Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Мелісса посадка і догляд у відкритому грунті Вирощування з насіння коли садити Розмноження фото і відео

  1. Коли цвіте меліса
  2. Місце для вирощування меліси
  3. освітленість
  4. Грунт
  5. Як садити мелісу насінням у відкритий грунт
  6. Коли садити мелісу насінням в грунт
  7. як садити
  8. Як виростити мелісу з насіння на розсаду в домашніх умовах
  9. коли садити
  10. як садити
  11. Вирощування розсади меліси з насіння, посадка в грунт і догляд за нею на відео:
  12. Розмноження меліси діленням куща
  13. розмноження живцями
  14. Догляд за мелісою у відкритому грунті
  15. Прополки і розпушування грунту
  16. полив
  17. як підгодувати
  18. обрізка
  19. Зимівля меліси в Підмосков'ї і середній смузі
  20. пересадка меліси
  21. Збір і зберігання врожаю
  22. Корисні властивості меліси
  23. Сорти меліси з назвою фото і описом

Походження назви непривабливого за зовнішнім виглядом, але ароматного і багатого корисними властивостями рослини, оповите легендами. За однією версією назва утворена двома грецькими словами, в перекладі означають «медоносних бджіл»; Мелісса - ім'я німфи, пригощали самого Зевса молоком і медом; згідно ще однієї версії, красуню, перетворену з волі богів Олімпу в бджілку, звали Мелісою.

Мелісса - хороший медонос, завдяки чому в народі отримала такі прізвиська, як медовка, маточник, пасіка, роевнік. Ви розпізнаєте рослина по сильному лимонному аромату, що послужило ще одному імені - лимонна м'ята. Інші імена: кадило, лимонна м'ята, мяточнік, бджолина м'ята.

Коли цвіте меліса

Походження назви непривабливого за зовнішнім виглядом, але ароматного і багатого корисними властивостями рослини, оповите легендами

Коли цвіте меліса лимонна фото цвітіння

Мелісса починає цвісти на другий рік росту. Період цвітіння меліси припадає на липень-серпень. Перед початком цвітіння рослина пахне лимонним ароматом, по закінченню цвітіння аромат стає різким.

В період цвітіння в пазухах листків з'являються пучки дрібних квіточок білого, рожевого або бузкового відтінку. Верхня зав'язь маточки четирехраздельним, на довгому стовпчику, кожна квіточка має чотири маточки.

Після закінчення цвітіння починають дозрівати плоди -орешкі.

Мелісу культивують в садах, на городах і присадибних ділянках, вирощується і на плантаціях в промислових масштабах.

Місце для вирощування меліси

Як садити мелісу насінням у відкритому грунті фото

освітленість

Найбільш підходящим місцем для вирощування меліси буде відкритий ділянку, добре освітлений сонячним світлом. Насіння успішно проростуть, рослина буде краще розвиватися і радувати більш насиченим ароматом. Культура стійка до холодів, але переважно вирощувати мелісу на південній стороні з захистом від сильних вітрів.

Грунт

Грунт потрібно родюча, добре дренированная, нейтральною або слабокислою реакції. Слід надавати перевагу суглинні грунти, що володіють високою водо- і повітропроникність, що дозволяє виростити повноцінні рослини. Можливо вирощування в супіщаних грунтах із забезпеченням дренажу, що захищає кореневу систему від загнивання. Для цього під перекопування вносять бита цегла або щебінь.

Важку суглинних грунт слід розбавити внесенням річкового піску. Збіднену грунт підгодуєте перепрілим гноєм або перегноєм, також можна використовувати комплексні мінеральні добрива. Першу перекопування з видаленням бур'янів і внесенням необхідних компонентів проведіть з осені, навесні знову спушите і видаліть бур'ян.

Як садити мелісу насінням у відкритий грунт

Насіння меліси лимонної фото

Коли садити мелісу насінням в грунт

Це універсальна рослина, посів можна проводити всю весну від березня до травня, влітку в червні-серпні, і навіть восени під зиму в середині-кінці жовтня (перед заморозками, щоб насіння не зійшли).

як садити

Насіння дуже дрібні: в 60 г ваги міститься більше 1000 насіння. Схожість насіння зберігається протягом 2-3 років.

  • Посів насіння у відкритий грунт проводите навесні, коли грунт добре прогріється і настане постійне тепло, приблизно в кінці травня.
  • Глибина загортання становить 1-1,5 см.
  • Зробіть борозенки, зволожите грунт, посійте насіння негусто і присипте землею.
  • Сходи з'являться через 3-4 тижні.
  • Прорідити сходи, залишаючи між окремими рослинами дистанцію близько 20 см.

Як виростити мелісу з насіння на розсаду в домашніх умовах

Мелісса вирощування з насіння в домашніх умовах фото розсади

Отримати більш міцні і витривалі рослини, які дадуть багатий урожай запашних листочків, можна шляхом вирощування розсади .

коли садити

посів виробляєте в період кінець березня-початок квітня. Тоді до травня ви будете мати повноцінний посадковий матеріал. Для посіву знадобляться широкі невисокі ємності (використовуйте контейнери, дерев'яні шухлядки або спеціальні ящики для вирощування розсади). Грунт потрібно поживна і пухка.

як садити

Ємність наповніть землею, розрівняйте, насіння сійте в борозенки, поглиблюючи приблизно на 0,5-1 см. Потім зволожите шляхом обприскування з пульверизатора. Зверху накрийте плівкою або склом для створення тепличних умов, щодня піднімайте укриття для провітрювання, а з появою сходів зовсім приберіть.

  • Пророщування насіння і подальший догляд за розсадою повинні відбуватися при температурі повітря в межах 23-25 ​​° C і яскравому розсіяному освітленні, також буде потрібно помірне зволоження грунту.
  • Коли сходи з'являться, почекайте поки вони трошки підростуть, потім прорідити, залишаючи найякісніші паростки, між окремими рослинами дотримуйтеся проміжку 5 см.
  • На стадії появи пари справжніх листочків розсадите по окремих ємностей - чудово підійдуть пластикові стаканчики. Якщо ємності просторі, рослини можна доращивать без проміжної пересадки.
  • пересадку розсади меліси у відкритий грунт проводите приблизно в середині травня. Перевалює розсаду разом із земляною грудкою, посадкову ямку робіть відповідного для цього розміру. Коренева шийка повинна виявитися врівень з поверхнею грунту.

Вирощування розсади меліси з насіння, посадка в грунт і догляд за нею на відео:

Вегетативне розмноження меліси

Вегетативне розмноження меліси має на увазі поділ куща і укорінення живців .

Розмноження меліси діленням куща

Як розділити кущ меліси фото

Ділити можна кущі віком 3-4 роки - до цього часу вони добре розростуться. Найбільш сприятливими термінами для поділу є кінець травня або кінець серпня. Акуратно викопайте кущ і розділіть на приблизно однакові за розміром частини, кожна з яких повинна містити сформовані корені і 4-5 пагонів. Деленки висаджуйте відразу у відкритий грунт. Щоб вони добре прижилися, забезпечте притените і помірний полив.

розмноження живцями

Як черенковать мелісу Укоренение живців у воді фото

Для вкорінення навесні наріжте верхівкові живці з молодих пагонів. Після зрізання поставте в воду, можна додати стимулятор росту. Коріння з'являться приблизно через 2 тижні. Дорощують в ємності з живильним пухким ґрунтом, потім пересадите у відкритий грунт.

Укорінення в землі живці меліси лимонної фото

Мелісса легко розмножується живцюванням, і якщо не хочеться турбувати старі кущі, просто наріжте живці та укоренити, щоб швидко отримати відмінний посадковий матеріал.

Догляд за мелісою у відкритому грунті

У посадці і догляду за мелісою немає ніякої складності - вона невибаглива, відхід не вимагає особливої ​​специфіки.

Прополки і розпушування грунту

У перший рік після посадки буде потрібно більш пильну увагу. Молоді рослини ще не зміцніли, їх легко можуть погубити бур'яни. Бур'ян краще виривати вручну. Регулярно рихлить грунт, щоб забезпечити доступ кисню до кореневої системи. Успішне укорінення сприятливо позначиться на подальшому розвитку меліси і врожайності.

полив

На початковій стадії росту поливайте помірно. Дорослі рослини поливають тільки під час сильної засухи, при цьому поливи доповнюють розпушуванням грунту. Шар мульчі допоможе підтримувати вологість грунту довше, запобігає появі бур'янів. В якості мульчі використовуйте перегній або компост, що додатково послужить добривом.

як підгодувати

Підгодувати лимонну траву досить 1 раз за сезон - на початку періоду вегетації. Застосовуйте комплексні мінеральні добрива (пропорції на 10 л води становлять 50 г суперфосфату, 20 г аміачної селітри, 15 г хлористого калію, витрата - на 1 м²). Щоб рослина успішно перезимувало, в кінці літа підгодуйте калійно-фосфорними добривами.

обрізка

Не бійтеся обрізати мелісу. Після обрізки вона швидко відновлюються, дає велику кількість нових гілочок, кущики стають густими. Це дозволить зібрати хороший урожай, також охайні симпатичні кущики стануть прикрасою ділянки. Ще при вирощуванні розсади прищипують пагони на висоті 10-15 см. В подальшому два-три рази за сезон радикально обрізайте кущики: на відстані 10 см над поверхнею грунту.

Зимівля меліси в Підмосков'ї і середній смузі

Щоб уберегти корінці меліси від вимерзання, восени поверхню грунту замульчируйте торфом, компостом і перегноєм. Додатково накрийте товстим шаром соломи.

пересадка меліси

На одному місці кущі меліси можуть рости близько 1 десятка років. При цьому зазначено, що морозостійкість знижується з 6-го року зростання. Тому в умовах середньої смуги Росії пересадку меліси з діленням куща краще проводити кожні 5 років.

Збір і зберігання врожаю

Як заготовити траву меліси фото

Щодо питання, коли зрізати мелісу для просушування, кожен вирішує сам. Мелісса здатна дати 3-4 врожаї за сезон. У червні молоді листочки мають ніжний смак і аромат - в цей час вже можна збирати урожай. З початком цвітіння концентрація ефірних масел максимальна, завдяки чому аромат посилюється, але листочки стають більш жорсткими.

Листочки і верхівки пагонів меліси, зібрані під час цвітіння, є лікарською сировиною. Це офіційно визнано більш ніж в десятці країн. Гурмани також вважають за краще збирати урожай меліси саме в цей час. Здатність меліси до швидкого відновлення дозволяє зібрати урожай до початку цвітіння і під час нього.

Для збору краще вибрати похмурий день, коли випаровування корисних ефірних масел мінімально. Просушуйте в тіні при температурі повітря не більше 35 ° C, необхідно провітрювання. Для просушування розкладіть сировину на папері або тканини, можна використовувати холодні сушарки. Після просушування зберігайте в скляних банках з добре закривається кришкою, порцелянових ємностях, можна скласти в целофановий пакет. Термін зберігання становить два роки.

Корисні властивості меліси

Мелісу можна назвати втіленням мрії найвибагливіших гурманів: в ній поєдналися цитрусовий аромат і тонкі медові нотки. Вона надає стравам тонізуючий, освіжаючий смак. У свіжому або сушеному вигляді мелісу додають в гарячі страви (будь то м'ясо, риба або суп), до грибів, приправляють прянощами салати, також використовується при засолюванні огірків і помідорів. З цієї трави можна приготувати неймовірно ароматний і корисний чай, освіжаючий літній напій або лікер.

Мелісу можна назвати універсальним лікувальним засобом. З давнини рослину використовують для лікування хвороб шлунка, печінки, жовчного міхура. Це відмінне заспокійливе при нервових розладах, істерії, безсонні, чай з меліси допомагає знімати головний біль і запаморочення. В даний час мелісу застосовують в комплексному лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту, нервової і серцево-судинної систем, захворювань верхніх дихальних шляхів. Допомагає меліса і жіночому організму при різних захворювання статевих шляхів, гормональних збоях, порушеннях менструального циклу.

Сорти меліси з назвою фото і описом

Розглянемо кращі сорти меліси для вирощування на присадибній ділянці.

Розглянемо кращі сорти меліси для вирощування на присадибній ділянці

Мелісса Лимонний чай фото

Лимонний чай - цвітіння настає через 80 днів після посіву, квіточки білі. Урожайність становить 2,9 кг з 1 м².

Мелісса Мохіто фото

Мохіто - білі квіточки з'являються через 5 місяців після посіву. З 1 м² можна зібрати більше 3 кг врожаю.

Мелісса Свіжість фото

Свіжість - кущики висотою близько 80 см з квітами блакитного відтінку. За дві зрізання можна зібрати 4,3 кг молодих пагонів і листя. Підходить для вирощування в фермерських господарствах та на присадибних ділянках.

Лада - дуже врожайний сорт (урожайність сухої маси 34 ц / га), вирощується в промислових масштабах.

Лада - дуже врожайний сорт (урожайність сухої маси 34 ц / га), вирощується в промислових масштабах

Мелісса Перлина фото

Перлина - сорт підходить для вирощування в усіх зонах зимостійкості. Врожайність досягає 5,6 кг з 1 м².

Мелісса Лимонний бальзам фото

Лимонний бальзам - розквітає через 2,5 місяці після появи сходів. Стебла полуполегающіе, квіти фіолетового відтінку. Урожайність - 3 кг.

Дозя - рослина висотою 0,9 м з темно-зеленим листям і білими квітами. З другого року зростання врожайність зеленої маси становить 3,4 кг.

Кадриль - кожен кущик дає не більше 15 пагонів, врожайність становить до 1,5 кг з 1 м². Квіточки світло-бузкового відтінку розпускаються через 80 днів.

Мелісса Лимонний аромат фото

Лимонний аромат - прекрасний сорт для городньо-садового вирощування. Висота кущиків становить 60 см, що зручно для вирощування в контейнері в тому числі. Рослина дає урожай 1,2 кг з 1 м².

Царицинському Семко - стебло прямостояче, гіллясте, пагони густо вкриті дрібними листочками. Урожайність становить понад 2 кг.

Ісидора - рослина висотою до 0,8 м. Перший урожай можна збирати через 2 місяці після появи сходів. Урожайність - до 3,5 кг з 1 м².

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама