Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Морквяна муха: як з нею боротися і знищити шкідника врожаю

  1. Як виглядає морквяна муха
  2. причини появи
  3. шкода
  4. Як боротися: ефективні методи
  5. інсектициди
  6. Народні засоби і рецепти
  7. агротехнічні заходи
  8. профілактика появи

Морквяна муха - один з шкідників, що знищують урожай соковитих коренеплодів. Личинки і дорослі особини пошкоджують надземну і підземну частину рослини. Крихітні комахи доставляють чимало клопоту господарям: ненажерливі істоти позбавляють городників більшої частини врожаю.

Що робити, якщо на ділянці завелася морквяна муха? Як з нею боротися народними методами? Які препарати знищують комах, але не становлять небезпеки для людини? Досвідчені городники дають рекомендації.

Як виглядає морквяна муха

Як виглядає морквяна муха

Розпізнати комаха нескладно:

  • розмір дорослих шкідників - до 5 мм, личинки крупніше - до 7 мм. Будова тіла, зовнішній вигляд багато в чому нагадує звичайних кімнатних мух;
  • забарвлення дорослих особин - чорний, з зеленувато-коричневим відтінком, вусики і ноги помаранчеві. Личинки схожі на невеликих хробаків, світло-жовтого кольору, ніжки відсутні, передня частина трохи загострена.

Життєвий цикл:

  • зимують шкідники в грунті або коренеплодах, що залишилися в землі. Виліт мух починається при досягненні показників +15 С ... + 17 С;
  • з середини травня або на початку червня, коли на вулиці прохолодно, самки відкладають яйця. Кладка знаходиться в грунті поряд з рослинами. За сезон яйцекладка досягає 120 штук;
  • через тиждень, іноді раніше, з'являються личинки. Ненажерливі черви відразу ж нападають на молоді рослини, пошкоджують зелень, висмоктують сік;
  • через три тижні шкідники перебираються в грунт, починається стадія «лялечки».
  • друге покоління морквяних мух з'являється після окукливания. Шкідливі комахи продовжують псувати урожай, підгризають не тільки бадилля, а й коренеплоди. Найбільша активність - з середини липня до останніх днів серпня;
  • нові самки також відкладають яйця серед рослин, частіше вибирають ділянки, де господарі полінувалися прорідити морква;
  • одні личинки встигають обернутися в лялечку, інші залишаються в коренеплодах, знищують урожай, закладений на зиму в льох або велике сховище.

Дізнайтеся інструкцію із застосування аерозолю   Раптор від бліх   в квартирі, а також запобіжні заходи при використанні хімікату Дізнайтеся інструкцію із застосування аерозолю Раптор від бліх в квартирі, а також запобіжні заходи при використанні хімікату.

Як позбутися від мух в квартирі? Ефективні методи боротьби з дзижчать комахами описані на цій сторінці.

причини появи

Шкідливі комахи селяться в теплих, вологих місцях. Надмірна полив, недолік сонячного світла плюс загущені посадки моркви - ідеальні умови для розвитку шкідників.

Морквяна муха прилітає на город в пошуках їжі. Попередні покоління дають життя новим особинам, активне розмноження забезпечує хорошу виживаність виду. Чим сприятливіші погода, тим більше шкідників поселяється на зеленій частині рослин і соковитих помаранчевих коренеплодах.

шкода

шкода

Морквяна муха - небезпечний шкідник. Деякі жуки і метелики підгризають листя або плоди, але шкідники, які віддають перевагу морква, харчуються усіма частинами рослини.

Ще один неприємний момент - зимівля комах всередині коренеплодів. Якщо личинки не встигли обернутися в лялечку, вони залишаються всередині морквини, підготовленої до закладки на зберігання. При потеплінні з яєць з'являються личинки, псують урожай, прогризають ходи в м'якоті.

Характерні пошкодження:

  • в коренеплодах помітні ходи, почорнілі від часу, темні точки;
  • пошкодження м'якоті найчастіше помітно ближче до основи коренеплоду;
  • листя темніють, набувають фіолетового відтінку, поступово засихають. При виявленні на городі моркви з дивною кольором листя варто відразу висмикнути пошкоджене рослина, поки шкідливі комахи не перебралися на сусідні зони;
  • порушується зростання коренеплодів, морква набуває неправильну, потворну форму;
  • аналогічні пошкодження приносить такий поширений шкідник, як дротяники, що мешкає на картоплі;
  • при яскраво-виражених пошкодженнях рослина гине.

Важливо! Шкідник знищує не тільки морква. Комахи харчуються м'якоттю, корінцями, стеблами селери, петрушки, рідше - кропу.

Як боротися: ефективні методи

Як боротися з морквяної мухою на грядці? Позбутися від паразита непросто: деякі господарі стикаються з небезпечними шкідниками щороку, незважаючи на використання токсичних засобів, складів на основі рослинних компонентів. Причиною невдачі стає порушення термінів обробки, неправильна концентрація складу, недостатня увага до коренеплодів, приготованим для зимового зберігання.

Позитивний ефект при боротьбі з мухами, що знищують урожай моркви, дають такі методи:

  • агротехнічний;
  • застосування хімікатів;
  • використання народних коштів.

Оптимальний варіант - комплексний підхід. Безпечні склади, приготовлені з рослин і миючих речовин, підходять для профілактики. При активному розмноженні шкідників не обійтися без ефективних інсектицидів. Агротехнічні заходи знижують ризик появи морквяної мухи, заважають розмноженню і розвитку комахи.

інсектициди

При низькій ефективності народних методів допомагає обприскування морквяних грядок спеціальними інсектицидами . Хімікати знищують личинки і дорослі особини. Склади відносяться до різного класу токсичності.

Перед використанням інсектициду обов'язково вивчити інструкцію, підібрати оптимальну концентрацію робочого розчину. Неправильне застосування хімікатів для боротьби з морквяної мухою завдає шкоди врожаю або не дає помітного ефекту. Слабкий розчин нерідко викликає резистентність у шкідливих комах, вивести шкідника буде ще складніше.

Популярні інсектициди:

  • Арріво. Концентрат емульсії на основі циперметрину (вміст активної речовини - 25%). Системний інсектицид також проявляє робочі властивості при контакті шкідників з обробленою поверхнею.
  • Децис. Універсальний засіб знищує шкідників на різних стадіях розвитку. Середній ступінь токсичності, не розкладається в ґрунті. Три форми випуску: водорозчинні гранули (25%), концентрат емульсії 2,5%, препарат Децис Екстра має велику концентрацію - 12,5%. Препарат проникає в організм шкідників при контакті з обприскати рослину і поїданні частин моркви, оброблених розчином.
  • Актара. Найефективніше засіб на основі тіаметоксамом. Препарат надходить у продаж в двох формах: водорозчинні гранули і концентрат суспензії. Для зручності застосування засіб розфасоване в пакети по 250, 1,4 і 4 г, ампули - 1,2 і 9 мл. Системний інсектицид не боїться дощу, знищує шкідників, прогризають ходи в моркви, що висмоктують сік із стебел і листя. Універсальний засіб ефективно бореться з багатьма видами шкідників садово-городніх культур, домашніх рослин.

На замітку! Позитивний ефект дає біопрепарат Фитоверм. Відмінні результати показує засіб Вантекс (склад дозволено використовувати під час вегетації).

Правила застосування:

  • для обробки морквяних грядок підходять ранкові та вечірні години;
  • погода повинна бути сухою, безвітряної;
  • склад, приготований згідно з інструкцією, розпорошити поверх зелені, обприскати грунт близько моркви;
  • повторна обробка проводиться через тиждень;
  • оптимальну кількість процедур для захисту городу зазначено в інструкції до конкретного інсектициду.

Від останньої обробки до вживання коренеплодів повинно пройти не менше трьох тижнів. Порушення правила провокує отруєння організму.

Народні засоби і рецепти

При появі морквяної мухи на ділянці допоможуть перевірені засоби:

  • відвар помідорової бадилля. На 10 л води знадобиться 4 кг зеленої маси. Проварити бадилля 5 годин, видалити зелень, процідити, влити 50 г рідкого мила, розмішати. Додати 3 частини теплої води, перелити рідину в обприскувач, обробити рослини;
  • відвар полину. Ще один склад з різким запахом. Засіб швидко відлякує шкідників. Наповнити відро свіжої полином, влити гарячу воду, поставити на вогонь. Прокип'ятити засіб протягом 10 хвилин. Остигнуло засіб процідити. Полин не викидати: гілочки розкласти в міжряддях. Розбавити природний засіб: на 1 частину відвару полину взяти 8 частин теплої води, обприскати рослини і грунт біля них;
  • цибульний настій. Ефективний засіб для боротьби з шкідниками саду та городу. Подрібнити 300 г цибулі, скласти в емальовану каструлю, додати 2 л крутого окропу, закрити ємність, дати настоятися протягом доби. Процідити готове засіб, обприскати морквяні грядки. За бажанням замість цибулин взяти очищений часник. Пропорції і спосіб приготування аналогічні.

Порада! Після проріджування зелену масу і коренеплоди скласти окремо, щоб залучити шкідників. Після заселення морквяної мухи знищити бадилля і морква разом з ненажерливими комахами.

агротехнічні заходи

агротехнічні заходи

Перевірені методи:

  • висаджувати морква далі один від одного. При зараженні грунту морквяної мухою традиційний метод (проріджування загущених ділянок в міру росту коренеплодів) не підходить;
  • використовувати сорти, стійкі до нападу шкідників. Городники рекомендують різновиди: Перфекція, Вітамінна 5;
  • правильно підбирати ділянку для морквяної грядки. Обов'язкові умови: невелика височина, достатня кількість сонячного світла;
  • поруч з морквою висадити цибулю: городні мухи не виносять різкого запаху;
  • відмовитися від гною для добрива морквяних грядок;
  • посадити насіння в кінці травня, поки личинки не настільки активні;
  • глибоко перекопувати город восени, обов'язково перевертати нижні шари. При такому підході багато личинки виявляться на холоді, поступово загинуть або буду з'їдені птахами;
  • висаджувати моркву на ділянки, де раніше знаходилися томати, часник, цибуля. Оптимальний сівозміну знижує ризик появи городніх мух;
  • обробка насіння біопрепаратами. Ефективні склади: Азотофіт, Тріходермін;
  • помірний полив: висока вологість - одна з причин навали шкідників.

Як надати першу допомогу при   укусі шершня   і які наслідки нападу жалящего комахи Як надати першу допомогу при укусі шершня і які наслідки нападу жалящего комахи? У нас є відповідь!

Ефективні народні засоби від молі в квартирі і правила їх застосування описані на цій сторінці.

Перейдіть за адресою http://parazitam-stop.com/gryzuny/myshi/narodnue-sredstva.html і дізнайтеся про те, як назавжди позбутися мишей в приватному будинку за допомогою народних засобів.

профілактика появи

Корисні поради:

  • відвари на основі рослинних компонентів, агротехнічні заходи знижують ризик навали морквяної мухи;
  • для обробки грядок підходить відвар з полину, томатної гички, настій часнику чи цибулі;
  • чим менше хімії, тим краще, але при сильному зараженні грунту доведеться розпорошити один з ефективних інсектицидів;
  • осіння обробка грунту з обов'язковим перекопуванням грунту на велику глибину захистить город від личинок морквяних мух, причаїлися в грунті;
  • при виборі місця для грядок господар повинен врахувати правила сівозміни, підібрати оптимальну комбінацію рослин.

Комплексний підхід до захисту городу від настирливої ​​морквяної мухи - обов'язкова умова для збереження врожаю. Профілактичні заходи і своєчасна боротьба з шкідливими комахами дозволять зберегти соковиті коренеплоди, заготовити на зиму достатню кількість моркви.

Чимало городників стикаються на своїх ділянках з таким шкідником, як морквяна муха. Боротьбі з нею і присвячений наступний ролик:

Що робити, якщо на ділянці завелася морквяна муха?
Як з нею боротися народними методами?
Які препарати знищують комах, але не становлять небезпеки для людини?
Як позбутися від мух в квартирі?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама