Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Фрезія махрова, посадка і догляд

  1. Фрезія махрова. Ботанічний опис
  2. Фрезія махрова. фото
  3. Фрезія. види
  4. фрезія переламана
  5. Посадка фрезії махрової
  6. Вибираємо час для посадки фрезії махрової
  7. Вибираємо місце для посадки фрезії махрової у відкритий грунт
  8. Технологія посадки фрезії у відкритий грунт
  9. Як зберігати бульбоцибулини фрезії махрової
  10. Догляд за фрезією махрової
  11. Фрезія махрова в домашніх умовах
  12. Вирощування фрезії у відкритому грунті насіннєвим способом
  13. Хвороби і шкідники фрезії махрової у відкритому грунті

Якщо ви цінуєте в кольорах аромат і яскравість рослин, то фрезия цілком здатна підкорити ваше серце раз і назавжди. Чим же дивує ця квітка? Рослина запам'ятовується своїм ніжним і тонким ароматом, який дивно схожий на аромат конвалії. За цю рису фрезію навіть називають Капського конвалією. Ця квітка внесе в ваш сад буйство фарб і святковий настрій. Багато садівники вирощують фрезію для створення красивих квіткових композицій, ефектний кольорових «плям» в саду. З вирощуванням фрезії впорається навіть новачок. Розглянемо особливості посадки цієї рослини, а також дізнаємося про популярних різновидах фрезії.

Фрезія махрова. Ботанічний опис

  • Квітка фрезия Махова - бульбоцибульна рослина, що належить до сімейства ірисового.
  • Фрезія махрова успішно може вирощуватися як у відкритому грунті, так і в домашніх умовах. Ця рослина часто вирощують для зрізання.
  • Фрезія прийшла до нас родом з Капській провінції в спекотній Африці. За часів Середньовіччя ця квітка вирощувався для прикраси будинків багатих людей, а ароматом цієї квітки цікавилися парфумери.
  • Фрезія махрова може виростати до 1 метра у висоту.
  • Стебла фрезії розгалужуються. Листя вузькі і витягнуті, з центральної прожилком. Листя досягає довжини в 20 см, а в ширину - 2 см.
  • Квіти фрезії махрової мають найчастіше воронковидну форму, що нагадує квіти гладіолусів. Забарвлення фрезії може бути найрізноманітнішою: синя, біла, червона, жовта, рожева.
  • Квіти фрезії махрової зібрані в ефектні суцвіття, які розташовуються в ряд на міцному квітконосі завдовжки до 50 см.
  • Плід фрезії махрової - коробочка з насінням.

Існує багато цікавих легенд та історій про фрезії. Однією з найромантичніших є наступна. Після довгої зими на землю прийшла тепла і романтична Весна. Вона заснула на галявинці серед зеленими трави. Але Зима не хотіла йти і вона разом з Морозом і Вітром захопила ніжну Весну в ув'язнення. Тільки трепетні дзвіночки фрезії запідозрили щось недобре. Вони стали дзвеніти і дзвеніти, набираючи силу з кожним днем. Весна почула цей звук і вирвалася з обіймів Зими. В знак подяки Весна нагородила фрезію чудовим ароматом і буйством кольорів. Фрезія - квітка довіри і вдячності. Це прекрасний вибір квітка для романтичного букета.

Фрезія махрова. фото

фото

Фрезія. види

Квітка фрезия може бути як постій форми, так і махрової. Махрові фрезії зустрічаються в 3-х основних різновидах цієї рослини:

  • фрезия переламаним, або надламаний;
  • фрезия Армстронга;
  • Фрезія гібридна.

фрезія переламана

  • Фрезію цього виду ще можуть називати фрезією білої або фрезією надламаної.
  • Рослина не досягає великих розмірів. Максимальна висота - 40 см.
  • Невеликі квіти мають білий, жовтуватий, оранжевий відтінок.
  • Квіти фрезії переламаною зібрані в колосовидні суцвіття по 3-5 штук.
  • Стебла фрезії переламаною досить розлогі і тонкі.
  • Період активного цвітіння фрезії переламаною настає в квітні.

фрезія Армстронга

  • Вид фрезії Армстронга представлений рослинами, які здатні досягати 70 см в висоти.
  • Квіти мають переважно червону, червону, рожеву забарвлення.
  • На міцних квітконосах воронковідниє квіти зібрані в красиві суцвіття.
  • Листя у цього різновиду фрезії довгі і витягнуті.
  • Період активного цвітіння настає в травні і закінчується в червні.

фрезії гібридна

  • Сорти фрезії гібридної були отримані шляхом схрещування сортів фрезії Армстронга і фрезії переламаною.
  • Квіти фрезії гібридної досить великі - до 3-5 см в діаметрі.
  • Рослини можуть досягати до 1 м у висоту.
  • Фрезія гібридна представлена ​​квітами найрізноманітніших відтінків - жовтими, червоними, рожевими, помаранчевими.
  • Квіти фрезії гібридної можуть мати не тільки однотонний забарвлення, але і можуть бути пофарбовані в два відтінку і більш. Серед дачників особливо популярна фрезії махрової суміш.

Фрезія. сорти

Серед садівників особливою любов'ю користуються такі сорти фрезії:

  • «Кардинал». Ефектний сорт серед фрезий Армстронга. Рослина досить висока - досягає 70 см у висоту. Одне суцвіття складається з 9-11 червоних квітів. Всього на одній рослині може розташовуватися до 3 квітконосів.
  • «Балерина». Сорт відноситься до фрезії гібридної. Ніжні і граціозні квіти біло-жовтого відтінку зібрані в суцвіття по 11-12 штук.
  • «Альба». Жовто-фіолетовий колір вигідно відрізняє цей сорт фрезії надломленої.
  • «Пімперіна». Цей сорт належить до фрезії гібридної. Одне суцвіття складається з 6-7 квіток жовто-червоного кольору. Невеликим мінусом цього сорту є практично повна відсутність запаху у рослини.
  • Фрезія махрова «Блу». Дуже ефектний сорт фрезий зі світло-блакитними з жовтими вкрапленнями квітами. Листя у цієї фрезії вузькі і витягнуті. Сама рослина досягає 40 см у висоту. Дуже ефектно фрезия «Блу» виглядає в групових посадках.

Посадка фрезії махрової

Який грунт любить фрезия махрова

Для посадки фрезії потрібно вибрати досить легку і водопроникних грунт. Грунт також повинна бути нейтральною. Якщо земля на вашій ділянці відрізняється підвищеною кислотністю, то попередньо варто внести доломітове борошно або вапно. Фрезія махрова також відмінно відгукується на внесення перегною або компосту в грунт.

Вибираємо час для посадки фрезії махрової

При посадці фрезії у відкритий грунт дуже важливо не втратити час посадки. Зазвичай це відбувається в середині квітня, коли верхній шар землі вже прогрілося до 10-15 градусів. Якщо упустити цей момент і посадити фрезію в більш теплу пору, то цибулини можуть зупинитися в рості. Фрезія махрова з пророслими завчасно цибулинами також можуть не вкоренитися. Більше орієнтуйтеся на конкретні погодні умови.

Вибираємо місце для посадки фрезії махрової у відкритий грунт

Фрезія - декоративний і витончений квітка, який потрібно трохи притіняти від постійних палючих променів сонця. Враховуйте цей факт при виборі місця для посадки. Бажано, щоб це місце було захищене і від сильних вітрів.

Технологія посадки фрезії у відкритий грунт

Перед тим, як висаджувати фрезії у відкритий грунт, досвідчені садівники радять «підростити» цибулини в домашніх умовах в торф'яних горщиках, а вже потім разом з горщиками висаджувати в грунт.

  1. В кінці травня потрібно перевірити стан цибулин. Посадковий матеріал з видимими дефектами краще відразу викинути. Очистіть здорові цибулини від лусочок і замочіть їх у розчині фундазола протягом півгодини.
  2. Підготовлені цибулини висаджують в торф'яні горщики, наповнені живильним земляний сумішшю, на глибину близько 5-6 см. Цибулини ставимо пророщують в тепле і добре освітлене місце. Фрезія починає проростати досить швидко.
  3. Приблизно в середині травня можна висаджувати фрезію у відкритий грунт. Підготуйте в землі траншеї для посадки.
  4. Глибина посадки фрезій залежить від стану ґрунту. Якщо грунт досить легкий і пухкий, то цибулини можна висаджувати на глибину до 10-12 см. Якщо грунт важчий, то на глибину близько 7-8 см. Якщо ж грунт зовсім не відрізняється легкістю, то висаджуйте фрезію на глибину 4-5 см .
  5. Дотримуйтеся вимог між окремими рослинами в ряду мінімальна відстань в 3-5 см. А відстань між рядами повинна бути близько 10 см. Звичайно, орієнтуватися варто на розмір самих цибулин.
  6. Після посадки фрезії необхідно полити і замульчувати. Цвісти такі рослини будуть приблизно в жовтні.

Цвісти такі рослини будуть приблизно в жовтні

Як зберігати бульбоцибулини фрезії махрової

Приблизно 1 раз в 2 роки стара цибулина фрезії замінюється на нову. Стару потрібно викидати, а молоду цибулину потрібно правильно зберегти для посадки в наступному році.

  1. Після того, як фрезия відцвіте, викопуємо молоду цибулину, очищаємо її від землі і сушимо на протязі місяця при температурі повітря 25 градусів.
  2. Дуже важливим моментом є те, що цибулини потрібно викопати вчасно. Як тільки листя фрезії почали жовтіти, не зволікайте з викопуванням цибулин. В іншому випадку, ви можете втратити посадковий матеріал на майбутній рік.
  3. Фрезію не варто зберігати в темному, холодному і вологому середовищі. Ви можете помістити цибулини в торф і періодично поливати його. Також можна обернути цибулини в марлю і підвісити їх. Але в цьому випадку під цибулинами повинна стояти якась ємність з водою для того, щоб підтримувати комфортний рівень вологості.
  4. Цибулини, які зібрали і зберегли таким чином, можна висаджувати в горщики вже через 3-4 місяці. Перед посадкою варто витримати фрезії на прохолодному підвіконні протягом 14 днів.

Догляд за фрезією махрової

Як і за будь-яким іншим декоративним рослиною, за фрезією махрової потрібен догляд. Це потрібно для того щоб рослина радувало вас яскравими фарбами і здоровим зовнішнім виглядом. Розглянемо основні хитрості догляду за фрезією махрової у відкритому грунті.

  • Фрезія - вологолюбна рослина, яке вимагає регулярного поливу, але і не терпить перезволоження. Особливо сильно потрібно приділяти увагу регулярності поливу в період активного росту і цвітіння фрезії. У міру закінчення цвітіння полив потрібно поступово скорочувати. Фрезія також потребує і в комфортній вологості повітря, позитивно переносить обприскування, але тільки листя.
  • Підживлення фрезії. Практично всі декоративні квіти люблять підживлення, і фрезия не є винятком. Першу підгодівлю молодих сходів потрібно провести аміачною селітрою. Далі 1 раз в 2 тижні вносите будь-які рідкі комплексні добрива. Після того, як фрезия відцвіте, не варто думати, що в підгодівлі немає потреби. В цей час починається активне дозрівання цибулини, яка охоче сприйме підгодівлі суперфосфатом 1 раз в 14 днів.
  • Розпушування. Рихлити землю навколо фрезії потрібно дуже акуратно, щоб не зачепити цибулини. Якщо раптом ви випадково перезволожений грунт, то легке розпушування допоможе впоратися рослині з цією проблемою.
  • Прополка. Утримувати свій квітник потрібно завжди в охайному стані. Якщо вчасно не прибирати бур'яни, то весь сенс декоративності фрезий втрачається. тому вони будуть просто непомітні серед бур'янів. Крім того, бур'яни є переносниками шкідників та різних захворювань.
  • Підв'язуйте квітконоси. Рослинам потрібно вчасно допомогти утримати квіти. Хоч квітконоси досить міцні і гнучкі, вони можуть не витримувати великої кількості суцвіть і хилитися до землі.
  • Вчасно видаляйте відцвілі суцвіття і не допускайте утворення насіння. Якщо почнуть утворюватися насіння, то рослина пустить всі свої сили не на формування цибулини, а на дозрівання насіння.

Якщо почнуть утворюватися насіння, то рослина пустить всі свої сили не на формування цибулини, а на дозрівання насіння

Фрезія махрова в домашніх умовах

Барвиста фрезия стала таким популярним і затребуваним декоративним рослиною ще й тому, що її успішно можна вирощувати в умовах звичайної міської квартири. Розглянемо приблизну послідовність дій для того, щоб успішно впоратися з вирощуванням цього барвистого квітки у себе вдома.

  1. Що може бути прекрасніше, ніж яскраві фарби на підвіконні в розпал суворої зими. Якщо ви хочете добитися цвітіння фрезій в середині зими, то починайте готувати цибулини до посадки вже в серпні. Обов'язково обробіть їх фунгіцидом і стимулятором росту.
  2. Підберіть відповідний горщик. У діаметрі він повинен бути приблизно 15 см. На саме дно горщика покладіть шар дренажу, а потім поживний грунт з перегною, торфу і дернової землі. Додатково можна внести фосфорно-калійне добриво.
  3. У горщик зазначеного діаметра може поміститися приблизно 5 цибулин фрезії середнього розміру. Посадіть їх на глибину близько 5-6 см.
  4. До появи перших сходів горщик потрібно тримати в прохолодному (10-15 градусів), але світлому місці. В умовах квартири в період опалення може бути важко знайти таке місце. Підійде засклена лоджія або прохолодний підвіконня далеко від батарей.
  5. Як тільки з'являться сходи фрезії, перенесіть горщик в більш тепле місце. Тепер звична температура в житловій кімнаті стане оптимальним варіантом для зростання і розвитку рослини. Починайте регулярний полив квітки.
  6. Фрезії потрібен денне світло протягом 12 годин. Це означає, що взимку рослина потребуватиме досвічування.
  7. Обов'язково відстоюйте воду для поливу фрезії і поливайте її тільки тоді, коли повністю висохне верхній шар грунту. Регулярно обприскуйте листя рослини, тримайте недалеко від нього ємності з водою.
  8. Як і при вирощуванні фрезії у відкритому грунті, рослині в умовах житлової кімнати знадобиться опора для суцвіть.
  9. Регулярність підгодівлі при вирощуванні фрезії в домашніх умовах така ж, як і при вирощуванні у відкритому грунті.

Вирощування фрезії у відкритому грунті насіннєвим способом

Як ви вже зрозуміли, більшість садівників висаджують фрезію у відкритий грунт вже пророщених цибулинами. Але ця рослина можна спробувати виростити і насінням.

  • Насіння фрезії для успішної посадки обов'язково потрібно проростити в домашніх умовах протягом 2 декад.
  • Підготуйте ділянку землі, на якому збираєтеся сіяти насіння.
  • Насіння сійте на невеликій відстані один від одного.
  • Присипте тонким шаром грунту.
  • При необхідності, при досягненні висоти в 3 см сходи фрезії можна прорідити.
  • Тепер ви можете також посадити молоді сходи в квіткові горщики і насолоджуватися цвітінням фрезії вже взимку.

Хвороби і шкідники фрезії махрової у відкритому грунті

На жаль. фрезия махрова може стати відмінним ласощами для павутинного кліща, попелиці, трипс.

  • Дуже важливим моментом є регулярний огляд рослин, щоб вчасно почати їх обробку інсектицидними засобами, якщо зараження відбулося.
  • Такі захворювання, як фузаріоз або гниль, найчастіше виникають через недотримання правил поливу. Пам'ятайте, що поливати фрезії потрібно тільки відстояною водою. Поливайте тільки у вечірній час, коли сонце вже не таке активне. При появі застою води рихлите грунт навколо рослини.
  • Ну і запорукою здоров'я будь-яких декоративних рослин, в тому числі і фрезій, є регулярне позбавлення від бур'яну.

Як бачите, фрезія махрова в посадці і догляду не вимоглива.

Не бійтеся пробувати виростити фрезію на своїй дачній ділянці. Це граціозна рослина відповість вам з вдячністю на всі ваші праці. Яскраві фарби принесуть на вашу ділянку відчуття самого справжнього свята. Рослини з миловидна суцвіттями абсолютно невибагливі в догляді. Успіхів у вирощуванні капского конвалії, який ще дуже образно порівнюють з «останньою усмішкою літа»!

Чим же дивує ця квітка?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама