Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно посадити жимолость навесні і забезпечити гідний догляд за нею

  1. Що особливо цінно в жимолості
  2. посадка жимолості
  3. Оптимальне місце для посадки
  4. вибираємо саджанці
  5. Особливості весняної посадки жимолості
  6. Покрокова посадка жимолості
  7. Догляд за жимолостю
  8. розпушування
  9. Полив і підгодівля
  10. обрізання
  11. розмноження
  12. насіннєвий спосіб
  13. зелене живцювання
  14. розподіл куща
  15. Збір врожаю

Жимолость широко відома в нашій країні Жимолость широко відома в нашій країні. Існує багато різновидів цієї культури. Можна зустріти декоративну жимолость. Такі сорти - справжній скарб для любителів ландшафтного дизайну. Вони відмінно виглядають у вигляді живоплоту, добре переносять стрижку. Є навіть кучеряве сорти.

До ягідним культурам належить жимолость їстівна . Вона являє собою чагарник, який може досягати висоти в 2 метри. Плоди жимолості темно-синього кольору. Вони мають кисло-солодкий смак і трохи гірчать. Але саме це робить їх неповторними.

Що особливо цінно в жимолості

Жимолость починає плодоносити однією з перших. І це її головна перевага! Ви отримуєте багаті вітамінами ягоди вже на початку-середині червня. Плоди цієї культури містять величезну кількість вітамінів, а також багато незамінні для здоров'я людини мікроелементи. Це багато в чому і визначає широке використання жимолості в медицині.

Її застосовують при серцевих і судинних захворюваннях, при проблемах з тиском, авітамінозі. Особливо рекомендують жимолость людям, які проживають на заражених радіацією територіях. І це не весь спектр лікувальних можливостей цієї ягоди.

Жимолость легко переносить морози: ростові нирки і деревина витримують мороз в мінус 50 ° C, квіткові бруньки і коренева система - мінус 40 ° C, а перші паростки готові пережити заморозки до мінус 8 ° C. Кучеряві рослини більш теплолюбні.

Ця культура може плодоносити майже 20 років, при наявності правильного догляду.

Жимолость має високу стійкість до шкідників.

посадка жимолості

Перш ніж приступити безпосередньо до посадки, потрібно вирішити два питання:

  • Де найкраще посадити жимолость.
  • Як правильно вибрати саджанці для посадки.

Оптимальне місце для посадки

Жимолость не надто вимоглива рослина, але все ж варто знати, що вона любить Жимолость не надто вимоглива рослина, але все ж варто знати, що вона любить. Якщо ви не будете враховувати її переваги, то урожай буде значно нижче.

Жимолость не любить занадто кислий грунт, краще, якщо вона буде нейтральною кислотності. Якщо не виконати цього умови, то плодоношення різко знизиться, а листя стане блідою. Оптимально садити цю ягоду в суглинний грунт, з додаванням органічних добрив.

Вона буде погано рости на важких і заболочених грунтах, а також на занадто сухих ділянках. При надлишку вологи коріння рослини починають гнити. Тому місце посадки не повинно бути там, де близько до поверхні підходять грунтові води. Але полив повинен бути регулярним, особливо в жарку погоду. Жимолость любить вологе повітря і погано переносить сильні вітри.

Визначаючи місце для жимолості, зверніть увагу на освітлення. Ця рослина любить сонячні місця. Можна зробити посадку і в тіні, але тоді кількість плодів буде значно менше. У деяких сортів нижні гілки краще затінити, але ця умова виконується природним чином при густій ​​посадці.

Жимолость запилюється перехресно. Тому потрібно садити відразу кілька кущів різних сортів. Якщо вирощувати тільки один кущ або використовувати єдиний сорт, то рослина буде рясно цвісти, але при цьому не дасть врожаю.

вибираємо саджанці

Обов'язково треба запитати у продавця особливості саджанців: сорт, вік, смакові якості, врожайність. При покупці керуйтеся наступними порадами:

  1. Оптимальний вік саджанця - два або три роки. Такий кущ почне плодоносити вже через 2 роки.
  2. Обов'язково перевірте стан кущів. Пошкодження повинні бути відсутніми. Гілочки повинні зберігати гнучкість. Якщо ви побачите, що кора відшаровується і висить, то не лякайтеся, це особливість жимолості, а не зіпсований саджанець.
  3. Вибирайте кущі з великими нирками і розвиненою кореневою системою.
  4. Купуйте відразу 3-4 сорту. Це необхідно для гарного плодоносіння. Надалі ви зможете розмножувати жимолость вегетативно.
  5. Вибирайте саджанці в контейнерах або спеціальних мішках. У них коренева система рослини захищена, і тому кущі краще приживаються.
  6. Зверніть увагу на висоту рослин. Не можна купувати дуже короткі саджанці висотою 0,25-0,3 метра і дуже довгі - 1,5 метра. Перші, швидше за все, погано вкоренилися і ще недостатньо розвинулися, а другі будуть погано приживатися.
  7. Уточніть інформацію про сорти, які ви купуєте. Потрібно, щоб їм підходив клімат у вашій місцевості, і вони могли запилювати один одного.

Сорти жимолості відрізняються за часом вегетації. Цей процес відбувається трохи пізніше у альпійської жимолості, сорти Маака, дрібнолистою і інших, тому їх можна садити навесні. А їстівну жимолость краще посадити в осінній період, так як вегетація у неї починається раніше, ніж відтане земля. Для цього краще підходить період з серпня по вересень. До цього часу кущ вже перестає рости, у нього формуються нирки. Якщо ви придбали саджанці з закритими корінням, то їх можна посадити в будь-який час з весни по осінь, незалежно від сорту.

Особливості весняної посадки жимолості

посадка навесні виконується в основному методом перевалювання земляного кома з саджанцем з одного місця розташування на інше. Все потрібно робити дуже обережно. Якщо нирки у рослини вже розпустилися, то чіпати його не бажано. Краще посадити навесні жимолость в такому місці, де сонце буває протягом всього дня.

Покрокова посадка жимолості

Якщо посадка виконується навесні, то оптимальний час - кінець квітня - початок травня, а восени - середина вересня. Розглянемо основні етапи посадки жимолості.

Догляд за жимолостю

Доглядаючи за жимолостю правильно, ви створюєте всі умови для рясного цвітіння і отримання відмінного врожаю. Оптимальний догляд включає в себе прополку, розпушування, полив, підживлення, обрізання.

розпушування

Навесні і влітку грунт під жимолость обов'язково потрібно рихлити. Процес повинен бути поверхневим, так як коріння знаходяться дуже близько. Якщо мульчування зроблено якісно, ​​то можна не проводити розпушування. Восени грунт перекопують на глибину в 15 сантиметрів. Краще використовувати вила.

Полив і підгодівля

Для жимолості дуже важлива вологість грунту, так як коренева система розташована близько до поверхні грунту Для жимолості дуже важлива вологість грунту, так як коренева система розташована близько до поверхні грунту. Кількість поливів залежить від погодних умов, складу субстрату і можливостей грунту зберігати воду. Природно, що в спеку потрібно частий полив. Якщо рослині не вистачає вологи, то ягоди будуть дуже гіркими.

Підживлення виконують рано навесні за допомогою мінеральних добрив: на один квадратний метр вносять від двадцяти до тридцяти грам добрива. Азотовмісних підгодівлю вносять ранньою весною, а фосфорно-калійну - восени. В цей же період для підтримки рослини використовують золу: 0,1-0,2 кг на 1 квадратний метр.

Органічні добрива починають вносити з третього року. Досить одного відра під кожну рослину.

обрізання

Потрібно уникати загущення кущів. Коли вік жимолості досягне шести років, потрібно провести санітарну обрізку. Для цього видаляють всі зламані, хворі гілки під основу. Потім кожні 2-3 роки потрібно проріджувати крону, видаляючи всі старі гілки і залишаючи близько п'яти найміцніших кущів. Верхівки чіпати не можна, так як на них розташовані нирки з квітками.

Якщо жимолості вже більше 15 років, то можна обрізати її під корінь і залишити пень висотою 40 см. На наступний рік з'являться новий молоді та сильні пагони.

На кучерявою жимолості зазвичай проводять тільки санітарну обрізку.

розмноження

Жимолость можна розмножувати трьома способами:

  • за допомогою насіння;
  • зеленим живцюванням;
  • діленням куща.

насіннєвий спосіб

Розмноження насінням дуже трудомістким і малоефективно Розмноження насінням дуже трудомістким і малоефективно. Цей спосіб цікавий тільки селекціонерам. При цьому способі не зберігаються батьківські властивості, рослина може дати як дуже поганий, так і дуже хороший урожай.

Насіння краще брати з найбільш соковитих ягід. Якщо сорт жимолості дозріває рано, то таке насіння можна відразу ж висадити в грунт або в будь-яку ємність, яку накривають плівкою. Після появи паростків її знімають. До осені ці паростки мають по два - три повноцінних листа. На зиму такі сіянці потрібно обов'язково вкрити.

Найкраще висівати насіння ранньою весною. Перед посівом їх замочують в марганцівці. Використовують спеціальні ємності з легким і родючим субстратом. Насіння розташовують на поверхні грунту і притискають, а потім засипають тонким шаром піску. Оптимальна температура для проростання - 24 ° C. Обов'язковий регулярний полив. Паростки з'являються через тридцять днів. Через рік сіянці можна пікірувати на грядки на відстані п'яти сантиметрів.

Недоліки цього способу: доводиться чекати близько п'яти років до плодоношення, не можна бути впевненим у врожайності і смакових якостях плодів, так як сортові особливості не зберігаються.

зелене живцювання

Це найефективніший спосіб розмноження. Потрібно дочекатися появи на жимолості зелених плодів. У цей час можна почати заготівлю живців. Зрізають пагони поточного року довжиною близько 10 см. Зверху втечу обрізають на відстані одного сантиметра від нирки. Залишають 2-3 вузла. Нижній зріз роблять під кутом. Верхні листки обрізають наполовину.

Зелені живці садять в теплицю. Приблизно через один або два тижні вони дадуть коріння. Краще залишити зимувати живці прямо в теплиці, гарненько їх укривши. Навесні можна виконати посадку вже на постійне місце.

розподіл куща

Розподіл куща можна здійснювати тільки для жимолості віком від 8 років. Деревина у цієї рослини дуже міцна, тому доводиться використовувати сокиру або пилу. На кожній отриманої частини повинні розташовуватися 2-3 гілки, 2 стебла і корінь довжиною не менше 200 мм. Такі живці відразу садять на підготовлене місце.

Для заготівлі використовують найміцніші гілки, вік яких становить один рік. Виконувати такий розподіл краще до розпускання бруньок. Кожна частина повинна бути диною 150-180 мм. При посадці живці поглиблюють на десять сантиметрів. Приблизно через місяць у живців повинні з'явитися коріння.

Збір врожаю

Якщо ви використовували саджанці, то перше плодоношення потрібно чекати через 2-3 роки, а максимальний урожай - через 4-5 років Якщо ви використовували саджанці, то перше плодоношення потрібно чекати через 2-3 роки, а максимальний урожай - через 4-5 років.

Перші ягоди з'являються приблизно в останніх числах травня. Все залежить від сорту. Але сам процес дозрівання розтягнутий, плоди зріють нерівномірно. Це головний недолік жимолості. Відкладати збір врожаю не можна, так як ягоди дуже легко обсипаються. Тому збір плодів проводять кілька разів.

Потрібно розстелити плівку перед початком збирання. На неї будуть падати перезрілі ягоди, які ви потім з легкістю зберете.

При правильній посадці і оптимальному догляді жимолость може радувати вас вітамінними ягодами протягом 20-25 років.

Оцініть статтю: Поділіться з друзями!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама