Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Свої гриби гливи

  1. Книга - вирощування грибів глива з докладним описом технології:

Настала осінь - саме час почати свій бізнес з вирощування грибів

Настала осінь - саме час почати свій бізнес з вирощування грибів.

Починати краще з вирощування глив. Технологія проста, не вимагає великих зусиль, і дохід буде залежати повністю від ваших трудових вкладень.

Починати вирощування своїх грибів глив можна навіть на балконі, в підвалі або на дачі. Багато часу вони не заберуть - 2-3 години в день. А за питомою продуктивності гриби можна віднести до однієї з найбільш вигідних сільськогосподарських культур. Так, в рік з 1 кв.м. землі огірків можна зняти 4-6 кг, картоплі - 4-8 кг, томатів - 10-12 кг, а глив - 80-100кг. І це при тому, що і ціна на свіжі гриби значно вище, ніж на картоплю чи капусту.

Початкові витрати становлять близько $ 350, а працюючи удвох можна на невеликій ділянці вирощувати до 200 кг глив в місяць!

Спеціального обладнання вам не знадобиться. Підготуйте мішок з грибницею (міцелій, її ціна 8 грн за 1 л) і живильним середовищем (можна вирощувати гливи на сіні), засипте в поліетиленові пакети і поставте в темне холодне місце на 2 тижні. Потім перенесіть мішки в тепле місце, полийте і чекайте врожаю.

Докладні практичні поради можна отримати в різних асоціаціях грибовиробників.

Якщо все робити правильно, то з 1 грядки отримаєте 2.5-3 кг грибів. Найперший урожай дасть 75% можливого обсягу, другий - половину того, що було отримано в перший раз. Можливий і третій урожай, але там вже лише окремі грона, з якими досвідчені грибівники зв'язуватися не радять.

Можна купити готові грибні грядки (вартість 1 пакету 17-20 грн.). Деякі фірми готові надати початківцям грибоводам знижки, продаючи 50 мішків за 310 грн. У цю вартість входить 16 кг міцелію, 16 біодобавок, 50 пакетів і технологія вирощування. Виробники обіцяють врожайність 150 кг грибів за 2 місяці.

На 1 кв.м поміщається 7 грибних блоків. У комплекті для початківців їх 50. Тобто вам потрібно 10 кв.м. площі, а значить починати можна з власного балкона, гаража або підвалу.

Для зберігання зрізаних грибів запасіться 10 пластиковими ящиками (25 грн кожен), а ще вам знадобиться холодильник місткістю 200л. Врахуйте, що зберігаються гливи при температурі 2-5 градусів вище нуля трохи довше тижня.

На початковому етапі, поки ви пробуєте себе в новому бізнесі, не обов'язково навіть реєструватися як ПП. Займаючись вирощуванням грибів для власних потреб і реалізуючи надлишки, вам достатньо лише взяти довідку в органах місцевого самоврядування про право на отримання доходів з реалізації своєї продукції. Ще знадобиться довідка з СЕС - туди ви повинні будете надавати 1 кг своїх грибів щомісяця для аналізу на вміст пестицидів, радіонуклідів та важких металів.

Найскладніше в цьому бізнесі, напевно, реалізація продукції. Якщо здавати гриби оптом ринковим продавцям, то ви втратите половину доходу. Оптовики беруть гливи по 10 грн. за 1 кг. Якщо ж продавати гриби самостійно, то ви зможете виручити вже 20 грн. за 1 кг.

Якщо ви ставите збут на бізнес-основу, то необхідно отримати сертифікат якості, який видається на основі результатів аналізу продукції на вміст важких металів, гербіцидів і радіоактивних речовин. Аналіз коштує від 50 до кількох сотень гривень, чекати результатів доведеться або кілька днів, або кілька тижнів.

Зате такий сертифікат дасть вам можливість збувати свої гриби ресторанам, кафе, магазинах, а також на виробництво консервів та напівфабрикатів.

Досвідчені грибовиробників стверджують, що якщо під вирощування грибів відвести 600 кв.м., то бізнес буде стійко рентабельним, стане приносити прибуток в 15-20%. На початковому етапі вони радять розглядати грибний бізнес як паралельний заробіток. І тільки домігшись врожаю своїх грибів глив в 2.5 кг з 1 блоку вже думати про більш серйозних вкладеннях.

В Асоціації грибовиробників України стверджують, що нормативно-правових обмежень до грибних фермах немає. Хіба що можуть зажадати технологічний регламент на вирощування (в СЕС, наприклад). Оформити цей документ можна за 500 грн. в Інституті ботаніки НАНУ.

Книга - вирощування грибів глива з докладним описом технології:

Рік видання: 2005   Сторінок: 48   Мова: Русский   Формат: pdf   Розмір: 1 Рік видання: 2005
Сторінок: 48
Мова: Русский
Формат: pdf
Розмір: 1.17 Мб

завантажити

Відео по темі: Свої гриби гливи

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама