Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розведення риби в штучних водоемаx: як побудувати і облаштувати ставок

  1. Як розводити риби на своїй присадибній ділянці
  2. Промислові породи для дачі
  3. декоративні породи
  4. годування
  5. Умови навколишнього середовища
  6. Рекомендації по домашньому змістом зарибненого водойми
  7. здоров'я риб
  8. Як облаштувати ставок для розведення риби
  9. Відео: облаштування штучного ставу
  10. Як вибрати місце
  11. Як викопати ставок? особливості будівництва
  12. Необхідне обладнання
  13. Який повинен бути розмір ставка
  14. проект ставка

В наші дні рукотворна водойма на присадибній ділянці є досить поширеним елементом ландшафтного дизайну. Як і красивий шпаківню з птахами ( тут читайте про те, як його зробити), ставок, заселений рибою, приносить естетичне задоволення, урізноманітнює дозвілля, дозволяє виростити екологічно чисту рибну продукцію. Щоб риболовля на власній дачі втілилася в реальність, слід детально ознайомитися з особливостями споруди штучного водоймища і умовами, необхідними для комфортного розведення його мешканців.

Як розводити риби на своїй присадибній ділянці

Перш ніж проектувати водойму бажано визначитися з видом заселяють риби, її розмірами, кількістю, умовами утримання.

Промислові породи для дачі

Промислові породи для дачі

Найбільш затребуваними з них є коропи, сазани, лини.

  • Карпи всеїдні, добре пристосовуються до життя на невеликій території, швидко набирають вагу, люблять сонце, віддають перевагу воді із слаболужною реакцією. Про розведенні коропів у ставку докладно можна прочитати тут .
  • Карасів подобається стояча вода, наявність різноманітної рослинності, яку вони вживають в їжу.
  • Ліни невибагливі до корму, майже не реагують на кислотність води і коливання рівня кисню, проте дуже полохливі. Вони уживаються з усіма видами риб, крім карася, а з коропом змагаються в боротьбі за їжу.

Риба перерахованих видів більшу частину часу проводить на дні в пошуках їжі, виростаючи при цьому до великих розмірів - тому прикрасою штучного водоймища служити не може.

декоративні породи

декоративні породи

До життя в ставках в домашніх умовах відмінно пристосовані багато видів риб:

  • Уклейка. Це дрібні сріблясті рибки розміром всього 10 см. Вони дуже швидко плавають, тому краще виглядають у великих водоймах. Мінусом породи є поїдання декоративних водних рослин.
  • Верхівка. Рибки розміром до 12 см переміщаються зграйками, мають сріблястий забарвлення.
  • Гольян. Ця стайная порода відрізняється яскраво пофарбованої лускою - червоно-зеленої або темно-коричневою. Риба вимоглива до кисню, виживає тільки за умови штучної аерації.
  • Вуалехвост. Досить невибагливий і добре прикрашає ставок, часто піднімаючись до поверхні. Порода вимагає контролю за чисельністю, відрізняючись активної плодючістю.

годування

Раціон складають відповідно до власних уподобань породи (найчастіше це мука, зерно, живий корм, мінеральні добавки). У теплий період годування проводять двічі на добу, опускаючи їжу в спеціальні годівниці. Восени в корм додають більше білка, щоб риба підготувалася до зими. При зниженні температури водні мешканці їдять значно менше, а взимку вони перестають харчуватися. Навесні прикорм вводять поступово, починаючи з 1 разу через день.

Умови навколишнього середовища

Умови навколишнього середовища

У неглибоких водоймах доводиться штучно підтримувати біологічне рівновагу, щоб не допускати «цвітіння» води. Зайві водорості видаляють механічним шляхом, опромінюють воду ультрафіолетом, ставлять проточні фільтри для біологічного очищення. Влітку при сильному випаровуванні в ставок доливають воду - не більше 10% від загального обсягу щодня. Восени проводять очищення ставка від полеглої листя.

Рекомендації по домашньому змістом зарибненого водойми

Взимку обов'язково прорубують лід для надходження кисню і виходу сірководню, іноді встановлюють помпи для подачі теплої води, розтоплює лід. Декоративну ставкову рибу з невеликого ставка на зиму краще переселити в акваріум.

здоров'я риб

Для прісноводних мешканців характерні кишкові інфекції та епідемії (наприклад, краснуха). Якщо почався систематичний мор риби, слід звернутися до лікаря, щоб запобігти загибелі розплідника.

У невеликому водоймищі (4 х 6 м) досить висадити не більше 10 рослин різного призначення - для збагачення води киснем, відкладання ікри, харчування риб.

Як облаштувати ставок для розведення риби

Якщо ви хочете створити плавальний водойму на ділянці, то варто звернути увагу на глибокі каркасні басейни для дачі, які описані тут . Для облаштування декоративного ставка, вам цілком підійде штучний ставок з пластика . При будівництві водойм, призначених для зариблення, особливу увагу приділяють плануванню дна ставка, установці системи для подачі та скидання води. Сприятливими факторами для початку робіт є наявність відповідного земельної ділянки, грунт з низькою водонепроникністю, доступність води. Чималу роль відіграє правильний вибір місця розташування ставка, його площа і глибина. Буває, що навколо ставка для прикраси посипають гранітною крихтою.

Відео: облаштування штучного ставу

На відео - докладні рекомендації по будівництву ставка:

Як вибрати місце

Якщо ставок створюється не тільки з практичною метою, але і для прикраси території садиби, то краще його зробити неподалік від будинку, в зоні відпочинку. Більшу частину доби ставок повинен залишатися в тіні: якщо прямі сонячні промені потрапляють на дзеркало води більше 6 годин на день, відбувається активне розмноження водоростей і мікроорганізмів, що поглинають кисень.

Не слід викопувати котлован під кронами високих дерев: постійна тінь заважає повноцінному розвитку водних рослин, під час листопаду сильно забруднюється вода, а коріння руйнують берегову крайку. Затінювати ставок краще спеціальним тентом.

Як викопати ставок? особливості будівництва

особливості будівництва

Найнадійнішим, міцним і довговічним є капітальний водойму з бетонованим дном, покритим гідроізоляційної мембраною. Вода при цьому не просочується в грунт, берега не сповзають. Будівництво своїми силами виконують, дотримуючись ряд рекомендацій.

1. Ставку надають форму овалу, кола або роблять берега звивистими, як в природі. Краще, якщо стінки будуть втоплені в землю, а не підняті над нею: це виглядає більш природно, забезпечує зручність обслуговування і посадки водної флори.

2. Потрібно викопати котлован - за зовнішнім виглядом він схожий на звичайну миску, розширеною частиною звернену догори. Дно виконують з ухилом не більше 30о. З одного боку роблять ступені - вони служать для зручного спуску у ставок під час чищення та обслуговування. Якщо загальна глибина котловану становить 3 м, третю частину дна роблять на рівні 1,5 м - це буде мілину для годування і нересту риби.

3. Виконують трамбування грунту. Потім насипають піщану подушку (150 - 200 мм), шар щебеню (фракція 10 - 40 мм) завтовшки 5 см і знову трамбують. Укладають бетон (12 - 15 см). Якщо ставок має площу понад 7 м2, бетонний шар армують сталевою сіткою з осередком 25 х 25 см.

4. Після застигання бетону його покривають гідроізоляційної плівкою, укладають в два шари руберойд на бітумній мастиці. Зверху руберойд бетонують захисним шаром 5 - 6 см. Через два тижні на застиглий бетон насипають грунт для рослин (близько 20 см). В даний час однією з найпопулярніших є бутилкаучуковая плівка для ставка .

На дно поверх грунту краще засипати гранітну крихту, гравій, гальку, змішані з великим піском (товщина 3 - 5 см). Карпи зазвичай шукають корм внизу, тому м'який грунт спливає, роблячи воду каламутною.

Необхідне обладнання

Для подальшого заповнення водою під час армування виробляють ятати труби, що підводить. Її можна потім оформити у вигляді каскаду або невеликого водоспаду. Для зливу обладнують трубу, що виходить в стічну канаву. Якщо такої немає, відкачування виконують насосом, поливаючи городні грядки.

Для риби також важливо насичення води киснем ( система аерації води ). Рослини, висаджені в ставку, частково виконують цю функцію. Однак іноді потрібні спеціальні аератори, особливо в зимовий час.

Купити обладнання для ставка можна в спеціалізованих магазинах, або замовити через інтернет.

Купити обладнання для ставка можна в спеціалізованих магазинах, або замовити через інтернет

На фото зображений ставок з аерацією

Важливо! Щоб бетон не був пошкоджений льодом, в воду варто кинути кілька пластикових бачків, до половини наповнених піском, і пару колод. Для якнайшвидшого танення льоду його посипають землею або торфом.

Який повинен бути розмір ставка

Максимальна площа котловану визначається побажаннями та можливостями господаря ділянки. Занадто маленький водойму вимагає постійного догляду, а надмірно великий - серйозних фінансових вкладень в будівництво. Оптимальна площа водного дзеркала для дачної ділянки становить 5 - 50 м2.

Розміри ставка уточнюють відповідно до обраних для розведення породами і кількістю запускаються риб. В середньому на одну особину завдовжки 10 - 15 см потрібно 50 літрів води. Розводити коропів і карасів в домашніх умовах краще в невеликій водоймі з габаритами 4 х 6 м та глибиною від 0,8 до 1,5 м - цієї ємності досить для проживання близько 20 карасів і декількох коропів середнього розміру. Пропонований обсяг забезпечує в літній період досить швидкий прогрів води до середньої температури + 25оС - це найбільш сприятливі умови для вищевказаних порід. Якщо вода остигає до 12 ОС, у риб знижується апетит і інтенсивність росту; при температурі вище 30 ОС настає кисневе голодування, гальмується життєдіяльність мешканців водойми. Правильний розрахунок розміру ставка також дозволить уникнути евтрофікації водойми .

Для розведення осетра і форелі мінімальна глибина ставка становить 2 - 2,5 м. Якщо планується вирощування декількох порід риби, ложе басейну роблять ступінчастим з поглибленням до центру водойми.

Різні види рослин ростуть на різній глибині. Болотник, Тіллі, уруть, водяний жовтець, рдест висаджують в нижній частині дна (1 - 3 метри). Камиш, ситник, осока воліють мілководді (до 0,4 м).

Для того, щоб підхід до ставка був зручним, можна викласти доріжки тротуарною плиткою або бруківкою. тут описано, як робити укладку.

проект ставка

Перш, ніж приступити до створення ставка, слід накреслити план майбутнього водойми в масштабі з прив'язкою до місцевості та розробити попередній проект водойми. При цьому враховують ряд основних чинників, що впливають на вартість будівництва і визначають його кінцевий результат:

  • Рельєф ділянки. Простіше і дешевше використовувати природні поглиблення: улоговину або русло пересохлого струмка розширюють до необхідного розміру. При відсутності складок місцевості чашу формують, повністю викопуючи грунт - вручну або за допомогою землерийної техніки. Другий варіант набагато розумніше: наприклад, для водойми 5 х 10 х 2 м доведеться вийняти близько 100 м3 ґрунту, для чого буде потрібно не менше місяця ручної копки.
  • Водопроникність грунту. Ложе не буде пропускати воду, якщо глина або суглинних грунт займають всю площу басейну і мають товщину не менше півметра. На піщаних і супіщаних грунтах при облаштуванні водойми потрібне укладання гідроізоляції. Якщо ви будуєте басейн, а не ставок, то вам також знадобитися робити гідроізоляцію. тут описана технологія.
  • Спосіб заповнення ставка водою. Якщо по ділянці або неподалік від нього протікає струмок або річка, це полегшує облаштування водойми. Другий, найбільш поширений варіант - подача води за допомогою насоса з свердловини або колодязя. В крайньому випадку, заповнення здійснюється природним шляхом за рахунок атмосферних опадів. Важливо вивчити пристрій подачі води, щоб була проведена каналізація, враховувалися моменти очищення.
  • Матеріали. Відповідно до розмірів чаші ставка розраховують кількість бетону, гідроізоляційної плівки, щебеню, піску і донного грунту.

На схемі - простий проект ставка

Після того, як закінчено будівництво водойми, встановлюють обладнання для ставка з рибами , Заповнюють його джерельною, колодязної або водопровідною водою. Вона повинна відстоятися протягом декількох днів, збагатитися корисною мікрофлорою. Тепер ставок для штучного розведення риби готовий. Прикрасити свою ділянку ви також можете за допомогою мармурових фонтанів .

Як викопати ставок?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама