Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Люцерна, посадка і догляд

  1. Люцерна: опис
  2. сорти люцерни
  3. плюси люцерни
  4. Коли сіяти люцерну
  5. Сумісність люцерни з іншими культурами
  6. Вирощування люцерни - основні правила
  7. Як посіяти люцерну: 2 способу

Маючи власний дачну ділянку, корми для розведення сільськогосподарських тварин можна вирощувати самостійно. Люцерна в догляді невибаглива, швидко зростає, добре насичує землю поживними речовинами.

Люцерна - це дуже калорійний корм для кіз, овець, кролів, нутрій та корів. Крім цього, рослина можна посіяти на невеликій ділянці для того, щоб залучити бджіл і отримати відмінний мед.

Люцерна: опис

У люцерни прямий стебло з маленькими листочками, які розташовуються по стеблинки. Рослина невибаглива, відмінно пристосовується до погодних умов. Родина люцерни - Азія, але як дикоросла рослина, цю траву можна зустріти і в інших країнах, в тому числі Росії.

Люцерна офіційно визнана лікарською рослиною і використовується в косметології, медицині і народній медицині.

  • Рослина люцерна - це популярний сидерат, який збагачує грунт поживними речовинами, це поживний корм для домашніх сільськогосподарських тварин. Вирощується рослина і з декоративною метою на порожніх ділянках.

Вирощується рослина і з декоративною метою на порожніх ділянках

  • Люцерну можна вирощувати на зелений корм тваринам, а то, що залишиться - заготовити на зиму. Люцернового сіно дуже люблять коні.
  • Люцерна - однорічна і багаторічна рослина. Стебла гіллясті з самого заснування і до кінчиків, нерідко рослина утворюється в напівчагарник, що досягає у висоту до півметра і навіть більше.
  • Кореневища потужні, стрижневі, проникаючі на глибину до 10 метрів (!), Завдяки чому і обумовлена ​​унікальна здатність рослини накопичувати корисні речовини по максимуму.
  • Рослина відноситься до сімейства бобових, тому не дивно, що на коренях будуть присутні бульби. Вони сприяють переробці з повітря азоту, тим самим збагачуючи грунт поживними речовинами.
  • Листочки зелені, черешкові, розташовуються по всій довжині пагона від заснування до самого кінчика. Листя згруповані по кілька штук. Листочки довгасті, на кінці з зубчиками. Якщо звернути увагу на зворотну сторону листочків, ви побачите короткі ворсинки.
  • Довжина суцвіть ледь досягає 2 см, вони розпускаються з пазух листя у верхній частині стебла. Суцвіття головчатиє або гроновидні. У кожному суцвітті буде від 12 до 26 бутончиків. На вкорочених окремих квітконіжках «сидять» квіти. Спочатку розпускаються нижні, поступово розкриваються всі інші до самої верхівки. Пелюстки можуть бути різного забарвлення: переважно жовтої, синьої або лілового. Зустрічаються і рідкісні сорти люцерни, коли на одному стеблинці присутні строкаті квіти.
  • Зацвітає люцерна швидко - через пару місяців після посіву. Цвітіння тривале, близько місяця. Примітно, що на кожну кисть доводиться до 10 днів цвітіння. Кожен день в кисті розпускається від 3 до 5 бутонів.
  • Рослина запилюється тільки завдяки бджолам і іншим комахам. Після запилення на кожній квітці з'являються коричневі плоди, в яких є дуже маленькі насіння люцерни жовтого або темно-коричневого кольору.

Як виглядає люцерна, можна наочно побачити на фото:

сорти люцерни

У природі налічується більше сотні видів люцерни, приблизно половину в природі можна зустріти в Росії. З них тільки одиниці заслуговують більш детального вивчення, з метою вирощування на ділянках.

Види люцерни:

  • Жовта люцерна або серповидная - найпоширеніший вид рослини. Має міцне, добре розвинене кореневище. Прикореневі нащадки зовні нагадують доросла рослина, досягають у висоту від півметра до 80 см. Пагони покриті ледь помітними, рідкісними волосками, зустрічаються і зовсім пагони без ворсу. Листя овальної / ланцетової форми, довжиною максимально 2 см, в ширину листя досягають не більше 0.5 см. Кисті щільні, утворюються ближче до середини літа. На кожній короткій квітконіжці з'являються бутони, їх кількість може бути різним: мінімум 7, максимально - до 40 бутонів! Після запилення комахами, в кожній човнику, розміром не більше 1 см, дозрівають боби. Вони можуть бути покриті ворсинками, довжина кожного плоду близько 12 мм.
  • Хмелеподібна люцерна - рослина однорічна, дворічна. Має не такий виражений стрижневий корінь, як у жовтій люцерни. На одному стеблі може бути кілька тонких стебел, що досягають в довжину максимально 50 см. Листочки дрібні, довжиною не більше 15 мм, ширина ще менше - ледь досягає 10 мм. Листочки нагадують форму ромба, зі зворотного боку - ворсисті. Квіточки жовтого кольору і дуже маленькі (2 мм). Плоди теж невеликі, такого ж розміру, зовні схожі на невеликі нирки, покриті тонким ворсом. Згодом ворсинки опадають.
  • Синя люцерна або посівна - досягає у висоту до 80 см, рідше - метра. Має дуже міцне кореневище. Листя овальної форми, довжиною не більше 2 см, дуже дрібні, шириною до 10 мм максимально. Квіти можуть бути фіолетовими або синіми, кисті густі. Довжина кожної кисті не більше 3 см. Боби дуже дрібні і згорнуті, за формою нагадують будиночок равлика.
  • Гібридна люцерна - рослина багаторічна, високоросла. У довжину досягає до 1 м 20 см. Пагони розгалужені, черешки подовжені, густо всипані дрібними яйцевидної або овальної форми листочками. Кисть рихла, розміри від 3, максимально до 5 см. Пелюстки жовті, фіолетові або блакитні.

Пелюстки жовті, фіолетові або блакитні

Купити люцерну можна в спеціалізованих магазинах або замовити в інтернет-магазині. Середня вартість пакетика насіння (50 г) складає близько 60 рублів.

Вибираючи товар в магазині, необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Товар повинен бути сертифікований, без отруйних включень і бур'янів.
  2. Вибирайте насіння в заводській упаковці, з проставленими термінами зберігання.
  3. На упаковці також повинна бути вказана дата збору насіння і місце.

На упаковці також повинна бути вказана дата збору насіння і місце

Якщо ваша мета - посів люцерни з метою збору врожаю для лікувальних цілей, здобувати насіння розсипом на ринку небажано. Невідомо, в який час і в якому місці (придорожній ліс, забруднені місця) були зібрані насіння, а також в таких умовах вони зберігалися.

плюси люцерни

Люцерна, як багаторічна рослина, має такі переваги:

  1. Невибаглива у догляді.
  2. Чи не боїться посухи, тому що в перший рік після посадки коріння здатні проникати всередину на глибину до 2-х м, на наступний рік - на 1-2 м глибше і в кожний наступний - ще на кілька метрів. Максимальна оцінка - до 10 м!
  3. Ця культура не боїться холодів, тому насіння можуть проростати вже при +5 градусах!

Ця культура не боїться холодів, тому насіння можуть проростати вже при +5 градусах

Як сидерат, культура відрізняється такими перевагами:

  1. Коренева система проникає глибоко в грунт, покращує обмін речовин в грунті і рівень вологи.
  2. Сприяє накопиченню вологи в грунті.
  3. Використовується протягом декількох років після посадки.
  4. Збагачує слабкі, виснажені ґрунти.

Коли сіяти люцерну

Люцерна - невибаглива рослина, відмінно пристосовується до змін погодних умов. Тому люцерну можна посіяти ранньою весною, влітку і восени, але до перших заморозків.

  • Найчастіше посадку люцерни здійснюють ранньою весною, як тільки зійде сніг. При посадці люцерни навесні, важливо дотримуватися умов: щоб грунт була вологою, тоді насіння будуть краще проростати.
  • Терміни посіву варіюються і залежать від кліматичних умов в різних регіонах країни. Але в основному люцерну прийнято сіяти в квітні.
  • У деяких випадках виникає необхідність посадити люцерну восени, до перших заморозків. Тоді насіння залишають на зиму, а з настанням тепла (приблизно в травні) можна очікувати перших сходів. Такий спосіб дозволяє отримати природний відбір насіння або стратифікацію. Потрапляючи в грунт, найміцніші насіння виживають, а слабкі - гинуть. Пророслі насіння - найміцніші, вони не бояться шкідників і хвороб, стійкі до температурних коливань.

Пророслі насіння - найміцніші, вони не бояться шкідників і хвороб, стійкі до температурних коливань

  • Літня посадка люцерни також можлива, так як в цей період світловий день найдовший, земля добре прогріта і є можливість ретельно підготувати ділянку, очистивши від бур'яну.

Сумісність люцерни з іншими культурами

У сільському господарстві допускається суміщення люцерни з іншими рослинами. Наприклад, з кормовою культурою конюшиною, тимофіївка, вівсом. Останній варіант - ідеальний для вирощування кормових культур, тому що при такому поєднанні можна отримати щільні сходи, а значить - рясний урожай двох кормових культур.

Якщо запланували посів люцерни, поєднуючи з іншою культурою, потрібно враховувати терміни вегетації, дозрівання, періоди зростання цих культур.

Вирощування люцерни - основні правила

Перш ніж приступити до посіву культури, необхідно підготувати ділянку і насіння. Ці правила підготовки трави люцерни до посадки дозволять отримати хороший результат:

  • вибір ділянки: добре буде рости ця культура, якщо раніше на цій ділянці вирощувалися озимі злаки, ярі культури, буряк, кукурудза або зернобобові;
  • після вирощування люцерни, на ділянці бажано посіяти овес, пшеницю, кукурудзу або вирощувати бобові культури;
  • підготовка ділянки до посадки: перекопати або переорати з внесенням органічних добрив з розрахунку на квадратний метр 5 кг, мінеральних добрив + калій (пропорції 2 до 1) - 50 г;
  • ретельно очистити ділянку від всіх бур'янів, тому що насіння дуже дрібні і їм складно буде пробиватися серед бур'яну;
  • рослині потрібні родючі грунти. Якщо грунт засоленная або кисла, необхідно попередньо вапнувати грунт. Якщо нічого не робити, багатого врожаю чекати не варто;
  • підготовка насіння: у насіння люцерни дуже щільна оболонка, яку при масових посівах доцільніше роздрібнити спеціальною машиною. Як варіант - допускається і така попередня підготовка, як перетирання насіння з піском. В результаті механічного тертя об великі частки піску, оболонка швидше розкриється, тим самим відкриється доступ до вологи. Як результат - можна очікувати швидкого появи сходів;
  • насіння можна не обробляти, а посіяти без обробки, тоді варто очікувати сходів через рік;
  • для засіву невеликого за розмірами ділянки, можна використовувати замочені у воді насіння. Витяги від 10 до 12 годин буде досить, щоб насіння були готові в посадці. Особливості висадки замочених насіння: підготувати борозенки, рясно полив водою, посіяти насіння, притрусити землею. Полив: у перші 7 днів після посадки поливати посіви не варто, так як грунт добре зволожений.

Полив: у перші 7 днів після посадки поливати посіви не варто, так як грунт добре зволожений

Як посіяти люцерну: 2 способу

Рослину можна посіяти різними способами, в залежності від розміру ділянки. Розглянемо способи посіву насіння вручну:

  1. Необхідно підготувати борозенки з кроком 15 см (максимально 20 см), підготовлені насіння потрібно закласти в грунт, поглибивши на 3 см. Якщо площа більша, використовуються спеціальні пристосування, що полегшують ручну працю. Цей спосіб знайшов застосування в сільському господарстві при сусідстві люцерни з іншими культурами (наприклад, вівсом, ячменем). Якщо посіяти люцерну соло, є небезпека, що між рядами будуть проростати бур'яни, які заважають розвиткові незміцнілих сходів.
  2. Підготувати насіння: змішати з землею, з сухими тирсою або піском в рівних пропорціях. Перекопати ділянку, розкидати віялоподібним рухом насіння вручну. Після одного проходу ділянки, потрібно змінити напрямок і ще раз пройтися поперек / уздовж ділянки, посіявши люцерну. Так сіяли люцерну в старовину, цей метод до сих пір користується популярністю.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама