Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кріп. Вирощування кропу, вибір сорту

  1. вирощування
  2. розсадний спосіб
  3. Кріп на зелень
  4. Кріп на парасольки
  5. Рецепти для здоров'я
  6. Популярні сорти
  7. Макс
  8. редут
  9. іній

Як виростити кріп на зелень

Кріп / Anethum

  • Грунт: Пухка, родюча, легка.
  • Освітлення: Відкриті сонячні місця.
  • Полив: Регулярний.
  • Хвороби і шкідники: Борошниста роса , Фомоз та фузаріоз .

вирощування

Кріп висівають з ранньої весни до кінця серпня, з інтервалом 10-12 днів. Бажано спочатку замочити насіння на 3-4 години, кілька разів змінюючи воду, щоб витягти речовини, що перешкоджають проростанню. Потім насіння підсушують і відразу висівають в грунт, врозкид або рядками, через 15-20 см, закладаючи на глибину 1,5-2,0 см. Вони починають проростати при температурі + 5 ° C. Під час проростання важливо підтримувати достатній рівень вологості грунту (особливо при літніх посівах). Надалі посадки поливають у міру необхідності. При тривалому нестачі вологи, особливо на бідних ґрунтах, кріп швидко зацвітає. Міжряддя в посівах кропу добре мульчувати тріскою.

Зміна забарвлення листя - сигнал, що з кропом не все гаразд: при нестачі азоту або вологи листя жовтіє, сильне ущільнення або перезволоження грунту викликає їх почервоніння, почорніння - ознака поразки фомозом.

розсадний спосіб

Доцільний при вирощуванні пізніх сортів (Іній, Алігатор), щоб отримати більш ранній урожай - при посіві кропу на початку квітня і висадці в грунт на початку травня перша зелень буде готова в другій половині травня. Для отримання розсади кропу потрібні ящики з грунтом. Робимо борозенки глибиною 1 см, на відстані 1,5-2 см. Висіваємо насіння через 1 см в рядку, присипаємо грунтом, поливаємо зверху водою, прикриваємо плівкою і ставимо в тепле місце (+20 ... + 25 ° C) до появи сходів. Через 10-12 днів після сходів плівку знімаємо і переносимо ящик в більш прохолодне місце (+10 ... + 12 ° C) на 2-3 дні. Надалі температуру підтримуємо в межах +18 ... + 22 ° C. При появі першого справжнього листочка сіянці розсаджує в касети з осередками 5 × 5 см. На постійне місце рослини висаджуємо, коли утворюється 3-5 листків.

Кріп на зелень

З появою сортів кропу, які не так швидко зацвітають і мають період товарної придатності 3-10 тижнів, вже не потрібні часті пересівання. Досить посіяти рано навесні і вдруге на початку липня, і свіжа зелень з саду буде у вас до сильних заморозків. Кущові форми кропу довше не зацвітають і, відповідно, дають більше зелені. Їх сіють рідше, ніж звичайні, - між рослинами залишають 10-15 см, а потужні кущові сорти типу Алмаз краще розсадити на 30-40 см між рослинами. При висоті сіянців 10-12 см посіви проріджують, вириваючи з коренем кожне друге рослина. Коли вони знову почнуть затінювати один одного, операцію повторюють.

В останній раз проріджують, залишаючи відстань між рослинами в ряду 15 см. Прибирають зелень поступово, обриваючи листя, не потрібно висмикувати рослини з корінням. Першим у нас став відомий іноземний сорт Дукат, потім з'явилися вітчизняні: Салют, Буян, Супердукат. Сучасні кущові сорти Алігатор, Анкер, Алмаз, Амазон, Амбрелла, Гренадер, Іній, Карусель, Кутузовський, Макс, Преображенський, Ржеутскіі, Редут, Рішельє, Севастопольський дуже ніжні, досить стійкі до нестачі світла, що важливо при вирощуванні в теплиці.

Кріп на парасольки

Вирощуємо кріп на парасольки

Для вирощування кропу для засолювання і отримання насіння підійдуть сорти більш скоростиглі. Краще висіяти насіння під зиму або рано навесні, щоб отримати ранні сходи, в цьому випадку на початку серпня ми отримаємо готову продукцію. Але часто буває, що парасольки потрібні в другій половині серпня, коли консервують огірки та інші овочі. В такому випадку ранні сорти краще посіяти пізніше, в кінці травня. Висівати можна як на окрему грядку, так і врозкид як ущільнювач інших культур - капусти, гарбуза, кабачків, картоплі та інших. Дуже красиво виглядають парасольки кропу в розарії та квітниках.

Насіння прибирають, коли вони набувають характерну сірувато-бежеву забарвлення і стають твердими. Важливо не упустити момент збирання, щоб насіння не обсипалися. Прибрані насіння просушують в тіні, розсипавши їх тонким шаром (3-4 см) і бажано при активному русі повітря, інакше вони швидко пліснявіють. Якщо насіння мають не характерний кроповий запах, а запах цвілі, вони непридатні для вживання в їжу і їх краще викинути.

Рецепти для здоров'я

При безсонні, нервовому збудженні 1 столову ложку насіння заварюють в 2 склянках окропу, настоюють півгодини. Приймають по півсклянки 3 рази на день за півгодини до їди. Так само приймають по 1 г порошку укропного насіння за півгодини до їди 3 рази в день.

При хворобах очей розтирають насіння кропу в порошок. Половину столової ложки порошку потрібно варити 5 хвилин в 2/3 склянки води. Промивати очі 2-3 рази на день. Сльозяться очі лікують прикладанням тампонів з теплим відваром насіння кропу на 10 хвилин (10-15 сеансів).

  • Неповторний кроповий запах обумовлений високим вмістом ефірних масел. Рослини багаті мінеральними солями, вітамінами, особливо вітаміном C і каротином, а також пектинами і флавоноїдами. У насінні міститься багато кальцію.
  • Великі дози кропу здатні знижувати кров'яний тиск - гіпотонікам зловживати ними не варто. У давнину розмелені насіння в суміші з медом і білим вином застосовували в якості зубної пасти. Все логічно - багато кальцію плюс освіжаючий ефект.
  • Сухі насіння кропу можна сіяти під зиму, ранньою весною і влітку - практично весь посівний сезон. Схожість вони зберігають до п'яти років.

Популярні сорти

анкер

Ранньостиглий, початок товарної придатності настає через 39-40 днів від появи повних сходів, на спеції - 65-70 днів. Розетка листя піднесена. На рослині 10 листя, висота розетки 22 см. Маса зелені з однієї рослини 20-38 р Листя середні, зеленого забарвлення. Довжина листа 20-25 см, ширина 15-20 см. Ароматичность середня.

Макс

Середньостиглий, початок товарної придатності настає через 41-44 дня від появи повних сходів, на спеції - 76-84 дня. Розетка листя полупріподнятая. На рослині 11 листя, висота розетки 23 см. Маса зелені з однієї рослини 20-44 р Листя середні, зеленого забарвлення. Довжина листа 20-25 см, ширина 15-20 см. Ароматичность середня.

редут

Ранньостиглий, початок товарної придатності настає через 39-41 день від появи повних сходів, на спеції - 50-63 дня. Розетка листя полупріподнятая. На рослині 10 листя, висота розетки 23 см. Маса зелені з однієї рослини 20-40 р Листя середні, зеленого забарвлення. Довжина листа 20-21 см, ширина 12-14 см. Ароматичность сильна.

іній

Середньопізній, початок товарної придатності настає через 42-45 днів від появи повних сходів. Розетка листя піднесена. На рослині близько 16 листів, висота аркуша 28 см. Маса зелені з однієї рослини 30-40 р Листя великі, сизо-зелені. Висота розетки 23 см. Ароматний.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама