Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Технологія вирощування перцю і баклажана при краплинному зрошенні в умовах Запорізької області

Територія Запорізької області відноситься до районів з найменшою вологістю повітря влітку і є однією з найбільш посушливих

Територія Запорізької області відноситься до районів з найменшою вологістю повітря влітку і є однією з найбільш посушливих. Коли низька вологість повітря поєднується з високою температурою і вітром, процеси росту у рослин уповільнюються або зовсім зупиняються. На території області спостерігається значний дефіцит опадів. За рік випадає від 440 мм на півночі до 350 і менше на півдні. Бездощові період в північній частині області сягає 25-30, південній - 30-35 днів і призводить до грунтової посухи. Аналіз природно-кліматичних умов Запорізької області показує, що при низькій забезпеченості рослин опадами у вегетаційний період, тривалому періоді посушливих днів, а також наявності легко- і середньосуглинистих грунтів, особливо в південній частині області, отримати стабільно високі врожаї сільськогосподарських культур, в першу чергу, овочевих, неможливо без зрошення.

перець

Догляд за рослинами.

Догляд за рослинами під час вегетації полягає в міжрядної обробки грунту, ручній прополці в рядках, зрошенні, фертигації, боротьбі з бур'янами, шкідниками і хворобами.

Розпушування грунту.

Перець дуже чутливий до повітряного режиму грунту. Тому після дощу необхідно проводити її розпушування. Одночасно з розпушуванням, якщо восени не внесено всю кількість добрив, проводиться підгодівля мінеральними добривами. Дози мінеральних добрив потрібно розраховувати, враховуючи вміст корисних речовин в почве.Важнимі елементами підживлення при вирощуванні перцю є кальцій і магній. При нестачі цих елементів плоди уражаються вершинної гниллю. Тому на цих грунтах необхідно вносити кальцій (кальцієву селітру) в нормі 40-50 кг д.р. / га. При фізичній вазі це становить 200-250 кг добрив на 1 га.Прі низькому вмісті катіонних солей в грунті одночасно вносять добрива, до складу яких входить магній. Норма внесення магнію - 40-50 кг д.р. / га. Цей елемент міститься в таких мінеральних добривах: калимагнезия (від 6 до 15% Mg), сульфат магнію (16,2% Mg), нітрат, магнію (10% Mg). При високому вмісті в грунті солей додаткове внесення магнію може негативно позначитися на стані рослин.

Зрошення.

На вимогу до вологості грунту перець посідає одне з перших місць серед овочевих культур. Тому своєчасне проведення поливів підвищує врожайність цієї культури в 3-4 рази. Оптимальні умови для росту і формування врожаю перцю солодкого складаються при вологості грунту не нижче 90% НВ в період від висадки розсади до початку плодоношення і 80% НВ - в період плодоношення. Частота і кількість поливів залежать від фази розвитку рослин, погодних умов, передполивної вологості грунту. На початку періоду вегетації для підтримки необхідної вологості перець поливають часто, невеликими поливними нормами з розрахунку поливу одним поливним трубопроводом двох рядів при стрічкової схемі посадки. Для цього необхідно створити смугу зволоження шириною приблизно 60 см при глибині зволоження 25-30 см (рис. 1). У цей період полив проводиться при показаннях тензіометрії 0,025 МПа, які встановлюються в інтервалі глибин 10-20 см. Величина поливної норми при схемі посадки 90 + 50x20 см становить 30-35 м3 / га. З початку плодоношення за рахунок збільшення необхідної глибини зволоження до 40 см і зниження оптимального змісту вологості до 80% НВ величина поливної норми збільшується до 100-110 см3 / га. Терміни поливів визначають за допомогою тензіометрії, встановлених на глибині 25-35 см і на відстані 10 см від осі ряду в меншому міжрядь. Полив починають при показаннях тензіометрії 0,043 МПа.

Фертигація.

Якщо мінеральні добрива не внесені в достатній кількості при основному внесенні, а також при слабкому розвитку рослин, то необхідно періодично проводити підживлення рослин добривами разом з поливною водою: першу - через 10-12 днів після посадки, наступні - в період плодоутворення. Види і дози добрив при підживленні залежать від кількості внесення їх під основний обробіток грунту.

При краплинному зрошенні використовують легкорозчинні комплексні добрива: кристалів, Кемира, Ferticare , Террафлекс і ін. Якщо добриво подається не з кожним поливом, то норма подачі повинна становити 1-1,25 г / м2 / день протягом початку вегетації і раннього цвітіння.

Захист рослин.

Боротьба з бур'янами полягає в проведенні культивації і ручних прополок. За 12-14 днів до висадки розсади можна внести препарат трефлан 480 і негайно закрити його в грунт. Норма внесення - 1,8 л / га.

Основні шкідники перцю - колорадські жуки, совки, попелиці та трипси. Найбільш поширені - совки. Боротьба з ними утруднена, так як їх існує велика кількість різновидів і вихід личинок у часі розтягнутий. Тому дуже важливо зробити прогноз виходу личинок і провести своєчасну обробку. Для точного прогнозування виходу гусениць совок необхідно використовувати ферромоновие пастки або проводити облік активних температур повітря. Менш шкідливі - попелиця і трипси, але при сильній зараженості цими шкідниками рослини уповільнюють своє зростання, деформуються. На уражених рослинах активно поширюються грибні та вірусні хвороби.

Основні захворювання перцю - альтернаріоз, бактеріоз, вертіциллезному в'янення, вірусні хвороби. Способи боротьби: суворе дотримання сівозміни, знищення інсектицидами шкідників - переносників вірусів, проти хвороб - обробки фунгіцидами.

баклажан

Догляд за рослинами.

Догляд за рослинами полягає в систематичному розпушуванні міжрядь, зрошенні, фертигації, боротьбі з бур'янами, шкідниками і хворобами.

Однак, з огляду на підвищену вимогу баклажана до тепла, все агропріеми, особливо в період вегетації, повинні сприяти кращому прогріванню грунту. Тому в першу чергу необхідно якісно і своєчасно проводити обробку міжрядь.

Розпушування грунту.

Грунт розпушують і прополюють в перший місяць висадки розсади, тобто до початку плодоношенія.Глубіна першого розпушування залежить від стану ґрунту. Якщо вона дуже щільна і волога, розпушують на 6-8 см. Роблять це на третій день після посадкового поливу. Глибина наступних розпушування - 8-10 см. Захисна зона при першому розпушуванні - 7-10 см, наступних - 4-5 см. Розпушування проводять стрілчастими та долотоподібні лапами.

Зрошення.

Зрошення позитивно впливає на якість плодів баклажана, підвищуючи їх товарність і середню вагу. Умови для росту і розвитку баклажана на півдні України при передполивної вологості грунту в межах 75-80% НВ вважаються оптимальними. У період посадки - зав'язування плодів вологість грунту необхідно підтримувати на рівні не нижче 75% НВ. З огляду на те, що інтенсивність сумарного споживання вологи баклажаном в цей період невисока - поливи проводять рідко, норма - 80-90 м3 / га.

При такій поливної нормі і передполивної вологості грунту 75% НВ одним поливним трубопроводом, який поміщений в середині стрічки, грунт зволожується на глибину 30 см при ширині приблизно 50 см. Найбільша інтенсивність споживання вологи баклажаном спостерігається в період зав'язування плодів - початку плодоношення. У цей період вологість грунту в шарі 40 см необхідно підтримувати не нижче 80% НВ. Ширина стрічки зволоження повинна складати приблизно 60 см (рис. 2). При цьому величина поливної норми при схемі посадки 90 + 50х (25-30) см становить 100-110 м3 / га. Поливи необхідно проводити частіше, ніж в перший період вегетації. У період плодоношення, в зв'язку зі зменшенням інтенсивності сумарного випаровування, поливи необхідно проводити рідше при тій же поливної нормі.

У перший період вегетації (посадка - зав'язування плодів) поливи необхідно проводити при показаннях тензіометрії 0,050-0,055 МПа, які контролюють вологість на глибині 10-25 см і на відстані 10 см від осі ряду в бік меншого міжряддя, у другій і третій - 0,040- 0,043 МПа при глибині установки тензіометрія з інтервалом 25-35 см на такій же відстані.

Тривалість поливу змінюється від 3,5 ч в перший період вегетації до 4,5 год - у другій і третій.Частота поливів залежить від конкретних грунтових, погодних, кліматичних умов, фази розвитку рослин, рівня забезпеченості корисними речовинами.

Фертигація - один з основних способів внесення добрив з поливною водою при інтенсивній технології вирощування, що передбачає підтримання оптимальної концентрації елементів підживлення в грунтовому розчині протягом усього періоду вегетації рослин баклажана.

Для цього можна використовувати такі водорозчинні мінеральні добрива, як: Террафлекс, Кемира комбі, кристалів, Ferticare , Universol, MagMix, монофосфат калію, аміачна і калійна селітра і ін. Загальна кількість добрив не повинна перевищувати 1-1,2 кг на 1000 л води.

Норми внесення добрив і їх співвідношення залежать від грунтово-кліматичних умов, фази розвитку рослин, технології їх вирощування і розробляються фахівцями для кожної ділянки індивідуально. Якщо добриво подається не з кожним поливом, то норма подачі збільшується до 0,7-1,7 г / м2 / день.

Захист рослин від бур'янів, шкідників і хвороб

Висока ефективність гербіцидів може бути тільки на тлі агротехнічних прийомів, які спрямовані на зниження потенційної засміченості грунту і провокацію проростання насіння бур'янів до посіву або посадки баклажана.

Основні хвороби баклажана:

  • грибні - фітофтороз, альтернаріоз, септоріоз або біла плямистість листя, фузаріозне в'янення;
  • бактеріальні - чорна бактеріальна плямистість, бактеріальний рак;
  • вірусні - столбур баклажана.

Основний шкідник баклажана - колорадський жук.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама