Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чорниця вирощування на дачі - Плодово-ягідні чагарники - Ваша дача - Каталог статей - Персональний сайт

Чорниця вирощування на дачі, посадка чорниці, догляд. Чорниця вирощування на дачі, посадка чорниці, догляд

Ягоди чорниці можна вживати як свіжі так і сухі, вони містять унікальний набір вітамінів і мікроелементів. Корисні властивості чорниці визнали самі учение.Черніку знаючи її особливості можна виростити на своїй дачній ділянці.
У цій статті ми поговоримо про те як правильно вирощувати чорницю на дачі, як і де посадити, і як доглядати щоб отримати максимальний урожай.
Як правильно вибрати місце для посадки чорниці.

За вимогами до температури чорниця порівнянна з чорною смородиною.

Низькі зимові температури не заподіють їй ушкодження. Якщо врожай не буде зібраний за 40-50 днів до морозів, то ранні холоди до -10 градусів приведуть до пошкодження куща.

Цвіте чорниця пізно у другій половині травня, тому весняні морози їй не зашкодять.
Культурна чорниця дуже чутлива до нестачі вологи, і тому завжди необхідно піклуватися про рівномірний помірному зволоженні грунту.

На легких ґрунтах дуже корисний близький рівень грунтових вод (30-90 см), але постійний застій води несприятливий для культурної чорниці.

Чорниця посаджена на дачі на відміну від лісової чорниці краще росте не в тіні, а дає найбільші врожаї тільки в сонячних місцях розташування, але обов'язково при хорошому поливі, інакше вона почне сохнути.

Але і до грунтів чорниця задоволена вимоглива.

Вона добре росте тільки на кислих грунтах. рН повинна бути 3,8, якщо буде вище, то виростити чорницю при таких умовах буде проблематично.

Багаті перегноєм грунту, включаючи піщані, найкраще підходять для вирощування культурної чорниці, проте перед посадкою кущів грунт необхідно належним чином підготувати.

Корисні властивості чорниці та відновлює чи чорниця зір? читайте за посиланням.
Як правильно і де посадити чорницю.
Кущі культурної чорниці можна висаджувати в один ряд з відстанню між рослинами 120-150 см, проте їх можна вирощувати також і в подвійному ряду або на грядках з міжряддями шириною 250 см.
У відповідному кутку ділянки можна посадити три кущі, дотримуючись ті ж відстані між кущами (120-150 см).
Особливою формою вирощування культурної чорниці на невідповідних для неї грунтах буде вирощування її в судинах, бочках або керамічних або бетонних контейнерах глибиною до 60 см і з трьома дренажними отворами в дні діаметром 5 см. Такі судини заглиблюють в грунт по самі вінця і заповнюють сумішшю садової грунту і торф'яної крихти в співвідношенні 1: 2. Позитивно впливає додавання до цієї суміші тирси. Реакцію суміші перевіряють лакмусовим папером, для чого вологий грунт накладають на папір і чекають зміни забарвлення. При синьою забарвленням (рН 5,0) реакцію суміші можна знизити до 3,8 рН, додаванням 250 г / м3 порошкоподібної сірки.
У перший рік в квітні-травні на посудину вносять по 25 г розчиненого синього піафоскана. У наступні роки доза добрива може бути збільшена в залежності від росту куща і врожаю до 100 г на посудину. Всі інші заходи по догляду проводяться так само, як для кущів, що висаджуються в грунт.

Підготовка ґрунту.
Більшість садових грунтів недостатньо кислі для вирощування культурної чорниці. У посаджених кущів незабаром почнуть з'являтися жовтуваті листя, кущі майже перестають рости і в кінці кінців гинуть.

Для цього необхідно для кожного куща чорниці приготувати яму розміром 150 х 150 см і глибиною 60 см або ж відрити канаву такої ж ширини і глибини. Грунт з ям змішують у відношенні 2: 1 з торф'яної крихтою, перегній дубовим листям, подрібненими кухонними очищеннями і т.д., а при важких грунтах додають також річковий пісок. Додавання на 1 м3 150-250 г порошкоподібної сірки (сірчаного кольору) ще більше підкисляє ґрунт.

Ями повинні бути готові вже на початку вересня, щоб посадити чорницю в жовтні, грунт повинен осісти.

Чорниця - досить поширений ягідний чагарник, низький, листопадний, сільноветвістий, відноситься до сімейства вересових. Дуже холодостоек: зростає навіть за Полярним колом. Чорниця зустрічається в хвойних і змішаних, рідше в дрібнолистих лісах, на помірно-вологих і навіть заболочених землях. Нерідко соснові бори бувають майже суцільно застелені заростями чорниці. Такі бори і називають сосняками-чорничниками.
Лісова чорниця цвіте в травні-червні. Квітки рожеві, в теплі дні активно відвідуються бджолами і дають багато нектару, збір якого триває 10-15 днів. Є дані, що під час цвітіння чорниці одна сильна бджолосім'я при сприятливих умовах може принести за день до вулика до 2,5 кг меду. Медопродуктивність чорниці різко коливається по роках і залежить від погодних умов, що впливають на виділення нектару. Становить від 23 до 178 кг з одного га. Мед з квіток чорниці світлий, з червонуватим відтінком, дуже ароматний і приємний на смак. Іноді нічні заморозки викликають загибель квіток, чому знижується врожайність.

На третій рік посадки чорниця починає приносити урожай.

Ранні сорти чорниці дають урожай в липні, пізні в вересні-жовтні.

Купити саджанці в садових магазинах проблематично, тому можна спробувати викопати чорницю в лісі і перенести разом з грудкою до себе на дачну ділянку.

Догляд за чорницею дуже схожий як чорною смородиною, потрібно своєчасно її поливати і вносити добрива, вчасно прибирати старі і пошкоджені гілки.

Шипшина вирощування і догляд.

Вам сподобалася стаття, поділіться з друзями у вашій соціальної мережі, натиснувши на кнопку:

Корисні властивості чорниці та відновлює чи чорниця зір?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама