Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Дерево шовковиця: вирощування і догляд, фото, посадка в саду, обрізка, щеплення, види і сорти

  1. Посадка і догляд за шовковицею (коротко)
  2. Дерево шовковиця - опис
  3. посадка шовковиці
  4. Посадка шовковиці восени
  5. Як посадити шовковицю навесні
  6. Вирощування шовковиці в саду
  7. Обробка шовковиці
  8. полив шовковиці
  9. підживлення шовковиці
  10. Шовковиця в Підмосков'ї і в Москві
  11. Шовковиця в Сибіру
  12. обрізка шовковиці
  13. Як обрізати шовковицю
  14. Обрізка шовковиці навесні
  15. Обрізка шовковиці восени
  16. розмноження шовковиці
  17. Насіннєве розмноження шовковиці
  18. Розмноження шовковиці нащадками
  19. Розмноження шовковиці живцями
  20. щеплення шовковиці
  21. хвороби шовковиці
  22. шкідники шовковиці
  23. Види і сорти шовковиці
  24. Червона шовковіця (Morus rubra)
  25. Чорна шовковіця (Morus nigra)
  26. Біла шовковіця (Morus alba)
  27. Великі сорти шовковиці
  28. Сорти шовковиці для Підмосков'я
  29. Властивості шовковиці - користь і шкода
  30. Шовковиця - протипоказання

Шовковиця (лат Шовковиця (лат. Morus), або тутового дерева, або тутовник - листопадне дерево, яке відноситься до роду сімейства тутові і за даними з різних джерел налічує від 17 до 24 видів. Поширені представники цього роду в субтропічному і помірному поясі Північної Америки, Африки та Азії. Листя шовковиці білої - одного з найпопулярніших видів роду - є джерелом харчування личинок тутового шовкопряда, лялечки яких використовують для виробництва натурального шовку. У Росії шовковиця була відома вже при Івані Грозному - спеціально створена шелкоткацкая мануфактура обробляла ніжну тканину для царського двору, а Петро I через високу цінності дерева заборонив його вирубку на території держави. Вельми цінною вважається пружна, щільна і важка деревина тутового дерева - в Середній Азії з неї виготовляють музичні інструменти, вироби, бочки.

Посадка і догляд за шовковицею (коротко)

  • Посадка: в квітні або в вересні-жовтні.
  • Цвітіння: в середині травня.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Грунт: будь-яка, крім болотистій і сухому піщаному.
  • Полив: в дуже суху погоду з весни до липня, потім поливи припиняють. Якщо весна буде з дощами, поливи не потрібні.
  • Підживлення: вносять теж тільки з весни до липня: навесні - азотні, влітку - калійно-фосфорні добрива.
  • Обрізка: з квітня до початку травня - формує і санітарна, в жовтні - санітарна.
  • Розмноження: зеленими і здеревілими живцями, відводками, щепленням, нащадками, рідше - насінням.
  • Шкідники: павутинний кліщ, американські метелики, шовковиці п'ядака і червеці Комстока.
  • Хвороби: гриб трутовик, борошниста роса, циліндроспоріоз, або бура плямистість листя, бактеріоз і кучерява мелколистность.
  • Властивості: є лікарською рослиною.

Детально про вирощування шовковиці читайте нижче

Дерево шовковиця - опис

Дерево шовковиці в молодості росте дуже швидко, але поступово зростання сповільнюється і в підсумку рослина досягає у висоту не більше 15 м. Листя шовковиці прості, часто лопатеві, зубчасті по краях, чергові. Дрібні, зібрані в колосся квітки шовковиці можуть бути чоловічими або жіночими (дводомними), але на деяких (однодомних рослинах) можуть одночасно розкриватися і ті, і інші. М'ясисті плоди шовковиці довжиною 2-3 см представляють собою помилкові ягоди, з'єднані воєдино кістянки різних кольорів - від білого до темно-фіолетового або майже чорного. Шовковиця абсолютно невибаглива і може рости без всякого догляду. У плодоношення дерево вступає на п'ятий рік життя. Живе шовковиця до 200 років, але існують шовковиці, яким вже п'ять століть.

В культурі вирощують переважно два види шовковиці - білу і чорну, причому їх розрізняють не по кольору плодів, а за кольором кори: гілки шовковиці білої мають світлий відтінок кори - жовтуватий, кремовий або білий, а у гілок чорної шовковиці кора набагато темніше. Сьогодні шовковиця так само популярна серед садівників, як і перевірені часом яблуня , вишня , черешня , слива та інші плодові дерева, давно влаштувалися в наших садах, тому ми і пропонуємо вам інформацію про те, як здійснюється посадка та догляд за шовковицею, розмноження шовковиці живцями і іншими способами, вирощування і догляд за шовковицею в Підмосков'ї, захист тутового дерева від хвороб і шкідників , а також розповімо вам, чим корисна шовковиця і які її сорти найбільш популярні в аматорському садівництві.

посадка шовковиці

Коли садити шовковицю

Вирощування шовковиці починається з її посадки, яку найкраще здійснити в квітні, до початку сокоруху, або у вересні-жовтні, до початку сезону дощів. Досвідчені садівники воліють осінню посадку: якщо рослина переживе зиму, значить, йому належить довге життя.

Для того щоб правильно визначити місце під шовковицю, потрібно знати її переваги. Вона світлолюбна і вимагає захисту від холодного вітру, не любить сухий піщаний грунт, засолену або заболочену грунт, а залягання грунтових вод має бути не вище, ніж 1,5 м. Дерева з чоловічими квітками самі по собі не плодоносять, але дізнатися, якої статі ваш саджанець, ви зможете тільки через 4-5 років. Тому, щоб уникнути неприємних сюрпризів, придбайте трирічні саджанці шовковиці, які вже дали перший приплід.

Посадка шовковиці восени

Розмір посадкового котловану, який потрібно приготувати хоча б за пару тижнів до посадки, залежить від кореневої системи саджанця: вона повинна розташовуватися в ямі вільно. Середні розміри котловану 50х50х50 см. Якщо грунт на ділянці мізерна, глибина ями повинна бути більше, тому що на її дно поміщають 5-7 кг перепрілого гною або компосту, змішаного з 100 г суперфосфату, який покривають шаром грунту, щоб уникнути дотику добрива з корінням саджанця. Через два тижні здійснюється посадка шовковиці: коріння саджанця опускають в яму, розправляють і прикопують, злегка струшуючи стовбур, щоб в грунті не залишалося порожнеч. Після посадки поверхню в пристовбурних кіл ущільнюють, поливають двома відрами води, а коли вона вбереться, пристовбурні кола мульчують. Якщо ваш саджанець дуже тонкий і крихкий, вбийте перед його висадкою в дно ями опору, до якої після завершення посадки прив'яжіть деревце, а якщо ви садите шовковицю в важкий глинистий грунт, насамперед помістіть на дно котловану бита цегла в якості дренажного шару.

Як посадити шовковицю навесні

Весняна посадка шовковиці нічим не відрізняється від осінньої, за винятком того, що ями копають ще з осені, закладають в них родючу суміш і залишають до весни, а в квітні закінчують посадку.

Вирощування шовковиці в саду

Як виростити шовковицю

Вирощування шовковиці та догляд за нею вимагає виконання звичних для садівника процедур - поливу, розпушування грунту в пристовбурних кіл, видалення бур'яну, підгодівлі, обрізки і захисту від хвороб і шкідників.

Обробка шовковиці

Для того щоб мінімізувати ризик захворювання шовковиці або ураження шкідниками, проводяться профілактичні обробки дерева і пристовбурного кола фунгіцидами та інсектицидами. Кращий час для таких заходів - початок квітня, коли нирки ще сплять, і жовтень, коли рослина вже припинило вегетацію. Як засіб від хвороб і шкідників можна використовувати тривідсотковий розчин бордоською рідини або нитрафена. Кращим препаратом для весняної обробки є семивідсотковий розчин сечовини , Який не тільки знищить перезимували в корі дерева і в грунті під ним хвороботворні мікроелементи і личинки комах, а й підгодує рослина азотним добривом, яке так необхідно шовковиці в цю пору року.

полив шовковиці

Для підвищення морозостійкості шовковиці її поливають з весни до липня, але тільки в дуже суху погоду, а потім полив припиняють. Якщо весна дощова, шовковицю можна взагалі не поливати.

підживлення шовковиці

В цей же часовий проміжок - з ранньої весни до липня - шовковицю підгодовують. Навесні в підгодівлі повинна переважати азотна складова, а влітку - фосфати і калійні добрива.

Шовковиця в Підмосков'ї і в Москві

Незважаючи на те, що підмосковний клімат не дуже підходить для культивування південних рослин, в Московській області давно з успіхом вирощують і виноград, і навіть абрикоси, тому шовковиця в середній смузі вже не дивина, адже під снігом вона може витримувати морози до -30 ºC. Замерзнути дерево може тільки в безсніжну зиму при температурі -7-10 ºC. Ось чому при посадці шовковиці в цій місцевості кореневу шийку потрібно трохи заглибити в грунт.

Оскільки тривалість світлового дня в Підмосков'ї не відповідає вимогам культури, у підмосковній шовковиці два періоди вегетації в рік - весна і осінь. Її дивовижна здатність утворювати коркову тканину між зрілою частиною втечі і невизревшей його частиною дозволяє дереву восени скинути нежиттєздатні відрізки пагонів і нормально перезимувати. Тому восени в Москві і Московській області можна спостерігати не тільки опадання листя шовковиці, а й опадання пагонів. У всьому іншому вирощування шовковиці в Підмосков'ї нічим не відрізняється від вирощування її в більш південних районах.

Шовковиця в Сибіру

Для того щоб виростити шовковицю в Сибіру, ​​потрібно підвищити її зимостійкість. Справа ця непроста, але завзятість і цілеспрямованість долає будь-які перешкоди. Тим, хто не боїться труднощів, допоможуть в цій справі статті садівників-опитніков В. Шаламова і Г. Казанина.

обрізка шовковиці

Коли обрізати шовковицю

Як і будь-яке інше рослина, обрізати шовковицю краще в період часткового або повного спокою. Найменш болісно рослина переносить обрізку навесні, до початку сокоруху - саме з кінця квітня до початку травня, поки не розпустилися бруньки на деревах, проводять формуючу і омолоджуючу обрізку шовковиці. Санітарну обрізку краще проводити восени, після листопаду, при температурі повітря не нижче -10 ºC.

Як обрізати шовковицю

Кожен вид шовковиці вимагає свого підходу до обрізку. Обрізка плакучою шовковиці полягає в основному в проріджуванні крони і укорочуванні пагонів і гілок, причому можна абсолютно не переживати, що обрізка вийшла дуже сильною - цей вид шовковиці дуже швидко відновлюється.

Обрізка штамбованной шовковиці спрямована на формування крони - на довгому стовбурі без гілок формують густу кулясту шапку або спадаючий каскад гілок.

Складніше за все формувати декоративну шовковицю і регулярно надалі підтримувати оригінальну форму рослини.

Обрізка шовковиці навесні

У молодого дерева стовбур на висоті до 1,5 м очищають від гілок, щоб в зрілому віці гілки не опускалися до землі. Можна зберегти центральний провідник і дозволити йому вирости до 5-6 м, видаляючи конкуруючі пагони. А можна дозволити кроні розвиватися природним порядком. Якщо ви хочете для власної зручності виростити невисоке дерево, обріжте верхівковий пагін на висоті 135-170 см і сформуйте скелет, як у карликової яблуні , З 8-10 гілок, після чого підтримуйте форму крони, вищипуючи і вистриг непотрібні пагони. Пониклі гілки обрізати не варто, просто підіпріть їх.

Обрізка шовковиці восени

Після листопада настає час підготовки шовковиці до зими, і однією з необхідних процедур є санітарна обрізка, під час якої видаляють всі хворі, підламати, засохлі, обморожені, занадто тонкі і ростуть усередину крони пагони і гілки. І швидше за все, проводити санітарну обрізку вам доведеться не щороку.

розмноження шовковиці

Як розмножувати шовковицю

Розмноження шовковиці відбувається насінням і вегетативно - зеленими і здеревілими живцями, щепленням, відводками і нащадками.

Насіннєве розмноження шовковиці

Насіння шовковиці врожаю поточного року в середині або наприкінці жовтня очищають від м'якоті і, витримавши 1-2 години в розчині стимулятора росту - Епін або циркону , Сіють в грунт. Якщо ви вирішили перенести посів на ранню весну, вам доведеться заздалегідь піддати насіння стратифікації протягом 1-2 місяців. Замінити стратифікацію можна передпосівної підготовкою - навесні перед посівом потримати насіння добу в холодній воді, а потім добу у воді температурою 50-53 ºC.

На незатененние сонячної грядці зробіть борозенки і пролийте їх водою, додавши в неї добрива для плодово-ягідних культур. Сійте дрібне насіння шовковиці настільки рідко, наскільки у вас це вийде, на глибину 3-5 см, а після закладення насіння в грунт рясно полийте і замульчируйте грядку. При осінньому посіві шар мульчі повинен бути товщі, ніж при весняному, щоб насіння не загинули взимку. Догляд за сходами полягає в регулярних поливах, підгодівлі і прополці грядки. До осені сіянці стануть досить великими і розвиненими, щоб їх можна було розсадити на відстань від 3 до 5 м в залежності від сорту шовковиці. Через 5-6 років шовковиця з насіння вступить в плодоношення. Недолік насіннєвого розмноження в тому, що сіянці можуть не наслідувати або не повністю наслідувати ознаки материнської рослини, тому їх найчастіше використовують в якості підщеп для окулірування.

Розмноження шовковиці нащадками

У випадку обмерзання шовковиці холодною зимою замінити загибле рослина може добре розвинений кореневий нащадок рослини, на якому згодом можна сформувати крону. Зайві відростки вирізають або, викопавши з корінням і укоротив втечу на одну третину, використовують в якості саджанців. Нащадки зберігають ознаки материнської рослини повністю.

Розмноження шовковиці живцями

Кореневласні шовковиці можна розмножувати зеленими живцями, але здійснити розмноження цим способом можна тільки за допомогою установки, що утворює в теплиці дрібну водяну суспензію у вигляді туману. У червні або липні, коли у шовковиці починається інтенсивний ріст, потрібно нарізати з пагонів живці довжиною 15-20 см з двома-трьома нирками і висадити їх в теплицю під кутом 45 º, заглиблений нижній зріз в пухкий грунт на 3 см. Залиште на держаку 1-2 верхніх листа, скоротивши листову пластину наполовину, і створіть в теплиці середу підвищеної вологості. До осені живці вже пустять нові пагони і обзаведуться сильною кореневою системою, але висаджувати їх у грунт можна буде тільки наступної весни.

Крім зелених живців, для вкорінення використовують і полуодревесневшіе, зрізуючи їх в ті ж терміни. Порядок вирощування шовковиці з дерев'янистих живців точно такий же, як і з зелених, різниця тільки в тому, що вкорінюються вони повільніше. Шовковиця з живців теж повністю успадковує ознаки материнської рослини.

щеплення шовковиці

Шовковицю прищеплюють усіма можливими способами, але найпростішою і успішною є копулировка - щеплення на зріз держаком. При простій копулировке зрощують підщепу і щепу однакової товщини: на підщепі і прищепного черешку роблять між двома нирками косі зрізи довжиною, яка дорівнює чотирьом діаметрам зрощуються рослин (наприклад, зрізи шестисантиметрового довжини при діаметрі прищепного черешка і підщепи в 1,5 см). Зрізи поєднують і обв'язують місце з'єднання окуліровочний стрічкою або будь-яким іншим еластичним матеріалом.

Покращена копулировка з язичком виконується так: зрізи прищепного черешка і підщепи, які роблять так, як описано вище, доповнюються заріз-язичками. Відступите від кінця зрізу одну третину і зробіть заріз до середини зрізу на підщепі вниз, а на підщепі вгору. Прикладіть зрізи і заведіть язички так, щоб вийшло більш тісне поєднання, після чого оберніть місце зрощування стрічкою.

хвороби шовковиці

Шовковиця в загальному досить стійка до різних хворобам, але іноді хворіє і вона. Найчастіше садівникам доводиться мати справу з такими хворобами, як борошниста роса, циліндроспоріоз, або бура плямистість листя, бактеріоз і кучерява мелколистность. Пошкоджує шовковицю і гриб-трутовик.

Борошниста роса викликається грибком і проявляється білястим нальотом на листі і пагонах шовковиці. Прогресує захворювання в суху погоду, особливо швидко розвивається хвороба в загущеній кроні. При виникненні перших ознак захворювання шовковицю обробляють фундазолом, бордоською рідиною або суспензією колоїдної сірки. Як превентивний захід можна розглядати збір і спалювання восени опалого листя.

Циліндроспоріоз, або бура плямистість листя - теж грибкове захворювання, симптомами якого є лілово-червоні плями з кільцевої облямівкою, що з'являються на листках. З розвитком хвороби тканину листя всередині плями висипається, листя жовтіє і опадає. При появі перших ознак хвороби, а потім через два тижні рослину обприскують однопроцентним розчином Сіліт, витрачаючи до 3 л розчину на одне дерево.

Бактеріоз вражає здебільшого молоде листя і пагони шовковиці, спотворюючи їх плямами неправильних обрисів, які з розвитком захворювання стають чорними. Листя шовковиці скручуються і обпадають, пагони деформуються і покриваються камедеподобнимі згустками. Проти бактеріозу застосовують обробку шовковиці препаратами Фітофлавін або Гамаір, але, на жаль, це не завжди допомагає, тому кращий спосіб захисту рослини від бактеріозу - профілактичні заходи.

Курчавість дрібнолиста - вірусне ураження, переноситься комахами. Проявляється захворювання сморщиванием листової пластини між прожилками, слідом за яким на них з'являється зерниста вузлуватість. В результаті листя згортаються, скукожіваются, пагони стають шорсткими і ламкими, хоча кількість їх ненормально збільшується. На жаль, ця хвороба невиліковна, але в якості профілактики рекомендується боротьба з комахами-переносниками вірусних інфекцій, до яких в першу чергу відносяться сисні шкідники - тля, трипси , Кліщі і їм подібні.

Трутовик - гриб, що поселяється на деревах і руйнує їх деревину. Спори трутовика проникають в тріщини і пошкодження в корі і паразитують на дереві, руйнуючи його стовбур. Гриб необхідно вирізати разом з частиною деревини і спалити, а рану обробити п'ятипроцентним розчином мідного купоросу, після чого замазати спеціально приготованою сумішшю, що складається з глини, вапна і коров'ячого гною в співвідношенні 1: 1: 2. Якщо ви виявили на дереві механічне пошкодження, з якого сочиться камедь, щоб уникнути подальших проблем зачистите цю ділянку, продезінфікуйте його однопроцентним розчином мідного купоросу і обробіть сумішшю нігролом (7 частин) і просіяного деревної золи (3 частини).

шкідники шовковиці

Чи не занадто часто, але час від часу вражають шовковичні дерева шкідники з комах, до яких в першу чергу відносяться павутинні кліщі, американські метелики, шовковиці п'ядака і червеці Комстока.

Біла американська метелик - найнебезпечніший з шкідників. Її зеленувато-коричневі гусениці з чорними бородавками і жовто-помаранчевими смугами з боків можуть об'їсти все листя на дереві. Павутинні гнізда необхідно зрізати і спалювати, на стовбурах дерев слід встановити ловчі пояси, а крону шовковиці обробити Хлорофос.

Шовковична п'ядун, вірніше, її гусениці, також харчуються листям шовковиці. Щоб захистити від них дерево, його навесні, в момент набрякання бруньок, оббризкують Хлорофос - саме в цю пору і з'являються гусениці п'ядуна.

Павутинні кліщі, поселяясь на шовковицю, виробляють найтоншу павутину, яка і є ознакою присутності цих найдрібніших, невидимих оку, але дуже небезпечних шкідників. Кліщі харчуються клітинним соком листя шовковиці, роблячи в них проколи, від чого листя через деякий час буріють і обпадають. Але найгірше, що павутинні кліщі переносять невиліковні вірусні хвороби. Проти кліща, який є павукоподібних комах, інсектициди не ефективні - його знищують акарицидними препаратами - Клещевітом, актеллика і подібними до них.

Червець Комстока - теж сисна комаха, поселяється в корі дерева, на його листі і гілках і харчується їх соком, послаблюючи рослину. В результаті його життєдіяльності на шовковицю утворюються рани і пухлини, гілки деформуються і сохнуть, а листя жовтіє і опадає. Знищують червеців обробкою пошкоджених рослин пестицидами.

Види і сорти шовковиці

Класифікація шовковиці дуже заплутана - за різними джерелами рід налічує від 17 до 200 видів. Це пов'язано з тим, що існує багато природних гібридів рослини, що виділяються деякими вченими в самостійні види. У культурі найчастіше вирощують три види шовковиці, з якими ми вас і познайомимо.

Червона шовковіця (Morus rubra)

родом з Північної Америки. Вона витривала, посухостійка, холодостійка і невибаглива до умов зростання. У висоту рослини цього виду досягають 10-20 м, крона у них у вигляді шатра, а кора буро-коричневого відтінку. Листя довжиною до 12 см, дліннозаостенние, округлі або яйцевидні, шорсткі зверху пластини і повстяні з нижньої. На молодих пагонах листя глубоколопастние. Плоди шовковиці червоною - соковиті, довжиною до 3 см, кисло-солодкого смаку, темно-червоного, майже чорного кольору - дуже схожі на плоди ожини. Дозрівають плоди в кінці липня. Шовковиця червона представлена ​​зазвичай дводомними рослинами, які вимагають для плодоношення пару протилежної статі, хоча іноді зустрічаються і однодомні екземпляри. Червона шовковиця має декоративну форму - повстяну, з листям, нижня сторона яких покрита густим білим опушенням.

Чорна шовковіця (Morus nigra)

родом з Ірану і Афганістану. Вона являє собою дерево висотою до 15 м з розлогою кроною, великими широкояйцевіднимі несиметричними листям довжиною до 20 і шириною до 15 см, верхня сторона яких шорстка, а нижня повстяна. Чорні, слідкувати-кислі лискучі плоди досягають в довжину 3 см. Цей вид посухостійкий, але більш теплолюбний, ніж шовковиця червона і шовковиця біла. На основі базового виду виведені нові форми:

  • Ремонтантна - карликова компактна форма шовковиці, яку можна вирощувати в контейнері;
  • Шеллі № 150 - великоплідна врожайна шовковиця, соковиті і солодкі ягоди якої досягають в довжину 5,5 см, а дуже великі, довжиною до півметра листя використовуються в декоративних цілях.

Популярними сортами чорної шовковиці є Королівська, Чорний принц, Чорна перлина, Плодова-4 і Надія.

Біла шовковіця (Morus alba)

родом з широколистяних лісів Китаю. Це дерево висотою до 20 м з бурою тріщинуватих корою і густою кулястою кроною. Колір кори молодих гілок від сіро-зеленого до червонувато-бурого. Листя відрізняються різноманітністю конфігурацій: на одному дереві вони можуть бути не тільки різного розміру, але і різної форми. Влітку листя темно-зелені, а восени стають солом'яно-жовтими. Солодкі супліддя різноманітного забарвлення нагадують за формою ожину або малину. Цей вид витривалий в міських умовах, морозостійкий і невибагливий. Існує безліч декоративних форм білої шовковиці:

  • шовковиця плакуча - дерево висотою до 5м з спадають тонкими гілками;
  • пірамідальна - ці дерева можуть досягати у висоту 8 м. У них узкопірамідальной крона і лопатеві листя;
  • куляста - деревце з густою кулястою кроною;
  • ложковідная - многоствольное рослина висотою до 5 м з рано дозрівають плодами і складчастими увігнутими листям;
  • крупнолистная - листя у дерев цієї форми можуть досягати в довжину 22 см;
  • звичайна вузьколиста - кущувата форма шовковиці з дрібними, дуже шорсткими виїмчастими листям;
  • рассеченнолістная - витончена рослина, листя якого розділені на правильні вузькі лопаті, а верхівкові і дві бічні лопаті сильно витягнуті;
  • золотиста - у рослин цієї форми листя і молоді пагони золотисто-жовтого кольору:
  • татарська - медленнорастущая низькоросла шовковиця з підвищеною зимостійкістю і багатолопатеву дрібними листочками.

Тим, кого в більшій мірі цікавлять не декоративні якості, а урожай плодів, пропонуємо високопродуктивні сорти шовковиці білої:

  • Біла медова - високоросла дерево з білими солодкими плодами довжиною до 3 см;
  • Смуглянка - урожайний морозостійкий сорт з кисло-солодкими плодами чорного кольору довжиною до 3,5 см;
  • Біла ніжність - високоврожайний сорт з білими ніжними соплодіямі довжиною до 5 см;
  • Луганочка - високопродуктивний сорт з кремовими солодкими плодами довжиною до 5,5 см;
  • Чорна баронеса - ранній морозостійкий сорт з ароматними солодкими плодами довжиною до 3,5 см;
  • Старомосковська - морозостійка шовковиця з кулястою формою крони і майже чорними солодкими ягодами до 3 см завдовжки;
  • Українська-6 - урожайний ранній сорт з чорними плодами довжиною до 4 і більше сантиметрів.

Крім описаних, затребувані в садівництві сорти білої шовковиці Діана, Біла ніжність, Білосніжка і Машенька.

Великі сорти шовковиці

Тих, хто прагне до досконалості, напевно зацікавлять сорту шовковиці з найбільшими соплодіямі - Біла ніжність, Шеллі № 150, Чорна перлина і Чорний принц.

Сорти шовковиці для Підмосков'я

У середній смузі безглуздо вирощувати чорну шовковицю, а ось серед сортів білої шовковиці є ті, що давно і успішно культивуються в умовах середньої смуги. Серед них Володимирська, Королевська, Біла медова і Старомосковська.

Властивості шовковиці - користь і шкода

Корисні Властивості шовковіці

Лікувальні властивості шовковиці обумовлені речовинами, що входять до її складу - вітамінами A, K, E і C, мікроелементами селеном, залізом, марганцем, цинком і міддю, макроелементами фосфором, магнієм, кальцієм, калієм і натрієм. У зрілих плодах шовковиці міститься рибофлавін, пантотенова і фолієва кислоти, токоферол, піридоксин і холін.

У народній медицині ягода шовковиця використовується для лікування безлічі захворювань: зрілими ягодами, які надають на організм послаблюючу дію, лікують запори, а зелені, навпаки, застосовують при діареї, а також при печії. Розведений кип'яченою водою сік ягід шовковиці застосовують як полоскання при захворюваннях горла. А настій кори і ягід ефективний при ГРЗ, бронхітах, і бронхіальній астмі.

Сечогінний властивість відвару коренів і кори шовковиці використовують при гіпертонії, а настій з листя застосовують як жарознижуючий засіб при лихоманці. Людям з пороком серця і міокардіодистрофією рекомендовано вживання ягід шовковиці в великих кількостях - по 300 г 4 рази на добу протягом місяця.

При стресах і безсонні показано вживання відвару сухих ягід шовковиці, оскільки в них високий вміст вітамінів групи B, які впливають на білковий і вуглеводний обмін і підтримують роботу нервової системи.

Рекомендовано вживання шовковиці при фізичних перевантаженнях і в відновлювальний період після перенесеного хірургічного втручання, оскільки входять до складу її ягід магній, калій і кверцитин благотворно впливають на кровотворення.

У В'єтнамі з листя шовковиці виробляють препарат Фомідол, застосовуваний для лікування ревматизму і шкірних хвороб.

Порошок з кори шовковиці, змішаний з маслом, сприяє швидкому загоєнню забоїв, порізів, виразок і ран, а змащувати кілька разів на день соком свіжих ягід шовковиці стригучий лишай зникне без сліду. Але головна користь шовковиці в тому, що вона займає одне з перших місць за вмістом калію, тому застосовується при гіпокаліємії - нестачі в організмі цього найважливішого елемента.

Шовковиця - протипоказання

Шкода шовковиці може проявитися в разі її індивідуальної непереносимості. Іноді відбуваються розлади травлення через переїдання або вживання недозрілих ягід шовковиці. Крім того, слід знати, що ягоди і сік шовковиці погано поєднуються з іншими фруктами і соками, викликаючи бродіння в кишечнику, тому їх, як і диню, потрібно вживати окремо - за дві години до або через дві години після іншої їжі.

После цієї статті зазвічай читають

Додати коментар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама