Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Батун: вирощування з насіння

  1. опис культури
  2. Лук-батун: популярні сорти
  3. Лук-батун: вирощування і догляд
  4. Особливості посадки насіння цибулі-батун
  5. Збір врожаю цибулі-батун

Всім нам знайоме таке рослина, як цибуля-батун. Його соковиті зелені стебла часто використовуються в кулінарії, а також в рецептах народної медицини. Про вирощування цибулі-батун, про тонкощі його посіву і догляду ми розповімо в цій статті.

опис культури

Це багаторічна рослина в народі має дещо різних назв: татарка, дудчатий цибулю, ну і, звичайно, цибуля-батун. Культура відноситься до сімейства цибулевих і широко поширена в азіатських країнах, адже саме Азія вважається батьківщиною батуна. Сьогодні ця рослина можна зустріти майже по всій території Росії, не приживається батун тільки в холодному кліматі Крайньої Півночі.

Дана культура представлена ​​в декількох різновидах, кожна з яких має різний витривалістю і морозостійкістю. Самим невибагливим видом, здатним переносити затяжні морози, вважається російська батун.

Особливість рослини полягає в тому, що воно не має великого, добре розвиненого коренеплоду, який можна використовувати в їжу, як, наприклад, ріпчасту цибулю. Найбільшою харчовою цінністю володіють саме товсті і соковиті зелені стебла. Оскільки батун відноситься до багаторічних культур, найбільші врожаї він дає тільки на 2-3 роки свого розвитку. В цей час на одному кущику може виростати до 35-40 пагонів, серед яких знаходиться і насіннєвий стебло, увінчаний великим білим кулястим суцвіттям. Бутон лука складається з безлічі дрібних квіточок, які виділяють аромат, що привертає комах-запилювачів.

Лук-батун: популярні сорти

Городники найчастіше висаджують на своїх ділянках кілька різновидів цибулі-батун, давайте розглянемо докладніше особливості кожного сорту:

  1. «Апрелівський» цибулю відрізняється гоструватим смаком. Він відноситься до сортів раннього дозрівання, завдяки солодкуватому присмаку часто використовується в свіжому вигляді, наприклад, в вітамінних салатах. Період дозрівання цієї культури становить близько 140 днів. Перевагою сорти можна вважати його стійкість перед більшістю рослинних хвороб.
  2. До сортам із середнім терміном дозрівання можна віднести лук «Байя Верде». У висоту його стебла виростають приблизно на 40 см, в діаметрі вони досягають 1,5-2 см. Колір у стебел темно-зелений, поверхня їх покрита сизуватим нальотом. Продукт має гостро-солодким смаком і яскраво-вираженим цибульним запахом.
  3. Ще один середньостиглий сорт батуна - «Русский зимовий». Пагони цього виду культури виростають до 35 см у висоту, колір у них яскраво-зелений, поверхня має тонкий шар воскового нальоту. Цей сорт не дуже гострий, зате дуже соковитий і ароматний. До речі, «Русский зимовий» відноситься до морозостійких різновидам і дає хороші врожаї. За 1 сезон з кущів цього лука можна зібрати пагони 2-3 рази.
  4. Назва сорту «Ісполін» говорить сама за себе. Пагони цього лука дуже великі і довгі, соковиті і м'ясисті. У висоту стебла виростають на 47-48 см, колір у них темно-зелений, поверхня пагонів покрита щільним нальотом. «Ісполін» також відрізняється морозостійкістю і дозволяє тричі зібрати урожай за 1 період вегетації.
  5. Ранньостиглий сорт під назвою «Серьожа» дає урожай швидше від інших різновидів батуна. У висоту кущ лука виростає до 50-54 см, його стебла мають синювато-зеленим відтінком, покриті щільним шаром воскового нальоту. Діаметр одного пера становить приблизно 1,5 см, а вага досягає цілих 70 м Морозотривкий сорт «Серьожа» прекрасно переносить зимові холоди.

Діаметр одного пера становить приблизно 1,5 см, а вага досягає цілих 70 м Морозотривкий сорт «Серьожа» прекрасно переносить зимові холоди

Лук-батун: вирощування і догляд

Підготовка ґрунту під посадку

Перед тим як садити цибулю-батун, важливо правильно вибрати місце для посадки. Культура віддає перевагу легким грунти: суглинки і супіски. Для вирощування цієї рослини також непогано підходять будь-які родючі грунти з високим вмістом гумусу. Батун любить живильну землю. Там, де розташовані його коріння, грунт повинен бути насичений добривами, притому бажано, щоб це були азотні сполуки.

Не рекомендується культивувати рослину на глибокій землі, оскільки воно там просто не приживеться. А ось в надмірно легкому піску батун відчуває себе прекрасно і дуже швидко розвивається, зате випускає безліч квітконосів, що призводить до зниження якості врожаю.

Кислотність грунту також має значення. Лук не любить надмірно кислих грунтів, тому на ділянці з подібною особливістю землю потрібно нейтралізувати внесенням вапна, доломітового борошна, сланцевої золи або будь-якого іншого відповідного речовини.

Батун часто вирощується як багаторічна рослина, тому, щоб не пересаджувати його щороку, важливо відразу вибрати правильний ділянку для грядок. Грунт на такій ділянці повинна бути в міру вологою, але не заболочений. Якщо місцевість нерівна, то розташовувати грядки краще таким чином, щоб вони мали невеликий ухил в південну або південно-східну сторону. Перед тим як виростити цибулю-батун, землю під його посадку потрібно перекопати. Глибина копання повинна бути дорівнює 1 багнета лопати.

Глибина копання повинна бути дорівнює 1 багнета лопати

Особливості посадки насіння цибулі-батун

Насіння батуна сіють в грунт, багату органічними речовинами. Бажано здійснювати посадку в тих місцях, де в попередні роки росли помідори, огірки або зелень.

Якщо культура вирощується як однорічник, то посів насіння в грунт потрібно проводити в перші дні весни, а до наступної весни цибулю повністю прибирають з грядок. Щільність посіву становить приблизно 2 г насіння на 1 м2. Якщо кліматичні умови місцевості припускають часті холоди, то батун можна висаджувати щільніше, приблизно по 3 г посівного матеріалу на 1 м2.

Лук-батун, що вирощується з насіння, можна сіяти влітку. При цьому бажано вибрати такі дати, щоб до настання холодів культура встигла досить вирости і набратися сил. Бувають і випадки, коли батун висаджують пізньої осені, але при подібній практиці дуже важливо правильно вибрати терміни. Культура, посіяна під зиму, повинна зійти не раніше настання весни. Якщо паростки проб'ються взимку, вони не виживуть в морози.

Збір врожаю також безпосередньо залежить від термінів посадки цибулі. Наприклад, якщо насіння були закладені в землю в червні, то цибулю буде готовий до збору приблизно в наступному травні. Посіяний восени батун можна збирати в липні наступного року. Врожайність культури становить приблизно 5 кг продукту з 1 м2 грунту.

Батун-багаторічна рослина висаджують для того, щоб збирати з нього врожай зелених стебел. Як правило, культуру можна обрізати кілька разів протягом вегетаційного періоду. Що характерно, при видаленні пагонів зелена маса наростає більш активно, і в кожній наступній зрізку урожай стає рясніше. Останній збір зелені проводять не пізніше, ніж за 1 місяць до настання постійної холодної погоди. Це потрібно для того, щоб цибуля встиг наростити нові пагони і набратися сил перед зимівлею. Лук-батун прийнято обрізати вперше на другий рік після посіву насіння. Найкраще збирати урожай тоді, коли довжина пагонів складе не менше 20 см.

Розглянемо деякі правила вирощування цибулі-батун з насіння:

  1. У середній смузі з помірним кліматом щільність посадки насіння повинна становити приблизно 1,5-2 г посівного матеріалу на 1 м2 площі. Ширина між рядами грядки дорівнює 18-20 см. Зерна заглиблюють в грунт приблизно на 1-2 см.
  2. Після посіву насіння грунт потрібно мульчувати. Робиться це за допомогою перегною, яким накривають грядки, розподіляючи речовина шаром до 1,5 см. Потім грунт трохи ущільнюють.
  3. Поки паростки пробиваються крізь землю, важливо стежити за підтриманням в грунті нормальної вологості і вчасно видаляти бур'яни. Після появи сходів цибулю можна прорідити, залишивши тільки рослини, які розташовуються на відстані 2-3 см один від одного.
  4. Якщо батун використовується в якості однолітник, від проріджування часто відмовляються, оскільки подібна процедура призводить до затвердіння пагонів і зниження якості і кількості врожаю. У випадку ж з багаторічним вирощуванням проріджування проводять до тих пір, поки в кінцевому підсумку відстань між окремими кущиками не складе 4-6 см.
  5. Займатися проріджуванням можна тоді, коли на рослинах утворюється по 3-4 справжніх листочки. Приблизно в цей же період батун можна підгодувати добривами, внісши їх у землю під час поливу.
  6. Потрібно знати, що батун проростає досить тривалий час. Після посадки посівного матеріалу може пройти 2-3 тижні. Щоб прискорити цей процес, насіння потрібно заздалегідь підготувати, замочивши їх в прохолодній воді на добу. Рідина, в якій замочені насіння цибулі, слід змінити не менше 2 разів за цей період часу. Через добу воду зливають, а насіння сушать і приступають до засівання грядок.
  7. Після закінчення зими грядки з цибулею уважно оглядають і видаляють всі висохлі минулорічні пагони, а відкрилася грунт трохи розпушують. Після такої процедури грунт прогрівається значно швидше, а на рослинах починають формуватися нові стебла.
  8. В цей же час землю насичують комплексними мінеральними добривами.
  9. Догляд за цибулею-батуном має на увазі постійне підтримання грядок в охайному і прополоти стані. Між рядами цибулі не повинно зростати бур'янів, а грунт повинен бути досить рихлим і в міру зволоженим.

Щоб культура дала урожай в найбільш ранні терміни, її можна сіяти під плівкою. Приблизно в першій половині квітня плівкове укриття встановлюють на грядках з батуном, а прибирають плівку не раніше, ніж буде зібрано перший урожай. Вирощений під таким укриттям, цибуля дає урожай на 2-3 тижні раніше, ніж при традиційному вирощуванні у відкритому ґрунті. Та й кількість зібраних стебел буде вище як мінімум в 1,5 рази.

Збір врожаю цибулі-батун

Починати збір врожаю можна тоді, коли довжина стебел рослини досягне 20-30 см, хоча в їжу батун стає придатним ще раніше, коли його листя відростає до 10 см в довжину. Збирання лука минулорічного посіву виробляють приблизно в квітні. Здійснюючи подібну процедуру, рослини не виривають цілком із землі, а акуратно зрізують пагони біля основи за допомогою гострого ножа. На кожному кущику потрібно залишати за кілька стрілок для формування насіння.

В кінці літа збір врожаю припиняють і дають цибулі відростити нове листя - так він набирається сил, запасається поживними речовинами і готується до зимівлі. При зборі врожаю потрібно не забувати про підгодівлі. Їх проводять після кожного зрізання стебел, вносячи в грунт розчин коров'яку. Речовина розводять у воді в співвідношенні 1: 6. Можна також удобрювати батун деревною золою - її теж розчиняють у воді або вносять в грунт в сухому вигляді під час розпушування землі. На 1 м2 площі має припадати приблизно 150 г золи.

Приблизно за 3 дні до збору врожаю цибуля бажано полити, щоб стебла наситилися вологою і були більш соковитими, а сама рослина легше перенесло обрізку.

Приблизно за 3 дні до збору врожаю цибуля бажано полити, щоб стебла наситилися вологою і були більш соковитими, а сама рослина легше перенесло обрізку

Лук-батун. Відео

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама