Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Ремонтантна суниця: вирощування з насіння і догляд

  1. Ремонтантна суниця і її особливості
  2. Розведення ремонтантної суниці
  3. Посадка ремонтантної суниці
  4. Догляд за ремонтантної суницею
  5. Підготовка до зимівлі

Найбільш оптимальний варіант - це висадити кілька видів цієї диво-суниці. Ремонтантна суниця, вирощування з насіння і догляд за нею, є складовою частиною отримання всієї різноманітності ароматів. Ремонтантна суниця має одне, але істотна перевага, порівняно з суницею звичайної. Гідність зводиться до того, що вона цвіте практично без зупинок, що гарантує регулярний збір врожаю. Це обумовлено тим, що суниця закладає генеративні бруньки, після чого вони відразу ж розвиваються, потім зацвітають і дають урожай.

Ремонтантна суниця і її особливості

Розрізняють два типи ремонтантной садової суниці:

  • дрібноплідна ремонтантная суниця;
  • великоплідна ремонтантна суниця.

Незважаючи на той факт, що Крупноплодную садову ремонтантну ягоду називають полуницею, насправді ж - це великоплідна суниця, якщо відштовхуватися від наукової точки зору. Швидше за все, це пов'язано з тим, що люди вже звикли до такого ходу подій і, якщо ягода велика, значить це полуниця, а якщо дрібна, значить суниця. У будь-якому випадку, ніякої помилки не буде, головне - не доведеться називати три слова. Набагато простіше і зрозуміліше висловитися одним словом.

Родичкою ремонтантної суниці є звичайна, лісова суниця. Вона лише успадкувала від лісової ягоди її смак і її розміри. При цьому, ягоди суниці ремонтантної можуть мати різний відтінок: білий, жовтий, темно-червоний, кремовий і т.д. Для неї характерний тривалий процес цвітіння і плодоношення, який починається в теплому червні і закінчується холодної восени.

Цікаво знати! Інтерес представляють сорти, у яких не ростуть вуса, хоча не меншою популярністю користуються і сорти з вусами. Ремонтантна суниця може послужити сировиною для царського варення.

Розведення ремонтантної суниці

Ідеальний варіант - це вирощування ремонтантної суниці з насіння в домашніх умовах. Це пов'язано з тим, що ягода не зможе почати плодоносити, якщо її висіяти безпосередньо в грунт. Хоча на наступний сезон, починаючи з ранньої весни можна отримати цілком зміцнілі кущики суниці. Посадка ремонтантної суниці насінням починається вже в лютому місяці в спеціальні контейнери. У посадковому ящику повинен знаходитися добре підготовлений, родючий субстрат. Посів ремонтантної суниці здійснюється безпосередньо на грунт, після чого зерна вкривають компостом або перегноєм. Хоча є твердження, що їх можна і не приховувати, а лише прикрити зверху склом або плівкою. Для проростання посівної ящик переміщується в спеціально відведений куточок з температурою + 18 ° С + 20 ° С.

Після того, як розсада підросте, її пересаджують (пікірують) в окремі стаканчики або горщики. Коли розсада підросте і викине 5-6 листочків, її можна висаджувати на ділянку. Природно, що процес досить трудомісткий, якщо немає можливості отримати рослина іншим шляхом. Якщо на ділянці вже ростуть ягода, то процес отримання розсади можна спростити, організувавши більш природний спосіб розмноження за допомогою насіння. Для цього слід розкидати на ділянці кілька стиглих ягід і доглядати за ними, поливаючи постійно з лійки. Шансів досить багато для того, щоб отримати здорову розсаду. До речі, розсада, отримана таким чином набагато міцніше і стійкіше по відношенню до розсади, вирощеної в приміщенні.

Переважно простий і прийнятний спосіб - це розведення ремонтантної суниці вегетативним методом: за допомогою поділу кущів і за допомогою вусів.

Дивіться також: " Як доглядати за смородиною навесні, щоб був хороший урожай «

Посадка ремонтантної суниці

І все ж, як вирощувати суницю ремонтантну після посадки її на ділянці? Для початку потрібно визначитися зі схемою посадки. Як правило, використовують кущовий дворядний спосіб, який має ряд переваг. Такий підхід до посадки ягід дозволяє поєднувати вирощування суниці з вирощуванням інших, похідних культур, таких, наприклад, як часник, який є прекрасним попутником суниці та полуниці. Його бояться слимаки, тому ягоди будуть надійно захищені від цього ненажерливого і огидного паразита.

Кущики молодий суниці ремонтантної пересідають на грядки, шириною від 90 до 110 см, при цьому відстань між розсадою досягає 0,4-0,5 м. Не дивлячись на те, що наука рекомендує дистанцію 20-25 см, краще висадити не по науці і тоді можна попередити високу загущених кущів. Для посадки ягоди краще знайти сонячне місце і тоді урожай буде смачним, солодким і ароматним.

Місце посадки молодих рослин слід підготувати, обробивши землю плоскорізом або іншим садово-городнім інвентарем. Після цього можна приступати до утворення лунок, розмірами 25х25х25 см. У кожну лунку наливається вода з додаванням підгодівлі в такому співвідношенні: 10 кг землі, 2 ст. золи, 10 кг компосту і 2 л біогумусу.

Посадку молодої розсади здійснюють дуже акуратно з тим, щоб не пошкодити слабку кореневу систему. Рослина слід розташовувати строго вертикально. Прикоренева шийка повинна знаходитися трохи вище рівня грунту. Після закінчення повної посадки рослина знову поливають. Щоб волога не змогла швидко випаруватися, землю можна покрити тонким шаром мульчі. Для цього можуть підійти: трава, хвоя, давні тирса, компост і т.д. Не можна використовувати грубі матеріали, такі як солома та інші, через можливість травмування молодих листочків.

Не можна використовувати грубі матеріали, такі як солома та інші, через можливість травмування молодих листочків

Догляд за ремонтантної суницею

Правильний догляд за суницею ремонтантной включає регулярні прополки, розпушування і мульчування грунту. Особливу увагу слід приділити мульчування, оскільки цей прийом дозволяє поліпшити якісний склад грунту, а також зберегти вологу. Крім цього, мульча не дозволяє рости бур'янам і захищає урожай від гнилі. Це і є відповіддю на питання, як доглядати за ремонтантної суницею.

Це особливо актуальною з настанням справжньої літньої спеки, коли волога дуже швидко випаровується, якщо не вжити спеціальних заходів. Мульчування верхнього шару грунту і є тим чудовим варіантом, який допомагає утримувати вологу. В якості мульчі краще використовувати висохлу траву (сіно), солому або деревні, минулорічні тирсу.

Якщо звернутися до наукових підходів до вирощування ягід, то перед початком дозрівання врожаю слід три рази провести розпушування грунту, давши можливість кисню без проблем потрапити до кореневої системи. Якщо використовується мульча, то процес може ускладнитися, оскільки щоразу доведеться згрібати верхній шар, що не бажано.

Тому, спираючись на практику, можна сміливо сказати, що мульчування грунту дає можливість не проводити розпушування грунту. Іншими словами, немає ніякого сенсу чіпати суницю. Найголовніше, щоб був достатнім шар мульчі, тоді він зможе зберегти вологу і не буде перешкоджати вступу кисню до коренів.

Що стосується бур'янів, то мульча не дозволить їм зростати в повний зріст, як кажуть. А якщо якийсь і проб'ється, то його легко видалити без особливих зусиль і застосування будь-якого інструменту.

Контролюючи процес росту бур'янів, слід звертати увагу на старі багряне листя, які потрібно видаляти для омолодження кущів. При появі вусів їх тут же необхідно видаляти, щоб вони не змогли вкоренитися. Від цього залежить якість майбутнього врожаю.

Дивіться також: " Догляд за малиною навесні для гарного врожаю »

Підготовка до зимівлі

Підготовка до зими передбачає наступні кроки:

  • скорочення поливу;
  • санітарний оздоровлення кущів: обрізка вусів і видалення хворих листя.

Правильна підготовка до зими гарантує відмінний урожай на наступний рік.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама