Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полуниця: вирощування і догляд на ділянці з фото

  1. Місце для посадки Найперше, про що потрібно задуматися дачникам - це про підбір відповідної ділянки....
  2. Відео "Полуниця: вдалі поради"
  3. Відео "Вирощування і догляд"

Місце для посадки

Найперше, про що потрібно задуматися дачникам - це про підбір відповідної ділянки. Як то кажуть гарний початок - половина справи. Всі без винятку сорти полуниці люблять родючі і удобрені грунту. Деякі сорти менш вимогливі, але для отримання високих урожаїв за станом грунту потрібно стежити ретельно. Домашній ділянка повинна знаходитися на сонячній стороні і мати невеликий ухил, щоб зайва волога могла йти. Також при вирощуванні садової полуниці важливо враховувати, які культури росли на даному місці раніше.

Добрими попередниками вважаються редис, петрушка, часник, квасолю, горох. Не рекомендується садити розсаду полуниці після картоплі та помідорів. Щоб культура не вироджувалася не можна полуницю садити на одне і те ж місце кілька років поспіль. Кожні 5-6 років потрібно міняти локацію. Готувати місце під посадку насіння необхідно заздалегідь. З осені важливо перекопати ділянку і добре удобрити його. Якщо планується осіння висадка, то перекопати город потрібно на початку вересня або серпні, щоб був інтервал часу не менш 2-3 місяців.

Поради по догляду

Щоб краще розуміти, як правильно доглядати за полуницею обов'язково детально вивчайте обраний сорт. Купуючи саджанці або насіння, уточніть походження сорту, районування, показники морозостійкості, кращі умови вирощування і сприйнятливість до хвороб.

Вирощування будь-якої культури починається з підбору насіннєвого матеріалу. Якщо ви хочете виростити у себе на домашньому ділянці ремонтантний сорт, краще купуйте насіння і з них пророщують розсаду. Для інших сортів садової полуниці підійде розмноження вусами, яких за сезон з'являється безліч.

Для інших сортів садової полуниці підійде розмноження вусами, яких за сезон з'являється безліч

Щоб з насіння отримати якісну розсаду їх необхідно правильно підготувати. Спочатку насіння стратифицируют в у вологому родючому субстраті протягом 2-3 місяців в умовах холодильника або підвалу, де температура наближається до 0 градусів. В таких суворих умовах насіння будуть повільно готуватися до пророщування Приблизно в січні-лютому насіння висаджують в горщики і залишають проростати в домашніх умовах при температурі вище +20 градусів.

В таких суворих умовах насіння будуть повільно готуватися до пророщування Приблизно в січні-лютому насіння висаджують в горщики і залишають проростати в домашніх умовах при температурі вище +20 градусів

Перші сходи насіння повинні з'явитися приблизно через 3-4 тижні. Розсаду слід вирощувати до появи 5-6 справжніх листків. Висаджувати саджанці в умови відкритого грунту потрібно не раніше травня. Догляд за полуницею в перші 2 тижні після посадки повинен бути ретельним. Обов'язково стежте, щоб грунт завжди була волого. Тоді кущики зможуть добре вкоренитися.

Після зими важливо провести процедуру збору старих сухого листя, щоб в них не заводилися шкідники. При вирощуванні садової домашньої полуниці одну з головних ролей відіграють підгодівлі. Всі сучасні сорти даної культури добре відгукуються на внесення добрив. Фосфор необхідно вносити перед осіданням з розрахунку 50 кілограмів засобу на 1 гектар.

Азот вносять дво- або триразове. В цілому на 1 гектар досить використовувати по 80-100 кілограмів на 1 гектар. Перший раз азот дають перед посадкою, а другий - під час цвітіння. Третю підгодівлю роблять у разі потреби, з огляду на погодні умови, особливості сорту і стану рослини. Крім цього, повноцінний догляд за полуницею неможливий без калію і магнію. Дані речовини вносять перед посадкою по 100 кілограм на 1 гектар. Що стосується органіки (гною), то його середня норма становить 50-60 тонн на 1 гектар.

Що стосується органіки (гною), то його середня норма становить 50-60 тонн на 1 гектар

Поливати полуницю в домашніх умовах найкраще за допомогою дощувальної установки. Полив зі шланга може привести до нерівномірного розподілу вологи і вимивання коренів. Вирощування здорової полуниці неможливо без мульчування. Гряди обробляють в період появи перших зародків ягід. У домашніх умовах можна використовувати солому або тирсу. Такий матеріал в подальшому послужить додатковим добривом.

Так як доглядати за полуницею потрібно практично цілий рік, не забудьте правильно підготувати свою плантацію до зимівлі. В першу чергу отплодоносивших кущики необхідно прорідити. Видаленню підлягають плодоніжки, вуса, сухі і хворобливі листя. В результаті має залишитися приблизно 30% від зеленої маси рослини. Все оголилися коріння присипають свіжою землею. Якщо ви проживаєте в регіоні з суворими зимами, то не забудьте передбачити додатковий захист. Кущики прикривають ялиновим гіллям, тирсою або торфом. Із сучасних штучних кровних матеріалів найкраще підійде спанбонд. При відсутності укриття є сенс обрізати повністю все листя на висоті 1-12 сантиметрів.

Відео "Полуниця: вдалі поради"

хвороби

Догляд за полуницею передбачає боротьбу з різними хворобами і шкідниками. Серед всіх рослинних захворювань полуниця найчастіше страждає від різних видів гнилі (коренева, плодова, сіра), борошнистої роси, фітофторозу, бурою, білою і коричневою плямистості. Більшість хвороб викликаються мікроскопічними грибками, інші - бактеріями і вірусами. Якщо ви побачили на кістках полуниці місця ураження - підгнилі зони, плями, підсохлі листя і плоди, значить, вам необхідно буде обробляти посадку фунгіцидами (Хорус, Фундазол) або іншими препаратами, а також знищувати уражені кущі, щоб уникнути подальшого зараження.

Але, щоб не довелося вдаватися до таких радикальних заходів, краще подумати над цим питанням заздалегідь і провести профілактику. Щоб ваш урожай не атакували грибки і шкідники, догляд за полуницею обов'язково повинен включати прибирання бур'янів і проріджування посадки. Саме в умовах заростей хвороби передаються швидше за все. Також після зимівлі важливо зняти верхній шар грунту з спорами грибів, личинками і бактеріями. Якщо прибрати землю нікуди, то її необхідно хоча б розпушити на 6-8 сантиметрів.

Крім цього, домашню садову полуницю можна обробляти доступними засобами. Дуже хороший результат для будь-яких сортів дає розчин деревної золи. Вона відлякує шкідників, удобрює грунт і знищує грибки. Також обприскування проводять 3-4% розчином бордоською рідини і 2-3% розчином мідного купоросу. Такий догляд за полуницею можна здійснювати під час вегетаційного періоду і восени, коли рослина готуватися до сну. А щоб не переживати з приводу захворювань, які можуть вплинути на вирощування, вибирайте насіння та саджанці стійких гібридних сортів.

Відео "Вирощування і догляд"

Що це таке, як правильно вирощувати і що для цього знадобиться, дізнаєтеся з ролика нижче.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама