Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кімнатний перець: особливості вирощування та догляду за декоративним перцем

  1. Ботанічний опис
  2. Популярні види
  3. однорічний
  4. чагарниковий
  5. Ягодоносний
  6. Китайський
  7. опушений
  8. Кращі умови для перцю
  9. Вологість і температура
  10. освітлення
  11. Субстрат для вирощування
  12. Посадка насіння і живцювання
  13. Вирощування з насіння
  14. Як розмножити рослина живцями
  15. Догляд за культурою
  16. як поливати
  17. чим удобрювати
  18. обрізка
  19. пересадка
  20. Хвороби і шкідники

Господині завжди намагаються раціонально оформити кухонний простір Господині завжди намагаються раціонально оформити кухонний простір. Це стосується і кімнатних рослин , Розташованих в цьому приміщенні.

Бажано підібрати таке рослина , Щоб воно було і красивим, і за потрібне.

Оптимальний варіант для кухні - декоративний перець . Він дуже естетично виглядає, особливо коли з'являються плоди. Ці ж плоди застосовні в кулінарії як дуже гостра приправа.

Крім того, взимку він послужить приємним нагадуванням про тепле зеленому літо.

Ботанічний опис

Рослина, яке прийнято називати «Перець» , До сімейства перцевих не відноситься. Ця культура належить до сімейства пасльонових і має другу назву «капсикум».

Поширена культура на всіх континентах. Може рости у відкритому грунті і в квітковому горщику в кімнатних умовах.

Перець декоративний кімнатний - рослина багаторічна , В квартирі може рости і плодоносити до 4-5 років. Розмножується насінням і живцями . Висота - 20-55 см. Крона гілляста. Листя гострі, довгі або витягнуті овальні, яйцеподібні. Колір варіюється від світло-до темно-зеленого. Цвісти може поодиноко або пучками, квіточки частіше біленькі. Перець декоративний кімнатний - рослина   багаторічна   , В квартирі може рости і плодоносити до 4-5 років

Чи знаєте ви? Капсикум в перекладі з латині означає «сумка». Очевидно, перець так називають за формою плоду.

Плоди можуть мати різний колір: жовті, помаранчеві, червоні, фіолетові. Причому різний колір у плодів може зустрітися навіть в тому випадку, якщо вони з'явилися на одній рослині, в залежності від дозрівання. Також перчики різні за формою (з гострим або тупим кінцем, кулясті, овальні) і розміром (маленькі, середні, великі - максимум 5 см). Тут все залежить від сорту.

Цвітіння і плодоношення не розділені в часі. На кущі можуть бути одночасно квіти, незрілі плоди, спілі перчики. кущ плодоносить, як правило, дуже рясно.

Гіркота, пекучість і прянощі надає плодам алкалоїд капсаїцин.

Важливо! Стебла і листя декоративного перцю отруйні.

Популярні види

Видів домашніх декоративних перців безліч. Відрізняються вони кроною, листям, кольором і формою плодів, часом плодоношення, особливостями догляду і т. Д.

однорічний

Однорічні сорти називають ще кімнатної паприкою, перцем овочевим, солодким (хоча окремі сорти досить гострі). Відрізняються вони тим, що після осипання або збору плодів рослина може усохнути. Не всі однолітки чекає така доля. У кімнатних умовах окремі види можуть плодоносити не один рік. Однорічні сорти називають ще кімнатної паприкою, перцем овочевим, солодким (хоча окремі сорти досить гострі) Кущики невисокі, компактні, висотою 35-55 см. Плоди різноманітні за формою і кольором в залежності від сорту.

Поширені сорти:

  • «Тепіна»;
  • «Червоношкірий»;
  • «Сибірський князь»;
  • «Вишнева бомба»;
  • «Золотий крихітка» і ін.

чагарниковий

Чагарникові сорти дуже добре підходять для кімнатних умов: підвіконня, лоджії, балкона і т. Д. Це багаторічні рослини. Вони успішно ростуть і плодоносять 5-6 років.

кущі густі, висотою від 15 до 45 см. Плодоносять рясно. На одному невеликому кущі врожайність може бути до 50 плодів. Вони дрібні, тому чагарникові сорти ще називають дрібноплідних. кущі   густі, висотою від 15 до 45 см Часто висаджуються сорти гострого декоративного перцю чагарникового типу:

  • «Кармен»;
  • «Салют»;
  • «Наречена»;
  • "Пікова дама";
  • «Вогник».

Чагарниковий перець ще називають кайєнським.

Ягодоносний

Один з видів кімнатного перцю називають ягодоносним, або просто ягідним . Названий так за формою плодів, які мають не конусоподібну, а приплющену форму (іноді нагадують патисони ).

Цікавий за формою сорт «Корона Єпископа», але врожайність у нього середня. У квартирі можна зібрати тільки близько 20 перчинок. Найчастіше вирощують «Лимонний льодяник» і «Білий кристал», вони традиційно урожайні. Цікавий за формою сорт «Корона Єпископа», але врожайність у нього середня Смак перчика солодкуватий, гостроти в ньому зовсім небагато.

Це досить високорослий вигляд. Виростає до 80 см, тому частіше в квартирі ставиться не на підвіконня, а на підлогу на лоджії або балконі.

Китайський

Китайський сорт менш поширений. Ця рослина висотою до 50 см, як і інші види. Його листя яйцеподібні, світло-зелені, трохи зморщені. Квіточки білі із зеленуватим відтінком.

Плоди різноманітні за формою, іноді навіть набувають форму ліхтарика. Китайський перець має, напевно, найгостріші і пекучі плоди.

Недоліком є ​​те, що у цього виду порівняно уповільнений зростання. Недоліком є ​​те, що у цього виду порівняно уповільнений зростання Поширені сорти:

  • «Санта Лючія»;
  • «Мова диявола»;
  • «Диявольський жовтий».

опушений

Перець опушений (або пухнастий) вирощується більше на відкритому грунті, тому що дуже високорослий (до 3-4 м). Для вирощування в квартирі підходять тільки окремі сорти, наприклад, «Рокот» (він не такий високий).

У цього виду весь кущ густо вкритий опушенням. Причому не тільки стебла і листя, але навіть і квіти .

Має гострий смак, вживається в сирому вигляді. Має гострий смак, вживається в сирому вигляді

Кращі умови для перцю

З приводу примхливості і невибагливості декоративного перцю і догляду за ним в домашніх умовах думки любителів декоративно-плодових рослин розділилися. Одні вважають, що доглядати за культурою нескладно, інші відзначають, що рослина капризно і догляд за ним важкий.

Важливо! У період цвітіння перчик потрібно періодично струшувати, щоб збільшити врожайність.

Давайте розберемося детально в умовах утримання і особливості догляду.

Вологість і температура

Кімнатний перець - теплолюбна рослина. Він добре буде рости навесні і влітку при температурі близько 25 ° С. Взимку ж температура повинна бути нижче: 15-18 ° С для нього буде нормально. Крім того, любить перепади нічної і денної температури, тому влітку його краще тримати на лоджії або балконі. Кімнатний перець - теплолюбна рослина Вологість повітря потрібно помірна. Перчик дуже любить купатися (про це далі).

освітлення

У догляді за декоративним перцем в горщику стежити за освітленням потрібно обов'язково. Для хорошого розвитку і плодоношення розмістити рослину потрібно на південному, південно-західному або західному підвіконні.

Культура дуже світлолюбна, навесні і восени їй необхідно до 3-4 годин відкритих сонячних променів. Тільки не більше 4 годин, інакше можуть з'явитися опіки на плодах і листках. Влітку ж потрібно притіняти, т. К. Сонце дуже активно. Якщо освітлення недостатньо, то потрібно застосувати штучне.

При недоліку освітлення кущ рідкісний, листя на ньому мало; крім того, не буде хорошого врожаю. При недоліку освітлення   кущ   рідкісний, листя на ньому мало;  крім того, не буде хорошого врожаю

Субстрат для вирощування

Для вирощування використовується грунт легкого нейтрального типу. Можна купити готову в спеціалізованому магазині, можна зробити суміш самим.

Для перцю підійде суміш дернової землі, листового перегною і піску в співвідношенні 2: 2: 1.

Чи знаєте ви? У ботаніці плоди капсикума визначають як ягоди.

Посадка насіння і живцювання

Найчастіше рослина вирощують з насіння, але можливо також і живцювання.

Вирощування з насіння

Щоб виростити перець з насіння, необхідно придбати насіння, підготувати ємність і грунт, посадити насіння, дочекатися сходів і надати їм належний догляд.

Висаджувати перець потрібно в лютому.

Є два підходи до вирощування перцю з насіння. Відрізняються вони тим, що в одному застосовується безрассадний і безпересадочний спосіб, у другому - з вирощуванням розсади і подальшою пересадкою.

У кімнатних умовах можна вирощувати: помідори , огірки , цибуля , салат латук , рукколу , шпинат , а також пряні трави . З пряних трав на підвіконні можна містити: кервель , розмарин , базилік , естрагон , петрушку , кріп , кінзу , орегано і чебрець .

1-й спосіб:

  1. Кімнатний перець не вирощують розсадою і не пересідає з одного горщика в інший в міру зростання. Відразу потрібно підібрати ємність, в якій буде рости доросла рослина. Її обсяг повинен бути 4-6 л.
  2. Перед висаджуванням насіння в горщик насипати грунт, забезпечивши гарний дренаж .
  3. Насіння замочити на 1 годину у воді і помістити у вологу тканину на добу.
  4. Висадити насіння і присипати грунтом на 2-4 мм. добре зволожити грунт з пульверизатора і вкрити плівкою до проростання.
  5. Обов'язково помістити горщик в тепле місце. Після сходів з появою чотирьох листочків прищипнуть для формування крони.

2-й спосіб:

  1. Приготувати невелику ємність, близько 200 мл, для висаджування насіння.
  2. Зробити дренаж і насипати в горщик земляної суміші. Помістивши підготовлені насіння, засипати їх грунтом на 2-4 мм.
  3. Щоб підготувати насіння, їх треба замочити у воді на 1 годину і залишити у вологому марлі на одну добу.
  4. Добре зволожити грунт, накрити харчовою плівкою і помістити в тепле місце для сходів.
  5. Сходи перцю з'являються через 2-3 тижні.
  6. З появою двох пар листя перець вимагає пересадки, пікірування і прищипування.
  7. Ємність для подальшого вирощування повинна бути близько 4-6 л, з хорошим дренажем.
  8. У неї шляхом перевалки висаджується паросток з великим земляним грудкою, рясно поливається.
  9. Верхівка прищипують.

Найчастіше вибирають другий спосіб, але, як показала практика, перший не гірше. Важливо! При будь-якому способі обов'язково знезараження грунту шляхом прогріву в духовці або протоки слабким розчином марганцівки .

Який би спосіб пророщування насіння - 1-й або 2-й - ви не вибрали, далі догляд за перцем однаковий.

Як розмножити рослина живцями

Живцями розмножувати перець можна навесні і влітку. Для цього обрізають бічні пагони і поміщають їх в ємність з піщано-земляною сумішшю для вкорінення.

Полити спочатку рясно, потім - у міру висихання грунту.

Ємність повинна мати хороший дренаж. Це потрібно і для держака, і для вкоріненого рослини, тому що воно тут буде рости і далі. Пересаджувати укорінений живець не потрібно.

Щоб держак укорінився швидше, його необхідно пріщепнуть. Щоб держак укорінився швидше, його необхідно пріщепнуть

Догляд за культурою

Догляд за перцем типу «Вогник», який росте у вас на підвіконні, особливий.

До цього ми не згадували про сорт «Вогник». Але справа в тому, що звичайні господарки будь-який сорт кімнатного декоративного перцю так називають.

як поливати

Поливати перець навесні і влітку потрібно рясно у міру підсихання землі. Крім того, обов'язково «купати» рослина, обприскуючи його 1-2 рази в тиждень, в спекотні дні - через день.

Полив повинен здійснюватися водою кімнатної температури.

Важливо! Рослини, розміщені на підвіконнях, під якими є батареї, потребують більш частого поливу.

восени полив зменшити, взимку - звести до мінімуму, поливати помірно.

Не виносить пересушування грунту. Це загрожує млявістю листя і плодів, їх осипання і навіть загибеллю рослини. Не виносить пересушування грунту

чим удобрювати

Як і інші культури, ця потребує обов'язкової підгодівлі . Рослина сама підкаже господарям, чого йому не вистачає.

Якщо нижня частина листя придбала фіолетовий відтінок - підгодуйте фосфорним добривом . Якщо листя стали світлими - азотним . Тільки в таких випадках підгодівля повинна бути не коренева, а шляхом обприскування.

Кореневі підживлення проводяться разом з поливом через кожні 2-3 тижні комплексними добривами .

обрізка

Декоративний перець - це рослина, яка потребує обрізку з метою збільшення врожайності, формування красивої крони і посилення росту. При першому плодоносінні необхідно пріщепнуть верхівку кожної гілочки. Як тільки з'явилися бічні пагони, або паростки, які «вибиваються» з крони, їх потрібно обрізати.

Важливо! Перець легко переносить обрізку.

Періодично необхідно робити обрізку на половину довжини кожної гілки.

пересадка

При пересадці у перців - великий стрес, а пересаджувати треба щорічно. Тому це робити треба дуже обережно, перевалювання, додаючи новий грунт в ємність.

Основна мета пересадки - новий грунт. Якщо у вас вийде частково підмінити грунт без пересадки, то зробіть саме так, щоб не травмувати рослину. Основна мета пересадки - новий грунт

Хвороби і шкідники

найпоширенішими шкідниками є павутинний кліщ і борошнисті червеці. Павутинний кліщ не з'явиться, якщо ви будете регулярно «купати» рослина і зволожувати повітря.

якщо кущ в холоді і рясно поливається, то може з'явитися коренева гниль. Також перець схильний до зараження фітофторою.

Кімнатний перець дуже естетично виглядає на кухонному підвіконні або балконі. Крім того, що плоди мають кулінарну цінність, його використовують як лікарський засіб, як очищувач повітря і т. Д. Обов'язково поселите це диво-рослину у себе в квартирі. Кімнатний перець дуже естетично виглядає на кухонному підвіконні або балконі

Чи була ця стаття корисною?

Дякую за вашу думку!

Напишіть в коментарях, на які питання Ви не отримали відповіді, ми обов'язково відреагуємо!

Ви можете порадити статтю своїм друзям!

Ви можете порадити статтю своїм друзям!

Так

немає

410 раз уже
допомогла


Чи знаєте ви?
Чи була ця стаття корисною?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама