Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Хризантеми багаторічні садові: догляд і посадка, вирощування кущових і кулястих квіток у відкритому грунті

  1. Посадка і вирощування у відкритому грунті
  2. Підходяще місце
  3. склад грунту
  4. час висаджування
  5. Сорти і види багаторічних хризантем
  6. інші різновиди
  7. Посадка під зиму

Хризантема багаторічна прикрашає палісадники, парки і клумби з середини літа аж до самих заморозків і по праву вважається королевою осіннього саду, адже її цвітіння триває навіть тоді, коли після перших заморозків інші квіти вже зів'яли Хризантема багаторічна прикрашає палісадники, парки і клумби з середини літа аж до самих заморозків і по праву вважається королевою осіннього саду, адже її цвітіння триває навіть тоді, коли після перших заморозків інші квіти вже зів'яли. Різноманітність барв і тонкий з невеликою гіркуватістю аромат вражає своєю вишуканістю, а також поєднанням ноток радісного літа і сумною осені.

Посадка і вирощування у відкритому грунті

Селекціонери постійно працюють над виведенням нових сортів, домагаючись отримання крупноцветкових видів, проте, садівники воліють вирощувати корейські мелкоцветковиє хризантеми, оскільки вони володіють високими декоративними якостями і стійкістю до низьких температур.

Крім того, корейські хризантеми непогано виглядають на садовій ділянці в поєднанні з іншими квітковими культурами і славляться тривалим і рясним цвітінням. Для прикраси будинку хризантему можна вирощувати і в горщиках, а в зрізаному вигляді вона ідеально підходить для створення букетний композицій, оскільки здатна простояти до 30 днів, не втрачаючи декоративних якостей.

Підходяще місце

Хризантему садову ні в якому разі не можна висаджувати на ділянках, де спостерігається застій води (дощової, талої або після поливу). Також ці квіти не люблять занадто затінені місця: їх стебла сильно витягуються, стають ламкими і тонкими, квіти значно дрібнішають, зацвітають занадто пізно або не цвітуть зовсім.

Тому вибираючи місце висадки хризантем, слід звернути увагу на відкриті, добре освітлені ділянки. Варто враховувати і те, що сильні вітри негативно позначаються на розвитку цієї культури, тому вирощувати хризантеми в саду необхідно на захищених місцях.

склад грунту

Хризантеми досить вимогливі і до складу грунту. Вони непогано ростуть в слабокислих і нейтральних грунтах. При цьому грунт повинен бути добре дренованим, пухким і насиченим органічними поживними речовинами.

Якщо ділянка, відповідний по освітленості, має малородючі або щільну грунт, перед посадкою квітів необхідно провести заходи щодо поліпшення грунту. Щоб поліпшити водопроникність можна використовувати великий і ретельно промитий річковий пісок.

Для підвищення родючості в землю додають торф, компост або перепрілий гній з розрахунку 1 відро органіки / 1 м2 посадок Для підвищення родючості в землю додають торф, компост або перепрілий гній з розрахунку 1 відро органіки / 1 м2 посадок.

Вносити більшу кількість добрив не варто, оскільки в такому випадку квіти почнуть, як то кажуть, жирувати, тобто з'явиться багато зеленої маси, в той час як бутонів і, відповідно, квіток буде вкрай мало.

Якщо ж грунт легкий, піщаний, його обтяжують дернової землею або перегноєм. Також під час посадки рекомендується внести комплексне мінеральне добриво, яке засипають безпосередньо в траншею або лунку.

час висаджування

Оптимальними термінами посадки садової хризантеми є весняні місяці. Тільки в цьому випадку квіти встигнуть добре вкоренитися і підрости, щоб восени порадувати своїм буйним цвітінням.

Зазвичай посадковий матеріал купується навесні, і це вже готові деленки кущів або вкорінені живці, які необхідно відразу ж висадити. Для середньої смуги терміни посадки позначаються кінцем травня - початком червня. Висаджувати деленки і черешки можна тільки після того, як мине загроза заморозків.

Висаджувати хризантеми необхідно в ранкові години або на заході. Якщо ж стоїть похмура і навіть дощова погода, посадку можна робити протягом дня. Ямки під квіти роблять не дуже глибокими, так щоб коренева система рослини повністю в них помістилася, але без заглиблення.

Якщо планується висадка високорослих хризантем, слід відразу ж встановити опори для них, щоб в подальшому не травмувати коріння Якщо планується висадка високорослих хризантем, слід відразу ж встановити опори для них, щоб в подальшому не травмувати коріння. Відстань між рослинами визначається сортовими особливостями, як правило, це 25-50 см. Земляний кому з коренів струшувати не варто, так деленки і живці швидше приживуться.

Після посадки саджанців в грунт рекомендується полити їх стимулятором коренеутворення, що сприяє швидкому формуванню кореневої системи. Перший час деленки (живці) необхідно накривати нетканим матеріалом, який захистить їх від несподіваних весняних похолодань і палючого сонця.

Сорти і види багаторічних хризантем

У світі існує понад 700 сортів цієї рослини, які поділяються за видом суцвіть:

  • Перисті. Мають махрові пелюстки, за якими серцевина практично не виду.
  • Помпонні (кулясті). Суцвіття невелике, округлої форми.
  • Щетинисті - махрові квіти з тонкими і витончено вигнутими пелюстками.
  • Анемоновідние. Мають плоске суцвіття з розкритою і добре помітною серцевиною.
  • Напівмахрові або прості - за зовнішнім виглядом нагадують білі ромашки.
  • Фентезі. Є різновидом перистих хризантем, мають гарними подовженими пелюстками.
  • Корейські. Відрізняються особливою стійкістю до холодів, мають дрібні суцвіття різних відтінків (жовтий, рожевий, білий і т. Д.).
  • Ложкоподібні. Тонкі у серцевини пелюстки розширюються до закінчення.
  • Мультіфлора - куляста хризантема з невеликими численними квітками.
  • Крупноквіткові. Характеризуються великими квітками, діаметр яких може досягати 12 см і більше.

Всі гібриди та сорти хризантеми садової умовно діляться на дві групи: низько- та високорослі. Перші ефектно виглядають в окремо розташованих садових контейнерах, а також в міксбордерах і бордюрах. Високі квіти висаджують зазвичай групами і навіть масивами.

За ступенем стійкості рослин до несприятливих умов вирощування і розведення сорту умовно можна поділити на три категорії:

  • Найбільш витривалими вважаються корейські (білі і жовті) хризантеми, які придатні для вирощування в холодних регіонах Росії.
  • Універсальні сорти, серед яких можна виділити Susan s Bonnet, що відрізняється холодостійкістю і відповідний для розведення практично на всій території країни.
  • Хризантеми, які віддають перевагу більш м'який клімат. Серед рослин цієї групи особливою популярністю користується японський сорт Фентезі, зростаючий і квітучий в південних регіонах.

Зазначені нижче різновиди хризантеми садової здобули велику популярність серед садівників завдяки відмінній приживлюваності в кліматичних умовах Росії і придатності для вирощування як у відкритому грунті, так і в квартирі.

Корейська хризантема або дубки є багаторічний гібрид хризантеми садової, який характеризується Дрібноквіткові і високою морозостійкістю. У світі налічується величезна кількість сортів цього виду, які розрізняються за такими ознаками:

  • За формою квітки - анемоновідние, напівмахрові, дворядні, однорядні, махрові, кулясті (помпонні);
  • за розміром суцвіть - крупноцветковие (більше 10 см) і мелкоцветковиє (до 10 см);
  • по висоті квітка розділяється на високорослі (0,5-1 м), середньорослі (до 0,5 м) і низькорослі (до 30 см), що важливо враховувати при плануванні клумби;
  • за терміном цвітіння можуть бути як пізні, так і ранні.

Вирощувати хризантему корейську найкраще на добре освітленому сонячному ділянці, подалі від багатої гумусом грунту і близько знаходяться грунтових вод.

У перший місяць після висадки в грунт квітка потребує обов'язкового розпушуванні. Надалі догляд полягає в регулярному поливі, внесення підгодівлі, мульчировании грунту вівсяною соломою, сосновими голками або дрібної корою.

В першу підгодівлю рекомендується вносити азотні добрива, через 2 тижні необхідно збагатити грунт органікою (пташиним послідом або коров'ячим гноєм). Третю підгодівлю проводять в період бутонізації, вносячи фосфорно-калійне добриво .

Важливим моментом при здійсненні догляду за хризантемою (білої, жовтої та ін Важливим моментом при здійсненні догляду за хризантемою (білої, жовтої та ін.) Є формування куща, особливо це стосується корейської кулястої хризантеми. Для цього у молодих пагонів, коли вони досягнуть довжини 10-15 см і випустять по 5-7 листочків, відщипують верхівку. Трохи пізніше, коли з кожного верхнього листочка з'являться пагони, їх також слід прищипнути. Така процедура допоможе сформувати ефектний пишний кущ. Але при цьому необхідно пам'ятати, що цвітіння куща почнеться тільки через місяць після останньої прищіпки.

Після закінчення цвітіння кущі обов'язково потрібно обрізати під самий корінець, а з настанням весни, як тільки з'являться перші паростки, необхідно видалити залишки старих стебел, особливо це стосується центрального стовбура.

Корейську хризантему можна висаджувати в квітучому вигляді, тобто восени, тому рекомендується відкласти це до весни. Кожні 2-3 роки квітка необхідно пересаджувати, обов'язково використовуючи метод поділу кореневища.

інші різновиди

Різновидів хрзантем занадто багато, але серед них є і явні фаворити. наприклад:

  1. Хризантема кущова Зембли. У иращівается як кімнатної прикраси. В саду використовується тільки як однорічна, хоча за своїм створенню і виведенню передбачає багаторічне цвітіння.
  2. Хризантема Мультіфлора. Це універсальний сорт садового рослини, відмінно себе відчуває як на садовій ділянці, так і в домашніх умовах. Мультіфлора - мелкоцветковая кущова хризантема з величезною різноманітністю забарвлень бутонів. Представлений сорт має незаперечну перевагу перед іншими: формування красивого кулі ідеальної форми відбувається самостійно, без втручання садівника.
  3. Жовта. Дуже популярна в Японії, вважається королівським даром і є знаком любові, прихильності і вдячності.

Посадка під зиму

Хоча цю культуру краще садити навесні, але можна зайнятися цим і восени. До того ж восени їх можна розглядати у всій красі і придбати дійсно чарівна квітка, а не кота в мішку. Осіння посадка садових хризантем повинна бути завершена до початку жовтня.

У південних регіонах можливе продовження терміну на 2-3 тижні. Орієнтовний час закінчення посадки визначається періодом повного вкорінення, який становить 5-6 тижнів. При посадці хризантеми восени підставу куща рекомендується заглибити на 2-3 см.

Якщо восени придбаний вже великий кущ, ні в якому разі не можна його ділити, так як це може продовжити стресовий стан рослини, викопаного в період цвітіння Якщо восени придбаний вже великий кущ, ні в якому разі не можна його ділити, так як це може продовжити стресовий стан рослини, викопаного в період цвітіння. Після висадки куща на нове місце необхідно видалити всі наявні бутони і квітки, щоб направити сили рослини на приживання і вкорінення. У такому вигляді хризантеми залишаються до перших заморозків, після чого стебла рослини обрізають під корінь. Потім кущик засипають торфом або сухим листям, а при відсутності цих компонентів просто підгортають сухим ґрунтом.

У холодну і сніжну зиму квітам, посадженим восени, необхідно забезпечити додаткове укриття, яке споруджують з фанерних (дерев'яних) ящиків, картонних коробок, сухих рослинних залишків або лапника. При цьому необхідно контролювати температуру повітря: в разі настання стійкого потепління укриття необхідно розібрати, щоб не допустити випрівання коренів і нащадків.

У садівників користуються популярністю такі сорти хризантем, зимуючих у відкритому грунті:

  • Мальчиш-Кибальчиш;
  • Ромашка;
  • Дубок;
  • Бузковий туман;
  • кореянка;
  • Еверест;
  • Червона Москва.

Хоча вирощування хризантеми садової вимагає деяких зусиль і певних знань, результат, безсумнівно, порадує. Адже королева саду буде прикрашати ділянку аж до заморозків, радуючи око своєю пишністю і надзвичайно пишним цвітінням.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама