Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка часнику навесні у відкритий грунт на головку або перо: терміни та інструкції

  1. В який сезон прийнято проводити роботи
  2. Які види часнику садять навесні
  3. Які способи посадки існують
  4. Терміни посадки часнику навесні в залежності від регіону
  5. Інструкції з підготовки ґрунту та посадки у відкритий грунт
  6. Як посадити ярої часник: відео
  7. Як закласти готовий урожай на використання в наступному році

Посадка озимого часнику - це завжди певний ризик. А раптом зима буде дуже суворою і малосніжною? Або талі води так довго затримаються на грядках, що посадковий матеріал пропаде? Сьогодні багатьом садівникам і городникам посадка часнику навесні представляється розумним варіантом, що виключає ці ризики.

В який сезон прийнято проводити роботи

Посадка озимого часнику - це завжди певний ризик

Посадка озимих сортів не завжди закінчується успіхом

Вирощувати часник озимим способом - в традиції у російських городників. Навесні, коли роботи стільки, що не знаєш, за яку хапатися, приємно усвідомлювати: деякі посадки зроблені вже восени. До того ж перша зелень, яку можна використовувати для салатів, з'являється дуже швидко, і збирання врожаю теж вдається починати рано. А ще вважається, що подзимний часник має більш яскравим смаком, ніж ярий.

У весняній посадки часнику, яка для багатьох господарів в дивину, - свої переваги. Сходи з'являються дружно, оскільки посадковий матеріал потрапляє в досить прогрітий грунт. Рослини за період вегетації менше хворіють, зібраний урожай добре зберігається.

Які види часнику садять навесні

Посадка зубчиками - найпростіший і популярний спосіб

Розподіл сортів на стрілку і нестрелкующіхся - це, як правило, поділ на сорти озимі та ярі. Перші добре переносять зимові холоди, другі - менш морозостійкі, саме їх і садять навесні.

Яровий часник відрізняється від зимового за зовнішнім виглядом цибулини: у нього немає центральної стрілки, а зубчики дрібні, розташовані в декілька рядів. У кожному з зубчиків, яким би малим він не був, вже є зачатки майбутніх листя.

Селекціонерами виведено чимало сортів ярого часнику, вирощуваного для отримання повноцінної цибулини - на головку. Для середньої смуги Росії це:

  • Гуллівер - середньопізній, стійкий до хвороб, урожайний, вага цибулин досягає 40 г;
  • Оленівської - середньостиглий, вага окремих зубчиків може становити 8 г, а цілої цибулини - 50 г;
  • Ершовской - середньостиглий, високоврожайний, в одній цибулині вагою 35 г може бути до 25 штук зубчиків;
  • Сочинський 56 - середньостиглий, цибулини важать до 50 г;
  • Вікторіо - відрізняється від інших сортів восковим нальотом на листі, урожайний, добре зберігається;
  • Флавор - найстаріший з сортів, але як і раніше популярний завдяки високій врожайності і гарної лежкості цибулин під час зберігання.

Будь-який з перерахованих сортів можна вирощувати і в північних регіонах, оскільки спочатку вони для них і призначалися, але потім були успішно акліматизовані в середній смузі Росії. Саме для сибіряків призначений ярий середньостиглий сорт Новосибірський, він встигає дозріти за рекордно короткий термін - від 75 до 85 днів.

Садівників цікавить, чи можна використовувати зубчики озимого часнику для весняних посадок. Так, можна, однак результат засмутить тих, хто хотів би восени отримати великі цибулини. На жаль, вони виростуть маленькими або їх не буде зовсім: рослина, як кажуть фахівці, піде в стрілку. Зате зелену масу зимові сорти дають дуже хорошу, її можна використовувати як вітамінну добавку в різних стравах.

Які способи посадки існують

Так виглядає Бульбочки часнику

Самий распространеённий спосіб посадки - зубчиками. Підсумок таких посадок - великі головки часнику. А ось про те, як використовувати для посадки бульбочки, знають далеко не всі власники садів-городів, але освоїти цей метод обов'язково треба: він дає можливість отримати власний якісний, а головне, здоровий посадковий матеріал.

Від більшої частини стрілок господарі зазвичай позбавляються в кінці травня - початку червня. Це робиться для того, щоб стрілки не забирали у рослини сили, необхідні для формування цибулини. Пару-трійку стрілок (найсильніших) бажано все ж залишити - саме на них зріють бульбочки з крихітними зубчиками-насінням.

В кінці червня плівка, якою вони були закриті, починає розтріскуватися - це означає, що майбутній посадковий матеріал дозрів. Стрілки треба зрізати, зв'язати і повісити для просушування в добре провітрюваному темному приміщенні (на сонці - не можна, під впливом яскравих променів насіння «стекленеют» і втрачають схожість). Коли вони висохнуть, бульбочки можна відокремлювати від суцвіть, а потім використовувати для посадок - передзимових або весняних.

Цікавий факт: з кожної стрілки можна отримати від 20 до 100 цибулинок. Якщо ж використовувати для посадки звичайну велику цибулину, то в ній зубчиків буде від 4 до 10, а це значить, що під майбутній урожай вам доведеться витратити левову частку щойно зібраного. Вигода використання бульбочек - очевидна, особливо якщо мова йде про сортовому часнику, якого вам хотілося б бачити на своїй ділянці більше (сортові якості насіння з бульбочек, до речі, зберігають повністю).

Фахівці роз'яснюють: з кожним роком цибулини часнику стають все дрібніше, якщо розмножувати їх зубчиками від одного і того ж рослини. Часнику кожні 3-5 років необхідно омолодження. Це завдання можна вирішити за допомогою бульбочек.

Терміни посадки часнику навесні в залежності від регіону

На Уралі більше поважають подзимний сівши, але і весняним не гребують

Часник - культура морозостійка. Терміни його посадки в будь-якому з російських регіонів визначають за загальними правилами: як тільки зійде сніг, а земля зігріється до +6 градусів, роботи можна починати. На Кубані це буде кінець першої декади березня, в Підмосков'ї - кінець квітня, в Сибіру і на Уралі - перша декада травня.

Спочатку у рослини формується коріння, а при температурі грунту 8-10 градусів в зростання піде надземна частина часнику. Затягувати з посадкою не можна: можуть вичерпатися талі води (а часник любить вологу) і рослина зачахне, також існує небезпека, що цибулина просто не встигне визріти за той недовгий термін, який їй буде відведено.

За спостереженнями фахівців, якщо ярої часник садити, коли температура повітря стійко перейде за позначку в +5 градусів, то цибулин восени можна не дочекатися - часник буде нарощувати зелену масу і тільки.

Інструкції з підготовки ґрунту та посадки у відкритий грунт

Стрілки часнику ще називають черемшею

Садити часник на одну і ту ж грядку протягом декількох років не рекомендується - врожайність напевно знизиться. Бажано, щоб попередниками часнику були кабачки, горох, капуста.

Яровий часник на головки садять в добре підготовлений грунт. Вона повинна бути пухкої, щоб вода циркулювала по ній вільно, живильної - для цього за пару тижнів до посадки в неї вносять перегній або компост. Коли до посадки залишиться 2 дня, землю на грядці треба буде полити розчином кухонної солі (1 склянка на 10 л води). У цієї процедури дві функції: сіль захистить майбутні рослини від шкідника - цибулевої мухи, а також прискорить розчинення поживних речовин, щоб коріння було простіше їх вбирати.

Посадковий матеріал готується так: головки часнику ділять на зубчики, пошкоджені - відбраковують. Загортають у вологу тканину і тримають кілька днів в холодному місці, можна - в холодильнику. За 0,5 доби до посадки зубчики опускають в ємність з теплою водою. Корисною буде обробка посадкового матеріалами стимуляторами росту, які можна купити в спеціалізованих магазинах для садівників.

А ось як провести посадку часнику.

  1. Підготувати ряди, відстань між ними - 20 см. У кожному ряду (через 6 см) намітити лунки. Якщо сорт великоплідний, відстань між лунками слід збільшити до 10 см.
  2. У кожну лунку опустити по зубчику денцем вниз, глибина - не більше 2-3 см. Вдавлювати зубчик не можна, можна травмувати коріння.
  3. Присипати посадки землею.
  4. Рясно полити водою.
  5. Внести добрива (наприклад, сульфат амонію).

Сходів часнику слід очікувати через 14 днів.

Висаджуючи часник на стрілку (для отримання насіннєвого матеріалу), особливо прискіпливо відбирають зубчики - вони повинні бути найбільшими. Місце для посадки повинно бути сонячним. Посадку здійснюють, як зазвичай, проте відстань між лунками збільшують - майбутні рослини повинні відчувати себе на грядці вільно.

А ось як досвідчені садівники вирощують часник з насіння. Виділений під посадки ділянку мульчують двома-трьома шарами газет, які треба полити водою. Ділянка умовно ділиться на рядки, в них проробляються дірочки, в кожну опускають по крихітному зубчику. Потім газети засипають землею (шар повинен бути тоненьким, щоб рослинам вистачило сил його подолати). Завдяки цьому прийому вдається позбутися від бур'янів, які могли би вбити посадки.

Як посадити ярої часник: відео

Як доглядати за посадженим овочем

Від нестачі поливу часник швидко пожовтіє

Догляд за посадками часнику нескладний, але він повинен бути регулярним:

  • необхідні поливи (температура води від 15 до 20 градусів), проте їх надлишок може травмувати коріння, поливи завершують за 2 тижні до збирання врожаю;
  • в якості підгодівлі використовуються калійні і фосфорні добрива;
  • землю рихлять (після поливів - обов'язково), щоб не порушувалася циркуляція повітря;
  • позбавляються від бур'янів, якщо цього не зробити, повноцінні цибулини не сформуються;
  • зайві стрілки видаляють, залишаючи тільки ті, з яких будуть отримані насіння;
  • посадки, якщо виникає така необхідність, захищають від шкідників і хвороб (одна з найпоширеніших - фузаріоз).

Як закласти готовий урожай на використання в наступному році

Щоб не купувати навесні часник, підготуйте посадковий матеріал заздалегідь

Щоб зберегти часник до весни і використовувати його в якості посадкового матеріалу, потрібно створити ряд умов. Приміщення повинно бути добре провітрюваним, температура - від +18 до +20 градусів. Мінімальна вологість - 60 відсотків, якщо повітря буде занадто сухим, цибулини стануть розпадатися на зубки і засохнуть.

Деякі господарі зберігають насіннєвий часник в ящиках, збитих з тонких рейок. На думку досвідчених городників, набагато надійніше тримати їх в зшитих з щільної тканини мішечках, в які крім часнику додана цибулиння. Можливий ще один варіант: змастити за допомогою ватного тампона часникові головки рослинним маслом з йодом (з розрахунку 10 г на 0,5 л масла).

Якщо посадкового матеріалу багато, надходять так: насипають часник в мішок і закопують його на глибину 50 см. Як утеплювач використовують плівку, компост, листя - це надійний захист від зимових морозів.

Про те, як грамотно закласти часник на зберігання для вживання в їжу: https://klumba.guru/ovoschi/kak-hranit-chesnok.html

Освоївши методику весняної посадки часнику, садівник не тільки вирощує корисний продукт, але і забезпечує себе власним посадковим матеріалом високої якості.

А раптом зима буде дуже суворою і малосніжною?
Або талі води так довго затримаються на грядках, що посадковий матеріал пропаде?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама