Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Я виростила оливу з кісточки

  1. Агротехніка
  2. Наша довідка
  3. Наша довідка
  4. розмноження

Своє перше оливкова деревце я виростила з кісточки, купленої в магазині. Як виявилося - це дуже невибаглива рослина.

З п'яти посаджених кісточок у мене зійшли тільки дві. Через рік підросли сіянці я пересадила шляхом перевалки в горщики побільше. І мої оливкові дерева швидко пішли в ріст. Зараз у мене росте два невеликих кущика з сріблясто-зеленим листям. Листя живуть два-три роки, а потім обсипають. Зазвичай зміна листя відбувається навесні або на початку літа.

Листя у оливи шкіряста і щільна. Влітку я її майже не обприскую, тільки стежу, щоб не запилилася. А ось взимку обприскування зайвим не буде.

В цьому році мої оливи зацвіли дрібними жовтувато-білими запашними квітками. В енциклопедії я прочитала, що в природі квітки оливи переопиляются за допомогою вітру, а вдома мені довелося попрацювати бджілкою за допомогою пензлика.

Агротехніка

Хочу поділитися з читачами деякими правилами догляду за маслинами.

Найкраще місце для оливкового дерева - яскраво освітлений підвіконня на південній або південно-західній стороні. Взимку рослина легко переносить недолік світла, особливо при низькій температурі.

Наша довідка

З моменту запилення до повної зрілості плодів проходить 90-100 днів.

У природі рослина може витримати короткочасне зниження температури до -10 С. Якщо олива зимує при кімнатній температурі, то вона не зацвіте, так як для закладки квіткових бруньок їй потрібно + 5-12 С.

Добрива слід вносити з квітня по вересень два-три рази на місяць, чергуючи органічні з мінеральними .

Поливи їй потрібні рясні і регулярні. Дуже важливо не допустити пересихання земляного кома, інакше листя потьмяніють, згорнуться і почнуть опадати.

Наша довідка

Деякі ботаніки стверджують, що оливкова дерево може рости вічно, постійно отримуючи нове життя від своїх відростків. Навіть, здавалося б, уже померле дерево може «воскреснути», пускаючи нові паростки від коренів. Вісім таких дерев, вік яких, за припущеннями вчених, перевищує 2000 років, до цих пір ростуть в Гефсиманському саду в Єрусалимі. І вони ще плодоносять! Подейкують, що ці дерева бачили Христа.

Гетсиманський сад з найдавнішими оливковими деревами
Гетсиманський сад з найдавнішими оливковими деревами. Кажуть, вони бачили Христа.

Грунт оливам потрібна з достатнім вмістом вапна, кам'янисто-піщана. Коріння у неї настільки сильні, що дозволяють оливі рости навіть на скелях.

Грунт для оливи можна приготувати самостійно з річкового піску, дернової і садової землі (2: 1: 1) з додаванням невеликої кількості торфу та сухої негашеного вапна, перетертої в порошок (на 1 кг землі - 20-25 г).

розмноження

Розмножують живцями, взятими з однорічного приросту або приросту поточного року, а також кореневими нащадками, які нарізають у червні-липні. Укорінюють їх у вологому піску, попередньо обробивши місця зрізів Корневином.

Кісточки проростають приблизно через два з половиною місяці. Але у них досить низька схожість. Умови вкорінення і схожості: висока вологість повітря, достатнє освітлення і температура не менше +20 С. Вирощені з насіння рослини зацвітають через 10-12 років, а з черешків - на четвертий-п'ятий рік.

Тетяна СКОРОБОГАТОВА, м Краснодар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама