Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гарбуз: умови і правила вирощування

  1. Походження та характеристики гарбуза
  2. Господарське значення гарбуза
  3. сорти гарбуза
  4. Комерційне вирощування гарбуза
  5. Вирощування гарбуза в домашніх умовах

Хоча гарбуз і здається нам дуже рідним і знайомим овочем, насправді вона є вихідцем з Центральної Америки. Екзотичне походження не завадило їй завоювати Європу і Азію так само, як це вдалося і іншим «американським гостям» - картоплі, томатів, кукурудзі, соняшнику і т.д. Сьогодні гарбуз є досить поширеною і дуже важливою сільськогосподарською культурою для Росії.

Зміст статті:

Походження та характеристики гарбуза

Строго науково гарбуз - це цілий рід трав'янистих рослин, що нараховує близько 20 різних видів. У Росії, як і в Європі, під терміном «гарбуз» в першу чергу мається на увазі один вид - гарбуз звичайний. Саме про нього і піде мова далі.

Гарбуз - це однорічна баштанних культур, що складається в родинних стосунках з кавунами, огірками і динями. При цьому саме гарбузі належить рекорд за максимальною масою плоду серед всіх рослин.

При цьому саме гарбузі належить рекорд за максимальною масою плоду серед всіх рослин

Батьківщиною виду є територія сучасної Мексики. Вчені-археологи вважають, що в цьому регіоні гарбуз вирощували як мінімум 8 тис. Років тому. Ще до нашої ери рослина поширилась далеко на північ, зайнявши ареал, що охоплює значну частину сучасного Заходу США.

До Європи гарбуз потрапив в XVI столітті на іспанських кораблях. Завдяки високій врожайності і здатності добре зберігатися протягом всієї зими, овоч швидко знайшов популярність по всій Європі, за лічені десятиліття діставшись навіть до Росії. Цьому сприяло ще й те, що для гарбуза умови Європи виявилися дуже підходящими.

Вид звичайна гарбуз включає кілька підвидів, які досить помітно різняться між собою, в першу чергу, зовнішнім виглядом і розмірами плодів. Отже, виділяють такі різновиди:

  • Власне гарбуз. Плоди дуже великі, овальної або кулястої форми. Залежно від сорту колір плодів може бути зеленим, жовтувато-білим, жовтим, помаранчевим, або смугастим двоколірним (за участю пари із зазначених квітів).
  • Кабачки. Плоди істотно менших розмірів, форма подовжена овальна, часто трохи вигнута. Колір темно-зелений (їх ще називають цукіні), світло-салатовий (аж до майже білого) або жовтий.
  • Патисони. Плоди навіть менше, ніж у кабачків. Колір світло-салатовий аж до майже білого. Форма може помітно відрізнятися від сорту до сорту. Це або плескаті тарілкоподібні диски, або дзвіночки плоди. Але всі вони мають загальний елемент - фестини по периметру, завдяки яким плід формою нагадує розкритий бутон квітки.

Але всі вони мають загальний елемент - фестини по периметру, завдяки яким плід формою нагадує розкритий бутон квітки

Плоди всіх підвидів гарбуза дуже корисні і поживні, а тому йдуть в їжу і людям, і домашнім тваринам. У м'якоті міститься 3-11% цукру, 15-20% крохмалю, а також велика кількість вітамінів (С, B1, B2, B5, Е, каротину), мікроелементів (мідь, кобальт, цинк, калій, кальцій, магній, залізо) , ферментів, клітковини і білків. Насіння гарбуза містять олію (до 40%), фітостерини, вітаміни, амінокислоти.

Господарське значення гарбуза

Гарбуз - один з небагатьох овочів, які можуть зберігатися всю зиму в сирому необробленому вигляді. Саме за це її якість гарбуз дуже цінували в доіндустріальну епоху, коли тривале зберігання свіжих продуктів представляло дуже важке завдання. Але навіть в епоху холодильників гарбуз залишається вельми і вельми затребуваною.

Всі три різновиди цього овоча в рівній мірі придатні як в їжу людині, так і на корм сільськогосподарським тваринам. Власне гарбуз людьми споживається переважно в вареному вигляді (каші та супи). Також з неї роблять повидла і джеми. Причому найбільш цінуються повністю дозрілі плоди. В якості легкого «снеки» також дуже популярні смажені гарбузове насіння, що є непоганою альтернативою насінню соняшнику.

В якості легкого «снеки» також дуже популярні смажені гарбузове насіння, що є непоганою альтернативою насінню соняшнику

Кабачки і патисони навпаки споживаються в молодому віці, коли їх м'якоть і шкірка ще м'які і ніжні. Ці два різновиди гарбуза рідко використовують в суп і кашу (хоча, в принципі теж цілком можна); віддається перевагу іншим видам обробки: їх смажать, тушкують, запікають, маринують і роблять так звану «кабачкову ікру» - кашоподібну масу, яка хороша як гарнір або замазки для бутербродів. Також молоді кабачки і патисони іноді використовують у сирому вигляді для салатів.

Насіння гарбуза є джерелом цінного рослинного масла. Це не просто альтернатива традиційному соняшниковій або оливковій олії, а й продукт, що володіє вираженими лікувально-профілактичними властивостями. Гарбузова олія поліпшує стан печінки, крові, перешкоджає ожирінню, виводить холестерин, допомагає в боротьбі з простатитом.

Важко переоцінити значимість гарбуза в якості кормової культури. У сирому і термічно обробленому вигляді нею можна годувати майже всіх домашніх травоїдних і всеїдних тварин. Дешева і високоврожайна гарбуз є відмінним способом знизити собівартість виробництва на скотарських фермах і в свинарських господарствах.

Дешева і високоврожайна гарбуз є відмінним способом знизити собівартість виробництва на скотарських фермах і в свинарських господарствах

Нарешті, гарбуз зайняла важливе місце в культурі сучасної західної цивілізації. Прикладів тому маса, починаючи зі знаменитої карети-гарбуза в казці про Попелюшку і закінчуючи популярним в Європі святом Хеллоуїн, одним із символів якого є цей овоч.

сорти гарбуза

Крім поділу гарбуза звичайного на три підвиди існує і класичний поділ на сорти, яких за останні століття було виведено чимало. Всі існуючі сорти гарбуза відносяться до однієї з трьох груп:

  • Декоративні. Відрізняються незвичайною формою або насиченим красивим кольором плодів. Ці плоди використовуються для прикраси інтер'єрів та екстер'єрів, особливо при нарочито сільському стилі дизайну.
  • Кормові. Характеризуються високою врожайністю і великими розмірами плодів, які йдуть на корм сільськогосподарським тваринам.
  • Столові. Мають більш приємний смак. Призначені для вживання в їжу людиною.

Слід зазначити, що даний розподіл є досить умовним, так як і кормові, і столові сорти гарбуза можуть давати дуже красиві і виразні плоди придатні для дизайнерських цілей. При цьому Дозрілі кормові гарбузи в більшості випадків цілком придатні в їжу людині, а столові сорти при несподівано багатому врожаї часто йдуть на корм худобі.

Комерційне вирощування гарбуза

Крім того, що гарбуз має високу врожайністю (до 30 тонн з гектара), вона ще й є одним з небагатьох видів овочів, які добре плодоносять не тільки в південних регіонах, але навіть на півночі. Саме тому Росія стабільно входить в трійку світових лідерів по валовому виробництву гарбуза.

Зважаючи на вищесказане, вартість плодів гарбуза на вітчизняному ринку досить мала. Сьогодні її продають в середньому по 10-15 руб / кг, що досить мало. Навіть якщо рік видався хороший і урожай справді склав 30 тонн з гектара, то загальна виручка при середній ціні 12 руб / кг складе лише 360 тис. Рублів. Якщо відняти витрати на обробку поля і збирання врожаю, не кажучи вже про зберіганні і транспортуванні покупцеві, загальний прибуток буде зовсім невелика.

Головна проблема тут полягає в тому, що гарбуз збирається виключно вручну. З цієї причини в собівартості готової продукції оплата праці робітників становитиме найзначнішу частину. Втім, при наявності достатніх фінансових ресурсів і можливості використовувати велику площу землі, цей вид бізнесу може приносити непоганий дохід за рахунок свого масштабу.

Інший напрямок - вирощування кормової гарбуза для худоби. Зрозуміло, вартість кормової гарбуза ще менше, ніж їдальнею, тому вирощувати її має сенс лише для використання у власних тваринницьких комплексах.

Окремо слід розповісти про вирощування гарбуза заради отримання насіння. Як вже було сказано, гарбузове насіння є непоганою альтернативою для насіння соняшнику. Однак цей вид попиту не так вже й великий. Набагато більшим і платоспроможним покупцем є європейські імпортери. Особливо великий попит на гарбузову насіння в Австрії. Там з неї роблять рослинне масло, яке популярніше, ніж соняшникова або оливкова.

Середня вартість гарбузового насіння на закупівлю в Європі становить близько 3 євро за 1 кг. У неврожайні роки ціни виростають до 4-5 євро. З одного гектара можна збирати близько 1,5 тонни насіння (після сушіння виходить близько 700 кг). Таким чином, дохід з гектара складе 2100 євро за умови прямих поставок європейським імпортерам. Перевагою даного бізнесу є те, що збирати урожай можна за допомогою спеціального комбайна без використання ручної праці, а значить собівартість виробництва набагато нижче. Правда, м'якоть зібраних і перероблених гарбузів після відділення насіння комбайн викидає прямо на землю, тому додатково заробити на м'якоті проблематично

Вирощування гарбуза в домашніх умовах

Гарбуз досить невибаглива до умов зростання, тому легко піддається культивуванню навіть недосвідченим городникам-аматорам. Вимоги до родючості і механічного складу грунту невисокі. При цьому доросле зміцніле рослина легко переносить короткострокові посухи і абсолютно не боїться бур'янів. Проте, щоб гарбуз в домашніх умовах давала високий урожай, переважно дотримуватися хоча б елементарних правил обробки грунту, посадки і догляду.

Слід вибирати родючу, дренированную супіщану, або среднесуглинистая грунт з низьким показником кислотності. Оптимальний тип добрив - гній (особливо кінський) або компост. Категорично непридатні для гарбуза сирі глинисті грунти.

Найбільш бажаними попередниками для гарбуза є багаторічні трави, пшениця після пара, кукурудза на силос, картопля , помідори , Капуста, цибуля, бобові. Допустимі і будь-які інші культури крім баштанних - огірків, кавунів, динь і т.п. Оскільки гарбуз добре переносить тінь і при цьому здатна ефективно пригнічувати розвиток бур'янів, її часто висаджують прямо в посівах кукурудзи.

Гарбуз дійсно здатна рости і плодоносити навіть в північних регіонах, але там для неї слід відводити ті ділянки городу, які добре прогріваються сонцем і по можливості захищені від холодних північних вітрів. У більш південних регіонах під гарбуз можна відводити нерівні або непридатні затінені ділянки городу.

Для нормального розвитку гарбузі потрібна добре розпушена грунт, тому садити її на цілині неприпустимо. Землю потрібно зорати або скопати.

У південних і середніх широтах (до 55-ої паралелі) гарбуз можна висаджувати у відкритий грунт звичайними насінням, хоча при бажанні можна використовувати і розсадний метод. У більш північних регіонах, де весна настає пізно, використання розсади обов'язково. Оптимальний час для сівби / посадки - коли грунт на глибині 10 см прогріється до + 14-15 ° С, а весняні заморозки вже закінчаться.

Оскільки гарбуза володіють великим кучерявим по землі стеблом і величезними плодами, садити їх потрібно на великій відстані один від одного. Кущові сорти розміщують не ближче 70 см один від одного, среднестебельние - 140 см, довго-стеблові - 180 см. Хоча новачкові може здатися, що таке відстань занадто велика і земля використовується нераціонально, збільшення густоти рослин призведе до зменшення маси плодів. Глибина сівби 5-10 см.

Глибина сівби 5-10 см

Дорослі рослини здатні ефективно придушувати будь-які бур'яни, але до тих пір, поки стебла гарбуза як слід розростуться, доведеться провести 2-3 прополки міжрядь. Деякі городники практикують прищипування точок росту на стеблах гарбуза, щоб не допустити утворення надмірної кількості зав'язей, які все одно не встигнуть нормально визріти.

При всій своїй посухостійкості, гарбуз дуже добре відгукується на полив і внесення добрив. Це особливо важливо в районах з бідної або сухим ґрунтом. Щоб запобігти загнивання плодів в дощове літо, під них можна підкладати фанеру, шифер або керамічну плитку.

Про те, що прийшов час збирання врожаю, підкажуть всихання і обкоркування плодоніжки. Але навіть в тому випадку, якщо плоди не встигли дозріти, їх все одно потрібно прибрати до настання морозів.

Ви повинні збирати гарбуз своїми руками, так як ніяка механізація в цій справі неможлива. Дозрілі плоди потрібно прибирати дуже дбайливо, намагаючись не пошкодити зовнішній шар і зберегти плодоніжки. Механічно пошкоджені і втратили плодоніжки, а також недостиглі плоди слід використовувати відразу, так як вони зможуть зберігатися лише кілька тижнів, замість декількох місяців.

Схожі записи

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама