Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Особливості вирощування актинідії (міні-ківі)

  1. особливості рослини
  2. посадка
  3. Збір врожаю міні-ківі і догляд

Актинідія або, як її ще називають, «міні-ківі» - відмінне рослина, яке слід спробувати виростити на своїй ділянці кожному садівникові Казахcтана. Судіть самі, його плоди - відмінне ласощі, що володіє багатьма цілющими властивостями, які забезпечуються наявністю більшості вітамінів і високий вміст калію.

Мальовнича ліана з невеликими ківі і квітами, схожими на зірки, стане прикрасою будь-якого саду! Саме завдяки незвичайній формі квітів рослина і отримало свою назву, адже в перекладі з латинської «actis» - це зірка.

Актинідія - це дерев'яниста листопадна ліана, природний ареал її проживання - гірські ліси. Зазвичай ця рослина віддає перевагу рости на опорах, а в умовах дикої природи цими опорами служать дерева. Вирощуванням міні-ківі люди почали займатися в 30-х роках двадцятого століття. Завдяки їх старанням, на сьогоднішній день існує безліч сортів цієї рослини, в тому числі навіть морозостійкі! Тепер актинідію можна вирощувати в будь-яких кліматичних умовах і регіонах.

особливості рослини

  1. Має як жіночі, так і чоловічі квітки - тому щоб зав'язалися плоди, потрібно висаджувати на ділянці обидва види рослини. Джмелі і бджоли перехресно запилюють актинідії - вони привертають їх своїм вишуканим приємним ароматом.
  2. Не має нектарників, отже, медоносним рослиною не є.
  3. Цвіте влітку, близько двох тижнів. Всі сорти рослини починають цвісти в липні, крім одного - «коломикта».
  4. Плоди міні-ківі дуже соковиті і мають солодкий, приємний і насичений смак.
  5. Що вже зовсім неймовірно, щороку ягоди актинідії здатні змінювати свій смак! Один рік вони за смаком можуть нагадувати ананас, інший - яблуко.

розмноження

Вирощувати це чудове рослина можна декількома способами:

  • щепленням рослин;
  • насінням;
  • за допомогою живців.

Розмноження міні-ківі за допомогою насіння - справа досить просте:

  • Дочекайтеся весни - це найбільш сприятливий час для посіву рослини.
  • Висійте насіння в спеціальні ємності (припустимо, ящики).
  • Дочекайтеся перших сходів - зазвичай це відбувається через два тижні після посадки.
  • Проведіть пікіровку рослин, коли розпустяться перші листя. Або ж висадіть в грунт.

Найбільш ефективний і дієвий спосіб розмноження актинідії - це живцювання. Проводять його влітку - в червні або липні наступним чином:

  • Зріжте держак з верхнім листом і як мінімум кількома нирками.
  • Зрізаний держак витримуйте в Гетероауксин або воді протягом 24 годин.
  • Після доби висадіть його в пісок, грунт або торф. Нирку необхідно залишити над землею, а сама рослина вкрити плівкою і полити.

Найбільш «вдалою» для висадки міні-ківі температура дорівнює 18-20 градусів. Також рослина любить сонячне світло помірної інтенсивності і досить вологе середовище. У жарких кліматичних умовах Казахстану під плівкою рекомендується розміщувати мокру тканину - вода буде випаровуватися, природним чином знижуючи температуру. Крім того, не забувайте про щоденне обприскування.

Якщо Ви зробили все правильно, коренева система рослини повинна повністю сформуватися максимум через місяць. Після цього міні-ківі можна буде сміливо висаджувати прямо у відкритий грунт. Взимку рослина рекомендується прикрити - припустимо, опалим листям.

Якщо ж у Вас є тільки один одеревів дорослий держак, з його допомогою також можна розмножити актинідію :

  • Проведіть обрізку і виберіть кращі відростки.
  • Покладіть їх на землю, потім укрийте тирсою шаром близько півметра.
  • Коли навесні земля досить прогріється, приберіть тирсу.
  • Проведіть обрізку живців і розмістіть їх у воді.
  • Підготуйте грунт для висадки - внесіть добрива у вигляді компосту або торфу.
  • Висадіть живці та накрийте їх вологою матерією.
  • Через місяць тканину необхідно зняти.

У разі розмноження актинідії живцями перший урожай можна буде зібрати через 2-3 роки.

посадка

При посадці цієї рослини пам'ятайте - актинідія любить напівтінисті місця - припустимо, біля стіни будинку. В такому місці її не турбуватимуть ні велика кількість сонячних променів, ні сильні вітри. Висаджувати міні-ківі в умовах Казахстану необхідно навесні наступним чином:

  1. Заздалегідь (за кілька тижнів) до посадки підготуйте посадкові лунки глибиною близько 70 сантиметрів. Використовуйте кам'яновугільний шлак в якості дренажу - насипте його на дно ями шаром близько 15 сантиметрів.
  2. Зверху насипте грунт, яку необхідно змішати з добривами і перегноєм. Готуйте цю суміш з розрахунку 300 грамів добрив (мінеральних) і відра (10 літрів) перегною на одну ямку.
  3. Коли грунт осяде, необхідно приступати безпосередньо до самої посадки. Для цього полийте саджанець і помістіть в яму. Робіть це максимально акуратно, намагаючись не пошкодити прикореневій кому землі.
  4. Утрамбуйте і полийте грунт навколо посадженого саджанця. Лунку для скупчення дощової води робити не треба - з метою збереження вологи краще проведіть мульчування.
  5. Обрізку саджанців проводити не треба. У період, поки рослини приживаються на новому місці, їх рекомендується вкрити марлею або папером від впливу сонячних променів.

Що цікаво і на перший погляд забавно, так це той факт, що міні-ківі обожнюють кішки. Так що, якщо у Вас є ці тварини, обов'язково захистіть рослину металевої огорожею, інакше кішки спробують знищити Ваші чудові ліани, а це буде вже не так весело.

Збір врожаю міні-ківі і догляд

Актинідія має надзвичайно сильну кореневу систему, і більшість коренів знаходяться у верхніх шарах грунту. Саме тому потрібно бути гранично акуратним, проводячи розпушування. Проводячи підгодівлі, пам'ятайте: кращі результати принесуть підгодівлі органікою навесні і золою - восени.

Рослина має надзвичайно високу вегетацію, тому кожен місяць пагони необхідно обрізати як мінімум на 0,5 метра. В іншому випадку вони просто переплетуться. Коли опаде все листя, настає час останньої обрізки.

Якщо в умовах дикої природи міні-ківі в основному зростає на гілках дерев, то в разі присадибного вирощування необхідно спорудити опори - адже тільки на них рослина добре плодоносить і плететься. З актинідії вийде відмінна жива огорожа або, як варіант, прикраса для альтанки. Під час висадки саджанців пам'ятайте, що оптимальна відстань між ними становить близько 3 метрів.

Більшість сортів міні-ківі плодоносить в серпні-вересні, плоди їх добре закріплені на гілках - урожай необхідно збирати у міру повного дозрівання. Однак ягоди сорту актинідії «коломікта» дозрівають раніше, і при цьому часто обсипаються. Щоб уникнути цього, плоди цього сорту збирають до того, як вони повністю дозріють, після чого розкладають по коробках - на дозрівання.

Наостанок треба додати, що актинідія - відмінне тіньовитривала, не дуже вимоглива до грунту рослина. Але для отримання максимального врожаю рекомендується висаджувати його в трохи кислий, збагачуване перегноєм легкий грунт. У цьому випадку на Вашій ділянці буде красуватися чудова ліана, що радує Вас своїм прекрасним зовнішнім виглядом, а влітку - ароматними соковитими плодами.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама