Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Яка духовка краще - газова або електрична - по функціоналу, економічності і безпеки?

  1. Що економічніше?
  2. Витрата газової духовки
  3. Споживання електричної духової шафи
  4. Безпека газових і електричних моделей
  5. порівняння функцій
  6. Функції газових духових шаф
  7. функціональність електродуховок
  8. Особливості газових духовок
  9. Переваги електричних духових шаф

При покупці духової шафи користувач може вибрати один з двох видів приладів - газовий або електричний. Саме з цього потрібно починати, адже багато технічних параметрів залежать саме від типу енергоносія.

Останнім часом користувачі більше віддають перевагу електричним духовка. Чи означає це, що вони набагато краще, а газові відходять на другий план? Питання непросте і вимагає детального розгляду.

Слід розуміти, що якщо у вашому будинку слабка зовнішня проводка або, навпаки, не проведений газ, то питання, яку духовку вибрати, газову або електричну, не варто в принципі. При відсутності магістралі газ можна купувати і в балонах, але це вже минуле століття, і такий спосіб поставки енергоносія застосуємо хіба що для дачі. Доведеться змиритися і купити електрична духова шафа.

У свою чергу заміна внутрішньої проводки також далеко не завжди вирішує проблему з установкою електродуховки. Справа в тому, що раніше потужність електроприладів була на порядок нижче, тому дроти старих будинків не розраховані на нинішні навантаження. В цьому випадку у користувача немає іншого варіанту, як придбати прилад, який працює на газі.

Але якщо обмежень за технічними умовами немає, який все-таки духову шафу краще встановити, газовий або електричний? Трохи більше півстоліття тому таке питання навіть не стояло, і практично всі користувалися обладнанням, яке споживає газ. «Блакитне паливо» коштувало копійки, а майже вся габаритна техніка для готування випускалася у вигляді газових плит (духовка плюс варильна панель ). Зараз ситуація змінилася, але чи означає це, що газ як енергоносій для побутової техніки себе вичерпав?

Однозначно ні, і яскраве тому підтвердження - велика кількість нових газових моделей, які мало в чому поступаються електричним, до того ж мають свої переваги.

Розглянемо основні критерії, якими керується користувач при виборі духової шафи. Це економічність, безпеку, функціональні можливості і наявність додаткових функцій. Важливим фактором при покупці, безумовно, є ціна, і газові прилади в цьому плані мають перевагу. Вони дешевші, як дешевше й сам газ, і передумов до того, що ситуація кардинальним чином в доступному для огляду майбутньому зміниться, немає. Перейдемо до більш докладного розгляду критеріїв, які впливають на вибір покупців.

Що економічніше?

Те, що газ дешевше електрики, ще не привід стверджувати, що електродуховки менш економічні. Тільки витрата енергоносія дає повну картину про те, наскільки енергоефективна техніка. енергоефективність духової шафи для користувача в першу чергу визначається в грошовому еквіваленті. Помноживши поточну вартість кубометра газу або кіловата електроенергії на їх кількість, яке було витрачено у звітному періоді, можна отримати точні дані.

Витрата газової духовки

Споживання енергоносія залежить від того, як часто господиня користується духовою шафою. Витрата газу духовкою вказується в її паспорті, а на практиці витрати можна порахувати, виходячи із середньомісячного споживання.

При користуванні газовою духовкою 2-3 рази в тиждень по 1,5-2 години в день витрата складе приблизно 5 м3. Деякі господині витрачають 10 і більше кубометрів, все індивідуально. Якщо прилад, крім пальника, оснащений гриль-нагрівачем або конвекційним вентилятором, слід враховувати і електричні показники. Для наочності можна все кубометри перевести в кіловати. Так, 1 м3 дорівнює 10 кВт електроенергії. Наприклад, якщо при використанні обладнання за місяць було витрачено 5 кубометрів «блакитного палива» і 5 кВт прилад забрав з мережі на роботу нагрівача і вентилятора, то в сумі це буде 55 кВт.

Але на практиці такий переклад не застосовується, оскільки умовні 55 кВт газового духової шафи будуть коштувати менше тих же 55 КВт електричного, оскільки в першому випадку велика частина з них виражена в кубічних метрах, а газ коштує дешевше. У грошовому еквіваленті енерговитрати розраховуються з витрат газу і електрики окремо. Якщо в будинку є інші прилади, які споживають газ, точно виконати розрахунок для духовки досить складно, але якщо поставити собі за мету, то можливо. Прикидаємо скільки часу в звітному періоді працювала техніка, множимо на витрату за паспортом і отримуємо приблизні дані.

Прикидаємо скільки часу в звітному періоді працювала техніка, множимо на витрату за паспортом і отримуємо приблизні дані

Споживання електричної духової шафи

витрата електроенергії електродуховки залежить від її потужності і класу енергоефективності. Прилади, які відносяться до категорій A, B і C, вважаються економічними. D - проміжний клас, а техніка E, F і G споживає найбільшу кількість електроенергії. Є ще надекономічні електричні духові шафи категорій A, A + і A ++. Так, енергоспоживання приладу A + на 20-25%, A ++ - на 45-50% нижче, ніж цей же параметр пристрою класу G.

Чим вище потужність обладнання, тим швидше приготується блюдо, і менше буде витрачено електроенергії. На витрата енергоносія також впливає обсяг робочої камери. Наприклад, електрична духовка класу А на 65 літрів і вище буде витрачати більше 1 кВт на годину, від 35 до 65 літрів - трохи більше 0,8 кВт, пристрій з об'ємом камери менше 35 літрів буде споживати близько 0,6 кВт / ч.

Як розрахувати витрати електроенергії на місяць? Візьмемо, наприклад, прилад потужністю 2,5 кВт, який господиня буде використовувати три рази на тиждень по годині в день. Нескладні розрахунки показують, що в місяць буде витрачено близько 30 кВт. Помноживши це число на ціну за 1 кВт електроенергії, отримуємо грошові витрати на експлуатацію обладнання.

Порівнюємо результат з тим, що був отриманий при розрахунку витрати енергоносія газовим пристроєм, і робимо відповідні висновки. Практика показує, що якщо ви не завзятий кулінар, який користується духовою шафою кожен день по кілька годин, відчутної різниці між витратами на експлуатацію того чи іншого виду техніки не буде.

Безпека газових і електричних моделей

Сучасні моделі кожного виду приладів мають кілька функцій безпеки.

У багатьох користувачів саме поняття «газ» асоціюється з потенційною загрозою. Дійсно, при витоку в повітря газ може викликати отруєння, а якщо при цьому запалити вогонь, станеться вибух. Однак виробники газових духових шаф передбачили захист в вигляді функції газ-контроль, завдяки якій витік «блакитного палива» виключена. У разі згасання полум'я під впливом вітру або випадково пролилася рідини духовка автоматично відключається. Крім того, більшість моделей оснащені електророзпалом, який дозволяє не тільки зручніше експлуатувати техніку, а й захищає користувача від опіків, які можна отримати при розпалювання конфорки сірником.

Електричні духовки також таять в собі потенційну небезпеку, оскільки працюють під напругою. Для того щоб забезпечити захист техніки і користувача, необхідно правильно підключити пристрій. Якщо потужність обладнання не перевищує 3,5 кВт, допускається підключення до розетки, в іншому випадку потрібно вести окремий силовий кабель від розподільчої коробки. Щоб виключити ймовірність ураження користувача струмом і поломку приладу внаслідок перевантажень або короткого замикання, необхідно встановити пристрій захисного відключення.

Що стосується передбачених виробником заходів безпеки, то в передових моделях встановлені датчики температури і тангенціальне охолодження, що оберігають поряд меблі від гарячих стінок пристрою. Як газові, так і електричні духові шафи оснащені дверцятами з подвійним або потрійним склінням, ручки виготовлені зі спеціальних сплавів і практично не нагріваються. Панелі управління мають функцію «захисту від дітей», яка блокує перемикачі.

порівняння функцій

Більшість користувачів, які віддали перевагу електродуховці, скажуть, що техніка має більш широкі функціональні можливості, в порівнянні з газовими приладами. Дійсно, більшість бюджетних приладів, що працюють на газі, оснащені тільки однієї нижньої конфоркою, що не завжди забезпечує рівномірне пропікання страв. Проте, поступово ситуація вирівнюється, і більш дорогі газові духові шафи мають практично ті ж функції, що і електричні.

Функції газових духових шаф

Сучасні моделі оснащені багаторівневими телескопічними направляючими, які дозволяють легко і плавно висувати листи. Крім нижньої газової конфорки робоча камера духової шафи може бути обладнана електричним грилем у вигляді верхнього Тена.

Моделі деяких виробників оснащені електромеханічним вертелом для рівномірного запікання птиці і великих шматків м'яса. Газові духовки оснащуються функціями самоочищення - каталітичної або гідролізної. Камери пристроїв з каталітичним очищенням покриті спеціальною емаллю, яка містить оксид церію, міді або марганцю. Завдяки цим компонентам в процесі готування жири при температурі 140-200 С розщеплюються на воду і органічні сполуки і згодом легко видаляються. Гідролізна самоочищення відбувається при більш низьких температурах - порядку 50-90 С, але процес можна запустити лише після закінчення готування. У спеціальний піддон наливається вода, а газовий прилад вмикається на 30-40 хвилин, після чого забруднення розм'якшуються і легко віддаляються ганчіркою.

Дорожчі газові духові шафи оснащені режимом конвекції. Вбудований в задню стінку робочої камери вентилятор забезпечує рух гарячих повітряних мас, завдяки чому страви пропікаються рівномірно з усіх боків і не підгорає знизу. В режимі конвекції можна запекти великі шматки м'яса, спекти хрусткі пиріжки і великі пироги і навіть приготувати ніжні безе.

Якщо ви не прихильник придбання великої кількості побутової техніки, можете купити газову духовку з функцією мікрохвильовки. Розморозити або розігріти продукти в такому пристрої можна точно так само, як і в звичайній СВЧ-печі.

функціональність електродуховок

На відміну від техніки, що працює на газі, електричні духові шафи мають більш багатий функціонал. Деякі моделі оснащені режимом піролітичного очищення, коли робоча камера нагрівається до температури 500 С, і всі забруднення перетворюються в попіл, після чого їх залишається тільки витерти вологою ганчіркою. Газову духовку оснастити пиролитической очищенням неможливо в принципі, оскільки максимальна температура, до якої можна нагріти камеру, становить 320 С, а цього недостатньо для спалювання забруднень.

Але головною перевагою електричних духовок є їх більш широкі можливості з приготування їжі. Багатство функцій забезпечується завдяки трьом нагрівальних елементів - нижньому верхньому і задньому (кільцевому). Використовуючи різний поєднання ТЕНів, а при необхідності і режим конвекції, можна приготувати навіть ресторанне блюдо. Споживання електроенергії на увазі використання верхнього та нижнього нагрівальних елементів, завдяки яким інгредієнти пропікаються рівномірно. Застосування кільцевого і нижнього ТЕНів дозволяє домогтися ефекту «кам'яній печі» і приготувати чудову піцу.

Для вибору програм в електричних духових шафах встановлюються механічні або сенсорні перемикачі. Останні використовуються в основному для кухонь в стилі модерн і хай-тек. Є електричні духовки з функцією пароварки, які оснащені парогенератором і паронагревателем, завдяки яким можна готувати здорову їжу на пару. Окремі моделі укомплектовані термощупом. Датчик поміщається всередину страви, а на спеціальному індикаторі користувач може бачити температуру пропікання. Для досвідчених кулінарів це дуже корисна функція.

Особливості газових духовок

Підсумуємо все вищесказане і розглянемо переваги духових шаф, які працюють на «блакитному паливі». По-перше, газові духовки коштують дешевше електричних аналогів, а вартість газу нижче електрики. Економія особливо помітна, якщо порівнювати два прилади, які використовуються досить часто. По-друге, газові духові шафи більш довговічні, так як не мають ТЕНів, які з часом можуть вийти з ладу. Конструкція пальників настільки проста, що вони практично не ламаються.

До плюсів приладів, які споживають газ, також відноситься простота експлуатації через відсутність великої кількості режимів і функцій. Для консервативних господинь це важливий момент. Крім того, при установці газової духовки не потрібно вести окрему проводку - досить виділеної розетки.

Переваги електричних духових шаф

Електродуховки мають свої плюси і головний серед них - ширші функціональні можливості. Для звичайних користувачів цей аспект може залишитися непоміченим, а додаткові функції виявляться незатребуваними, але для кулінарів електрична духова шафа практично не має альтернативи.

Електродуховки більш безпечні, оскільки не використовують газ і відкрите полум'я. Стрибки напруги можуть вивести техніку з ладу, але якщо прилад встановлений за всіма правилами, для здоров'я користувача коротке замикання в ланцюзі загрози не представляє. Досить поставити пристрій захисного відключення, і ймовірність поломки обладнання зводиться до нуля.

Якщо ви хочете витрачати мінімум часу на прибирання робочої камери, варто задуматися про покупку електричної духовки з піролітичною очисткою. Оскільки в приладі, що працює на газі, такого режиму бути не може, цей момент також відносять до переваг електроприладів.

Електричні духові шафи мають ширші можливості для гармонійного вписування в конкретний інтер'єр, оскільки можуть оснащуватися не тільки механічними, але і сенсорними перемикачами. Найбільш просунуті моделі обладнані функцією хлібопічки, за допомогою якої можна замісити і підняти тісто, приготувати хліб, булки і іншу випічку.

Як бачите, і газові, і електричні духовки мають свої сильні сторони, а покупці нашого інтернет-магазину мають перевагу перед іншими користувачами, оскільки можуть купити техніку на вигідних умовах. Ми пропонуємо доступні ціни на духові шафи відомих виробників і широкий асортимент моделей, а також забезпечуємо доставку обладнання в будь-який населений пункт Росії.

Що економічніше?
Чи означає це, що вони набагато краще, а газові відходять на другий план?
Але якщо обмежень за технічними умовами немає, який все-таки духову шафу краще встановити, газовий або електричний?
Зараз ситуація змінилася, але чи означає це, що газ як енергоносій для побутової техніки себе вичерпав?
Що економічніше?
Як розрахувати витрати електроенергії на місяць?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама