Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Антуріум - догляд в домашніх умовах. Пересадка, розмноження, хвороби

  1. Що це за рослина
  2. Кімнатні види антуріума
  3. Догляд за антуріумом
  4. освітлення
  5. температура
  6. Вологість повітря
  7. полив
  8. пересадка
  9. Грунт
  10. підживлення
  11. розмноження
  12. омолодження
  13. Обережно!

Якщо ви вибираєте кімнатна рослина, яке буде привносити в ваш інтер'єр яскраві фарби довгі осінь і зиму, придбайте антуріум Якщо ви вибираєте кімнатна рослина, яке буде привносити в ваш інтер'єр яскраві фарби довгі осінь і зиму, придбайте антуріум! При правильному догляді він буде цвісти майже цілий рік. Крім того, існують сорти антуриума, які цінують за гарні листи.

Догляд за антуріумом в домашніх умовах особливою складністю не відрізняється. Поговоримо докладніше про полив, пересадці, розмноженні антуриума.

Що це за рослина

Антуріум - представник сімейства ароїдних, в природі зустрічається в тропіках Центральної і Південної Америки, налічується понад 500 видів антуриумов.

Антуріум цікавий квітникарям в першу чергу за свої яскраві «квітки», хоча є і декоративно-листяні види. Якщо говорити точніше, то, що в побуті ми називаємо квіткою антуриума, це не сама квітка, а його покривало, своєрідний «парус», сам квітка являє собою конус-початок білого кольору і без свого яскравого серцеподібного покривала має вигляд досить непоказний. Коли квітка відцвітає, покривало набуває зелений колір - стає листом.

Квітки антуріума пахнуть, аромат у різних сортів різний.

У більшості видів антуріума листя великі, жорсткі, зеленого кольору. Форма варіює від стрілоподібної форми до серцеподібної. Лист покритий тонкою матовою плівкою.

Антуріум може вирости у висоту до 70см.

Кімнатні види антуріума

Кімнатні види антуріума

  1. У домашніх умовах вирощують в основному гібриди. Найпоширеніший і улюблений - Антуріум Андре. Він цвіте практично цілий рік. Квітки розташовані на довгі квітконосах, можуть приймати відтінки темно-бордового, червоного, рожевого кольорів. Можуть бути білими. Cамий популярні його сорт - червоний Андре Дакота

  2. Так само популярний Антуріум Шерцера. Він відрізняється більш округлої формою покривав. Цвітіння настільки ж активну і яскраве. Квітки і їх покривала можуть бути червоними, помаранчевими, з вкрапленнями, білими.

  3. Існує ряд різновидів, які вирощують як декоративно-листяні. . Це, наприклад, Антуріум Многорассечённий. Він являє собою ліану, листя його начебто розсічені на окремі сектори - пальчики, за що він і отримав свою назву. Також до декоративно-листяним відноситься Антуріум Кришталевий. У нього великі серцеподібні листки з яскравими світлими прожилками, що нагадують візерунки на виробах з кришталю.

У нього великі серцеподібні листки з яскравими світлими прожилками, що нагадують візерунки на виробах з кришталю

Догляд за антуріумом

Тепер докладніше про догляд за антуріумом в домашніх умовах.

освітлення

Світло рослині потрібен розсіяне, без прямих сонячних променів, але в достатній кількості. Хоча антуріум відноситься до тіньовитривалим рослинам, в глибокій тіні він добре рости і цвісти не буде.

Північні вікна не дуже добре підходять для антуріума. Найкраще розташування - західна і східна сторони.

температура

Антуріум - рослина теплолюбна. Взимку температура не повинна бути нижче 16 градусів тепла. Влітку ідеальна температура - до +28 градусів. У більшості випадків температура в наших будинках антуріум підходить.

Важлива умова змісту антуриума - відсутність протягів.

Взимку потрібно намагатися розмістити рослину подалі від батарей опалення.

Вологість повітря

А ось вологості в домашніх умовах антуріум буде, швидше за все, недостатньо. Тому бажано набути зволожувач повітря або скористатися перевіреними способами підвищення вологості - розміщувати горщики з антуріумом на підносі з вологим керамзитом або піском.

Також потрібно обприскувати повітря навколо рослини. Обприскувати листя небажано, тому що краплі води залишають на них білий вапняний наліт, що псує їх зовнішній вигляд. Краплі води залишають негарні плями і на покривалі квітки.

Листя антуріума потрібно час від часу очищати від пилу вологою губкою або влаштовувати рослині «купання» в ванні, поливаючи його зверху і змиваючи пил. При цьому намагатися не допустити потрапляння води на квітки. Після «купання» прибрати з листя краплі води серветкою.

Особливо важливо забезпечувати рослині підвищену вологість.

Особливо важливо забезпечувати рослині підвищену вологість

полив

Поливати антуріум потрібно рясно, що не пересушувати, але при цьому берегти рослину від перезволоження. Черговий полив виробляти тільки тоді, коли верхній шар грунту просохне. Чим нижче температура в приміщенні, тим рідше повинен бути полив.

пересадка

  • Для гарного росту і цвітіння антуріум пересаджують, додаючи свіжої земляної суміші. До п'ятирічного віку пересадку виконують щороку, потім - раз на три роки.

  • При пересадці оглядають коріння, якщо є хворі і пошкоджені, обрізають, зрізи обробляють товченим вугіллям.

  • На дно горщика необхідно помістити дренажний матеріал.

  • Якщо рослина дало «діток», їх можна відсадити.

  • Невеликий горщик буде стимулювати цвітіння антуріума, горщик трохи ширший - формування «діток».

Грунт

Земляна суміш повинна бути легка, добре дренированная, що забезпечує коріння доступ повітря і пропускає воду (застій води викликає гниль коренів), а також живильна. Бажано, щоб до складу входив крупнозернистий пісок і деревне вугілля. Можна використовувати спеціальний грунт для ароїдних.

підживлення

Навесні і влітку антуріум підгодовують один раз в два тижні добривами для ароїдних, зменшуючи зазначену в інструкції концентрацію в 2 рази. Періодично одночасно з поливом корисно проводити позакореневе підживлення.

розмноження

  1. Розмножують антуріум розподілом великих рослин і відділенням бічних пагонів - «діток». Це найпростіші способи. Дані процедури зазвичай проводять при пересадці. Розподіл виробляють гострим ножем, місця зрізів припудрюють товченим вугіллям. Після приміщення в окремий горщик розділені рослини поливають дуже акуратно, при перезволоженні вони не приживуться.

  2. Ще один спосіб - укорінення шматочка стебла з листом і повітряним корінцем. Такий держак дає коріння досить швидко.

  3. Можливо і насіннєве розмноження антуріума, але в домашніх умовах це досить складна процедура. Спочатку потрібно провести запилення квітки, причому робиться це обов'язково протягом перших кількох днів цвітіння. Для запилення квітки потрібно кілька разів провести по качана шматочком ватки або пензликом. Кращий ефект досягається при перехресному запиленні, якщо є два рослини або більше. Процедуру роблять 2-3 рази протягом декількох днів. Після запилення необхідно дочекатися освіти і дозрівання ягід, які утворюються на качані. Потрібно запастися терпінням, дозрівання плодів антуріумадлітся від 9 місяців до року.

    Дозрілі насіння потрібно відразу висаджувати, очистивши від м'якоті, тому що вони швидко втрачають схожість. Насіння викладають на поверхню землі, зверху їх не прикопують, а лише злегка притискають до грунту і обприскують з пульверизатора. Ємність з посадженими насінням поміщають в мінітеплічку і ставлять в тепле місце. Через 7 - 14 днів з'являються сходи.

    Після утворення другого справжнього листка (через 1,5 - 2 місяці) сіянці пікірують перший раз, ще через 2 місяці - другий. Коли у рослин з'являється 5-6 лист, їх розсаджують по окремих горщиках. Вирощені з насіння антуриуми зацвітають на третій рік.

омолодження

У процесі росту у антуріума відмирають нижні листки, а зверху поступово наростають нові. Через деякий час рослина через це втрачає декоративність і вимагає омолодження. Для цього верхівку зрізають, залишаючи бажану кількість міжвузлів, і укорінюють у воді або вологому вермикуліті.

Обережно!

Всі сорти антуриума отруйні, при догляді необхідно дотримуватися обережності.

Читайте також:

Плями на антуріум. У антуріума жовтіють листя. Антуріум НЕ цвіте. Що робити?

Догляд за спатіфілума в домашніх умовах


Автори фото: Т.Tatiana , Vera S , ElenaGarmider , Olga K. .

Що робити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама