Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Садова лохина: підбір сортів і вирощування ягоди на ділянці

  1. Головні вимоги до грунту
  2. Етапи висадки кущів в грунт
  3. Правила посадки
  4. Догляд за садової голубикой
  5. зимові клопоти
  6. Як розмножують лохину
  7. Сорти для різних кліматичних зон

Сорт, районований для вашої місцевості, завжди врожайніший закордонних «побратимів».

Як і багато корисних для здоров'я рослини, садові лохина перекочувала на дачні ділянки з дикої природи. Але при вирощуванні цієї ягоди садівники часто розчаровуються, так як урожай не виправдовує надій. Все тому, що люди орієнтуються при догляді на умови, в яких росте дика ягода, не враховуючи конкретний сорт. Але ж на дачах найчастіше вирощують не болотна болотну лохину, а високорослий чагарник, що вимагає іншої грунту і догляду.

Розглянемо, як правильно вирощувати лохину на садовій ділянці і доглядати за нею.

Головні вимоги до грунту

Для садової лохини дуже важливий правильно підібраний склад грунту. Саме земля впливає на ступінь морозостійкості ягоди і якість врожаю. Грунт обов'язково повинна бути кисла і легка.

Грунт обов'язково повинна бути кисла і легка

Більшість окультурених сортів лохини - високорослі, що треба передбачити при висадці декількох рослин.

Кислотність грунту під лохину повинна бути не нижче 4,5 рН. Так як в дикій природі ця ягода росте переважно на торфовищах і в лісі, то і окультурені сорти зберегли потреба у високій кислотності. Для нормального розвитку куща необхідно забезпечити рівень рН не нижче 4 одиниць. Перевіряється кислотність просто: купуєте в аптеці лакмусовий папірець і визначаєте рН, засунувши її на пару хвилин в грунт (по зміні кольору). Можна обійтися і без аптеки - зробити невеликий земляний горбок і пролити його зверху столовим оцтом (півсклянки). Якщо з'являться бульбашки повітря і почнуть шипіти - земля нейтральна і треба її підкислити. Відсутність будь-якої реакції вказує на те, що грунт кислий.

Якщо займатися голубикой всерйоз, то вигідніше придбати спеціальний прилад для вимірювання кислотності грунту - рН-метр.

Щоб підвищити кислотність, слід внести сульфат амонію, сірчану кислоту або пролити розчином будь-який з наявних харчових кислот (яблучної, оцтової, лимонної та ін.). Підійде навіть електроліт для автомобілів. Тільки вносите маленькими порціями, перевіряючи лакмусовим паперовій або спеціальним приладом, наскільки змінився рН, щоб не переборщити. Ідеальний варіант кислотності - від 4,4 до 3,2 одиниць.

Кращий час для висадки лохини - рання весна або серпень.

Етапи висадки кущів в грунт

підготовка ями

Щоб саджанець садової лохини швидко прижився на новому місці і добре ріс, потрібно створити в посадковій ямі глибиною до півметра живильний субстрат. Найпростіше привезти лісового грунту з перепрілих листя. До неї додають тирсу, подрібнену кору або торф для закислення.

На супіщаних і піщаних ділянках більше нічого вносити не треба, а от важкий глинистий грунт згубна для коренів. Тому до внесення в посадочні ями субстрату треба всипати шар дренажу з дрібного піску або щебеню або висаджувати кущ не в яму, а на гребінь, тобто підняти його над землею.

На глинистому ґрунті без дренажу не обійтися, інакше взимку коріння перемерзають.

Правила посадки

  • Бажано висаджувати поруч кілька різних сортів садової лохини. Так ви поліпшите опиляемость суцвіть і підстрахуєте себе на випадок, якщо якийсь саджанець не приживеться.
  • При вирощуванні декількох кущів садової лохини вибирайте для посадки напрямок з півночі на південь, а для гарної освітлюватися між рослинами залишають не менше метра.
  • Рослина із закритою кореневою системою (в горщику) поміщають на півгодини в відро з водою, щоб наситити вологою коріння.
  • Після виїмки з горщика кореневу систему розминають руками, щоб розділити сплетені в кого коріння і тим самим прискорити їх приживлюваність. Занадто щільний кому можна спочатку надрізати ножем хрест-навхрест на глибину до 7 см, а після кожну частину розпушити руками.
  • Місяць після посадки кущ треба вкривати зрізаними хвойними лапками або нетканим матеріалом для захисту від прямих променів сонця.
  • Грунт під саджанцем відразу мульчують 8-сантиметровим шаром тирси, щоб підтримувати вологість і виключити пересихання верхнього шару землі.

Влітку постійно стежать за тим, щоб земля в приствольному колі була злегка волога.

Влітку постійно стежать за тим, щоб земля в приствольному колі була злегка волога

Привезені з розплідника саджанці занурюють на півгодини у воду, щоб пересадка пройшла безболісно для кореневої системи.

Догляд за садової голубикой

Перелік регулярних робіт

  1. Догляд за укоріненим саджанцем нескладний:
  2. Раз на десять днів проливати грунт під кущем розчином електроліту (1 мл на літр води), щоб зберігати потрібний рівень рН.
  3. При відсутності дощів кущ поливають 2 рази в тиждень (10 літрів на дорослу рослину).
  4. Навесні приміщення достатньо підгодівлю комплексом добрив (фосфорно-калійні і азотні).
  5. Молоді кущі садової лохини не беруть під обрізку, щоб не викликати бурхливе зростання бічних гілок, загущающих крону. Зрізають тільки поламані і хворіють гілки.
  6. З 6-річного віку проводять омолоджуючу обрізку, видаляючи всі гілки, яким 5 і більше років. Зберігають тільки 3-4 молодих втечі, які і стануть основою нового куща.
  7. При прополюванні не можна заглиблюватися нижче 5 см, так як у цієї рослини більше 90% коренів знаходяться в поверхневому шарі грунту.

Важливо! Під лохину можна вносити органічні добрива (гній, послід), так як рослина почне боліти.

зимові клопоти

Взимку деякі сорти садової лохини можуть підмерзати, тому не закидайте догляд за кущами в цей час. Якщо температури на вулиці опускаються нижче 20 градусів, то треба накидати на рослину як можна більше снігу. А при його відсутності - прикрити нетканим матеріалом.

У зимовий час на молоді пагони можуть зазіхнути зайці. Якщо ваша дача слабо обгороджена - захистіть рослину ялиновим гіллям з хвойних. Він заодно і мороз на гілки не пустить.

Як розмножують лохину

Як і будь-який чагарник, садову лохину черенкуют, висаджують насінням і ділять кореневу систему. У домашніх умовах дачники зазвичай практикують розмноження живцями, як найлегше. Досить навесні вибрати 2-3 низько розташованих втечі, присипати їх посередині землею, і вже до осені держак утворює власне коріння. Після зимівлі (в березні) його вже можна відокремлювати від маткової рослини і пересаджувати на постійне місце.

Сорти для різних кліматичних зон

Сорт грає ключову роль в тому, наскільки ягода буде комфортно себе почувати на вашій ділянці, адже кущі, районовані для півдня, можуть не витримати холодної зими на північному заході країни. І навпаки, північні сорти не потребують укриття на зиму.

Так, «Блукроп», «Нортланд», «Патріот», «Блуетта», «Блур» - прекрасно ростуть на півдні, але легко вимерзають в суворі зими. Зате «Герберт» і «Ковілл» виведені спеціально для районів з суворим кліматом. Перший кущ ранній, другий - пізньостиглий.

З вітчизняних сортів садової лохини для Сибіру підійдуть ті, що вирощені в ботанічному саду м Новосибірська: «Іксінская», «нектарного», «Блакитна розсип», «Тайгова красуня», «Шегарскій», «Дивна», «Витончена», « Юрковська ». За цими сортами доглядати взимку вам не доведеться, тому що вони легко витримують сорокаградусні морози.

За цими сортами доглядати взимку вам не доведеться, тому що вони легко витримують сорокаградусні морози

Сорт, районований для вашої місцевості, завжди врожайніший закордонних «побратимів».

Як бачите, клопоту з блакитною ягодою трохи, зате вся сім'я буде забезпечена натуральними вітамінами, серед яких рідкісний К1, який сприяє кращому згортання крові.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама