Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Мініатюрні троянди будинку в горщику і саду: фото, вирощування, догляд

  1. Мініатюрні троянди в саду
  2. Мініатюрні троянди будинку в горщику
  3. Вирощування мініатюрних троянд
  4. Троянди мініатюрні: догляд
  5. Обрізка мініатюрних троянд
  6. Мініатюрні троянди навесні
  7. Мініатюрні троянди взимку
  8. Мініатюрні троянди для дачі
  9. Мініатюрні троянди Кордана (Kordana rood)
  10. Мініатюрні троянди Кордеса (R. kordesii Wulff.)

Це група найменших, низькорослих троянд, які в 1810 році були завезені в Європу з Китаю

Це група найменших, низькорослих троянд, які в 1810 році були завезені в Європу з Китаю. Троянди мініатюрні відрізняються низьким ростом, тривалим, рясним цвітінням і налічує в своєму роду понад 2000 сортів і гібридів. На власне коріння рослини досягають 15-25 см висоти, а щеплені на шипшині особини виростають до 30-50см, кущ виходить добре облиственим і компактним.

  • Сімейство: розоцвіті (Rosaceae).
  • Рід: мініатюрні (Rose chinensis minima).
  • Батьківщина: Китай.
  • Пагони: здеревілі, прямо зростаючі, на кожному утворюється до 80 квіток.
  • Цвітіння: у більшості сортів тривалий (з червня до заморозків).
  • Температура змісту: від +28 до -10 ° С, вимагає укриття на зиму.
  • Освітленість: яскраве світло.
  • Полив: весна-осінь рясний регулярний, взимку не вимагає поливу.

Листя складні, що складаються з 5-7 маленьких, шкірястих, блискучих листочків, яйцевидної форми, дрібно пільчатих по краю. У більшості сортів темно-зеленого кольору, у деяких сортів бронзово-коричневі або світло-зелені з темними жилками.

У більшості сортів темно-зеленого кольору, у деяких сортів бронзово-коричневі або світло-зелені з темними жилками

Мініатюрні троянди на фото

Квітки з великою кількістю пелюсток, дрібні від 2 до 5 см в діаметрі, що зберігають забарвлення протягом усього періоду цвітіння. Одночасно на одному кущі бувають яскраво-червоні-малинові, лимонно-жовті, коралово-рожеві квіти, що робить рослину виключно ошатним. Зрізані квіти, стоячи у воді, не втрачають свою декоративність і виділяють аромат протягом 7-10 днів.

Мініатюрні троянди в саду

Гідне місце займають мініатюрні троянди в саду завдяки своєму більш тривалого і насиченого, ніж у високорослих побратимів цвітінню. Вони ідеально підходять для висадки уздовж доріжок, в групах на газонах, в композиціях з багаторічними рослинами і декоративними кущами або окремо в вазонах.

Крім видів троянд з компактним кущем існують почвопокривні, плетисті і шпалерні форми, що дозволяє істотно розширити діапазон використання мініатюрних рослин в озелененні. Такі форми ідеально підходять для створення бордюрів, відмінно виглядають на клумбах і рабатках, використовуються для створення живих арок і декорування стін, застосовують для озеленення схилів, гірок та місць з кам'янистим ґрунтом непридатних для вирощування інших видів рослин.

Добре мініатюрні троянди ростуть у відкритому грунті, а з часом пристосовуються до кімнатного змісту. У регіонах з температурою повітря в зимовий період нижче -5 ° С вимагають обов'язкового укриття.

Мініатюрні троянди будинку в горщику

Існують види троянд для вирощування в домашніх умовах, вони діляться на 2 групи:

  1. декоративно-квітучі рослини;
  2. декоративно-квітучі кімнатні рослини.

Кімнатні квіти використовуються для тимчасових композицій, і після цвітіння в'януть.

Кімнатні мініатюрні троянди, що ростуть будинки в горщику - це вічнозелені корнесобственні види, рясно цвітуть протягом року. Найкраще містити квіти, вирощені з живців.

Найкраще містити квіти, вирощені з живців

Вирощування мініатюрних троянд

Рослини в культурі дуже прості і невибагливі, але для гарного росту, тривалого і рясного цвітіння мініатюрні троянди воліють вирощування на захищеному від північних вітрів і добре освітленому сонячному ділянці (особливо в першій половині дня). Ранкові сонячні промені сприяє швидкому випаровуванню вологи з рослини, запобігаючи захворювання борошнистою росою і іржею. Культура добре приживається і росте практично на всіх видах грунтів, але вважає за краще суглинки зі слабкою кислотністю і хорошою водоудерживающей здатністю. Суху піщаний грунт можна зробити сприятливою, заклавши в кожну яму при посадці 1,5-2 відра суміші глини і перегною в рівних пропорціях. На сирих і глинистих ділянках в яму вносять 2-2,5 відра перегною і річкового піску 1: 1.

Для вирощування рослин горщиків необхідно використовувати живильний субстрат, що складається з перегною, річкового піску, торф'яної і листової землі в співвідношенні 2: 0,5: 2: 1. На дно горщика як дренаж потрібно укласти шар пінопласту, а зверху 5-10 мм шар сфагнового моху або деревного вугілля. Пересадка здійснюється в міру необхідності шляхом перевалки особини в інший горщик, не порушуючи цілісність земляного кома кореневої системи.

Кращий спосіб розмноження - зелене живцювання. У кімнатних умовах відповідний час для розмноження - період з березня по вересень, у відкритому грунті - з травня по серпень. Для цього використовують черешки тільки зі здорових особин, нарізаючи з середньої частини однорічних пагонів знаходяться в фазі фарбування бутонів. Кожен держак повинен бути довжиною 10-12 см і мати не менше 3-х нирок. Укорінення відбувається в річковому піску при заглибленні живця на 3-5 см. Для прискорення процесу і запобігання випаровування вологи держак накривають зверху скляною банкою. Через 1,5-2 тижні відбудеться вкорінення і особина можна висаджувати на постійне місце.

Троянди мініатюрні: догляд

Протягом літа мініатюрні троянди вимагають догляд з регулярним рясним поливом і підгодівлею. Догляд за трояндами в саду включає в себе мінімум 3-4 підгодівлі. У першій половині вегетації необхідно вносити азотні добрива, в другій - фосфорно-калійні. Після зняття укриття та обрізки ранньою весною потрібно зробити підгодівлю сечовиною або аміачною селітрою і в міру відростання пагонів з листям процедуру повторити. Після появи бутонів підгодовують повним мінеральним добривом.

У серпні слід внести калійну селітру і суперфосфат. Грунт навколо кущів потрібно підтримувати постійно в пухкому стані, запобігаючи утворенню кірки перешкоджає доступу повітря і вологи до кореневої системи.

Не допускати появи бур'янів під кущем. добре діє на садові рослини ранкове обприскування, яке очищає їх від пилу і запобігає появі шкідників. Але при поливі не можна допускати перезволоження, а в похмуру погоду обприскування шкодить садовій культурі.

Мініатюрні троянди кімнатні вимагають догляд з вмістом на добре освітленому місці круглий рік не менше 8-10 годин на добу. Для підтримки необхідного рівня вологості потрібно 1-2 рази в день обприскувати листя з нижньої сторони. Двічі на місяць потрібно мити листя для запобігання зараження паразитами. У теплу пору року потрібно забезпечити рослині доступ свіжого повітря.

Поливати рослину потрібно рясно 1 раз в 4-6 днів; не хлорованою відстояною водою. У зимовий період, з жовтня по квітень температура води повинна бути в межах + 16-18 ° С, в літній, з травня по вересень + 20-24 ° С.

Починати підгодовувати кімнатну культуру можна через 1,5-2 місяці після вкорінення або пересадки мінеральними добривами, що містять калій, фосфор і азот. В якості добрива можна використовувати деревну золу - калій в її складі майже не містить шкідливого для троянд хлору.

Навіть хороший догляд не зможе уберегти рослини від хвороб і шкідників. Необхідно постійно стежити за посадками і вживати заходів при перших ознаках. Найчастіше культура уражається павутинним кліщем і попелицею, які висмоктують соки з тканин листя і бутонів, що призводить до їх висихання і обпадання. При слабкому ураженні допоможе обробка порошком колоїдної сірки. При сильному - обприскування кущів розчином, що складається з 200 г господарського мила і 20 гр. мідного купоросу розчинених в 10 літрах води.

Іржа вражає стебла і листя. При виявленні іржаво-коричневих плям кущ потрібно обробити бордоською сумішшю, а уражені частини видалити і спалити.

Обрізка мініатюрних троянд

Формує і санітарна обрізка - обов'язкова процедура, якої 3 рази в рік піддаються мініатюрні троянди. Обрізка буває річна, весняна і осіння.

Літня обрізка - мінімальна, при ній видаляються зів'ялі квіти, і підтримується форма куща шляхом обрізки довгих молодих пагонів. Необхідно регулярно видаляти підсихаючою і пожовкле листя, запобігаючи появі хвороб і шкідників. Зів'ялі квіти видаляють разом з 3-5 см стебла - тоді з нирок знаходяться в стані спокою швидше утворюються нові бутони, і перерва в цвітінні буде мінімальним. У кучерявих видів троянд обрізку піддаються засохлі і зайві гілки.

Весняна обрізка - проводиться не пізніше середини березня. Вирізаються слабкі гілки, коротшають пагони до 10-15 см висоти. На кожному пагоні має залишитися по 3-5 нирок.

У особин старше одного року обрізаються дрібні, слабкі і переплітаються гілки. На кущі залишаються 4-5 сильних пагонів кожен з 3-5 вічками. Видаляються звисають по краях і тонкі гілочки зі зближеними листям, зрізаються, сліпі пагони і ростуть усередину куща.

Видаляються звисають по краях і тонкі гілочки зі зближеними листям, зрізаються, сліпі пагони і ростуть усередину куща

Після обрізки молоді пагони будуть сильнішими, більш акуратною форма куща і більш рясним цвітінням.

Осіння обрізка - проводиться пізньої осені або ранньою зимою. Обрізаються троянди коротко, залишаючи на кожному пагоні по 3-4 сплячі бруньки. Слабкі і сухі пагони видаляються дощенту.

Мініатюрні троянди навесні

Весна - найвідповідальніший період для троянд. Мініатюрні троянди навесні потребують особливої уваги:

  • регулярного провітрювання в світлий час доби при морозній погоді вночі;
  • своєчасного зняття зимового укриття, яке знімається поступово, а повністю лише після відтавання грунту;
  • своєчасної весняної обрізки;
  • розпушування і мульчування грунту;
  • підгодівля ослаблі взимку рослини;
  • профілактична обробка для попередження захворювань і появи паразитів.

Мініатюрні троянди взимку

Переважна більшість сортів садових троянд пошкоджуються під час заморозків. Перезимівля залежить від зимостійкості сорту, стану рослини, його підготовленості до зими, погодних умов і способу укриття. Мініатюрні троянди взимку потребують укриття і їх потрібно підготувати до зими. Для цього необхідно провести цілий ряд агротехнічних заходів, які значно збільшать зимостійкість рослин:

  • з 2-ї половини літа необхідно повністю виключити підгодівлі добривами, що містять азот, який сприяє утворенню зеленою вегетативної маси і затягує період вегетації;
  • в серпні-вересні підгодовувати калійно-фосфорними добривами, припиняється ріст пагонів, що сприяють визріванню деревини і підвищують стійкість до холоду;
  • на початку осені Прищепа кінці зростаючих пагонів;
  • розпушування та поливання грунту скоротити до мінімуму;
  • після перших заморозків потрібно поступово обірвати листя (спочатку на нижніх, потім на інших гілках) і видаляючи невизревшіе пагони.

Перед укриттям потрібно перекопати землю під кущами і підгорнути (бажано сухою землею) горбком до 15 см заввишки. Коли грунт злегка примерзне, рослина необхідно вкрити шаром гілля або сухого листя не менше 10 см завтовшки. Під час відлиг рослини рекомендується провітрювати, частково знявши укриття на кілька годин.

Мініатюрні троянди для дачі

Цей вид рослин здатний прикрасити будь-яку дачну ділянку. Мініатюрні троянди підходять для дачі найбільше з початку літа і до кінця осені вони просто усипані різнобарвними квітками. Найкраще виглядають висаджені кущі окремо від інших квітів, поруч з хвойними або як підбиття до високорослим чайно-гібридним сортам троянд . Плетистие форми гідно прикрасять паркан, альтанки і стіни, доповнюючи ландшафтний дизайн.

Мініатюрні троянди Кордана (Kordana rood)

Являє собою мініатюрну подібність класичного рожевого куща. Мініатюрні троянди Кордана відрізняються яскравими численними квітками з різноманітним забарвленням і формою, і пишною густою зеленню. Кущ висотою до 25 см з прямостоячими стеблами. Листочки темно-зеленого кольору до 2 см шириною. Квітки поодинокі до 3 см в діаметрі.

Вид не вимагає особливого догляду і часто використовується для прикраси декоративних садків, газонів у вигляді штамба або як горщикова культура.

Мініатюрні троянди Кордеса (R. kordesii Wulff.)

Є компактними гіллясті кущики від 15 до 25 см заввишки, з дрібними, глянцевими листочками темно-зеленого кольору до 12 мм завширшки. Пагони до 5 см завдовжки, на кожному по 5-7 листочків. Дрібні бутони розпускаються в одиночні або зібрані в суцвіття квітки до 3,5 см діаметром.

Мініатюрні троянди Кордеса отримані в результаті схрещування троянди ругоза і троянди Віхура з сортами інших садових груп. Сорт посухостійкий і стійкий до хвороб .


Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама