Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Квіти віола: посадка і догляд у відкритому грунті, види і сорти з фото

  1. особливості віоли
  2. Вирощування віоли з насіння
  3. розсада
  4. пікіровка
  5. Пересадка у відкритий грунт
  6. В який час висаджувати віолу
  7. як висаджувати
  8. особливості догляду
  9. Захворювання і шкідники
  10. Віола після цвітіння
  11. зимівля
  12. Основні види і сорти віоли з фото і назвами
  13. одноколірні сорту
  14. двокольорові сорти
  15. плямисті сорти
  16. Віола рогата (Viola cornuta), або віола ампельна
  17. Віола запашна (Viola odorata)
  18. Віола метеликові, або клобучковая (Viola papilionacea, Viola cucullata)

Віола (Viola) має пряме відношення до роду сімейства фіалкові. Дані рослини можна зустріти здебільшого в областях з помірним кліматом і в гірських районах Північної півкулі. Цей рід згідно з різними джерелами об'єднує 400-700 видів. Є віоли є ендеміками південно-американських Анд, існують ті, які ростуть у тропічній частині Південної Африки, в субтропіках Бразилії, в Австралії, в Новій Зеландії і на Сандвічевих островах. Віолу в народі прозвали братками. Популярною фіалка-віола стала ще багато століть тому. Так, приблизно 2,5 тис. Років тому народи, що проживають на європейській території, використовували ці милі квіточки для прикраси вінків і гірлянд, а також приміщень під час свят. Першою вивели фіалку запашну, а потім - фіалку гірську. Перший раз про те, що ведуться роботи по селекції фіалки для отримання гібридів, згадувалося ще 1683 р Жителі Європи дізналися про існування виду віола Віттрока в 19 ст. Цей вид був створений шляхом схрещування віоли алтайської, віоли жовтої, а також віоли триколірної. На сьогоднішній день садові віола входить в число найбільш популярних рослин у садівників. У нього є кілька сотень сортів і різновидів.

особливості віоли

особливості віоли

Представники віоли можуть бути однолітниками, двулетников і багатолітниками. Таке трав'яниста рослина заввишки сягає 15-30 сантиметрів. Система коренів мочковатая, головний стебло є прямостоячим. Листові пластини, що мають прилистки, можуть бути перисто-розсічені або простими. Вони ростуть очередно або входять до складу прикореневій розетки. Поодинокі пазухи квіточки, що досягають в діаметрі 7 сантиметрів, розташовуються на досить довгих квітконосах. Пелюстки, розташовані вгорі, у них з нігтиками, а внизу - мають більший розмір і мешковидное освіту (шпорцу), що розташовується біля основи. Форма квіток і забарвлення можуть дуже різними, наприклад: дво- або триколірні, однотонні, смугасті, плямисті, з 1 цяткою, з рівною або хвилястою кромкою пелюсток, махрові або прості і т. Д. Цвітіння у цієї рослини неймовірно рясне. Залежно від того, коли було посаджено рослину, цвітіння може спостерігатися з другої половини березня до кінця весняного періоду або з серпня до самих заморозків. Є гібриди, які цвітуть протягом усього літнього періоду або 2 рази за сезон. Плід представляє собою коробочку, всередині якої знаходяться насіння. Їх висока схожість зберігається протягом декількох років.

Це морозостійка рослина, яке нормально себе почуває в тіні. Однак в затіненому місці цвітіння у нього менш рясне, при цьому самі квіточки стають менше. Найкраще для посадки підходить суглинна, вологий грунт, насичена поживними речовинами. Якщо посадити таку квітку на сухому піщаному грунті, то в результаті цього квіточки так само стануть більш дрібними.

Вирощування віоли з насіння

Висів на розсаду

Висів на розсаду

Висів насіння можна провести безпосередньо у відкритий грунт. Однак найбільш популярний і надійний спосіб вирощування віоли - через розсаду. Якщо зробити посів в останні дні лютого, то зацвітуть такі рослини вже в поточному році. Для посіву рекомендується придбати спеціальну землесмесь для фіалок, при цьому насіння треба занурити на 24 години в розчин циркону або Епін. В субстраті зробіть борозенки і всипте в них попередньо висушені насіння. Присипати їх необхідно грунтом, яку попередньо перетирають між долонями. Далі проводиться полив, і ємність накривається плівкою або склом. Потім контейнер необхідно прибрати в досить прохолодне місце (близько 15 градусів).

розсада

розсада

Перші сіянці здадуться вже через 7-10 діб. Як тільки це відбудеться, укриття треба буде видалити, а ємність перемістити в ще більш прохолодне місце (близько 10 градусів). Освітлення необхідно яскраве, але розсіяне, при цьому квіти треба захистити від прямих променів сонця. Розсаду необхідно своєчасно поливати і підгодовувати. При цьому підгодівлю проводять 1 раз в 2 тижні, використовуючи розчин комплексного мінерального добрива.

пікіровка

пікіровка

Коли саме виробляти пікіровку і скільки разів? На цей рахунок у садівників існує 2 різних думки. Так, одна частина садівників вважає, що пікірувати дані квіти необхідно пару раз. При цьому перша пікіровка проводиться після появи 2 справжніх листочків, а друга - через 15-20 діб за схемою 6х6. А інша частина не менш досвідчених садівників вважають, що друга пікіровка даному рослині абсолютно не потрібна. Слід пам'ятати, що ця рослина на ділянку можна посадити вже квітучим, при цьому воно приживеться так само швидко і легко. Цвітіння рослини, вирощеного з насіння, спостерігається в кінці весняного або початку літнього періоду.

Пересадка у відкритий грунт

Пересадка у відкритий грунт

В який час висаджувати віолу

Час висадки розсади у відкритий грунт безпосередньо залежить від клімату в конкретній галузі. Так, висадку проводять в квітні або в травні. Рекомендується для віоли вибрати добре освітлену ділянку. Найкраще, якщо грунт буде складатися з землі, не дуже дрібно товченого деревного вугілля і сухого пташиного посліду або перегною (5: 1: 1). Також для рослини підходить наступна землесмесь: дернова земля, пісок, перегній і торф (2: 1: 2: 2). Не можна висадку виробляти в низину, де грунтові води залягають дуже близько до поверхні грунту.

як висаджувати

Висадка віоли не представляє нічого складного. Спочатку готують лунки, при цьому слід врахувати, що між кущами має бути витримана відстань від 10 до 15 сантиметрів. Висаджені віоли присипають грунтом, який слід утрамбувати, а потім їх поливають. Багаторічні віоли треба пересаджувати на нове місце 1 раз на 3 роки, при цьому проводиться розподіл куща. Якщо цього не робити, то квіти сильно розростуться, і їх квіточки почнуть дрібніти. Якщо ви хочете розмножити якийсь рідкісний або вподобаний вам сорт, то це можна зробити живцюванням.

особливості догляду

особливості догляду

Система коренів у даного квітки є поверховою і знаходиться на глибині від 15 до 20 сантиметрів. У зв'язку з цим необхідно, щоб грунт весь час був злегка зволоженим і пухким. Полив здійснюється тільки тоді, коли спостерігається тривалий посушливий і жаркий період. Якщо ж влітку регулярно йдуть дощі, то поливати братки не потрібно. Ще необхідно своєчасно виривати бур'ян і видаляти зів'ялі квіти, щоб цвітіння залишалося пишним.

Також дані прекрасні квіти необхідно регулярно удобрювати. Для цього 1 раз в 4 тижні проводиться підгодівля суперфосфатом або аміачною селітрою (на 1 м2 береться від 25 до 30 грам речовини).

Захворювання і шкідники

Захворювання і шкідники

Доглядати за віолою досить просто, і якщо ви будете строго дотримуватися правил і вчасно проводити всі необхідні процедури (полив, прополка, розпушування, підживлення), то ваші квіти будуть виглядати завжди неймовірно ефектно, а також вони не захворіють, і їх не потривожать шкідливі комахи . Найчастіше така рослина хворіє борошнистою росою. У зараженого примірника на поверхні листових пластин, бутончиків і стебел з'являється білуватий або сіруватий наліт. Захворіти віола може через те, що її весь час підгодовують добривом, що містить азот, а ще хвороба може спровокувати рясна роса в ранковий час у відносно посушливий літній період. Хворі кущі необхідно обробити кальцинованої содою, в яку потрібно додати фундазол, мило або мелену сірку. У тому випадку, якщо кущ НЕ видужає, то через півмісяця обробку необхідно повторити.

Також захворіти братки можуть чорною ніжкою або сірою гниллю. Причинами розвитку даних захворювань є: невідповідний температурний режим, порушення режиму вологості грунту або повітря. Постарайтеся усунути причину захворювання, інакше заразиться і інші кущики. Не забудьте викопати і знищити заражені рослини, при цьому потрібно полити ділянку, де вони росли, розчином фундазола.

У деяких випадках цей квітка може захворіти плямистістю. У зараженого кущика листові пластини починають всихати, при цьому сам квітка слабшає. Обов'язково викопайте заражені кущі. Їх досвідчені садівники рекомендують неодмінно спалити, щоб захворювання не змогло поширюватися далі. Решта здорові екземпляри слід піддати профілактичній обробці. Для цього їх 2 або 3 рази потрібно обприскати бордоською рідиною, при цьому проміжки між обробками повинні бути рівні 14 дням.

Для цього квітки становить особливу небезпеку гусениці перламутровки фіалковою і конюшинової совки, які харчуються листочками даної рослини. Для того щоб позбутися від шкідників, рослини слід обробити настоєм тютюну або хлорофосу.

Віола після цвітіння

збір насіння

збір насіння

Збором насіння слід займатися по закінченню цвітіння, а це час приблизно припадає на серпень або вересень. Після того як квіточка зів'яне, то на його місці з'являється невелика коробочка, всередині якої знаходяться насіння. Починати збирати насіння можна буде тільки після того, як коробочка розгорнеться догори. Витягнуті насіння необхідно розсипати на лист газети і досушити в кімнатних умовах. Потім їх прибирають на полицю холодильника, де вони і будуть зберігатися. У тому випадку, якщо коробочки з насінням залишити на кущі, то станеться самосів. Сходи, як правило, бувають густими, а перші рослинки можуть здатися ще восени або навесні. Якщо ви не хочете ростити віолу через розсаду, то просто своєчасно прорідити сходи, а також при необхідності їх можна розсадити.

зимівля

Сучасні сорти віоли, які представляють собою багаторічні рослини, володіють високою морозостійкістю. Якщо їх засипати сухим листям або накрити ялиновим гіллям, то вони спокійно перенесуть зниження температури повітря до мінус 30 градусів. Якщо ви вирощуєте однорічники, то після того як цвітіння закінчиться, їх потрібно утилізувати.

Основні види і сорти віоли з фото і назвами

Віола Віттрока (Viola wittrockiana)

Віола Віттрока (Viola wittrockiana)

Найбільшою популярністю серед садівників користується саме цей вид, який ще іменується братки. Дане багаторічна рослина культивується в якості двулетников. У висоту кущ може досягати від 20 до 30 сантиметрів. У нього є очереднорасположенние овальні листові пластини, по кромці яких розташовані тупі зубці. Квіточки одиночні, порівняно великі (діаметр 4-10 сантиметрів). Вони можуть мати різне забарвлення і форму. Квітникарі поділяють рослини даного виду на кілька категорій: по терміну і якісність цвітіння, за величиною квіточок, на їхню забарвленням, формою і рівнем морозостійкості. Якщо враховується величина квіточок, а також їх кількість на кущику в період цвітіння, то рослини поділяють на 2 групи: багатоквіткові (мультифлора) і крупноцветковие (грандифлора) сорти. Якщо ж враховується забарвлення рослини, то в цьому випадку сорти таких кольорів умовно поділяють на: двокольорові, одноколірні, а також плямисті. При цьому слід пам'ятати, що один і той же сорт може ставитися як плямистим, так і до двоколірним.

одноколірні сорту

одноколірні сорту

  1. Віола Біла. Висота розлогого куща 0,2 м, а його діаметр - близько 0,25 м. Листові пластини зелені. Квіточки білі, мають невелику жовтизною і пазеленню. Вони дуже запашні і розташовуються на довгих квітконосах. Цвітіння даного сорту спостерігається з другої половини квітня по перші дні серпня і з останніх днів вересня по жовтень. Прекрасно переносить зиму під укриттям.
  2. Блу Бой. Висота куща близько 0,25 м. Листові пластини сизі. Діаметр гофрованих блакитно-бузкових квіточок близько 6 сантиметрів. Пелюстки, розташовані зверху, відігнуті назад. А також біля основи всіх пелюсток є штрихи темно-бузкового забарвлення. На одному кущику в один і той же час може бути розкрито до 19 квіточок. Цвітіння спостерігається з квітня по серпень і з вересня по жовтень. Під укриттям прекрасно переносить зимівлю.
  3. Руа де Негрі. Кущики компактні, в висоту вони досягають 0,23 м. На поверхні листочків є наліт сизого кольору. Квіточки мають пятисантиметровий діаметр. Оксамитові пелюстки мають округлу форму, по кромці вони хвилясті, трохи відігнуті назад. У підстави пелюстки, розташованого внизу, є вічко насичено-жовтого забарвлення. В один і той же час на кущику може розкритися до 14 квіточок. Цвітіння спостерігається в квітні-серпні, а також у вересні-жовтні. Якщо віолу укрити, то вона добре перенесе зиму.
  4. Віола червона. Прямостоячі пагони заввишки досягають 0,2 м. Червоні квіти мають діаметр близько 7 сантиметрів, при цьому біля основи пелюсток є вічко дуже темного забарвлення.

двокольорові сорти

двокольорові сорти

  1. Юпітер. Компактний кущик, в висоту досягає 16 сантиметрів. Листові пластини темно-зелені. Діаметр квіточок близько 5 сантиметрів. Фіолетово-білі квіти мають округлої форми. Оксамитові пелюстки, розташовані знизу, пофарбовані в темно-фіолетовий колір, а ті, що знаходяться зверху, відігнуті назад, і біля основи вони білі. В один і той же час може розкритися до 20 квіточок. Зімоустойчів.
  2. Лорд Біконсфілд. Висота кущиків близько 25 сантиметрів. Листові пластини злегка сизі. Діаметр квіточок близько 5,5 сантиметрів. Пелюстки, розташовані знизу, темно-фіолетові з нерівною облямівкою по кромці бузкового забарвлення. Верхні блакитно-білі пелюстки мають біля основи чорнильні мазки. В один і той же час на кущику може розкритися близько 30 квіточок. Сорт морозостійкий.
  3. Сент Кнуд. На компактних кущах, висота яких близько 0,2 м, знаходяться листові пластини зеленого забарвлення. Діаметр квіточок близько 5 сантиметрів. Сильно видатні вперед нижні пелюстки мають насичено-помаранчевий окрас, при цьому біля основи вони червоні. Пелюстки, розташовані зверху, мають блідий оранжево-жовте забарвлення. В один і той же час на кущику може розкритися до 19 квіточок.

плямисті сорти

плямисті сорти

  1. Шалом Пурим. Це в кілька разів поліпшена форма сорти віола рококо. Квіточки у неї так само махрові, але пелюстки дуже сильно гофровані. Квіточки мають великий величиною (на 1/3 більше стандарту). Продається в спеціальних магазинах в якості суміші насіння різноманітних кольорів. Ще відрізняється від материнської рослини тим, що краще росте не на сонячному місці, а в невеликій півтіні, в цьому випадку пелюстки будуть найбільш гофрованими.
  2. Гібрид F1 Очі тигра. Цей абсолютно новий гібрид має дивовижну забарвленням. Квіточки невеликі, в діаметрі вони досягає всього 3 сантиметрів, на поверхні жовтих пелюсток є багато тоненьких штришків коричневого забарвлення. Ця рослина підходить для вирощування як у відкритому грунті, так і в горщику. Відмінність даного гібрида в тому, що він цвіте дуже рано і пишно, а його квіточки мають приємний запах.
  3. Гібрид F1 «Кассис». Квітки, розташовані на компактному кущі, пофарбовані у фіолетовий колір і мають тоненьку облямівку по краю білого забарвлення. Цвітіння дуже пишне, відрізняється підвищеною зимостійкість.

Віола рогата (Viola cornuta), або віола ампельна

Віола рогата (Viola cornuta), або віола ампельна

Ще досить великою популярністю у садівників користується віола ампельна. Висота даного багатолітника варіюється від 15 до 25 сантиметрів. Гіллясте кореневище є повзучим, воно розростається і формує килим. Перетин пагонів трикутні, довгасті листові пластини є крупно-зубчастими, в довжину вони досягають близько 6 сантиметрів. Прилистники є перисто-надрізаними. На кущі є величезна кількість квіточок, в поперечники вони досягають від 3 до 5 сантиметрів. Вони пофарбовані в різні відтінки фіолетового і лілового, у них є маленький жовтий вічко, а також шпорци рогообразние форми. Цвітіння спостерігається в травні-вересні. Володіє високою морозостійкістю, але на зимівлю рекомендується вкрити. Вирощувати віолу ампельную потрібно практично так само, як і віолу садову. Над отриманням нових сортів даного виду трудяться понад усе селекціонери з Англії:

  1. Аркрайт Рубі. Цей сорт є Крупноквіткові. Забарвлення пелюсток насичено-червоний, є вічко жовтого кольору. На підставі пелюсток, розташованих внизу, є цятки темного забарвлення.
  2. Бальмонт Блу. Стебла у кущика плетістиє, а забарвлення квіточок блакитний. Рекомендується вирощувати як в балконних контейнерах, так і в підвісних кошиках.
  3. Перпл Дует. У квіток 2 пелюстки, розташовані зверху, мають бордовий забарвлення, а 3 ніжніх- темно-рожеві і мають біля основи дуже темні штрихи.

Віола запашна (Viola odorata)

Віола запашна (Viola odorata)

Також досить часто вирощують в садах. Це багаторічна рослина має товсте кореневище. Довжина листових пластин, що мають практично круглу форму, дорівнює 9 сантиметрам, а ширина - 8 сантиметрів. Вони зібрані в розетку. Великі ароматні квіточки пофарбовані в різні відтінки фіолетового. Цвітіння спостерігається в травні і триває 20 днів. Буває повторне цвітіння восени. сорти:

сорти:

  1. Розіна. Квіточка зовні схожий з летить Птах. Запашні рожеві квітки Ближче до основи ма ють більш темне забарвлення. Пелюстки, что розташовуються зверху, відігнуті, а збоку - немного вітягнуті вперед.
  2. Шарлотт. Забарвлення великих квіточок темно-фіолетовий.
  3. Цар. Є ароматні лілові квіти.

Віола метеликові, або клобучковая (Viola papilionacea, Viola cucullata)

Віола метеликові, або клобучковая (Viola papilionacea, Viola cucullata)

Висота куща від 15 до 20 сантиметрів. Листові пластини мають зазубрену кромку і ниркоподібну або серцеподібну форму. Великі поодинокі квіточки пофарбовані у фіолетовий. Пелюстка, розташований зверху, білий з смугою фіолетового забарвлення, центр у них зеленувато-жовтий практично білий. Цвітіння спостерігається в квітні-червні. сорти:

  1. Фреклз. Білі пелюстки мають безліч цяточок фіолетового забарвлення, якщо навесні прохолодно, то вони стають більшими. Цвітіння спостерігається навесні і закінчується на початку літнього періоду. Відрізняється невибагливістю.
  2. Ройал Роуб. Мініатюрний сорт. Квіточки ароматні, пелюстки у них відігнуті назад, в основі розташовуються штрихи чорного або жовтого кольору. Забарвлення пелюсток варіюється від пурпурного до фіолетово-блакитного кольору.
  3. Ред Джайент. Великі квіточки фіолетово-червоного забарвлення, розташовані на довгих квітконосах. Цвіте дуже довго.

Також підходять для культивування в саду віоли: граціозна, гірська, жовта, болотна, алтайська, волосиста, лабрадорская, одноцветковая, строката, піщана, сомхетская, собача, сестринська, стоповідний, дивовижна, холмовая і віола Селькирка. На даний момент їх використовують практично лише одні селекціонери у своїй роботі.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама