Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Поради як вирощувати розсаду баклажанів в домашніх умовах

  1. вибір насіння Баклажани, розсада яких буде висаджена під склепіннями теплиці або під відкритим небом,...
  2. Грунт
  3. посів
  4. Догляд за розсадою
  5. Відео "Секрет врожаю баклажанів".

вибір насіння

Баклажани, розсада яких буде висаджена під склепіннями теплиці або під відкритим небом, повинна вирощуватися з перевірених, якісного насіння, щоб уникнути більшості хвороб і проблем росту. Тому для майбутнього багатого врожаю важливо правильно обробити насіння перед посадкою.

В першу чергу перевірте насіння баклажан на схожість. Зробити це легко: візьміть 10-12 насіння, замочіть в теплій воді на 24 години, а після того як вони набухнуть - загорніть у вологу тканину ще на 6-7 днів. Під час перевірки потрібно постійно зволожувати тканину і підтримувати стійку температуру. По завершенню процедури порахуйте скільки насіння проросло, якщо більше половини - можна сміливо брати їх в оборот, якщо ж менше, то виберіть інший сорт або іншого виробника.

Крім схожості, при виборі сорту баклажан слід дізнатися про ще декількох параметрах дорослого овоча. Безумовно, в першу чергу оцініть період дозрівання баклажана. Якщо для теплиць підійдуть всі види баклажан, то для ділянки під відкритим небом не варто вибирати пізньостиглі сорти, оскільки з великою вірогідністю вони не доживуть до цього терміну або ж постраждають від інфекцій і комах.

Наступний пункт - врожайність. Пам'ятайте, що найбільш врожайні сорти вимагає більшого догляду і уваги, як на етапі вирощування розсади, так і під час росту на грядці. Для хорошого врожаю деяких сортів потрібно певний склад грунту і, якщо на вашій ділянці його немає, то краще вибрати менш урожайний, але при цьому підходить під задані умови сорт.

Для хорошого врожаю деяких сортів потрібно певний склад грунту і, якщо на вашій ділянці його немає, то краще вибрати менш урожайний, але при цьому підходить під задані умови сорт

Враховуйте також стійкість рослини. Якщо обраний сорт дуже вразливий до грунтових захворювань, грибкової флори, вимогливий до навколишніх умов, то двічі подумайте перед тим, як висаджувати його - адже потрібно докласти масу зусиль, щоб його вирощувати.

В останню чергу оцінюйте лежкість сорти. Від цього залежить наскільки довго овочі зможуть пролежати без обробки, а значить - скільки часу від збору врожаю до готування у вас буде в запасі. Найчастіше, ця характеристика також позначається на смакових властивостях плода, деякі набувають гіркий присмак при тривалому зберіганні.

Відео "Посадка баклажанів".

В даному відео докладно описується процес посадки розсади баклажанів в домашніх умови.

Грунт

Будучи вкрай вибагливими до грунтової складу рослинами, баклажани вимагають практично аптекарської точності при підготовці грунту. Три "кити" на яких тримається цей баланс: родючість, рихлість, нейтральна кислотність. Чому саме такий склад? Баклажани дуже люблять вологу, але при цьому застій води в грунті призводить до гниття кореневої системи. Тому дуже важливо, щоб рослина могла легко ввібрати необхідну кількість рідини, а залишок йшов в грунт. Родючість грунту чи викликає питання - щоб отримати багатий врожай, необхідно добре насичується рослини вже на етапі вирощування розсади. Нейтральна кислотність сприяє кращому засвоєнню мікроелементів з грунту і внесених добрив.

У домашніх умовах приготувати правильну грунтову суміш дуже легко. Вам знадобляться такі компоненти: перегній, торф, розпушувачі, листова земля. Зрозуміло, можна придбати грунтову суміш в магазині, але куди надійніше приготувати її власноруч.

Змішайте 1 частина дерну, 1 частина торфу і 1 частина річкового піску, добре розмішайте, щоб інгредієнти утворили єдину масу. Додайте в суміш розчин з 20 г суперфосфату, 15 г сульфату калію, 10 г сечовини, розведених в 10 літрах. Після того, як грунтова суміш підсохне - можна використовувати її для посадки насіння.

Другий рецепт грунтової суміші: змішайте порівну перегною, торфу і дерну. Наточити 10-12 г суперфосфату і 0,5 л деревної золи. Ретельно перемішайте суміш і вона готова до застосування.

Будь-грунт потрібно продезінфікувати, щоб уберегти насіння баклажан від хвороб на ранніх етапах розвитку. Існує кілька способів обробітку грунту: прожарювання в духовці, заморозка в морозильній камері, обробка парою, прокапування розчином марганцівки.

посів

посів

Перед тим, як посіяти насіння в підготовлену грунтову суміш, їх необхідно знезаразити. Найчастіше виробники виробляють цю процедуру до упаковки насіння, але іноді краще перестрахуватися, ніж поплатитися урожаєм. Помістіть відібрані насіння в насичено рожевий розчин марганцівки на півгодини. Якщо ж у вас немає марганцівки, то нагрійте воду до 50оС, покладіть насіння в марлю, спорудивши з неї мішечок, покладіть в воду на півгодини. Після обробки помістіть їх в холодну воду на 2-3 хвилини.

Термін посадки баклажан на розсаду залежить від сорту, але найчастіше це відбувається з середини лютого по середину березня. Заповніть посадочні контейнери підготовленої грунтом, помірно вологим її теплою водою. Поглибити кожне зернятко на 1-1,5 см. Рекомендується висаджувати баклажани в окремі осередки, щоб вони не сплутувалися корінням і не заважали росту один одного. Накрийте контейнери плівкою, щоб створити стабільну температуру і підтримувати вологість. Для стабільного зростання розсаді баклажан необхідна температура повітря до + 27 ° С.

Коли насіння проросте, їх можна вирощувати як будь-яку розсаду в домашніх умовах - забезпечивши рясний доступ світла (наприклад, за допомогою ламп денного освітлення), регулярний полив, підтримуючи стабільну температуру. За кілька тижнів до пересадки в грунт на грядках, розсаду необхідно загартувати - поступово знижувати температуру повітря до 14-18 ° С. Так вирощувати рослини на грунті буде простіше, оскільки їх імунітет буде вище.

Догляд за розсадою

Вирощувати розсаду в домашніх умовах легко, не набагато складніше і доглядати за нею. Знаючи про слабкі і сильні місцях в процесі росту баклажан, ви зможете прискорити вирощування саджанців на кілька тижнів, отримавши готові до спокійної пересадці овочі.

В першу чергу вам слід подбати про те, щоб температура повітря була стабільною як днем, так і вночі. Не рекомендується вирощувати розсаду на відкритих балконах або на засклених лоджіях без утеплення. Низька температура значно уповільнює проростання і розвиток саджанців, більш того робить їх слабкими, хворобливими. Протягом першої-другого тижня температура повітря не повинна опускатися нижче + 20 ° С в денний час і нижче 16-18 ° С в нічний. Так ви створите комфортні, безпечні умови для проростають насіння, допомагаючи їм зміцніти. З третього тижня можна незначно збільшувати різницю між денною та нічною температурою, щоб імітувати умови, які чекають овоч на грядці. Таким чином ви загартовує рослина, забезпечуючи більшу стійкість до перепадів температури.

Таким чином ви загартовує рослина, забезпечуючи більшу стійкість до перепадів температури

Важливо стежити за поливом. Привчайте себе до того, щоб поливати рослини водою, температура якої не нижча за температуру повітря (а на грядках - не нижче, ніж температура землі). Є два варіанти поливу: обприскувати з пульверизатора або ж наливати воду прямо в ємності. У обприскування є ряд переваг - вимивається земля, яка не оголюються корені або насіння. Однак, є і недоліки: чим вище температура повітря і чим активніше сонце, тим більша ймовірність обпалити листя баклажан, на яких залишаються краплі води. Тому намагайтеся розбризкувати рідина не зачіпаючи листя і стебла. При поливі прямо в ємність - розподіляйте рідина по периметру контейнера, що не наливаючи прямо під стебло. Підтримуйте помірну зволоженість грунту - баклажани однаково не люблять і посуху, і високу вологість.

Вирощування розсади в домашніх умовах вимагає уважної роботи з освітленням. У лютому-березні природного освітлення розсаді буде не вистачати, оскільки світловий день все ще досить короткий. Недолік світла негативно позначається на зростанні баклажан, приводячи до в'янення листя, уповільнення вегетативних процесів, а також більшої вразливості для різного роду хвороб. Забезпечувати достатню кількість світла доведеться своїми руками - використовуючи лампи денного освітлення або спеціалізовані фітолампи. Додаткове освітлення знадобиться на термін від 9 до 12 годин щодня. Встановлювати лампи потрібно на відстані 50-60 см над рослиною.

За бажанням ви можете провести пікіровку рослин, після того як на них сформуються два-три аркуші. Цей варіант підходить для тих випадків, коли ви вирощували розсаду в загальному контейнері і тепер хочете розсадити в окремі. Нові контейнери повинні бути з дренажними отворами, щоб волога не застоювалася. Наповніть їх тим же грунтом, що використовували для першої посадки, полийте настоєм деревної золи. Підготовка нового контейнера закінчена. За кілька годин до пересадки зволожите землю, щоб було легше витягувати саджанці. Помістіть саджанці в нові контейнери, присипте зверху землею по сім'ядольні листя.

Навіть з урахуванням того, що в грунтову суміш додаються добрива їх не вистачить для нормального розвитку розсади баклажан. Тому саджанці доведеться кілька разів підгодовувати, щоб домогтися стабільного зростання.

Перша підгодівля проводиться на 10-11 день, якщо ви не проводили пікіровку і на 11-13, якщо проводили. Використовуйте будь-який добриво з високим вмістом фосфору, щоб стимулювати розвиток і зміцнення кореневої системи баклажан.

Якщо саджанці розвиваються нормально, то можна більше не підгодовувати їх аж до пересадки в грунт на грядках. У разі, коли рослини розвиваються повільно або ви хочете додатково зміцнити їх, використовуйте добрива з високим вмістом фосфору і калію, для нарощування зеленої маси. Також, кожні півтори-два тижні можна поливати їх настоєм золи (0,5 л золи наполягають в 10 л води протягом 2-3 днів) або дріжджовим розчином (10 г сухих дріжджів розводять в 10 л теплої води, настоюють 2-3 дні , перед поливом розбавляють 1:10). Це забезпечить рослини всім необхідним комплексом поживних речовин сприяє здоровому росту.

Термін зростання розсади баклажан варіюється від сорту до сорту, але в середньому на повний розвиток саджанця, придатного до пересадки, йде 60-75 днів.

Відео "Секрет врожаю баклажанів".

Про всі хитрощі при вирощуванні баклажанів розказано в відео.

Чому саме такий склад?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама