Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Айстри однорічні та багаторічні, вирощування з насіння


Основна причина популярності айстр - їх декоративна краса і різноманітність. Сортів айстр безліч, і так само різняться способи їх вирощування та догляду. Способів вирощування теж досить багато, але найпопулярніший і простий спосіб, яким розмножують айстри - вирощування з насіння.

Таким способом розмножують однорічні айстри, вони порадують вас квітами швидше. Багаторічні, вирощені з насіння, можуть бути слабкими, та й цвісти починають через пару років після посіву, їх розмножувати краще вегетативним способом.

Багаторічні, вирощені з насіння, можуть бути слабкими, та й цвісти починають через пару років після посіву, їх розмножувати краще вегетативним способом

Спочатку потрібно замочити насіння на вологій серветці

З насіння можна вирощувати однорічні айстри розсадним і безрассадним способами. Якщо ви вибрали особливо цінні сорти айстри, вирощування розсади краще почати будинку або в парнику .

Вам знадобляться ящики для розсади, звичайний слабокислий грунт, насіння обраних рослин. Садити їх починають зазвичай в квітні - травні. У грунті роблять неглибокі борозенки, куди висівають насіння, присипають їх землею і поливають з лійки з дрібним ситом слабким розчином марганцівки, потім ящики накривають плівкою.

У грунті роблять неглибокі борозенки, куди висівають насіння, присипають їх землею і поливають з лійки з дрібним ситом слабким розчином марганцівки, потім ящики накривають плівкою

Через 3-4 дні насіння проростає, можна садити їх в землю

Через кілька днів, зазвичай 3-5, з'являться перші сходи. Тепер необхідно розсадити сіянці в окремі горщики або, якщо дозволяють розміри ящика, розсадити на відстань 7-10 см одна від одної.

Ось так виглядає проросле насіння айстри

Ці квіти прекрасно переживають пересадку, так що побоюватися за них не варто.

Якщо ви висівали насіння в теплиці прямо в грунт, то в пересаджуванні вони не потребують. Далі - слід помістити сходи на добре освітлене місце, щоб вони не витягувалися.

Далі - слід помістити сходи на добре освітлене місце, щоб вони не витягувалися

перші сходи

Через тиждень після появи сходів сіянці необхідно почати підгодовувати мінеральними добривами, які краще купувати в спеціалізованих магазинах. Висаджувати підросли рослини в грунт можна починати вже в середині травня - айстри дуже морозостійкі квіти, і витримують навіть легкі заморозки.

Садити їх прийнято ввечері, на відстані 20-30 см одна від одної.

Чи не бояться холоду і насіння цих рослин, так що якщо ви вибрали для своєї айстри вирощування безрассадним способом - насіння можна сіяти прямо в грунт. Безумовно, спочатку потрібно приготувати місце, на якому будуть рости квіти.

Висаджувати розсаду краще всього увечері

Астра - дуже світлолюбна рослина, тому ділянку для її вирощування не повинен нічим затінюють. Також на ньому не повинна застоюватися вода - айстри не люблять надмірного зволоження. Удобрити грунт теж слід до висаджування розсади або насіння - вносити органічні добрива під айстри можна. Удобрювати краще компостом, перегноєм, деревною золою. Але якщо грунт добре окультурена - можна обійтися і без добрив.

Сіють насіння навесні, відразу, як грунт буде готова, невеликі заморозки вони легко витримають. Зацвітуть вони при такому способі посіву пізніше, ніж вирощені розсадним способом. У підготовленому грунті роблять неглибокі борозенки, сіють туди насіння, закопують на 0,5 см, поливають. Сіють насіння навесні, відразу, як грунт буде готова, невеликі заморозки вони легко витримають

Якщо погода суха, можна прикрити їх плівкою до появи сходів. Коли з'являться 2-3 листочка на паростках, їх необхідно прорідити, залишаючи відстань між рослинами 15-20 см. Зайві паростки не викидайте, а акуратно викопайте і посадіть в інше місце. Висаджують айстри навіть зимовим посівом - пізньої осені, в підготовлений грунт. Насіння прекрасно переносять зиму і згодом менше схильні до захворювань.

Цвісти вони починають в кінці червня і продовжують до пізньої осені - в залежності від сорту і строків посадки. Змінюючи ці терміни, ви легко досягнете того, що айстри будуть радувати вас все літо і до самих заморозків. Квіти, вирощування яких ви почнете до певних дат, перетворяться в прекрасні букети. Цвісти вони починають в кінці червня і продовжують до пізньої осені - в залежності від сорту і строків посадки

Зрізані квіти зберігають свою свіжість до двох тижнів! Якщо ви хочете, щоб квітки були більшими, необхідно під час бутонізації видалити бічні пагони, залишити 2-3 центральних квітконосу.

Багаторічні айстри не капризний, але чим більше вони отримають уваги - тим пишніше будуть цвісти. Недоглянуті цвітуть набагато скромніше. Основні вимоги у них такі ж, як у однорічних - добре освітлене місце, достатній, але не надмірна, полив, слабокислая, легка, добре удобрена грунт.

Основні вимоги у них такі ж, як у однорічних - добре освітлене місце, достатній, але не надмірна, полив, слабокислая, легка, добре удобрена грунт

перші сходи

Розмножуються багаторічні айстри живцями і діленням куща. Ділити кущ слід не рідше, ніж раз на п'ять років, але краще кожні три роки, надмірно розростаючись, вони втрачають свої декоративні якості. Ділити кущ слід навесні - тоді цвітіння настане в той же рік. Розділити його можна навіть на дрібні частини, з кількома нирками кожна, тоді вже на наступний рік з кожної частини вийде повноцінне рослина.

Живцюванням астру можна розмножувати все літо. В якості живця можна взяти верхівковий пагін або весь стебло повністю, укоренивши його в пухкому субстраті. Багаторічна астра, вирощування якої не зажадає великих труднощів, буде цвісти до пізньої осені, розцвічуючи в'яне сад яскравими квітами.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама