Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Озимий ріпак, як і коли сіяти

  1. Терміни посіву озимого ріпаку в південних регіонах України
  2. Дослідження озимого ріпаку з метою збільшення врожаю

Термін посіву - елемент технології вирощування озимого ріпаку, від якого залежить поява своєчасних сходів, передзимових розвиток культури, накопичення цукрів, а в кінцевому підсумку - перезимовка і продуктивність культури.

Для визначення терміну посіву потрібно виходити з того, щоб осіння вегетація забезпечувала хороший розвиток кореневої системи і розетки листя. Дослідженнями також встановлено, що в посушливих умовах ранні посіви мають перевагу перед пізніми і оптимальними термінами посіву при отримання врожаю. Для недопущення випадання рослин озимого ріпаку в зимовий період, велику увагу слід приділяти підготовці насіннєвого ложа і термінів посіву.

Терміни посіву озимого ріпаку в південних регіонах України

(Повернутися до змісту)



У Південному Степу України - зоні недостатнього зволоження, оптимальні терміни посіву припадають на останню п'ятиденку серпня - першу п'ятиденку вересня. При пізніх термінах посіву рослини ріпаку озимого мають недостатнє початковий розвиток, не встигають сформувати достатню кількість листя в прикореневій розетці в потужну кореневу систему, знижується кількість розкритих квіток і зменшується відсоток стручків, які зберігаються на рослині.

Пізні терміни посіву не дозволяють рослинам пройти загартування і як наслідок - посіви втрачають зимостійкість, зріджуються і різко знижують урожай. Тому найчастіше озимий ріпак НЕ зимує на пізніх термінах посіву.

Тривалість осінньої вегетації може впливати на накопичення пластичних речовин. Рослини озимого ріпаку на ранніх строків сівби більше накопичують цих речовин, при зволіканні ж термінів посіву, вміст цукрів знижується. У разі дуже ранніх строків сівби рослини ріпаку можуть з осені переростати, мати виснажені коріння, що призводить до пошкодження морозами точки зростання, в результаті чого під час перезимівлі відбувається загнивання коренів, випрівання і загибель рослин.

У той же час дослідженнями встановлено, що сприятливі умови для формування врожаю і його олійних були створені при посіві озимого ріпаку в ранні терміни (28 серпня - 1 вересня). Рослини більш пізніх строків посіву через скорочення вегетаційного періоду, відповідно, раніше закінчують процес утворення жирів. Пізні (на 12 - 16 днів пізніше оптимальних) терміни посіву ріпаку призводять до зниження вмісту глюкозинолатів з 21,0 до 13,0 мкм / год.

Норми посіву - це один із суттєвих важелів формування того чи іншого габітусу рослин, який визначає рівень їх зимостійкості. Проведення посіву з високими нормами висіву призводить до загущення травостою восени, що є негативним явищем для розвитку рослин і формування їх зимостійкості. В результаті конкуренції відбувається гальмування розвитку, рослини ріпаку озимого не можуть сформувати оптимальну розетку листя, потрібний діаметр кореневої шийки, здорову і міцну кореневу систему, також погіршується їх зимостійкість. В результаті цього, в загущених посівах підвищується випадання рослин в зимово - весняний період, що призводить до втрат врожаю культури.

У зв'язку з цим, дослідження були спрямовані на підвищення насіннєвої продуктивності озимого ріпаку в залежності від елементів технології вирощування в умовах зрощення Південного Степу України, що зараз є актуальним.

Дослідження озимого ріпаку з метою збільшення врожаю

(Повернутися до змісту)



Досліди з озимим ріпаком закладали протягом 2012-2015 рр. В умовах дослідного поля Інституту вирощуваного землеробства НААН. Метою досліджень було встановити насіннєву продуктивність сучасних сортів ріпаку озимого вітчизняної селекції в залежності від термінів посіву і норм висіву. У процесі роботи використовувалися такі методи досліджень:

  • польовий - для вивчення взаємодії об'єкта досліджень з факторами, які поставлені на дослідження і природним середовищем шляхом обліку врожаю і біометричними вимірами;
  • лабораторний - визначення вологи грунту, вмісту вологи в зерні;
  • розрахунковий - для економічної і енергетичної оцінки досліджуваних прийомів вирощування.

Грунтові умови дослідного поля типові для зрошуваних земель південної cтепі України. За даними обстежень відділу агрогрунтознавство Інституту зрошуваного землеробства НААН грунту господарства темно-каштанове, середньо суглинкові, слабо солонцюваті, почвообразующих породою є лісовидну суглинок. Гумусовий горизонт становить 47-52 см і характеризується високою розпушення, обмеженістю і схильністю до запливання, що пов'язано з його природною солонцюватістю і вузьким співвідношенням Са 2+ і Mg2 + (2,5-2,8).

Крім того, в разі висихання грунт визначається високою щільністю і низькою водопроніцательностью. Загальна шпаруватість в шарі грунту 0-40 см - 47%. Найменша вологоємність 0,7 м. Шару грунту - 22,0%, вологість в'янення - 9,54% маси сухого ґрунту, щільність складання - 1,41 г / мс куб. В орному шарі ґрунту міститься гумусу 2,2%. Середній вміст в шарі грунту 0-50 см. Нітратного азоту - 1,8; рухомого фосфору - 3,7 і обмінного калію - 33,2 мг / 100 г. грунту. За влучним висловом грунт є типовим для зони Південного Степу України.

У трифакторного польовому досліді вивчалися продуктивність сортів вітчизняної селекції в залежності від термінів посіву і норм висіву. Досвід закладався методом розщеплених ділянок в чотириразовому повторі. Площа посівного ділянки 1 порядку - 432 кв.м, 2 порядку - 168 кв.м, 3 порядку - 36 кв.м.

Сорти ріпаку озимого вітчизняної селекції (Антарія, Сенатор Люкс, Анна і Черемош) висівали в перший термін (1 декада вересня), другий термін (2 декада вересня), третій термін (3 декада вересня) нормами висіву 0,9, 1,1, 1,3 млн. штук схожих насінин на 1 га. Агротехніка вирощування культури загальноприйнята для Південного Степу України.

З огляду на низькі запаси вологи в метровому шарі грунту в серпні 2012, 2013, 2014 років, проводилися вологозарядні поливи нормою 600 м.куб. / Га зрошувальних агрегатом ДДА - 100 МА, перед посівом в третьому терміні проводили передпосівної полив нормою 200 м.куб. / га для зволоження пересохлого верхнього шару грунту.

Після збирання озимого ячменю проводилося лущення стерні глибиною 6-8 см. Важкої дисковою бороною БДВП. Вносилися азотні добрива і провелось повторне дискування глибиною 12-14 см. При появі основної маси падалиці проводилася проміжна обробка культиватором КПС-4, на максимальну глибину, з якої можуть з'явитися паростки ячменю (8-10 см). За дозріванню грунту здійснювалася передпосівна культивація перед кожним терміном посіву глибиною 2-4 см і коткування ЗККШ-6А.

Перед посівом насіння культури оброблялися препаратом Космос (8,0 л / т). Насіння сортів ріпаку озимого сіялись сівалкою СН-16 звичайним рядковим способом з шириною міжрядь 15 см, відповідно до схеми досвіду. Для отримання насіннєвого матеріалу 1 репродукції висівали насіння еліти, було надано оригінатором сортів. Після кожного терміну посіву грунт знову обробляли.

На початку лютого на мерзлоталому грунті рослини підживлювалися азотними добривами - 60% розрахункової норми. Для боротьби з попелиць в травні посіви ріпаку озимого обработивалісь інсектицидами (БІ-58, 0,5 л / га) + Фастак (0,07 л / га). Урожай збирався окремо з кожної ділянки комбайном Сампо-130 за 75-80% дозрівання стручків на рослині.

Результатами досліджень 2012-1015 років встановлено, що строки посіву, сортовий склад і норми висіву вплинули на врожайність кондиційного насіння сортів ріпаку озимого (табл. 1).

1)

Рис.1. Вміст сирого протеїну в насінні озимого ріпаку, в залежності від терміну посіву,% (середні значення за 2013 - 2015 роки.)

Таблиця 1. Урожайність зерна сортів озимого ріпаку в залежності від строків сівби

Урожайність зерна сортів озимого ріпаку в залежності від строків сівби

Спостерігається значний вплив строку сівби (фактор А) на насіннєву продуктивність дослідницької культури. Так, посів в 1-й декаді вересня в середньому показав найвищу врожайність ріпаку озимого - 2,34 т. / Га.

При посіві у 2-й і 3-й декаді вересня врожайність насіння озимого ріпаку мала тенденцію до зниження (1,91 і 1,68 т. / Га відповідно або 18,4 і 27,8%). Сортовий склад за своєю значимістю також робить істотний вплив на формування насіннєвої продуктивності у рослин озимого ріпаку.

В середньому за 2013-2015 роки серед сортів озимого ріпаку найпродуктивнішим виявився сорт Антарія (фактор В). Його насіннєва продуктивність (2,14 т. / Га) була вищою на 13% по врожайності сорту Сенатор Люкс (1,87 т. / Га), на 4% - сорти Анна (2,07 т. / Га) і на 16 % сорти - Черемош (1,84 т. / га).

Мінімальний вплив на врожайність насіння сортів ріпаку озимого мали норми висіву (фактор С). В середньому по фактору врожайність насіння не мала значних коливань і склала 1,96 т. / Га при посіві нормою 0,9 млн. Шт. / Га, 2,0 т. / Га - при посіві нормою 1,1 млн. Шт. / га і 1,99 т. / га - при посіві нормою 1,3 млн. шт. / га. В середньому за 2013-2015 роки кращий урожай насіння було отримано при посіві в 1-й декаді вересня сорти Антарія - 2,58 т. / Га нормою висіву 1,1 млн. Шт. / Га.

Отже, на насіннєву продуктивність озимого ріпаку в умовах Південного Степу України, максимально вплинули терміни посіву і адаптивна здатність сорту. Встановлено, що оптимальним терміном посіву є 1-я декада вересня. Серед сортів найпродуктивнішим виявився сорт Антарія. Норми висіву 0,9 і 1,3 млн. Шт. / Га не мали істотного впливу на насіннєву продуктивність сортів ріпаку озимого. Але з нормою висіву 1,1 млн шт. / Га було отримано найбільший урожай насіння озимого.

Невід'ємною частиною в отриманні високого врожаю озимого ріпаку є підвищення якості продукції. Останнім часом вимоги до якості продукції значно підвищилися. Це обумовлено інтенсифікацією процесів в харчовій і тваринницької промисловостях, забрудненням навколишнього середовища, впровадженням інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур, широким використанням засобів захисту рослин в сільському господарстві.

Рапсове масло - це основна мета вирощування ріпаку озимого на товарні цілі. Вміст олії в насінні ріпаку озимого зменшується з 45,9% в варіантах при посіві в 1-ю декаду вересня до 40,3% при посіві в 3-ю декаду вересня. З кожним запізненням посіву вміст олії в насінні ріпаку знижувався від 44,7-45,9% при посіві в першій декаді вересня до 42,0-44,1% у 2-у декаду вересня і 40,3-42,3% в 3-ю декаду вересня, відповідно.

Максимальне значення за змістом масла придбали насіння вирощені при посіві в 1-ю декаду вересня. Серед досліджуваних сортів найбільший вміст олії в насінні ріпаку озимого отримано з сорту Антарія з нормою висіву 1,1 млн. Шт. / Га - 45,9%, втім, збір олії з 1 га становить 1,18 т. / Га і сирого протеїну - 0,63 т. / га (табл. 2).

Результати досліджень, проведені різними вченими, збігаються. При посіві ріпаку озимого в оптимальні терміни, посіви проходять довше вегетаційний період, завдяки чому відбувається поглинання більшої кількості сонячної радіації, і стає головним вирішальним фактором, що впливає на процес накопичення олії в насінні.

Насіння ріпаку озимого, крім масла, містить також до 21-24% сирого протеїну, а ріпакової макуха в сухій масі містить 37-43% протеїну, що робить ріпак джерелом кормового білка для тварин. Отриманий білок насіння, крім того, багатий на сірчані амінокислоти, які відсутні у білка бобових і зернових культур, тому в разі додавання цих компонентів в кормові суміші, можна отримати хороший результат при згодовуванні корму тваринам.

За результатами проведених досліджень чіткої закономірності щодо зміни змісту сирого протеїну в насінні ріпаку озимого не виявлено. Незалежно від досліджуваних факторів цей показник коливався в межах 23,97-24,49%. Тільки при проведенні статистичного аналізу було виявлено незначне збільшення вмісту сирого протеїну в насінні при посіві в 1-ю декаду вересня - в цей термін в насінні ріпаку озимого містилося 0,07-0,09% протеїну більше, ніж при посіві у 2-й і 3 -й декаді вересня (рис.1).

висновок

(Повернутися до змісту)
Отриманий урожай насіння озимого ріпаку та вміст у ньому олії і сирого протеїну забезпечують різний вихід масла і сирого протеїну з 1 га. Ці показники є доцільним виразом вирощування озимого ріпаку на насіння.

Таблиця 2. Вміст олії і протеїну в озимому ріпаку в залежності від досліджуваних факторів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама