопування і дезінфекцію грунту.

Що вказує на присутність цибулевої мухи

Як ми вже відзначали вище, побачити небезпечні личинки цибулевої мухи неозброєним поглядом досить складно, оскільки вони здебільшого знаходяться в землі. Тому виявити наявність шкідника можна тільки за зовнішнім виглядом рослини.

Тому виявити наявність шкідника можна тільки за зовнішнім виглядом рослини

зовнішній вигляд лука поражон лушпиння мухою

Якщо цибуля або часник розвивається повільно, пір'я їх в'януть або сохнуть, а рослина виділяє неприємний запах - це вірні ознаки наявності шкідника.

Крім того, самі цибулини у уражених рослин мляві, м'які з нальотом гнилі. Вживати в їжу такі овочі не можна.

Які заходи вжити, щоб врятувати цибулю

Очевидно, що якщо заходи профілактики не допомогли і шкідник з'явився, з ним необхідно боротися. Але як позбутися від цибулевої мухи, якщо відомо, що обробляти і часнику хімічними засобами не можна? На допомогу приходять так звані «народні» методи.

На допомогу приходять так звані «народні» методи

тютюновий пил для обробки цибулі

Одним з найдієвіших в боротьбі з лушпиння мухою вважається метод обробки землі тютюновим пилом (вона продається в спеціалізованих магазинах для садівників). Її можна використовувати в «чистому» вигляді або змішувати в пропорціях 1-к-1 з нафталіном або піском. Тютюновим пилом обробляються ділянки між грядками, з мінімальним осипання «зон посадки».

Самі ж грядки, на яких росте цибуля або часник, поливають сольовим розчином - в 10 літрах води розчиняють 250-300 грам крупної солі і поливають посадку. Через 2-3 години грядки поливають чистою проточною водою. Повторювати таку процедуру необхідно кожні 10 днів.

Повторювати таку процедуру необхідно кожні 10 днів

розчин перманганату калію для поливу лука

Ще одним методом боротьби з лушпиння мухою є полив насиченим розчином перманганату калію. Це засіб також використовують один раз в десять днів (але додатковий полив водою проводять не в той же день, а на наступний після обробки).

Важливою умовою успішної боротьби з лушпиння мухою є своєчасність проведення профілактичних і «лікувальних» процедур. Якщо «затриматися» хоча б на кілька днів, урожай цибулі та часнику врятувати буде практично неможливо. Тому досвідчені садівники намагаються висаджувати ці культури якомога раніше, щоб до встановлення тепла (кінець квітня - початок травня), коли луковая муха відкладає яйця, рослини вже встигли зміцніти і стати стійкими до впливу шкідників.

Але як позбутися від цибулевої мухи, якщо відомо, що обробляти і часнику хімічними засобами не можна?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама