Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити манго з кісточки в домашніх умовах

  1. Екзотика на підвіконні - це реально?
  2. Манго на фото
  3. процес посадки
  4. Покроковий процес на фото
  5. Відеоролик: як виростити манго з кісточки в домашніх умовах

Ароматне, м'яке і соковите манго високо цінується жителями нашої планети: він вважається фруктом номер один в світі. І заслужено. Рідкісний тропічний плід має таким яскравим смаком і багатством вітамінів, а алергію викликає тільки в самих рідкісних випадках. За смаком він нагадує своєрідний мікс персика, ананаса і апельсина. І якщо у себе на батьківщині в Індії манго вважається звичним елементом раціону, то в нашій країні він як і раніше рідкісний, екзотичний і дорогий. Зробимо спробу виростити мангове дерево в домашніх умовах прямо з кісточки.

Екзотика на підвіконні - це реально?

Ароматне, м'яке і соковите манго високо цінується жителями нашої планети: він вважається фруктом номер один в світі

манго

Манго - дерево вічнозелене, плоди його пофарбовані в жовті, зелені, червоні відтінки або їх комбінації, м'якоть має жовтий або помаранчевий колір.

Якщо Ви збираєтеся виростити манго у себе на підвіконні, відразу змиріться, що рослина буде носити тільки декоративний характер. Щоб у вас в горщику раптом з'явилися плоди, має відбутися диво. Манго плодоносить лише на відкритому грунті і в кліматичних умовах, які не передбачають наявність заморозків. Навіть нетривале похолодання до + 5 С ° призводить до загибелі квітів і плодів рослини. Стабільно жаркий клімат з помірною вологістю - підходяще середовище для вирощування манго. Тому воно щедро росте в Індії, Малайзії, Східній Африці і Азії, на Філіппінах і в Каліфорнії (США). В Європі фрукт культивують на Канарських островах (в Іспанії).

На підвіконні ж у вас виросте багаторічна екзотична рослина з яскраво-зеленими довгастими листям. При належному догляді ви зможете дочекатися цвітіння. Квіти манго розташовуються у вигляді метёлочек, мають світло-жовтий або рожевий відтінок і приємно пахнуть.

Манго на фото

Підготовка до посадки

Якщо ви зібралися посадити манго у себе вдома, Вам знадобиться, перш за все, саме манго. М'який, що визріли, навіть перезрілий, але не залежаний і без пошкоджень - такий плід ідеально готовий до того, щоб дати паросток.

Важливо! Для вирощування манго обов'язково вибирайте підвіконня на сонячній стороні. Манго не переносить холоду, йому життєво необхідні рясний світло і тепло.

Також Вам знадобиться:

  • невеликий горщик з дренажними отворами;
  • спеціальний грунт;
  • ніж;
  • вода;
  • пластикова пляшка.

Для первинної посадки підбирайте горщик невеликого розміру, трохи більше склянки. Грунт купуйте в спеціалізованих магазинах або квіткових відділах, в його складі переважно наявність торфу і піску. Легкий грунт для сукулентів з домішкою керамзиту або камінчиків - підходящий варіант.

процес посадки

  1. Кісточку витягаємо з стиглого плоду. Для цього розрізаємо його навпіл, виймаємо кісточку і очищаємо від залишків м'якоті.
  2. Якщо плід добре визрів, можливо, кісточка в ньому вже розкрилася. В іншому випадку Вам потрібно самостійно розкрити її за допомогою ножа. Це робиться для того, щоб паросток легко і безперешкодно проник в землю і швидко почав розвиватися. Отримуйте насіннячко з шкарлупки дбайливо, щоб не пошкодити. Якщо кісточка дуже щільна і розщепити її не виходить, залиште на дозрівання. Для цього оберніть кісточку мокрою серветкою і поставте в тепле місце. Не забувайте періодично підливати воду, щоб серветка завжди залишалася вологою. Щоб проростити насіння, може знадобитися до двох тижнів.

    Важливо! Чистити кісточку і витягувати насіння потрібно тільки безпосередньо перед посадкою в грунт. Для того щоб запобігти утворенню цвілі і поява шкідників, можете попередньо обробити насіннячко фунгіцидом.

  3. Насипте на дно горщика дренаж з камінчиків шаром в 2 см. Заповніть горщик грунтом. Викопайте по центру ямку глибиною до 3 см, полийте теплою водою і помістіть насіннячко в грунт гострим кінцем вниз таким чином, щоб чверть його залишалася над землею. Цю частину засипати не потрібно. Якщо Ви правильно розташуйте насіннячко, то його корінь виявиться внизу, а ¼ його частина на поверхні. Тепер ретельно полийте посадку.
  4. Споруджуємо над горщиком міні-теплицю. Для цього обріжте пластикову пляшку і верхівку з кришкою надіньте на горщик. Тепер поставте горщик в тепле, добре освітлене місце і чекайте сходів. Періодично відкривайте пробку на пляшці, щоб забезпечити надходження повітря. Пляшку можна замінити харчовою плівкою, натягнутою на поверхні горщика.
  5. Перші сходи з'являються через приблизно 3-4 тижні. Весь цей час не забувайте підтримувати помірну вологість і забезпечувати стабільно високу температуру (не нижче 22-25 С °).
  6. Молоді пагони потребують світлі, теплі і волозі. Додатково до регулярного поливу обприскуйте саджанець.
  7. Підріс, зміцнів сіянець висаджується в більш просторий горщик, наповнений родючим грунтом.

Покроковий процес на фото

подальший догляд

Через 1-1,5 місяця після сходів внесіть в грунт мікродобриво. Рекомендується пару раз на місяць підсипати в грунт органічні добрива. У літній період вносите азотсодержащие підгодівлі раз в тиждень, до зими скоротіть їх кількість до однієї в місяць.

Регулярно поливайте і обприскуйте рослина. При необхідності забезпечуйте додаткове освітлення і обігрів за рахунок штучних джерел. Манго не любить холод, темряву і тісноту.

Зацвітає манго на шостому році життя, але в наших широтах це свято може не настати зовсім.

Не бійтеся, якщо листи Вашого манго придбають червонуватий відтінок - це нормально для молодих пагонів. Згодом вони змінять колір на темно-зелений. Здорове рослина має шкірясті ланцетоподібні листя зі злегка хвилястими краями.

Відеоролик: як виростити манго з кісточки в домашніх умовах

Виростити манго з плодової кісточки неважко. Алгоритм посадки простий, процес пішов, те. Тільки плодів чекати від диво-дерева не варто. Дочекатися пори цвітіння - це вже непогано. Але отримати вічнозелене екзотична рослина, яке радує око, прикрашає інтер'єр і нагадує про теплих краях, де завжди літо, - це вже немало.

Екзотика на підвіконні - це реально?
Екзотика на підвіконні - це реально?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама