Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Блакитна ялина: посадка і догляд

  1. сорти
  2. Чому посадку слід проводити навесні
  3. розмноження живцями
  4. Вирощування з насіння

Блакитні ялини відбуваються з Північної Америки, але поширилися і за її межами. Відрізняються невибагливістю у догляді, стійкістю до суворих кліматичних умов.

Блакитна ялина має блакитну або блакитно-сіру хвою. Крона дерева конічна. Рослина з продовгуватими шишками. Максимальний вік в природному середовищі існування - 600-800 років. Дерева, висаджені в інших широтах, живуть не більше 100 років.

Висота дерев - до 25-30 м, зустрічаються і більші представники. Середня висота звичайних сортів їли у віці десяти років становить менше чотирьох метрів.

Було виведено близько сімдесяти сортів. В їх число входять масивні дерева, низькорослі пухнасті форми, що стеляться. Деякі досягають завширшки два метри, піднімаються на півметра над землею.

Штучно створені сорти блакитний їли морозостійкі, витримують до -35 ° C.

сорти

Багато доступні різновиди можна виростити самостійно або купити в вигляді саджанців. Основні відмінності полягають в швидкості росту, максимальній висоті стовбура.

Найбільш відомі сорти:

Найбільш відомі сорти:

  • Карликова блакитна ялина використовується для обрамлення доріжок, альтанок, не займає багато місця, не нависає над головою. У висоту не більше 1-2 м. Деякі різновиди досягають 5-6 м, але швидкість росту становить 3-5 см на рік. Це дозволяє віднести їх до числа карликових. Вартість саджанців - від 500 до 1500 рублів. При вирощуванні в затіненому місці особливого догляду не потребують. Досить проводити періодичний огляд. Розмноження здійснюється переважно живцями.

Розмноження здійснюється переважно живцями

  • Ялина Глаука - два різновиди: класична колючий ялина, мініатюрний екземпляр. Дерево досягає у висоту 25 м, має швидкість росту від 10 до 20 см в рік. Карликова Глаука (Glauca globosa) виростає не вище двох метрів, збільшується на 10 см в рік. Вартість досягає 8000 рублів. Розмноження проводиться насінням. Ціна саджанця звичайної ялини становить 1000-1500 рублів. Вирощується в розсадниках з живців, насіння. Glauca globosa висаджується у дворах будинків для декоративності. Звичайна ялина зустрічається в містах. Групова посадка проводиться у вигляді зелених насаджень. Великі рослини не вимагають ретельного догляду. Рекомендується проводити періодичну обрізку сухих гілок. Їли Glauca globosa необхідно приділяти більше уваги, не допускати надмірного зволоження грунту.

Їли Glauca globosa необхідно приділяти більше уваги, не допускати надмірного зволоження грунту

  • Блакитна ялина ХУПС - сорт до 11 м у висоту. Садиться в парках, лісосмугах. Дерево виділяється серед інших сортів найбільш вираженим блакитним відтінком хвої. Часто вирощується в зонах відпочинку, дозвілля. Розмноження проводиться живцями. Вартість одного саджанця досягає 4500 рублів. Середній приріст дерева - 10-12 см / рік.

Ялина ХУПС - найстійкіша до впливу мікроорганізмів, несприятливих погодних умов. Посаджені в парках рослини не вимагають догляду.

Чому посадку слід проводити навесні

Чому посадку слід проводити навесні

Посадка навесні дає можливість молодому дереву зміцнитися на новому місці, підготуватися до зимових холодів. Посаджені восени екземпляри часто гинуть, чи не перенісши суворих холодних умов: коренева система не встигає підготуватися, невеликі пошкодження не відновлюються до настання заморозків.

Для посадки підходить зволожений суглинок з поживними речовинами. Підгодовувати ялина бажано один раз на рік протягом перших років спеціальними добривами. Додавати звичайний гній в грунт не рекомендується.

Щоб забезпечити тривалий, якісне зростання, потрібно враховувати вимоги:

  • Грунт не повинен бути постійно сухим: необхідна для ялини живильне середовище створюється живуть у вологому грунті грибами.
  • Для посадки не підходять тінисті місця: буде підтримуватися надмірна вологість, що призведе до загнивання дерева.
  • Блакитний їли не зашкодить сухий полив - розпушування грунту. Слід враховувати, що коріння знаходяться близько до поверхні.
  • Необхідно звертати увагу на зовнішній вигляд саджанця. Червонуватий відтінок хвої говорить про появу грибка, обсипання голок - ознака надмірного зволоження. Позбутися від захворювань можна обробкою хімікатами.

У жарку пору полив молодих рослин має становити 12 літрів на тиждень на дерево. Попередньо необхідно підігрівати воду, інакше контраст між теплим грунтом і холодною водою негативно позначиться на здоров'ї пагонів.

Як посадити саджанець хвойного дерева показано у відео.

розмноження живцями

Спосіб вирощування рослин шляхом живцювання результативним, застосовується в промислових масштабах. Суть підходу полягає у використанні фрагментів гілок для отримання повноцінного дерева.

Основні етапи:

  1. Вибір живців для пророщування. Повинні бути 7-12 см в довжину, мати шматочок кори біля основи. Починати процедуру слід в квітні.
  2. Приміщення живців в субстрат, що складається з рівних частин піску, перліту, торфу.
  3. Підтримка в грунті постійної вологості. Її можна створити, накривши грунт разом з черешками паронепроникною плівкою або перевернутої половинкою від пластикової пляшки.
  4. Переміщення живців після вкорінення в теплицю для остаточного розвитку. Бажано забезпечити рослинам яскраве сонячне освітлення для інтенсивного росту.

Висаджувати пророслі живці в грунт слід через рік. Можна спробувати пересадити кілька живців з теплиці в кінці осені, однак є ймовірність, що вони не приживуться.

У відео представлені особливості розмноження хвойних порід живцями.

Вирощування з насіння

Розмноження насінням - менш ефективний спосіб. Але саме з вирощених з насіння рослин отримують найбільш якісні саджанці.

Збирати насіння потрібно в лютому. Посадка в грунт здійснюється в квітні. Насіння з шишок - невелике насінину з навколишнього його крильчаткою. Останню необхідно видалити.

При використанні цього способу розмноження слід запастися терпінням. Поради:

  • Зібрані насіння необхідно промити в воді, обробити в слабкому розчині марганцівки, висушити, загартувати.
  • Загартування проводиться в холодильнику або сніговому заметі, в який насіння поміщаються в тканинному мішечку.
  • За кілька днів до посадки насіннєвий матеріал виймається зі снігу або холодильника, висушується, використовується протягом найближчого часу, інакше гарній схожості не буде.
  • Насіння висаджуються в субстрат на основі торфу, в який додані добрива, невелика кількість фунгіциду. Заглиблювати слід на 1-2 см.
  • Після закінчення сильних морозів однорічні паростки можна висаджувати у відкритий грунт. При великий схожості досить залишити один паросток на 6-7 см посадкового ряду.

Значна частина дерев може вирости з насіння ялиною із зеленою хвоєю, а не голубий. Це нормально: повністю повторюють материнські властивості тільки саджанці, отримані живцюванням.

Блакитні ялини - недорога альтернатива декоративних дерев. При самостійному вирощуванні найбільше часу піде на догляд за паростками в перші роки життя. Доросле дерево буде розвиватися самостійно. Періодично необхідно застосовувати фунгіциди, інсектициди для захисту рослин від шкідників і грибка . Блакитні ялини рідко можна побачити на присадибних територіях, однак вони завжди підкреслюють красу житла, його дизайн.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама