Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Рослина кавове дерево: як виростити і доглядати в домашніх умовах, розмноження кімнатної квітки

  1. Як виглядає кавове дерево: опис рослини
  2. Застосування плодів кавового дерева
  3. Догляд при вирощуванні кавового дерева в горщику в домашніх умовах (з відео)
  4. Як поливати і обрізати кімнатна рослина кавове дерево в домашніх умовах (з фото)
  5. Як розмножити кавове дерево в домашніх умовах насінням і живцями

З тих пір як ароматні плоди кавових дерев підкорили весь світ, культивуванням цих рослин зайнялися повсюдно З тих пір як ароматні плоди кавових дерев підкорили весь світ, культивуванням цих рослин зайнялися повсюдно. Звичайно, при вирощуванні будинку з кавового дерева повноцінний урожай отримати вдасться навряд чи, але кімнатний кущ має такі високі декоративні властивості, що завжди є почесним гостем в будь-який флористичної колекції.

Рослина кавове дерево або кави (Coffe) відноситься до сімейства Маренові. Родина - тропіки Африки.

Про достоїнства кава з давніх часів дійшла легенда, яка розповідає, що у одного пастуха паслися кози, які їли ягоди з кавового куща. Після цього кози гралися всю ніч, коли не спимо. Про це він розповів одному мулли, який часто засинав в мечеті. Мулла вирішив на собі випробувати дію цих ягід. І дійсно, ягоди допоможи мулли.

У 1591 році італійський лікар Проспер Альпінус, супроводжуючи венеціанське посольство в Єгипет, ознайомився з цим напоєм. Після повернення він привіз кілька кавових зерен і розповів про його лікувальні властивості. У 1652 році в Лондоні була відкрита перша кав'ярня. Ці маленькі, затишні заклади поширювалися так швидко, що всього через кілька років їх налічувалося вже кілька тисяч.

Оскільки в ті часи не було великої інформації, яку ми маємо в наш час, люди натовпами збиралися там, дізнаючись і обговорюючи останні новини, там же полягали різні торговельні угоди. Якщо хотіли щось дізнатися про людину, його не питали, в якому районі міста він живе, а яку кав'ярню він відвідує. Навіть перші ліхтарі, які встановлювали в місті, були поставлені саме біля кав'ярень.

Кава - невисоке деревце, батьківщиною якого є тропічна Африка і Абіссінії, - знайшло свою другу батьківщину в Бразилії. Кращі сорти кави - аравійські і кенійські - цінуються значно вище, ніж кава інших країн. Однак в Індії кави також культивується в значних масштабах.

З культивованих видів кавового дерева на першому місці стоїть кави арабська, який займає 90% площ. Цей вид добре росте, цвіте і плодоносить і в кімнатних умовах.

Як виглядає кавове дерево: опис рослини

Кава - вічнозелене дерево, рідше - чагарник. Кавове дерево - дуже привабливе кімнатна рослина, в домашніх умовах при правильному догляді виростає до 2 м висоти.

Листя великі, шкірясті (10-15 см), злегка хвилясті, блискучі, з коротким черешком, мають зелене забарвлення. Мають овальну форму із загостреною верхівкою. Кора стовбура має світло-бежевий окрас.

Квітки дуже ароматні, білі або кремові, зібрані в суцвіття по 3-7 штук в пазухах листків. Квітки видають сильний ароматний запах, що нагадує жасмин.

Плід - ягода, в зрілому стані яскраво-червоного кольору. За описом ягоди кавових дерев схожі на плоди вишні . Плоди дрібні, спочатку зеленого забарвлення, круглі або овальні. Усередині знаходяться насіння, звані «кавовими зернами». У країнах, де вирощують каву, діти з великим задоволенням їдять ці ягоди.

Зрілі зерна мають жовтуватий колір, темно-коричневе забарвлення вони набувають після підсмажування. З одного кавового дерева в кімнатній культурі можна зібрати «урожай» до 0,5 кг.

Якщо доглядати за кавовим деревом в домашніх умовах так, як радять досвідчені квітникарі, рослина може цвісти і плодоносити одночасно протягом всього року. Кавове дерево - довгожитель, так як окремі екземпляри доживають до 200 років (на плантаціях не більше 30 років). В середньому протягом року кавове деревце може дати до 1 кг насіння.

Кавове дерево в горщику легко пристосовується до несприятливих умов приміщень. Молоде рослина зацвітає на третій-четвертий рік

Від сорту дерева залежить його висота. У весняний та літній періоди відбувається посилений ріст рослини, за рік деревце здатне вирости на 5-10 см.

Види і сорти.

Види і сорти

У домашніх умовах вирощують тільки один вид - кава аравійський (С. aradiса).


aradiса)

Відома також карликова форма кімнатної квітки кавове дерево - 'Нана' ( 'Nana') - її висота не більше 50-70 см.

Подивіться, як виглядає кавове дерево на цих фото:

Подивіться, як виглядає кавове дерево на цих фото:

Застосування плодів кавового дерева

У деяких країнах Африки листя кавового дерева заварюють як чай, вони теж містять кофеїн. Солодка м'якоть плодів йде в їжу. Напій з смажених зерен кави має тонізуючу і судинорозширювальну дію. Настій з сирої кави корисно давати при кашлюку і при головних болях на нервовому грунті, а також при артриті та подагрі.

У традиційній медицині з кавових насіння виготовляється медичний вугілля. Використовується як очищає засіб при шлункових отруєннях, перевершує всі інші види медичного вугілля. Застосовується при отруєннях, при обробці ран, від газів.

У Росії лікувальні властивості кави були відомі ще в 1665 році, і вважали його незамінним ліками «проти нежиті і головоболезней». Знаменитий ботанік Карл Лінней писав про каву, що "... напій цей укріплює чрево, сприяє шлунку у вариві їжі, що засмітилася внутрішність очищає, зігріває живіт". Вольтер міг протягом дня випити до 50 чашок кави, ненабагато поступався йому Оноре де Бальзак.

У медичній практиці використовується як збудливий засіб центральної нервової системи і судинорозширювальну при депресії, розумової втоми, різних серцевих захворюваннях, головних болях, гіпотонії, отруєннях.

У медичній практиці використовується як збудливий засіб центральної нервової системи і судинорозширювальну при депресії, розумової втоми, різних серцевих захворюваннях, головних болях, гіпотонії, отруєннях

У домашніх умовах плоди висушують в приміщенні на відкритому повітрі, попередньо звільнивши від м'якоті. Потім обсмажують до коричневого кольору, подрібнюють.

Кофеїн, що міститься в зернах, благотворно впливає на серцево-судинну систему, трохи підвищує артеріальний тиск.

Потрібно враховувати, що при вживанні кави організм звикає. Якщо його вживати у великих дозах (більше 5 чашок кави в день), а потім припинити, то можуть бути прояви у вигляді головного болю, втоми, дратівливості, іноді нудота.

Володіючи інформацією про застосування плодів кавового дерева, не забувайте, що хворим на атеросклероз коронарних артерій міцну каву приймати не рекомендується, так як може викликати напад стенокардії.

Також протипоказано вживати каву дітям, літнім людям, що страждають безсонні, з підвищеною збудливістю, гастритом, виразці шлунка. Солодка їстівна м'якоть плодів (ягід) кави в Африці використовується для приготування алкогольних напоїв і для отримання кофеїну.

Далі ви дізнаєтеся, як виростити кавове дерево в домашніх умовах.

Догляд при вирощуванні кавового дерева в горщику в домашніх умовах (з відео)

Необхідно, щоб в приміщенні, в якому знаходиться кавове дерево, підтримувалися умови вирощування, близькі до тропічних, саме тоді можна буде сподіватися на врожай і на те, що у зерен буде характерний кавовий аромат.

Для його змісту підходять просторі приміщення з доступом свіжого повітря. Кавове дерево має істотний недолік: воно практично не уживається з іншими кімнатними рослинами.

Розміщення. Кава необхідно світле, сонячне приміщення, особливо взимку. Краще помістити кавове дерево на західних і східних вікнах.

Кава потрібно багато сонця і свіже повітря, але молоді рослини не виносять прямих сонячних променів. Кавове дерево віддає перевагу розсіяному світлу. Якщо буде занадто темно, то воно почне повільніше рости, а яскраве світло може стати причиною пожовтіння і зморщування листя. При нестачі світла може початися крайової некроз листя.

Рослина не рекомендується переносити з місця на місце.

Рослина не рекомендується переносити з місця на місце

При вирощуванні в домашніх умовах кавове дерево не так чутливо до переміщень, як лимон, але і воно звикає до свого місця і не любить, коли його переставляють на інше. Однак влітку його можна виставляти на балкон або лоджію і навіть вивозити на дачу за неодмінної умови збереження орієнтації на сонці (для цього достатньо прив'язати ганчірочку з південного боку дерева).

Температура. Утримувати рослина краще при температурі 25-30 ° С, особливо в період вегетації. Для нормального росту також підійде і кімнатна температура. Взимку рослина впадає в сплячку, і тоді йому потрібна більш низька температура, але не нижче 18 ° С. Взимку рослина зазвичай містять при температурі не нижче 18 ° С

Грунт. Основні вимоги до грунту при догляді за кімнатним кавовим деревом - поживність і рихлість. Грунт для рослини складається з дернової землі, крупного річкового піску і листового перегною, узятих в пропорції 2: 1: 1, при цьому реакція грунту повинна бути нейтральна.

Субстрат готують з дернової і листової землі, перегною і піску (2: 1: 1: 1).

Підживлення. При догляді за кавовим деревом в домашніх умовах підгодівлі проводяться з травня по вересень два рази на місяць квітковими добривами.

У період вегетації кавове дерево інтенсивно витрачає поживні речовини, тому рекомендується його підгодовувати раз в 10 днів; особливо воно потребує азоті і калії. З весни до середини серпня дерево підгодовують рідким гноєм (1: 10) і повним мінеральним добривом, обов'язково містить мікроелементи, особливо необхідний молібден. Дуже корисно добриво AVA.

Пересадка. В ході вирощування кавового дерева будинку молодий квітка пересаджують щороку, дорослий - один раз в 2-3 року. Дорослі рослини навесні перевалюють в більш високі і великі горщики.

Як поливати і обрізати кімнатна рослина кавове дерево в домашніх умовах (з фото)

влітку рясний полив , Взимку - помірний, відстояною водою. Рослина потребує регулярного поливу, особливо в весняно-літній період під час стадії підвищеного зростання. Але занадто рясний полив не рекомендують. Перед тим як поливати кавове дерево, переконайтеся, що верхній шар землі трохи підсох. Якщо полив буде недостатнім, або навпаки, занадто рясним, то листя можуть почати опадати. Взимку часто поливати кавове дерево не слід.

Кавове дерево любить свіже повітря, вимагає високої вологості. При включеному опаленні кави бажано 2-3 рази в день обприскувати.

Як показано на фото, кімнатне кавове дерево має красиву природну крону:

При обрізку рослини слід тільки вкорочувати занадто довгі пагони і обмежити зростання рослини у висоту відповідно до необхідності. Однак вирощені з живців екземпляри розвиваються у вигляді куща, який потрібно формувати. Оскільки рослина дуже світлолюбна, для рівномірного розвитку крони рекомендується час від часу повертати його навколо осі.


Нижче описано, як розмножити кавове дерево в домашніх умовах.

Як розмножити кавове дерево в домашніх умовах насінням і живцями

Розмноження. Свіжозібраних насінням, очищеними від червоної оболонки. Насіння краще проростає в підігрівається субстраті (25-28 ° С).

Насіння швидко втрачають схожість, тому їх слід зберігати не довше року, а найкраще висівати незабаром після збору. Для вирощування кавового дерева насіння, очищені від м'якоті, висівають в грунтову суміш з легкої дернової землі, листової землі і піску (2: 1: 2) на глибину 1 см, плоскою стороною вниз. Перед посадкою їх промивають в слабкому розчині марганцівки. Температура для проростання повинна бути 22-24 градуси, субстрат підтримують у вологому стані. Сходи з'являються через 30-40 днів. Після утворення першої пари листя рослини висаджують в горщики. Перші 3-4 роки рослина пересаджують щорічно, згодом - раз на два роки. Для дорослих рослин в грунт додають 1 частина перегною.

Для дорослих рослин в грунт додають 1 частина перегною

Можна розмножувати каву і живцями, вкорінюючи їх у вологому піску під склом або поліетиленовою плівкою, при температурі 28-30 С. Живці беруть обов'язково з плодоносного дерева, інакше плодів ви не дочекаєтеся. Черенкуют рослина навесні верхівками напівздеревілих пагонів минулорічного приросту. Сіянці кавового дерева починають плодоносити на 3-4 рік, а екземпляри, вирощені живцюванням, іноді зацвітають уже в стадії вкорінення.

Відео «Кавове дерево в домашніх умовах» наочно демонструє всі основні агропріеми по догляду за цією рослиною:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама