Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Рукола: посадка і догляд, вирощування у відкритому грунті і поєднання з іншими рослинами, фото

  1. Опис: сорти та різновиди
  2. посадка рослини
  3. Догляд за руколою і добриво
  4. розмноження рослини
  5. Хвороби руколи, шкідники
  6. Поєднання з іншими рослинами
  7. Корисні властивості руколи: відео

Рукола давно займає почесне місце на французьких та італійських столах, її люблять за насичений горіховий гоструватий смак, гірчичний аромат Рукола давно займає почесне місце на французьких та італійських столах, її люблять за насичений горіховий гоструватий смак, гірчичний аромат. До того ж рукола - поживний продукт, багатий вітамінами. У нашій країні вона теж швидко завоювала популярність, проте ціна цієї зелені на багато вище, ніж у місцевих салатів, кропу, петрушки. При відомих намаганнях можна виростити цю південну пряність на своєму городі. Читайте в статті про особливості посадки руколи, тонкощах її вирощування в відкритому грунті і різноманітності сортів.

Опис: сорти та різновиди

Родом ця рослина з Середземноморських країн, відноситься до сімейства капустяних. Можна вирощувати як однорічну культуру або багаторічна рослина (є різні сорти). У руколи багато назв, в різних країнах її називають по-своєму: рокет-салат, индау, гірчичний салат, гулявник, візікарія, і т.д. А пояснюється все досить просто - в різних місцях вирощують різні сорти цієї корисної зелені.

  • Найбільш популярними вважаються два сорти - Покер і Рококо з м'ясистим соковитими листочками, пряним горіховим смаком.

сорт Рококо

  • Менш ароматні - Рокет і Ейфорія, так як це практично дикі сорти. Але і їх використовують в їжу.
  • Дворічний сорт Пасьянс - середньостиглий. Готують з нього салати, додають як прянощі в інші страви.
  • Дивина - сорт середньостиглий, йде в салати, до м'ясних і рибних страв.
  • Стріли Купідона - додають в салати, гарніри, соуси.
  • Оліветта - ранній сорт, кладуть в салати, м'ясо, рибу, бутерброди.
  • Вікторія - має ніжний смак, дієтичний варіант, йде в салати, до риби, м'яса.

сорт Пасьянс

посадка рослини

Культура не особливо вибаглива до складу грунту, але найкраще росте на слабокислих грунтах, які можна провапнованих, щоб салату було достатньо кальцію. Але вона має один істотний недолік у вирощуванні - швидко дичавіє. Посадку слід здійснювати на сонячних ділянках інакше зелень подрібнює, втратить товарний вигляд і ніжний смак.

Грядки з руколою потрібно добре рихлити. Щоб мати якісний урожай зі смачними і соковитими листям, необхідно залишати не менше 25 см між кущами. Вирощують рукколу в теплицях, парниках або просто на відкритій грядці.

У теплицях її можна вирощувати хоч цілий рік, головне підтримувати температуру не нижче 16 градусів і підсвічувати при нестачі сонця. Як готувати грунт:

  • прорихлити на глибину до 20 см, повністю вичистити її від бур'янів;
  • провести додаткове глибоке розпушування через пару тижнів перед посадкою.

Сіють насіння на грядки, витримуючи відстань близько 35-38 см між ними, заглиблюють на 2 см.

Сіють насіння на грядки, витримуючи відстань близько 35-38 см між ними, заглиблюють на 2 см

посадка руколи

Посадку у відкритий грунт здійснюють з травня і практично до кінця літнього сезону. Вибирають ділянки на світлі, але не на самому сонці. Рукола не любить як надмірне затінення, так і яскраве сонце. У відкритому грунті насіння висівають практично так само як і в парниках: на глибину 1,5 см, з відстанню між рядами в 40 см, а між рослинами в 4-5 см. Занадто густі посадки проріджують при появі двох перших листочків. При очікуваних заморозках рослини вкривають плівкою, знімаючи їх на денне теплу пору.

Догляд за руколою і добриво

Рукола, так само як будь-які салатні культури, вимагає регулярного поливу, прополки, розпушування. Поради по догляду за руколою:

  • найкраща температура для вирощування руколи на дачній ділянці 17-20 градусів;
  • поливати зелень потрібно мінімум через день, щоб листя було соковиті і не гірчить;
  • як тільки доросте приблизно до 10-12 см, можна зрізати урожай;
  • регулярне «вспушіваніе», розпушування та прополювання сприяють гарному росту рослин.

Більшість рослин добре реагують на підживлення, добрива, але з руколою слід бути обережним.

Увага! Рукколу хімічними речовинами удобрювати не можна, так як цей салат дуже добре накопичує все хімікати і шкідливі речовини. Потім його можна буде вживати в їжу.

Підгодувати сходи можна коров'яком , Курячим послідом, розводячи їх в 12-15 разів. Одночасно проводять полив.

розмноження рослини

Рукколу можна розмножувати за допомогою розсади. Сіють навесні в стаканчики (по 2-4 насінини) або в горщики побільше (до 35 насіння). Розмноження салату - справа копітка, необхідно гартувати пророслі сходи. Коли вони підростуть, їх перевалюють у відкритий грунт з грудкою землі з горщика або склянки.

Повітря повинен до моменту посадки прогрітися, щоб було не холодніше + 9 градусів. Щоб до осені збирати хороший урожай потрібно, поберегти сходи на етапі пересадки - від заморозків і туману.

розсада руколи

Хвороби руколи, шкідники

Догляд за руколою має на увазі також захист від шкідників і хвороб. Поєднання всіх варіантів догляду дає відмінний результат. В цілому культура стійка до шкідників, так як містить ефірні масла, але грибкові захворювання все-таки можуть вражати ця рослина.

Шкідники вражають рукколу:

  • капустяна міль - необхідна перекопування землі, вибірка лялечок, обприскування настоєм полину, карбофоса;
  • хрестоцвіті блішки - перекопування, обприскування трихлорметафосом-3;
  • грибок - видалення бур'янів і дотримання сівозміни.

Порада. Якщо грибок вразив більшу частину рослин, лікувати їх марно, потрібно поміняти грядку на іншу, ретельно опрацювавши перед цим грунт.

Поєднання з іншими рослинами

Для садівника важливо дотримуватися сівозміни. Чергувати посадки руколи потрібно з бобовими, гарбузовим культурами. Після цього салату добре садити на гряди картопля, морква. Чи не садять тільки хрестоцвіті, щоб уникнути зараження загальними шкідниками і хворобами.

Чи не садять тільки хрестоцвіті, щоб уникнути зараження загальними шкідниками і хворобами

урожай руколи

Восени потрібно підготувати грядки, навесні їх ще раз перекопати і «розворушити» землю. Хороша підготовка землі і належний догляд дадуть потім відмінний результат.

На закінчення треба зауважити, що зелень рукколи дуже тендітна, тому збирати урожай потрібно акуратно, щоб листочки не втратили товарний вигляд, а верхні нирки не були пошкоджені. Це можна робити руками або гострим ножем. Зрізають нижнє темні листочки.

Корисні властивості руколи: відео

Рукола: фото

Рукола: фото

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама