Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

The Garden · Її величність М'ята!

У нашому сучасному суспільстві навряд чи знайдеться людина, не знайомий з м'ятою. Ці прекрасні зелені гілочки у кожного викликають свої асоціації, для кого-то це свіжий смак жуйки, для кого-то заспокійливий вечірній чай, а для кого-то п'ятничний мохіто або ж незамінна добавка до всіляких десертів. У будь-якому випадку все з нею знайомі, але мало хто знає, що вона з радістю оселитися на вашому підвіконні і буде вірним другом практично цілий рік.

У будь-якому випадку все з нею знайомі, але мало хто знає, що вона з радістю оселитися на вашому підвіконні і буде вірним другом практично цілий рік

Історія

Історія м'яти досить багата. Свою назву вона отримала від імені богині гори Менте, коханої бога Аїда - Мінфи. Ревнива дружина Аїда, богиня підземного царства Персефома, перетворила прекрасну німфу в пряну пахуче рослина, запашну м'яту, і присвятила її Афродіті. Від давньогрецького назви «minthe» рослина отримало своє латинська назва «mentha». Перші письмові згадки про м'яті зафіксовані в 1119 році в Євангеліє від Матвія. Завдяки своєму аромату і властивостями рослина швидко поширилося по всьому світу і, досягнувши Русі, отримала назву м'ята.

вирощування

Вирощувати м'яту легко і приємно. Вона стане прикрасою Вашого саду, а якщо Ви зважитеся (а Ви зважитеся!) Виростити м'яту у себе на кухні або балконі - вона стане вічно доступною, відмінною смаковою добавкою до різних страв і напоїв.

У мене м'ята росте як бур'ян, одного разу я і зовсім забув про балконний горщик з цією красунею, але, виявивши її живою і пахне, заповажав ще більше. Ви можете використовувати будь-яку ємність для вирощування м'яти, у мене вона якось проросла в використаної консервній банці. Але для того, що б добитися успіху краще використовувати довгастий глиняний горщик. Раджу брати саме глиняний горщик, тому як перебуваючи у Вас на балконі в наші суворі зими, він краще захистить грунт і кореневу систему рослини від холоду. Як грунту підійде універсальний грунт, який можна придбати в будь-якому садовому центрі, але земля в горщику не повинна бути занадто щільною, інакше Ваша м'ята буде проростати повільно. Виростити м'яту можна як з насіння так і саджанцем, який навесні можна придбати на виставках або викопати на дачі. З власного досвіду скажу, що м'ята, вирощена з насіння прослужила мені хорошу службу. Перші ознаки життя насіння подають протягом двох тижнів. Зазвичай я створюю міні парник для насіння, накриваючи горщик із землею поліетиленовою плівкою, раз в день її піднімаючи на невеликий проміжок часу для провітрювання і оббризкую поверхню водою з пульверизатора для того, що б насіння не починали гнити. Ніякої попередньої обробки насіння не потрібно. Формула проста - ємність + хороший грунт + насіння і Ваша любов. Після того як дрібочучи зійдуть - зніміть плівку і переставте в більш освітлене місце. Якщо пагонів буде занадто багато (перестаралися з насінням) Повисмикували деякі, щоб вони не заважали один одному зростати. Якщо Ви зважилися купити готовий кущик і пересадити його в горщик, то не видаляйте грунт, в якій м'ята росла, а разом з нею помістіть її в свій красивий горщик з невеликою кількістю вологої землі, ущільните саджанець, добре придавивши грунт пальцями і не поливайте. Не завжди, а тільки перший день!

Як культура м'ята морозостійка, не любить прямих сонячних променів, але ховати її зовсім від сонця також не варто. Хоч морози переносить добре, але все-таки вона теплолюбна. Що стосується добрив, то я, наприклад, нічого не використовував додатково, так як грунт, який продається в садових центрах і так досить «багатий». У відкритому грунті м'яту варто прополювати, що б її не забив бур'ян.

З поливом теж все просто. Рослина не варто заливати, але і не поливати зовсім теж. Поливайте невеликою кількістю води 2 рази на тиждень. Знову таки, все залежить від ємності, в якій вона зростає. Мою м'ятну консервну банку доводилося поливати частіше, так як волога випаровувалася швидше і земля починала пересихати.

Зрізайте гілочки м'яти ближче до центру рослини, даючи можливість проростати новим паросткам. Завжди залишайте пару цільних гілочок, але не залишайте їх занадто багато, інакше рослина сама себе знищить, задихаючись в замкнутому просторі.

Як виростити цю зелену німфу я розповів, давайте тепер розберемося з її різновидами. М'ята ставитися до роду багаторічних трав сімейства губоцвітих і налічує близько 25 різних видів. З найцікавішими ми зараз познайомитися.

види

Mentha crispa (Moroccan) - в російській мові найчастіше називається м'ята кучерява, а французи називають її Марокканської (Menthe Marocaine). Цей вид м'яти поєднує в собі смаки кількох м'ятних рослин, але при цьому володіє своїм, більш м'яким і ніжним, без ментолової присмаку, смаком. Цей різновид прекрасно проростає в нашому регіоні, часто зустрічається в дикому вигляді, але її смак більш гіркуватий. Кущі виростають розміром від 25 до 90 см. Основною відмінністю від інших видів є її листя. Вони трохи опущені вниз і мають широку яйцевидну форму з кучерявим краями. За свій ніжний смак широко використовується в кулінарії. Листя цього виду багаті різними корисними речовинами, в народній медицині їх відвар використовують як заспокійливий засіб. Цей вид досить морозостійкий. Саме її ми купуємо в наших супермаркетах у будь-який час року.

Mentha spicata - м'ята садові, у багатьох європейців - м'ята зелена. Саме цю красуню ми найчастіше бачимо в садах і городах. За смаком вона не така пекуча як м'ята перцева, через що входить до складу її ефірного масла карвона, але властива м'яті «прохолода» все ж присутня. Имено м'яту садову першу почали використовувати в кулінарії і додавати в чай, використовувати у виробництві жувальних гумок, алкогольних і безалкогольних напоїв, а також (хай живе свіжий подих) для ароматизації зубної пасти. Лікарські властивості не настільки виражені як у м'яти перцевої, тому вона не використовується в медицині так широко. Розростається досить не густо, в висоту від 25 до 45 cм і вище, в ширину до 90 см. У кулінарії відмінно поєднується з естрагоном для приготування барбекю і напоїв. Листя більш округлі з гоструваті кінчиками.

Mentha piperita - всім добре знайома перцева м'ята. Сама улюблена з усіх видів м'яти серед фармацевтів. Що входить до її складу метнол перетворив її в бактерицидну рослина. Її ефірне масло використовується як болезаспокійливий і судинорозширювальний засіб, а також входить до складу багатьох препаратів, таких як шлункові таблетки, мазі, краплі. Поширена в більш ніж 40 країнах, вирощувати її почали ще в XVII столітті. У різних країнах має різні назву, такі як м'ята холодна, холодку, в Грузії її називають пітва, у Вірменії - катвахоз, а англійці м'ятою англійської. За смаковими якостями володіє дуже сильним холодить ефектом. Найчастіше в кулінарії її використовують саме в сушеному вигляді, як пряність для салатів і м'ясних страв з баранини. Також перцева м'ята входить до складу лікарів. Її легко розпізнати по зазубреним листочків з фіолетовими краями. Рослина потужна, заввишки до 60 см, легко переносить заморозки до -6 і росте на одному місці 2-3 роки. Сушити зрізані листочки слід відразу після збора, далеко від прямих сонячних променів для збереження кольору і смаку, а зберігати в герметичній упаковці. Я не дуже люблю цей сорт за гіркоту в смаку, але на жаль насіння саме цієї м'яти найчастіше зустрічаються в продажу. І навіть якщо на упаковці точно не вказано сорт м'яти і зображена, наприклад, м'ята кучерява або садові, в 95% випадків насіння виявляться саме перцевої м'яти. На жаль.

Mentha piperita citrata «Chocolate» - м'ята шоколадна. Про дивовижному ароматі цієї м'яти я знаю виключно зі слів європейських друзів і таких же садівників. Мені ніколи не доводилося її зустріти, а тим більше спробувати, але я просто не міг не познайомити вас з нею. Це різновид перцевої м'яти, з більш ніжним смаком і шоколадним ароматом. Подейкують, що її використовують в приготуванні знаменитого шоколаду «After Eight», але факт не перевірений, так що вірити йому навряд чи можна. Але якщо Ви хочете відчути її аромат, то, як мені твердять французькі сайти, просто понюхайте все той же шоколад «After Eight». Рослина міцна, але погано ставитися до холодів. Листя більш округлі ніж у м'яти перцевої з темно-фіолетовим відтінком. Її використовують в приготуванні шоколадних кремів, морозива, а також при подачі свіжої полуниці. Ідеальне поєднання! На питання, чи можливо дістати насіння, мені відповідали, що цей вид вирощують тільки вегетативним методом, але, сподіваюся, це не так і колись я знайду чарівний пакетик з насінням цієї принади.

Mentha rotundifolia var. suaveolens - мій фаворит, м'ята яблучна. Якось в Європі мені пощастило спробувати цю чудо-м'яту не просто в складі блюд і десертів, а свежесрезание листочки з куща привітного торговця. Батьківщиною цієї рослини вважається Єгипет і Мала Азія. Яблучна м'ята має дуже ніжним прохолодно-м'ятним ароматом, за що широко використовується в приготуванні всіляких десертів і напоїв, її часто додають в салати і супи на півдні Франції і в Італії. Серед інших сортів вона відрізняється не тільки смаковими якостями, але і насиченим зеленим кольором з ледь помітним білим відтінком на зворотному боці аркуша. Як і м'ята садові зростає до 60 см у висоту і до 90 см в ширину, але любить виключно теплий клімат, тому її навряд чи вдасться знайти в наших садових центрах, що не може не засмучувати. Упевнений, якщо Вам пощастить, також як мені, і Ви спробуєте її чудові листочки, Ви однозначно закохаєтесь в неї з першого погляду і жадібно будите вишукувати її насіння або живці під час подорожей або на садових виставках. Листочки Menthe Pomme, як називають її французи, округлі, досить великі і зморшкуваті по краях, на дотик трохи шорсткі. Всі назви цього сорту, які зустрічаються в різних країнах, підкреслюють її гідності. Наприклад, м'ята золота, дикий бальзам або м'ята кондитерська.

Mentha gracilis (syn. Gentilis) - імбирна м'ята. Чесно кажучи, побачивши цю рослину я б ніколи не подумав, що це м'ята. Для повного розуміння його м'ятних коренів потрібно зірвати і розтерти лист для отримання аромату. Дуже ароматне рослина, з теплим, злягла вловимим ароматом імбиру і навіть, я б сказав, якимось парфумерним запахом. Рослина досить витривала, але не терпить морози, властиві нашому регіону. Дізнатися її дуже просто, абсолютно всі зелені листочки розбавлені яскравими жовтими плямами, часто у вигляді смужок. Зростає як більшість інших сортів м'яти достатньо не примхливо, досягаючи до 60 см у висоту. Практично не зустрічається в дикому вигляді, так як є гібридним видом.

Mentha arvensis - м'ята польова. Найбільш відома нашому народові різновид м'яти, так як виростає у всіх куточках планети, зокрема в нашому регіоні, в основному в дикому вигляді. У польовий м'яті відсутня різкий запах і холодний смак, як в перцевої м'яти. Ще з часів Київської Русі її широко використовували для збільшення термінів придатності продуктів. Наприклад, молоко, в яке опускали гілочку польової м'яти довше не скисало, а квас добре зберігатися. У народній медицині відвар м'яти польової використовують при головних болях і запальних процесах, а в кулінарії при випічки пряників і при засолюванні капусти. Зростає до 80 см у висоту і має велике повзуче кореневище. Як і інші види м'яти цвіте з червня по жовтень.

Існує ще безліч різних видів м'яти, м'ята лимонна, м'ята болотна, довголиста, японська та яка тільки захочете. Всі вони прекрасні по-своєму і яку б з них ви не дали притулок у себе в саду - вона завжди буде королевою!

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама