Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Технологія вирощування гарбуза

Гарбуз - однорічна, роздільностатева, теплолюбна (якщо мова йде про мускатних сортах гарбуза, то вони ще й жаростійкі), а також світлолюбна трав'яниста рослина. В українському кліматі її вирощують повсюдно висіваючи її насінням. Гарбуз, що вирощується в Україні, різна. Вона може бути великоплідний, твердокорой і мускатної. Ці три види розрізняються за біологічними і ботанічним показниками.

Як впливають біологічні і ботанічні показники на особливості гарбуза.

Коренева система цієї рослини більш розвинена в порівнянні з іншими баштанними. Вже на стадії першого втечі гарбуза її головний корінь може виростати до 35 см, а при наявності п'яти і більше листків у втечі корінь може вирости до 1,4 м. Корінь великого куща пробирається вглиб шарів грунту на 2-2,5 метра. Бічні корені гарбуза теж досить великі: вони можуть досягати приблизно таких же розмірів. В умовах легких грунтів кореневища гарбуза розвивається істотно раніше, ніж у важких грунтах. На надмірно вологих ґрунтах кореневище, незалежно від виду цієї рослини, розміщено тільки в поверхневому шарі грунту, що істотно знижує врожайність гарбуза.

Хороша розвиненість стебла, його довжина залежать безпосередньо від сорту гарбуза і умов її зростання. Рослина повзе, воно здатне поширитися на поверхні грунту на відстань до 10 м, при цьому, добре закріпившись на ній за допомогою вусиків, а також вкоренитися в тих місцях, де на стеблі є вузлики листя. Вусики формуються в пазухах листя. В одній пазусі може вирости 2-4 вусики. Стебло твердокорой гарбуза має межі і борозенки з колючим пушком. У поперечному зрізі він дуже ребристий.

Стебло крупноплідної гарбуза може вирости до 6 метрів в довжину, він ворсистий, циліндричної форми. У мускатною гарбуза довгий і тонкий, округло-ребристий стебло з м'яким пушком.

Для всіх сортів гарбуза характерні довгочерешкові, велике листя, що не мають прилистки. Листя цієї рослини можуть відрізнятися за формою, забарвленням, пухнастості і морфологічними ознаками, в залежності від виду рослини. Так, у твердокорой сортів листя зелене, має п'ятикутну або сердцеобразную форму (іноді може мати білі цятки уздовж прожилок). Великі, округлі, ниркоподібні, з цільними краями є характерними для великоплідних сортів гарбуза. Вони мають зелений або темно-зелене забарвлення і середню ступінь опушенности. Мускатною гарбузі властива округло-ниркоподібні листя, покрита білими цятками.

Цвітіння гарбуза в підходящої середовищі (при температурі 18-25 градусів і відносній вологості 40-50%) починається на 30-40 добу після проростання перших сходів. Гарбуз викидає великі, різностатеві, одиночні квітки. Для чоловічих особин характерна довга ніжка, а для жіночих рослин - коротка з нижньою зав'яззю. Рідше зустрічаються двостатеві квітки, але після цвітіння вони опадають. У період цвітіння на пагонах гарбуза може зав'язуватися до тридцяти жіночих і ста чоловічих квіток. У чоловічих квіток період цвітіння починається раніше на 2-5 доби, жіночі особини формуються на більш пізніх пагонах. Від місця формування жіночих квіток залежить скоростиглість сорту. Жіночі квітки зав'язуються, головним чином, на основному стеблі. Пилок гарбуза велика і липка. Її переносять комахи, в основному - бджоли, джмелі, оси, мурахи тощо. Найбільш сильне виділення нектару виробляється гарбузом в ранковий час (7-11 ранку). В цей же час і запилення квіток відбувається найбільш активно.

Розвиток суцвіть гарбуза у високій мірі залежить від виду рослини. Так, у твердокорой сортів перші жіночі квітки при відповідних обставинах зав'язуються на 3 11 вузлах. Їх чашечка має бочкоподібні форму, прямостоящие, пелюстки загостреною до верху форми, шілообразние чашолистки, маточки світло-оранжевого кольору і бутони конусоподібної форми. Перші квітки жіночої статі крупноплідної гарбуза формуються на 7-16 вузлах. Їх філіжанка рюмкообразная або назад-конусоподібна. Цій рослині притаманні тонкі чашолистки, циліндричні або конічні жовті маточки і пелюстки. Бутон злегка надутий біля основи і розширено у верхній частині. Жіночі квітки мускатною гарбуза розміщені на 12-16 вузлах. Вони мають сплюснутую чашечку, лістообразние, широкі чашолистки. Загострені, відігнуті пелюстки жовтого кольору, темно-жовтий маточка.

Плоди гарбуза називають несправжньою ягодою. Збір врожаю проводиться в стані біологічної зрілості рослини. Всі плоди мають насіннєве гніздо, в якому розміщуються насіння і плацента. Залежно від виду, розмір, форма, забарвлення і насіння плодів цієї рослини можуть бути істотно різними між собою.

Твердокорой плоди гарбуза ділять на великі (в діаметрі вони досягають більше 35 см), середні (25-35 см), дрібні (до 25 см). Вони мають назад-яйцеподібну, циліндричну, подовжену і сплюснутую форму. Забарвлення такої гарбуза - яскраво-жовтий (рідше - білий або темно-зелений), може мати смугастий малюнок. Плодоніжка різко ребриста з незначним розширенням біля плоду, товста або середньої товщини, покрита колючими шипами. М'якоть твердокорой гарбуза волокниста, груба, має світло-червоний або світло-рожевий колір. Насіннєва камера велика, насіння білі, середнього розміру, кремові або жовтувато-білі з гладкою поверхнею. Маса тисячі насінин становить 130-160 г. Є сорти гарбуза, які виробляють насіння без шкаралупи (голонасінні), з твердою або м'якою корою.

Плоди крупноплідної гарбуза поділяють за величиною на великі (понад 35 см в діаметрі), середні (21-35 см) і дрібні (до 20 см). В основному вони мають округлу або сплюснуту форму, сірий (рідше - білий) забарвлення, але зустрічаються також рожеві і зелені плоди. Кора такої гарбуза тверда, але не дерев'яниста. Плодоніжка має циліндричну або конічну форму, пухку м'якоть жовто-червоного, яскраво-або темно-червоного кольору, велику насіннєву камеру, насіння великого і середнього розміру, правильної форми, гладкі з нечітко вираженою плямистістю, світло-кремового кольору. Маса тисячі насінин становить 350-420 г.

Плоди мускатною гарбуза сортують по довжині на дуже великі (понад 60 см), великі (50-60 см), середні (35-50 см) і дрібні (менше 35 см). Форма плоду булавоподібна, циліндрична з перехопленої (вузької) серединою і розширеними верхньою і нижньою частинами. Рідше має сплюснутую, овальну або округлу форму. Плодоніжка граневідная, з розширенням у підстави зав'язі, щодо тонка. У біологічної зрілості кора мускатною гарбузи не дерев'яниста, її забарвлення може бути золотистим, жовто-коричневим або жовтим з бежевими, кремовими, білими і світло-зеленими смужками. М'якоть відрізняється мускатним ароматом, вона може бути блідо або яскраво-жовтою, червоно-жовтої, з ніжною, але щільною структурою. Насіння мускатною гарбуза дрібні або середнього розміру, мають пласку або злегка округлу форму, брудно-білого кольору з темним обідком, їх легко відокремлювати від плаценти. Маса тисячі насінин - 120-160 г. 3 Після вибірки насіння, їх відмивають від плаценти і підсушують до вологості 9%. При такій вологості вони можуть зберігатися 6-8 років.

Залежно від того, наскільки довго триває період вегетації цієї рослини (враховується повний цикл: від виникнення перших сходів до стадії біологічного дозрівання) розрізняють гарбуз ранніх сортів (до 100 діб), середньостиглу (101-120 діб), середньопізні (121-130 діб ) і пізньостиглу (понад 130 діб).

Потреби до умов навколишнього середовища для якісного вирощування гарбуза

На формування і розвиток плодів всіх сортів гарбуза безпосередньо впливають зовнішні фактори. Твердокорая гарбуз здатна виростати і плодоносити на всій території України, а великоплідна і мускатна - переважно в південних районах і на незначних площах центрального району країни.

Вимоги до температурними показниками, необхідним для нормального росту гарбуза всіх сортів

насіння гарбуза   починають сходити при показнику термометра, розміщеного в грунт, на позначці в 10-15 градусів Цельсія насіння гарбуза починають сходити при показнику термометра, розміщеного в грунт, на позначці в 10-15 градусів Цельсія. При таких показниках паростки показуються над грунтом через 10-16 діб після засіву. При більш низьких температурних показниках насіння сходить не так швидко, а частина з них втрачає схожість і гине. Тому сходи з'являються більш рідкісними, строкатими і млявими, в подальшому вони повільно ростуть. При зниженні температури під час виникнення перших пагонів до 6-8 градусів, спостерігається їх випадання. При позначці термометра вище +30 градусів схожість насіння теж зменшується. Найкращі показники для зростання гарбузового насіння - 18-22 градуси. Зниження температури до -1 градуса, яке може статися після появи сходів на поверхні, призводить до їх загибелі, а до + 5-10 градусів - до зупинки рослин і пошкодження рослин різними захворюваннями. У період цвітіння небажано для цієї рослини і зниження температури. Так, якщо повітря прогрівається максимум до + 12-15 градусів, спостерігається опадання бутонів і квіток. Оптимальна температура в період цвітіння і зав'язування плодів гарбуза становить + 18-22 градуси. А найкраща температура для утворення врожаю коливається в межах + 25-27 градусів.

Фізіологічно гарбуз є досить жаростійким рослиною. Коагуляція білка в ньому відбувається тільки за умови високих температур: якщо повітря прогрівається до +60 градусів і вище. Такі показники обумовлені тим, що листя рослини досить опушені, а сама рослина схильне до посиленого вбирання води, яка охолоджує його в період спеки. Однак, довгострокова надмірна спека (понад 40 градусів) і низька відносна вологість повітря згубно впливає на формування пилку і запилення, внаслідок чого зав'язь обсипається.

Вимоги до висвітлення

Рослина гарбуза найбільш тіньовитривалі з усіх культур сімейства гарбузових. Тому їх часто сіють навіть для ущільнення в посівах кукурудзи або картоплі. Для стабільного, правильного росту і розвитку гарбуза необхідно освітлення певного спектру, достатньої інтенсивності і тривалості. Найбільш позитивне 4 вплив на ріст і розвиток цих рослин надає синьо-фіолетовий спектр. Сорти гарбуза, які призначені для вирощування в північних районах України, найбільш пристосовані до обмеженої інтенсивності освітлення.

Ставлення до вологості

Серед баштанних культур гарбуз найбільш вологолюбна, оскільки що надземна частина листяного апарату гарбуза сильно розвинена і має великі розміри. Протягом всього періоду вегетації, з інтенсивним зростанням рослини, їм проводиться постійне випаровування вологи у великій кількості. Незважаючи на досить високий транспіраціонний коефіцієнт (834 проти 600 у дині), в окремі періоди гарбуз відчуває нестачу вологи. Тому відсутність опадів або поливів в цей час часто негативно впливає на формування врожаю.

Рекомендована вологість грунту в шарі 0-70 см в період інтенсивного нарощування листового апарату і формування врожаю для гарбуза повинна складати 75-80 НВ, а відносна вологість повітря - 75-85%. Надмірна вологість ґрунту також негативно впливає на ріст і розвиток рослин. Це пов'язано з тим, що коренева система в такому випадку розміщується у верхньому шарі грунту, де вона покривається слизом і передчасно відмирає. Коренева гниль і борошниста роса можуть погубити рослина, вони виникають в умовах підвищеної відносної вологості повітря. Якщо повітря в період цвітіння гарбуза недостатньо вологий, це може привести до утворення стерильною пилку, а в період наростання листового апарату - до його пошкодження шкідниками - павутинним кліщем, попелицею, трипсами. Це також призводить до передчасного відмирання листя і зниження продуктивності рослин.

Ставлення до повітряно-газової середовищі. Рослина гарбуза, в порівнянні з огірком, менш вимогливо до газового режиму. Ростуть вони досить інтенсивно, в них відбувається асиміляція при наявності в пріпочвенном шарі повітря вуглекислого газу в межах 0,10 0,15%. Особливо негативно на ріст і розвиток рослин впливають вітру. Вони зменшують в пріпочвенном шарі повітря вміст вуглекислого газу, а також перевертають стебла, що призводить до травм рослин і, відповідно, до зниження їх врожайності.

Вимоги до елементів живлення

Гарбуз - досить вимоглива рослина щодо родючості грунту. На кожні 10 тонн врожаю рослини виносять з грунту до 25 кг азоту, 12 кг фосфору і 40 кг калію.

У рослини спостерігається прекрасна тенденція до розвитку і зростання за умови, що грунт підгодовується мінеральними і органічними добривами. Останні краще додавати під ранню зяблеву оранку. При такому внесенні добрива ще восени починають розкладатися. У зв'язку з цим, на збагачених органічними добривами площах в період активного росту і розвитку рослин в надземному шарі повітря підвищується концентрація вуглекислого газу, що позитивно впливає на фотосинтез. Мінеральні добрива можуть вносити ранньою весною або восени, до заморозків, це залежить від клімату, якості і складу грунту. При посіві насіння гарбуза на недостатньо удобрених грунтах, позитивний вплив надає внесення мінеральної підживлення в грядки або в лунки.

Фаза розвитку і росту рослин безпосередньо впливає і на активність вбирання ними поживних речовин. Так, на початку росту вони вбирають з грунту найбільше 5 кількість азоту, а в період цвітіння і формування плодів - фосфору й азоту, в кінці вегетації - фосфору і калію. Найкраще засвоєння поживних речовин відбувається при слабокислою або нейтральної реакції ґрунтового розчину (рН 6,5-7,0).

Кращими грунтами для вирощування гарбуза є чорноземи, темно-сірі і наносні ґрунти легкого і середнього механічного складу, збагачені органічними речовинами. Кислі та надмірно вологі грунту для гарбуза не придатні.

Оптимально робити посів всіх сортів гарбуза на таких полях, на яких до цього проводилося вирощування бобових рослин, багаторічних трав і озимих злаків, а також на залежних грунтах. Після вибірки врожаю і до замерзання грунту проводиться зяблева оранка, боронування і 2-3 культивації. Ранньою весною утримують вологість в поверхні грунту і проводять ще 2-3 культивації, глибиною 6-10 см з метою очищення верхнього шару ґрунту від бур'янів. Посівні роботи проводяться, коли температура грунту досягне позначки в 10-12 градусів, а весняні заморозки вже мало вірогідні. Схема посіву залежить від кліматичних умов області посадки гарбуза, характеристик грунту, виду і сорту рослини. Норма висіву насіння залежить від сорту, маси 1000 насіння і площі живлення рослин та становить від 1,7 до 4,0 кг / га. При наявності в грунті великої кількості дротяників норму посіву збільшують на 10-20%. Глибина посіву становить, як правило, 5-6 см. Вона залежить від калібру насіння, механічного складу грунту та його вологості. Після посіву поле накочують.

З появою сходів до початку змикання рядків міжряддя розпушують 2-3 рази на глибину 8-12 см. У рядках висапують бур'яни. У разі необхідності, рослина проріджують в рядках (гніздах), згідно зі схемою посіву. У південних районах рослини поливають 1-2 рази. Урожай збирають в стані біологічної зрілості. Середня врожайність гарбуза становить 60-80 т / га і більше.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама