Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Селера: вирощування і догляд у відкритому грунті і в домашніх умовах, як вирощувати на зелень, посадка черешками і насінням

  1. опис рослини
  2. Відео: 10 приводів є селера кожен день
  3. Фотогалерея: види селери
  4. Фотогалерея: деякі сорти селери
  5. Вирощування з качана
  6. Відео: як виростити селера на підвіконні
  7. Вирощування з насіння
  8. Посадка на розсаду
  9. Відео: як швидко проростити насіння селери
  10. Відео: пікіровка розсади
  11. Висадка в грунт
  12. умови вирощування
  13. Як виростити селера в домашніх умовах
  14. Догляд за черешкові селерою
  15. Шкідники селери і його хвороби
  16. Фотогалерея: шкідники селери

Селера - це рослина з яскравим ароматом і оригінальним смаком. Його вважають природним лікарем, так як вживання цієї овочевої культури забезпечує організм масою корисних елементів.

опис рослини

Селера - це дворічна пряна овочева рослина з сімейства зонтичних. Батьківщиною його вважається Середземномор'ї. Існує близько двадцяти різновидів селери. Зовні вони схожі, але відрізняються строком вегетації. Так як рослина дворічна, то в перший рік у нього формуються тільки листя і коренеплід, а цвіте і дає насіння воно тільки на другий рік.

Так як рослина дворічна, то в перший рік у нього формуються тільки листя і коренеплід, а цвіте і дає насіння воно тільки на другий рік

Селера - помічник в боротьбі з поганим настроєм і зайвою вагою

Стародавні греки, вважаючи селера панацеєю, зображували його на своїх монетах. А вінками з його листя прикрашали голови переможців спортивних змагань.

Спочатку селера використовувався як лікарська рослина. Він містить велику кількість вітамінів та інших корисних речовин, в даний час він міцно увійшов в число найбільш корисних овочевих культур. Листя селери використовуються в свіжому вигляді. Вони нагадують петрушку, але ароматні і гостріше. В якості приправи селера використовується в соліннях і маринадах. Кореневої селера хороший в тушкованому і запеченому вигляді, в салатах і дієтичних супах-пюре.

Кореневої селера хороший в тушкованому і запеченому вигляді, в салатах і дієтичних супах-пюре

Селера можна використовувати в безлічі блюд, від маринаду до супу-пюре

Кореневої селера містить велику кількість амінокислот, тирозин, тому він може вважатися замінником м'яса і корисний під час посту.

Відео: 10 приводів є селера кожен день

Види і сорти селери

Селекціонери змістили акценти в своїх дослідженнях з листя рослини на інші його частини. Як результат ми тепер маємо три види селери:

  • кореневої селера - це добре розвинені коренеплоди до 500 г вагою;
  • стебловий селера - дає м'ясисті черешки шириною 3-4 см, не утворюючи коренеплоду;
  • листової селера - від 50 до 200 листів, зібраних в розетки.

Фотогалерея: види селери

сорти селери

Кожен вид селери має багато сортів, які розрізняються своїми властивостями і термінами дозрівання.

Фотогалерея: деякі сорти селери

Таблиця: сорти селери з урахуванням регіону вирощування

Як розмножується селера

Селера можна розмножувати насінням і живцями. З насіння його найчастіше вирощують розсадним способом, причому сходи з'являються вкрай повільно. Висівати насіння рекомендується вже в кінці лютого - початку березня. Черешкова селера можна розмножити живцями. Його можна виростити навіть з качана від купленого в магазині овоча.

Вирощування з качана

Якщо у купленої в магазині розетки черешкові селери свіжа качан, позбавлена ​​ознак загнивання, то з неї можна з успіхом виростити в домашніх умовах нову рослину.

Якщо у купленої в магазині розетки черешкові селери свіжа качан, позбавлена ​​ознак загнивання, то з неї можна з успіхом виростити в домашніх умовах нову рослину

У домашніх умовах можна спробувати отримати свіже листя з здорової качана

Для цього потрібно:

  1. Залишити нижню частину качана висотою 3-4 см.
  2. Далі помістити качан в невелику ємність з водою кімнатної температури з додаванням будь-якого препарату, що прискорює коренеутворення (3-4 краплі на 0,5 літра води).
  3. Ємність слід поставити в тепле світле місце.
  4. Через 3-5 днів з'являться корінці, а ще через тиждень почнеться зростання молодого листя.
  5. Тепер качан можна пересадити в квітковий горщик невеликого розміру. Для цього підійде універсальний квітковий грунт з додаванням перліту (3: 1). При пересадці потрібно подбати про хороше дренажі (3-4 см).
  6. Якщо посадка проведена взимку, буде потрібно додаткове досвечивание фітолампи, яку розміщують на відстані 1 м над рослиною.

Тепло і помірний полив дозволять зрізати перші нові листочки вже через 2-3 тижні.

Відео: як виростити селера на підвіконні

https://youtube.com/watch?v=wJKMjGzNorw

Вирощування з насіння

Щоб виростити селера з насіння самостійно, підготовку потрібно почати вже в лютому.

Посадка на розсаду

Причиною довгого проростання насіння селери є великий вміст в них ефірних масел. Сіяти насіння потрібно вже в кінці лютого (т. Е. За 70-75 днів до висадки у відкритий грунт). Щоб прискорити проростання, можна:

  1. Перед посівом замочити насіння на півгодини у воді, підігрітої до +50 ° С, а потім два дні протримати їх в теплій воді. Для цього в невелику посуд потрібно покласти вологу ткати, а на неї висипати насіння. Воду слід міняти через кожні 3 години. Потім підготовлені таким чином насіння слід просушити в паперовому рушнику до стану сипучості.
  2. Провести стратифікацію, т. Е. Загорнуті у вологу тканину насіння витримати протягом тижня при кімнатній температурі, не допускаючи підсихання. А потім на два тижні помістити їх в холодильник.

    Насіння містить багато ефірних масел, тому вимагають стратифікації перед посівом

Після того як насіння були підготовлені одним із способів, їх можна висівати. Для цього підійдуть невисокі розсадні ящики. Грунт для цієї мети може складатися з суміші торфу (6 частин), дернової землі (2 частини), перегною (2 частини) і піску (1 частина). За два дні до посіву, щоб провести знезараження, слід пролити її окропом.

Насіння висівають у вологі борозенки, проведені сірником на відстані 3-4 см один від одного, не засинаючи, а тільки вдавлюючи їх в грунт. Потім ящик накривають склом або плівкою і виставляють в темне тепле місце. Грунт в період проростання насіння постійно повинен бути в злегка вологому стані.

Відео: як швидко проростити насіння селери

Догляд за сіянцями і висадка їх у відкритий грунт

Через дві - три тижні після посіву з'являться сім'ядольних листочки. Тепер потрібно:

  • плівку, якою були накриті сіянці, прибрати;
  • полити їх водою кімнатної температури з пульверизатора;
  • акуратно порихліть грунт;
  • поставити ящик з розсадою на світлий прохолодний підвіконня.

У лютому, щоб не сталося витягування розсади, потрібно проводити її досвечивание. Сіянцям необхідна тривалість світлового дня не менше 10 годин. Допоможе в цьому і зниження температури до +16 ° С. Поливати тендітні рослини не можна, можна тільки обприскувати.

Поливати тендітні рослини не можна, можна тільки обприскувати

Сіянці селери доведеться досвечивать

Проводити пікіровку розсади можна після того, як з'явиться другий справжній листочок. При пікіровки сіянці бажано вкоротити на третину. Їх заглиблюють до сім'ядольних листочків, точку росту при цьому потрібно зберегти на поверхні.

Відео: пікіровка розсади

Підготовка ґрунту для висадки

Перед висадкою розсади у відкритий грунт потрібно подбати про підготовку грунту. Селера воліє рости після бобових, капусти, цибулі, часнику на пухких родючих ґрунтах. Під час осіннього перекопування в грунт вносять по піввідра перегною і 20-40 г / м2 фосфорних добрив (простий суперфосфат) і 10-15 г / м2 сульфату калію. Ранньою весною проводять розпушування і вносять другу частину мінеральних добрив (10 г фосфорних і 5 г калійних на квадратний метр).

Ранньою весною проводять розпушування і вносять другу частину мінеральних добрив (10 г фосфорних і 5 г калійних на квадратний метр)

Восени в грунт потрібно внести перегній

Листовий і черешкова селера добре відгукнуться на внесення свіжого гною, т. К. Висока концентрація азоту сприяє зростанню «вершків». Для росту «корінців» кореневої селери, потрібно, щоб гній добре перепрів.

Висадка в грунт

У відкритий грунт рослини висаджують, коли вони досягають висоти 20-25 см і мають 4-5 справжніх листків. За часом це може відбуватися в середині травня. За 2-3 тижні до цього починають проводити загартовування розсади, для чого її виносять на вулицю, поступово збільшуючи період перебування.

За 2-3 тижні до цього починають проводити загартовування розсади, для чого її виносять на вулицю, поступово збільшуючи період перебування

Висаджувати у відкритий грунт розсаду селери можна в середині травня

Схема посадки: відстань між лунками складає 40 см для кореневого селери і 15-20 см для інших видів. Відстань між рядами - 45-50 см. Глибина лунки - 10 см. У кореневого селери точку росту потрібно залишити на рівні грунту, а у інших видів - заглибити на 2 см.

Висаджувати розсаду краще в ранкові години, ідеальний варіант - хмарно з проясненнями. Уберегти не встигли прижитися рослини від нічних похолодань допоможуть обрізані пластикові пляшки, якими потрібно накрити кожен кущик до ночі.

умови вирощування

Після посадки за селерою потрібно повноцінно доглядати: прополювати від бур'янів, рихлити міжряддя, регулярно проводити поливи та підживлення. Черешкова селера до збору врожаю потрібно двічі підгорнути.

Кореневої селера не слід підгортати. Інакше у нього можуть утворитися бічні корені, що призведе до деформації основного коренеплоду. Корисно проводити зворотний процес: відгортати землю в процесі його розростання.

Поливати селера потрібно під корінь, рясно. Аж до збирання врожаю слід тримати грунт вологою, тому поливи проводять щотижня. Нерівномірний полив може викликати розтріскування коренеплодів.

Через два тижні після висадки розсади у відкритий грунт можна підгодувати рослини в перший раз. Час для другої підгодівлі - інтенсивне зростання листової частини, третя підгодівля проводиться в період формування коренеплоду. Склад суміші:

  • 10-15 г / м2 сечовини;
  • 10-15 г / м2 хлористого калію;
  • 40-5 г / м2 суперфосфату.

Як виростити селера в домашніх умовах

Для того щоб в зимовий період мати вдома свіжу зелень селери, восени кущики викопують з грудкою землі і висаджують їх в квіткові горщики. В якості грунту підійде куплена в квітковому магазині суміш (грунт універсального призначення Екзо, Томат і перець).

В якості грунту підійде куплена в квітковому магазині суміш (грунт універсального призначення Екзо, Томат і перець)

Восени кущ селери пересаджують в квітковий горщик і заносять в будинок

Полив проводять у міру підсихання грунту в горщику. Підгодовувати рослину слід раз в десять днів, використовуючи нітрофоску (1 ст.л. / 10 л).

Нітрофоска підходить для підгодівлі селери в горщику

Зелень зрізають регулярно. Оптимальний розмір - 12-15 см.

Догляд за черешкові селерою

Селера добре відгукнеться на підгодівлю органічними добривами: гноївкою, розведеною у воді (співвідношення 1:10) або пташиним послідом (1:20). На одну рослину - не більше 0,5 л розчину. Такі підживлення можна проводити один раз в два тижні.

У процесі росту черешки вимагають поливу і підгортання неотбелівающіхся сортів до листя.

Коли черешки досягають 30 см, їх потрібно зібрати в пучки і зв'язати. В цей же період проводять їх відбілювання: видаляють слабкі бічні пагони, а у решти залишають на сонці лише листя. Всю нижню їх частину, що знаходиться над поверхнею, обертають папером. Ця процедура видаляє в черешках зайву гіркоту і робить їх більш соковитими.

Ця процедура видаляє в черешках зайву гіркоту і робить їх більш соковитими

Відбілювання черешків видаляє в них зайву гіркоту і робить їх більш соковитими

До самоотбелівающімся відносяться сорти черешкові селери відносяться: Золоте перо, Золотий, Танго, Латом.

Шкідники селери і його хвороби

Селера може піддаватися впливу шкідників, серед яких найбільш часто зустрічаються селерових муха, морквяна муха, морквяна листоблішка і бобова попелиця. Хворобами, що вражають селера, є іржа, борошниста роса, церкоспороз, огіркова мозаїка.

Фотогалерея: шкідники селери

Таблиця: способи боротьби з шкідниками селери

Фотогалерея: хвороби селери

Таблиця: хвороби селери, профілактика і боротьба з ними

Збір і зберігання врожаю

Знімати врожай бульбове селери потрібно ще до настання заморозків. Листя обламують, залишаючи при цьому три - чотири серединних листа. Бульби селери потрібно викопувати дуже обережно, тому що у нього надзвичайно тонка і ніжна шкірка. Щоб зробити це було легше, можна за півгодини до початку грунт навколо коренеплодів рясно полити.

Щоб зробити це було легше, можна за півгодини до початку грунт навколо коренеплодів рясно полити

У коренеплодів селери дуже ніжна шкірка

Перед закладанням на зберігання тару можна припудрити крейдою. Температурні умови зберігання: 0-2 ° С при вологості 90-95%. Через кожні десять днів слід проводити огляд коренеплодів.

Серед дослідників літератури існує думка, що любовний напій для Трістана та Ізольди мав наступний склад: 100 грамів соку селери, до якого додали по 50 грамів яблучного і грушевого соку.

Зустрітися з селерою ближче і готуйте з нього якщо не любовний напій, то страви для гарного настрою і міцного здоров'я. А якщо вам здалося, що ви впораєтеся з вимогами до його вирощування, можна спробувати посадити селеру і у себе на ділянці.

Com/watch?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама