Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ліщина (ліщина)

  1. особливості ліщини
  2. Посадка ліщини в саду
  3. В який час садити
  4. Посадка ліщини восени
  5. Як посадити ліщина навесні
  6. Догляд за ліщиною
  7. як поливати
  8. добриво
  9. Як доглядати під час цвітіння
  10. розмноження ліщини
  11. розмноження відводами
  12. розмноження нащадками
  13. розмноження щепленням
  14. Розмноження діленням куща
  15. зимівля ліщини
  16. обрізка ліщини
  17. Правила обрізки
  18. Шкідники і хвороби ліщини з фото
  19. почковой кліщ
  20. попелиц
  21. горіховий довгоносик
  22. Горіховий (фундучний) вусань
  23. горіховий листоед
  24. захворювання ліщини
  25. Борошніста роса
  26. іржа
  27. Біла гниль
  28. обробка ліщіні
  29. Види і сорти ліщини з фото і назвами
  30. Ліщіна звичайна (лат. Corylus avellana)
  31. Ліщина деревоподібна (лат. Corylus colurna), або ведмежий горіх
  32. Ліщіна маньчжурська (лат. Corylus mandshurica)
  33. Ліщіна разнолистная (лат. Corylus heterophylla)
  34. Ліщіна краснолистная (Corylus atropurpurea)
  35. Ліщина велика (лат. Corylus maxima), або ломбардець горіх
  36. Властивості ліщини: шкода і користь
  37. Протипоказання

Ліщина, або ліщина (Corylus) є представником сімейства Березові. Цей рід представлений листопадними деревами та чагарниками. Він об'єднує приблизно 20 видів. У природі вони зустрічаються в Північній Америці і Євразії. При цьому в хвойно-широколистяних лісах вони утворюють підлісок. Найбільшою популярністю у садівників користується вид лісовий горіх, або ліщина звичайна. Найчастіше називають фундуком наступні культурні види: ліщина великий, понтийский і звичайний. Лощина входить в число найдавніших культурних рослин Європи. Протягом багатьох століть ліщина культивували на території Іспанії, Франції, Великобританії, Туреччини, Італії та Німеччини. На території Росії плоди ліщини з'явилася в 1773 р в процесі обміну на оксамит і шкіру. Слово ліщина походить від «лѣска», що означає лісовий (Лєскова) горіх.

особливості ліщини

особливості ліщини

Ліщина представлена ​​чагарниками і деревами. Висота рослини може доходити до 7 метрів. Форма крони у нього яйцеподібна або куляста, при цьому верхівка у неї конусоподібна. Великі листові пластини круглої або широкоовальной форми мають зазубрену кромку. Квітки є однодомними, а також одностатевими. Так, чоловічі квітки починають формуватися в осінню пору і утворюють пухнасті сережки циліндричної форми на коротеньких гілках. Розкриваються вони навесні ще до того, як з'являться листові пластини. Цвітіння ліщини доводиться на останні дні березня або перші - квітня. Під час нього утворюється дуже багато пилку, вона вважається головним кормом бджіл після тривалої зими. Під час цвітіння рослина прикрашають сережки золотистого забарвлення, а також квітки. Плід представляє собою не дуже великий (приблизно 20 мм в діаметрі) односемянной горіх коричнево-жовтого кольору і кулястої форми. Його оточує плюска (трубчастий надрізаний покрив), а ще дерев'янистий околоплодник. Дозрівання плодів спостерігається в серпні.

Така культура воліє рости в регіонах з субтропічним і помірним кліматом. Плантації ліщини розташовуються в Південній частині Європи, в Туреччині, Азербайджані, Україні, на Кіпрі, в Грузії, Білорусі, а ще середній смузі Росії. Однак в приватних садах дана культура зустрічається набагато рідше, ніж обліпиха, глід, черемха, шипшина, актинідія та т. Д.

Посадка ліщини в саду

Посадка ліщини в саду

В який час садити

Ліщину у відкритий грунт можна висаджувати навесні, до того як почнеться сокодвижение, а також восени - за 15-20 днів до початку стійких морозів. Однак слід врахувати, що краще займатися посадкою восени.

При пошуку відповідного для посадки ділянки слід врахувати, що він повинен мати захист від протягів і бути помірно освітленим. Що стосується ґрунтових вод, то вони повинні залягати не вище, ніж 150 см від поверхні ділянки. Чудово підходить місце, розташоване в безпосередній близькості до південної або західної стіни будівлі. Для посадки не підходять ті місця, в яких навесні спостерігається скупчення талих вод. Також потрібно врахувати, що між найближчим великим деревом і саджанцем дистанція повинна бути від 4 до 5 метрів, так як оптимальна площа живлення даної рослини 16-25 м2. Треба пам'ятати, що грунт на ділянці не повинна бути важкою, бідної, суглинистой або заболоченій. Найкраще для посадки даної культури підходить багатий гумусом пухкий і легкий грунт, при цьому він повинен бути слабкокислим або нейтральним.

У разі, якщо задумана висадка відразу декількох ліщина, то рекомендується перед цією процедурою глибоко перекопати всю ділянку.

Посадка ліщини восени

Посадка ліщини восени

На обраному саджанці не повинно бути листя. У нього має бути 3 або 4 потужних стебла, в поперечнику досягають не менш 10-15 мм. При цьому його система коренів повинна бути розвинена дуже добре. Коріння в довжину повинні сягатиме не менше півметра, однак безпосередньо перед висадкою їх вкорочують до 0,25 м. При посадці кількох примірників дистанція між ними в ряду повинна бути від 4 до 5 метрів, при ширині міжрядь близько 6 метрів. Підготовкою котлованів під посадку слід зайнятися за 4 тижні до дня висадки, за цей час грунт в них ущільнився і добре осяде. У тому випадку, якщо грунт на ділянці насичена поживними речовинами, то ширина і глибина котловану повинна бути дорівнює всього 0,5 м. Якщо ж вона бідна, то ширину і глибину котловану слід збільшити до 0,8 м. Перед висадкою котлован слід засипати живильної почвосмесью: грунт з верхнього родючого шару треба з'єднати з 2 ст. деревної золи або 200 грамами суперфосфату і 15 кілограмами перепрілого гною. Дуже добре буде, якщо ви в неї додасте кілька жмень грунту, взятої з-під лісової ліщини.

У серединці котловану слід сформувати горбок, на який виробляють установку саджанця. Перед висадкою ліщини не забудьте її систему коренів опустити в глиняно-гнойову бовтанку. Слід врахувати, що після посадки коренева шийка рослини повинна підніматися над поверхнею ділянки на 50 мм. Котлован треба заповнити, після чого поверхню пристволового добре ущільнюється. Близько саджанця потрібно встановити кол і зробити його підв'язку. Висаджена рослина потребує рясного поливу, при цьому під 1 кущ виливають 30-40 л води, навіть якщо висадка проводилася в зволожений грунт. Після того як рідина повністю вбереться в грунт, поверхню пристовбурного кола слід засипати шаром мульчі (перегноєм, тирсою або торфом), при цьому його товщина повинна бути 30-50 мм.

Як посадити ліщина навесні

Навесні балку висаджують точно так же, як і восени. Однак в цьому випадку котлован під посадку рекомендується підготувати ще восени, щоб за зиму грунт зміг добре ущільнитися і насититися вологою.

Щоб ліщина точно запилюючи, на ділянці фахівці радять саджати не менше 3 примірників, при цьому краще, якщо всі вони будуть різних сортів. Також не забувайте в котлован під час висадки рослини всипати кілька жмень грунту з-під лісової ліщини, так як в її склад входять грибки, які дуже сприятливі для вирощування цієї культури. Перший час саджанці рекомендується захищати від прямих променів весняного сонця, для цього притіняючи їх.

Догляд за ліщиною

Догляд за ліщиною

У вирощуванні ліщини немає нічого складного. А щоб максимально спростити собі задачу, в пристовбурні кола рекомендується посіяти люпин, гірчицю або овес з викою. Коли така трава буде скошена, то вона створить прекрасний мульчирующий шар. Також грунт в пристовбурних кіл при бажанні можна тримати під чорним паром, при цьому потрібно його періодично розпушувати на глибину від 40 до 70 мм, видаляючи всю бур'ян. Крім цього потрібно буде систематично видаляти кореневу поросль, при цьому слід врахувати, що набагато легше позбутися від нащадків, поки вони ще досить слабкі. Для цього син слід розкопати і відрізати там, де він відростає від кореня дерева. Місця зрізів треба присипати подрібненим деревним вугіллям.

як поливати

як поливати

Лощина, яку вирощують в саду, потребує своєчасного поливі. Висаджені у відкритий грунт саджанці слід почати поливати лише через 7 днів після цього. Якщо рослині буде бракувати води, то це вкрай негативно позначиться на формуванні квіткових бруньок, а також на визрівання плодів. Протягом періоду вегетації рослині буде достатньо 5 або 6 поливів, при цьому за раз під доросле дерево слід виливати по 60-80 л води. Якщо в літній час спостерігається посуха, то кількість поливів слід збільшити, так як ця рослина є вологолюбні. Але якщо літо видалося дощовим, то тоді поливати ліщина не доведеться зовсім. В середньому полив влаштовують 1 раз в 4 тижні. Виливати воду під дерево слід частинами, тому що вона повинна встигати вбиратися, а не стояти годинами калюжею. Розпушування поверхні грунту навколо рослини рекомендується проводити на наступні стуки після поливу або дощу.

добриво

добриво

Ліщина, зростаючий в саду, потребує своєчасних підгодівлі. Восени дерево потребує фосфорі і калії, для цього 1 раз в 2 або 3 роки в пристовбурні кола слід вносити від 20 до 30 грам калійної солі, 3-4 кілограми гною і 50 грам суперфосфату. Навесні така культура потребує азоті, так, після набрякання бруньок в грунт під дерево слід внести від 20 до 30 грам сечовини або аміачної селітри. В азоті лощина також потребує і в липні, в цей час він потрібен для того, щоб дозрівання плодів відбувалося одночасно. Молоді деревця рекомендується підгодовувати органічними добривами (перепрілим гноєм або компостом). Таку підгодівлю треба проводити 1 раз в 2 або 3 роки, при цьому під одне дерево слід вносити по 10 кілограм органіки.

Як доглядати під час цвітіння

Як доглядати під час цвітіння

Якщо рослина розвивається нормально, то воно обов'язково зацвіте. Початок цвітіння припадає на квітень, при цьому квітки розпускаються до того, як розкриється листя. Після того як повітря на вулиці прогріється до 12 градусів, сережки ліщини починають активно рости, при цьому кожні 24 години їх довжина збільшується на 30 мм. Також слід врахувати, що чим більше сухої буде повітря, тим швидше буде зростання сережок. Після того як їх довжина буде дорівнює 10 сантиметрам, вони стануть нещільними, і почнеться розкидання пилку. Тривалість даного цвітіння 4-12 діб. Жіночі квітки залишаються розкритими протягом 14 днів. Пилок з чоловічих квіток потрапляє на жіночі, при цьому вона може прилетіти не тільки зі свого, але і з розташованого неподалік дерева. Саме з цим пов'язана рекомендація, що на ділянці повинно рости не менше 3 примірників ліщини.

розмноження ліщини

Існує кілька способів розмноження лощини: відводками, щепленням, діленням куща, насінням, нащадками і живцюванням. Генеративних методом розмноження в основному користуються селекціонери для отримання нових сортів, які будуть пристосовані до певних кліматичних умов. Але садівники-любителі, як правило, не вирощують ліщина з насіння, тому що це дуже довго, і тільки лише 1 сіянець з 1 тисячі виросли зможе зберегти сортові ознаки батьківської рослини.

розмноження відводами

розмноження відводами

Скориставшись генеративних способами розмноження, можна повністю зберегти сортові ознаки рослини. Для розмноження ліщини використовують горизонтальні відводки. Для цього на початку весняного періоду або глибокої осені потрібно вибрати однорічні гілки, які повинні бути низкорастущие. Під ними роблять неглибокі борозенки (глибина від 10 до 15 сантиметрів) в які і укладаються дані гілки. Їх потрібно зафіксувати і злегка вкоротити верхню частину, що залишилася над землею. Не заповнюйте борозенки грунтом. Згодом з нирок, розташованих на гілках, відросте вертикальні пагони. З нижньої частини виросли пагонів потрібно видалити всі листові пластини, а також їм буде потрібно кілька підгортання до середини. Згодом у відростків сформуються свої корінці, їх можна буде відсадити на нове місце. Пересадку таких саджанців на постійне місце можна буде провести лише через 1 або 2 роки, так як вони потребують дорощуванні.

За цим же принципом можна розмножити ліщина дуговими відводками. Навесні вибрані гілки слід пригнути дугоподібно до грунту. У тому місці, де гілка стикається з землею, кору треба надрізати. Потім гілка фіксують в ямі, глибина якої повинна бути від 0,2 до 0,3 м, після чого її заповнюють грунтом таким чином, щоб верхня частина височіла над поверхнею ділянки, при цьому вона потребує підв'язки до встановленого поруч кілочка. Що дав корінь відводок восени треба відрізати від батьківського дерева, після чого його викопують і висаджують для дорощування на інше місце. На постійне місце його можна буде пересадити через 1 або 2 роки.

Також можна досить легко розмножити балку і вертикальними відводками. Коли навесні буде проведена омолоджує обрізка, потрібно відшукати пеньки чималих гілок і герметично укутати їх плівкою на висоті 0,5 м. Це сприяє пробудженню сплячих бруньок і вони починають рости. Після того як висота відросло молоденьких пагонів буде дорівнює 15 сантиметрам, слід провести їх підгортання перегноєм на висоту 40-50 мм. Але перед цим не забудьте в самому низу провести їх перев'язку, а використовують для цього м'яку дріт. Після того як довжина пагонів досягне 0,2-0,25 м, виробляють їх підгортання перегноєм на висоту від 8 до 12 сантиметрів. А після того як їх довжина дорівнюватиме 0,3-0,35 м, проводять їх підгортання на висоту 0,2 м, а поверхня навколо них засипають шаром мульчі. Коли пагони будуть окучени втретє, потрібно видалити плівку. Під час літнього періоду куща має бути забезпечено регулярний полив і прополку. Не забувайте, перш ніж приступити до захоплення, кожен раз обривайте з втечі все нижні листові пластини. Восени потрібно дуже акуратно розкопати втечу, при цьому постарайтеся не травмувати додаткові корінці. Ті відведення, що дали коріння, слід обламати в місці перетяжки. Ті ж пагони, які дали невелику кількість корінців, відокремлювати не слід.

розмноження нащадками

Поросль ліщини розростається в діаметрі 100 см від стовбура. Перші нащадки з'являються через 1 або 2 роки після висадки саджанця, вони виростають із сплячих бруньок, розташованих на кореневій системі, при цьому здадуться вони з грунту на віддалі від батьківського кущика. Розмножити ліщину можна отдіркі - це дво- або трирічні нащадки, які ростуть на периферії. Від'єднати від кореневища такий отдірок потрібно за допомогою сокири, після чого його пересаджують в шкілки для дорощування. При бажанні їх можна висадити і на постійне місце, але в цьому випадку в одну посадкову яму слід помістити 2 або 3 отдіркі.

розмноження щепленням

розмноження щепленням

Також ліщину можна розмножити і щепленням. Як підщепу можна використовувати сіянець дикого ліщини. Однак фахівці в якості підщепи рекомендують брати саджанець ведмежого горіха, що не дає кореневих нащадків. Щеплення проводять влітку способом окулірування проростає оком або навесні череночним методом вприклад, за кору або в розщепів. Як щепу слід використовувати живці, заготовлені з середньої частини стебла, так само можна взяти і верхівкові. Заготівлю живців виробляють в зимовий час. Їх слід зберегти до весни, для цього помістивши в сніговий замет або в холодильник.

Розмноження діленням куща

Розмноження діленням куща

Розмноження лощини діленням куща так само є досить простою процедурою. Відкопали неподалік села Трипілля кущик слід розділити на кілька частин, при цьому на кожній деленке повинні бути корінці, в довжину досягають 15-20 сантиметрів. Місця зрізів треба присипати подрібненим вугіллям, а потім відокремлені частини висаджують в ямки, які треба підготувати заздалегідь.

зимівля ліщини

Молоденькі кущики перші 2 або 3 роки на зимівлю треба обмотувати лутрасилом або спанбондом. Частина садівників накривають балку іншим способом. Для цього вони прихиляється молоденькі кущики до поверхні ділянки і закривають їх ялиновим гіллям. В цьому випадку стебла не тільки не підмерзнуть, але і не травмуються. Дорослі дерева можуть перезимувати і без укриття.

обрізка ліщини

обрізка ліщини

Обрізати ліщину можна в зимовий час. Але найкраще це зробити навесні на пізньому етапі цвітіння. Справа в тому, що під час цвітіння рослина буде трястися в процесі обрізки, що вкрай благотворно позначиться на ефективності запилення.

Правила обрізки

Правила обрізки

Культивувати ліщину можна як дерево на штамбі, висота якого може варіюватися від 0,35 до 0,4 м. Однак за ліщиною, сформованим в формі куща, доглядати простіше і зручніше. Через 7 днів після висадки саджанця в сад його слід вкоротити до 0,25-0,3 м. Протягом літнього періоду на кущі повинні будуть нарости пагони, які видаляти не слід, треба пам'ятати, що плодоношення фундука спостерігається на однорічній деревині. З настанням весняного періоду потрібно приступити до формуванню куща. Всі пагони крім 10 найбільш потужних треба видалити. Решта пагони повинні рости від центру куща в різні сторони на відстані один від одного.

Усіх травмованих, конкуруючі, хворі, слабкі і деформовані стебла потрібно обрізати. Слідкуйте за тим, щоб кущ не загущающих. На четвертий рік після висадки саджанця в грунт почнеться його плодоношення. У цей час потрібно обов'язково вчасно проводити як проріджують, так і санітарні обрізки куща. Коли вік дерева досягне 18-20 років, його врожайність почне падати, щоб цього не допустити, вдаються до омолоджуючу обрізку. Щороку 2 або 3 старих стовбура необхідно вирізати на пень, при цьому їх потрібно замінювати такою ж кількістю прикореневих нащадків, які повинні рости досить близько до центру куща. Молоденькі скелетні гілки необхідно трохи вкорочувати, так як це сприяє стимуляції росту на них бічних пагонів.

Если балку ви ростіть у виде дерева, то тоді через 7 днів после висадки саджанця у Відкритий грунт у него слід ВИДАЛИТИ всі стебла, винен Залишити лишь стовбур. Як только будут з'являтися Нові стебла, нужно буде обрізаті ті з них, что розташовуються в Нижній части Стовбура. А у верхній его части необходимо Сформувати 4 або 5 скелетних гілок. Пам'ятайте, що дуже важливо вчасно вирізати всю прикореневу поросль.

Шкідники і хвороби ліщини з фото

шкідники ліщини

Ліщини можуть нашкодити такі комахи, як: листоед, тля, горіховий довгоносик, вусань, а ще бруньковий кліщ.

почковой кліщ

почковой кліщ

Почковий кліщ є маленька комаха, в довжину досягає 0,3 міліметрів. На зиму воно ховається в нирки ліщини, при цьому в весняне час воно робить в них яйцекладку. Ті нирки, де живе кліщ, можна легко відрізнити від здорових. Так, вони сильно розбухають і величиною стають схожі з великою горошиною. Тоді коли здорові нирки розкриваються, ті, що стали «будиночком» для шкідників, сохнуть і обпадають.

попелиц

попелиц

Попелиця є дуже маленьким сисним комахою, який висмоктує клітинний сік з дерева. Також слід пам'ятати, що даний шкідник є головним переносником вірусних хвороб. Помітити тлю на ліщині досить складно, в чому і криється головна небезпека. Через такого шкідника відбувається скручування листя, деформування бутонів і стебел, вони починають розвиватися порівняно повільно, при цьому плоди повністю не визрівають.

горіховий довгоносик

горіховий довгоносик

Горіховий довгоносик - це коричневий жук, в довжину досягає 10 мм. У гусениці такого шкідника тільце молочно-жовте, а головка - буро-червона. Його самка робить свої яйцекладки в недозрілих плодах, а її личинки виїдають м'якоть горіха. Якщо дерево уражено дуже сильно, то можливо, що буде зіпсовано до половини всіх плодів.

Горіховий (фундучний) вусань

Горіховий (фундучний) вусань

Фундучний (горіховий) вусань є вкрай небезпечне шкідливе комаха, яке є чорним жучком, в довжину досягає 1,5 см, ніжки у нього жовті. Личинки вигризають серцевину стебел, після чого вони починають засихати, при цьому верхні листові пластини стають жовтими і закручуються.

горіховий листоед

горіховий листоед

Горіховий листоед є жучка, в довжину досягає 0,6-0,7 см, його надкрила мають фіолетовим забарвленням. Це лістогризи шкідливе комаха є найбільш небезпечним. Личинки даного комахи забарвлені в темно-зелений колір, тому їх практично неможливо розгледіти на тлі листя, на якій вони живуть і розвиваються досить тривалий час. Ця комаха шкодить вільхи, ліщини та верби.

захворювання ліщини

Ліщина має порівняно великий стійкістю до хвороб, а хворіє воно лише гниллю гілок, іржею і борошнистою росою.

Борошніста роса

Борошніста роса

Борошниста роса - це досить поширене захворювання, з яким знаком будь-який садівник. У ураженої рослини на поверхні стебел і листя утворюється наліт білястого забарвлення, через якийсь час він ущільнюється і змінює свій колір на бурий. Заражені частини рослини перестають рости, вони стають темними і відмирають. На суцвіттях не формуються зав'язі, при цьому морозостійкість дерева сильно знижується.

іржа

іржа

Іржа є грибкової хворобою. У ураженої рослини на лицьовій поверхні листя з'являються горбки темно-рудого окрасу, при цьому на виворітного поверхні утворюються пустули овальної або округлої форми. Згодом цятки стають смужками, при цьому спостерігається пожовтіння і облітання листя.

Біла гниль

Біла гниль може вразити рослина в різних варіантах, а саме: як периферична гниль або як змішана гниль гілок. І в першому, і в другому випадку рослині може бути завдано сильного шкоди, від чого в деяких випадках воно гине.

обробка ліщіні

обробка ліщіні

Якщо вами на кущі були знайдені шкідники, то грунт під ним рекомендується застелити поліетиленом, після чого рослина потрібно трясти до тих пір, поки всі комахи не впадуть з нього на плівку. Коли шкідників на кущі дуже багато, його слід обприскати розчином инсектицидного препарату, при цьому слід пам'ятати, що від сисних комах позбуваються за допомогою акарициду. Кращий результат показують такі кошти, як: Актеллік, Карбофос, Хлорофос і інші схожого дії.

При сильному ураженні ліщини грибкової хворобою, її необхідно обробити фунгіцидними препаратами, наприклад: мідним купоросом, бордоською рідиною і іншими, виготовленими на основі міді. З метою профілактики грибкових захворювань рекомендується обов'язково слідувати агротехнічним правилами даної культури, а ще правильно доглядати за рослиною.

Види і сорти ліщини з фото і назвами

Вище вже говорилося про те, що існує приблизно 20 видів ліщини. При цьому у культурних видів є велика кількість сортів, різновидів і гібридів. Нижче будуть описані ті з них, що користуються у садівників найбільшою популярністю.

Ліщіна звичайна (лат. Corylus avellana)

Corylus avellana)

Висота даного багатостовбурного чагарнику 4-6 м. Крона розлога і широка, в поперечнику вона досягає 4 метрів. На поверхні стебел є опушення. круглі листові пластини в ширину сягають 9 сантиметрів, а в довжину - 12 сантиметрів. Зацвітає таку рослину до розкриття листя. Кулясті горіхи, в поперечнику досягають 15 мм, покриті шкіркою коричневого забарвлення. Їх дозрівання спостерігається в вересні. Цей вид можна зустріти і в природних умовах і в культурі.

Ліщина деревоподібна (лат. Corylus colurna), або ведмежий горіх

Corylus colurna), або ведмежий горіх

Плоди даного декоративного виду є дуже смачними. Він вважається єдиним з усіх видів, який представлений деревами. Його висота близько 8 м, але в регіонах з теплим кліматом таке дерево може доростати і до 20 м. Тривалість життя даної рослини приблизно 200 років. Широкояйцевідниє листові пластини розміщуються на черешках, в довжину досягають 50 мм. Плоди у такої рослини володіють великим розміром в порівнянні з іншими видами, проте ядра у них більш дрібні, але набагато смачніше в порівнянні з ядрами лісового горіха.

Ліщіна маньчжурська (лат. Corylus mandshurica)

Corylus mandshurica)

Висота такого багатостовбурного сільноветвящіхся чагарнику близько 5 метрів. Кора тріщинувата темно-сірого забарвлення. Характерна риса даного виду - це плоди і листя довгастої форми. Плоди мають колючим покриттям, тому почистити їх порівняно складно. Даний вид в природі зустрічається на Далекому Сході і в Китаї.

Ліщіна разнолистная (лат. Corylus heterophylla)

Corylus heterophylla)

Висота чагарника близько 300 см. Верхівка у нього усічена, а листя є дволопатеве. Навесні на ньому виростають сережки чоловічих суцвіть, а ще утворюються малопримітного нирки жіночих квіток, пофарбовані в червоний колір. Формування плодів спостерігається в листової обгортці по 2 або 3 штуки. У природі цей чагарник можна зустріти в Китаї, на Далекому Сході, в Японії і Кореї. Вид відрізняється своєю невибагливістю до кліматичних умов, і він добре росте в середніх широтах.

Ліщіна краснолистная (Corylus atropurpurea)

Ліщіна краснолистная (Corylus atropurpurea)

Висота такого декоративного чагарнику варіюється від 4 до 6 метрів. Крона дуже густа. Листи мають темно-пурпуровим забарвленням, який ближче до осені змінюється на зелений. Нирки і сережки пофарбовані в темно-бордовий колір. Завдяки даному виду на світло з'явилася велика кількість гібридів, а також сортів, що користуються у садівників великою популярністю.

Ліщина велика (лат. Corylus maxima), або ломбардець горіх

Corylus maxima), або ломбардець горіх

Висота чагарника близько 10 метрів. Горіхи розміщені в трубчастої обгортці, при цьому вона в кілька разів більші за самих плодів. М'ясисті ядра мають подовжену форму. У природних умовах такої ліщина росте на території Італії, Туреччини і країн Азії.

Є також такі види, як: ліщина китайський, американський, колхидський, рогатий, гімалайський, або страхітливий, Зибольда і ін.

У середніх широтах найбільш популярні такі сорти ліщини:

  1. Ісаївська. Цей сорт входить в число найбільш цінних. Він відрізняється хорошою зимостійкістю і великими плодами, що володіють високими смаковими якостями.
  2. Маша. Це гібрид краснолістний ліщини. Він відрізняється морозостійкістю і врожайністю. Середньої величини подовжені горіхи дуже смачні, вони покриті тоненькою шкаралупою.
  3. Римський. Цей середньостиглий італійський сорт має стійкість до шкідників і захворювань. Дуже красиві великі плоди плоско-округлої форми мають прекрасний смак.

Ще в середніх широтах користуються популярністю такі сорти, як: Катерина, Московський рубін, Пам'ять Яблокова, Первісток, Пушкінський червоний, Івантеевскій червоний, Кудрайф, Московський ранній, Пурпурний, цукристість, Цукровий, серія сортів Північний, Тамбовський ранній, Тамбовський пізній, ЛЕНТИН, Алида, Лена і ін.

А на Україні і в південних регіонах Росії популярністю користуються такі сорти, як: Панахесскій, Алтайський, Черкеський, Кубань, Перебудова, Футкурамі і ін.

Властивості ліщини: шкода і користь

Корисні Властивості ліщіні

Корисні Властивості ліщіні

У фундуку міститься безліч корисних речовин, які необхідні організму людини. Так, в ядрі містяться вітаміни A, PP, C і E і вітаміни групи B, а ще амінокислоти, жирні олії, залізо, йод, кальцій, магній, мідь, фтор, марганець і калій. Горіхи за своїми біологічними показниками прирівнюються до білків, в зв'язку з цим фахівці радять їх їсти окремо від інших продуктів.

Користь фундука:

  • робить позитивний вплив на увагу і пам'ять;
  • нормалізує роботу серцево-судинної системи;
  • сприяє зміцненню імунітету і прискоренню обмінних процесів;
  • робить позитивний вплив на організм при його виснаженні, а також використовується для відновлення після перенесеного важкого захворювання;
  • його рекомендується вживати при недокрів'ї, алергії, ожирінні, ревматизмі, сечокам'яної хвороби, опіках, кору, анемії, епілепсії, а ще для того щоб підсилити зростання волосся і очистити печінку.

Настій з листя ліщини показаний при розширенні вен, гіпертрофії передміхурової залози, тромбофлебіті і трофічних виразках. Настій кори використовується при діабетичних ретинопатія, також він здатний поліпшити циркуляцію крові в дрібних судинах. А ще такий настій має судинозвужувальну ефектом. Відваром плюски і кори рекомендується мити волосся, щоб вони стали більш темного кольору. А відвар з листя здатний усунути набряклість вік і почервоніння шкірних покривів.

Протипоказання

Настій кори і листя ліщини сприяє підвищенню тиску, тому гіпертонікам він не рекомендований. Вживання в їжу ядер може стати причиною загострення нейродерміту і інших захворювань шкіри. Також плоди можна їсти при псоріазі і при наявності індивідуальної непереносимості.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама