Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Умови успішного вирощування дуба

дуб відрізняється величезним розмаїттям (до 600) видів. Вони поширені в помірному і тропічному поясах північної півкулі, заходять навіть на північ Південної Америки. Багато видів є лісовими породами, інші зустрічаються в якості домішки. За своїм вимогам до умов зростання дуже сильно відрізняються один від одного.

Є серед них як вологолюбні, так і посухостійкі, світлолюбні і тіньовитривалі, які переносять досить низькі температури і дуже теплолюбні види. Дуби можуть бути вічнозеленими і листопадними, а листя у них бувають цілокраї, зубчасті, більш-менш лопатеві.

Зрідка дуб росте кущувато, окремі види - невисокі дерева, більшість видів - могутні велетні з кулястою кроною, потужними стволами і сильно розвиненою як в глибину, так і в ширину кореневою системою. Тичинкові або маточкові квітки знаходяться в різних суцвіттях. Плід - жолудь, оточений плюской, зовні покритою лусочками. Розмножуються дуби жолудями, висівають восени, так як вони швидко втрачають схожість. Для весняного посіву їх треба зберігати при температурі 2-4 С. Може дуб розмножуватися і живцями, але у них невисокий відсоток вкорінення. У перший рік життя утворюється стрижневий корінь ускладнює пересадку, тому для отримання розвиненою мочковатой кореневої системи його слід підрізати. Спочатку дуб росте в висоту повільно, після 5-го року швидкість росту головного пагона різко збільшується.

Це одна з найбільш довговічних порід. Знаходять застосування його кора, деревина, жолуді. Останні містять велику кількість крохмалю, з них готують замінник кави, спирт або відгодовують свиней. У деяких видів дуба жолуді солодкі, їстівні у свіжому і підсмаженому вигляді. Кора коркового дуба йде на виготовлення пробки. У деревині, корі, галлах, що утворюються на листках, а також в плюске міститься багато дубильних речовин (танніди), використовуваних для дублення шкіри. В озелененні дуб незамінний. Він здавна був разом з липою основним деревом при створенні ландшафтних парків, часто зустрічається в садибних парках помірної зони. Його висаджують на галявинах поодиноко стоять деревами, створюють групи, масиви, алеї, використовують в лісосмугах в лісовій, лісостеповій та степовій зонах.

Дуб в ландшафтному дизайні садової ділянки

Коли ми думаємо про дубі, відразу уявляємо собі тисячолітнього казкового велетня. Треба визнати, що і молоді дуби мають солідний зростання ... Якщо їм дозволити. Так що, перш, ніж поселити у себе дуб, давайте подумаємо, що ми хочемо побачити років через 10-20. Стрункий дубок може бути солітер на газоні , Але можливо також використовувати його кустовую форму як обрамлення «галявини» або живопліт. Враховуйте, що дуб розпускається пізно, так що навесні Ви побачите його ажурну крону на тлі молодого листя інших рослин.

посадка дуба

Найпростіше виростити дубок з зрілого жолудя. Жолудь, як і багато великих насіння, проростає дуже легко. Це найнадійніший спосіб, а якщо доручити цю справу дитині, то і захоплююче-корисний. Уявіть тільки, як дитина буде кожен день бігати перевіряти, проріс чи жолудь. І фантазувати, як розповість своїм дітям і онукам, що он той величезний дуб він сам посадив колись ...

Можна пересадити маленький дубок з лісу або з дачної вулиці, де він виріс сам. Але майте на увазі, що навіть у зовсім молодого дубки дуже довге коріння, його важко викопати цілком, особливо з щільної лісової грунту, переплетених безліччю коренів, або з утрамбованої узбіччя вулиці. Найменше пошкодження стрижневого кореня дубок НЕ перенесе.

У продажу зараз можна знайти і декоративні форми. Серед них є види, стійкі до головного бичу - борошнистої роси дуба. Є і форми з незвичайною забарвленням листя. До слова, не варто захоплюватися незвично забарвленими видами. Окремі рослини з червоними, золотистими або смугастими листям цікаво виглядають на зеленому тлі. Сад же, що рясніє різнобарвним листям навіть влітку, виглядає щонайменше неприродно. Старі майстри при розбивці парків і садиб, тонко грали з різними відтінками зеленого.

догляд

Прополка і полив в перші роки життя. Боротьба та профілактика борошнистої роси, особливо у зовсім молодих дерев. Цей грибок не впливає на все дерево, а вражає тільки листя. Але втрата листя небезпечна для незміцнілих рослин.

Обрізка і формування

Це важливо. Без обрізки дубу на дачі не розміститися. Для багатьох дерев м чагарників я рекомендую починати формовку якомога раніше. З дубом не так. Сильна обрізка молодого дубки перетворює його в дубовий кущ. Якщо жива огорожа не входить у ваші плани - ріжте пізніше, дайте сформуватися стволик. Після цього можете спробувати себе в топіарне мистецтві - сформувати стрижкою кульку на ніжці, наприклад.

У чому тонкість? Стрижка тільки приросту по всій кроні сприяє розгалуження і загущення. Це прийом топиарного мистецтва. Для підтримки природної форми крони гілки треба різати «від стовбура». Ми прибираємо частина приросту і цілі гілки. В цьому випадку крона виходить ажурною і навіть пропускає якусь кількість сонячних променів.

Дуб червоний.

Дуб червоний займає в Росії одне з найперших місць за популярністю серед інших видів дуба. Це й не дивно: червоний дуб - самий морозостійкий серед своїх побратимів. Його морозостійкість 40 градусів, а якщо коренева система цілісна і стрижневою коріння не підрубані, то ступінь його морозостійкості підвищується. Незважаючи на те, що в дикій природі на території Томської області дуби не виростали, є конкретні приклади того, що дуб у нас росте і успішно!

Дуб червоний - струнке дерево до 25 м заввишки, з густою шатровідной кроною. Стовбур покритий тонкою, гладкою, сірої корою, у старих дерев розтріскується. Молоді пагони рудувато-повстяні, однорічні - червоно-бурі, гладкі. Листя глибоковиїмчасті, тонкі, блискучі, до 15-20 см, з 4-5 загостреними лопатями з кожного боку аркуша, при розпусканні червонуваті, влітку темно-зелені, світліші знизу, восени, перед опаданням, у молодих дерев - шарлахово-червоні, у старих - буро-коричневі.

Дуб червоний цвіте одночасно з розпусканням листя. Жолуді кулястої форми, до 2 см, червоно-коричневі, знизу як би обрубані, на відміну від дуба черешчатого, дозрівають восени другого року. Плодоносить стійко і рясно з 15-20 років. У молодому віці росте швидше європейських дубів.

Умови успішного вирощування дуба наступні:

- вдале місце для посадки. Дуб червоний любить сухі і світлі місця з кислою грунтом (pH 5.5-7.5), тому золу в посадкову яму сипати не треба. Його не можна садити там, де навесні відбувається підтоплення грунту, а також там, де спостерігається постійний застій води. Дуб не любить застою води, тому при посадці на дно ями обов'язково потрібно насипати дренаж. А щоб через кілька років, коли земля в посадковій ямі осяде, коренева шийка не опинилася в поглибленні, де може навесні накопичуватися вода, потрібно дуб посадити так, щоб після остаточного засипання ями землею коренева шийка саджанця була на невеликому пагорбі (коренева шийка - це те місце, де коріння переходять в стовбур). Згодом горбок осяде, і коренева шийка опиниться врівень з рівнем грунту. Дуб світлолюбний і схильний до захворювання під назвою борошниста роса, тому його необхідно садити в світлому, добре провітрюваному місці;

- здоров'я саджанця. Щоб дуб не захворів борошнистою росою, його час від часу треба обприскувати настоєм чайного гриба (1-2 склянки місячного настою на відро води) або шунгітовой водою, можна сумішшю з цих розчинів. Але треба пам'ятати, що це засіб профілактики, а не боротьби. Коли ця грибкова хвороба з'явиться, то вже пізно. Взагалі, з грибковими захворюваннями безглуздо боротися за допомогою «хімії», а ось профілактика за допомогою вищевказаних коштів дає прекрасні результати;

- удобрювати свіжим гноєм рослини ні в якому разі не можна! Надлишок вільного азоту, що міститься в гної, формує пухкі тканини у всіх частинах рослини, деревина у таких гілок і стовбурів з пухкими тканинами до осені не визріває, і взимку рослина, підгодованих гноєм, може сильно обмёрзнуть або навіть загинути. А також рослини, підгодовані гноєм, піддаються нападу шкідників і хвороб, особливо грибкових захворювань.

У червоного дуба, на відміну від черешчатого, жолуді дозрівають не за один сезон, а за два. І ще, істотне додавання, про який потрібно згадати для успішного вирощування дуба. Багато рослин (особливо лісові) дуже повільно ростуть без наявності на їх коренях мікоризи. Що таке микориза? Вам, напевно, відомі різні шапинкових грибів, які ростуть в лісі. Так ось, ці самі гриби - це вже плоди, а саме тіло грибниці розташоване у верхньому шарі грунту, її гіфи (тоненькі ниточки тіла гриба) поширюються горизонтально на багато метрів, коріння рослин і утворюючи на їх поверхні мікоризу, микориза - це співдружність коренів різних рослин і грибниці. Без цього взаємовигідного співтовариства деякі рослини взагалі не ростуть або ростуть дуже погано, особливо, якщо потрапили в незвичні умови. Є грибниці, що спеціалізуються на якихось одних рослинах, а є універсальні. Наприклад, білий гриб росте під сосною і дубом, підосичники під осикою, підберезник - під березою, мухомор - під різними рослинами, веселка звичайна - дуже універсальний мікорізного гриб, якщо вам вдасться отримати його в своєму саду, то будь-які рослини будуть йому раді, і рости, і плодоносити будуть дуже продуктивно. Як заразити мікоризою коріння дуба? Знайдіть в лісі старий переріс білий гриб або веселку звичайну, принесіть їх додому, замочіть на добу в відрі з водою (краще дощової або з якогось чистого водоймища). Через добу вилийте цю воду в ямки, зроблені навколо стовбура дуба, замульчируйте навколо стовбура грунт листям з лісу, посійте на цьому місці лісові трави або сидерати, і ні в якому разі ніколи не рихлите і не копайте грунт навколо дерев. При цьому порушується зростання грибниці, і вона може загинути. У цьому головний секрет вирощування мікоризних грибів: вони не ростуть там, де грунт пухка або перекопується. Коли грибниця розростеться (приблизно років через три), з'являться перші гриби. Це буде ознакою того, що ви все правильно зробили.

В укритті на зиму дуб червоний не потребує. Схильний до випрівання кореневої шийки, тому треба стежити, щоб коренева шийка провітрювалася і не намокала від бур'янів (особливо мокриці). Щоб уникнути гнили кореневої шийки не можна допускати підтоплення весняними талими водами і ґрунтовою водою. Якщо у Вас на ділянці близько залягають грунтові води, то необхідно садити на горбок і в ямі влаштувати дренаж (насипати бита цегла або керамзит, гальку шаром 15-20 см).

Дуб звичайний (Q. robur)

Одна з найважливіших лісоутворюючих порід Росії, широко поширена в природі від Західної Європи до Уралу. На півночі лісової зони зростає по долинах, південніше - в змішаних лісах з ялиною, а ще південніше утворює чисті дубові ліси. У лісостеповій та степовій зонах зростає по балках і ярах, не досягаючи такого потужного розвитку, як в лісовій зоні. У міських насадженнях дуб можна зустріти по всій території природного поширення, за винятком, може бути, особливо посушливих місць. Без нього не обходиться жоден лісопарк, міський парк, старовинна садиба. Початок посадкам дібров належить Петром I. Велике значення дуба в народному господарстві. Він дає будівельну деревину дуже високої якості. Красива і міцна, вона вживається в столярному, меблевому, бондарне виробництві, в судо- і вагонобудуванні, йде на виготовлення паркету, а також широко використовується на дрова.

Деревина дуба світла, з красивим малюнком, пролежавши довгий час під водою, набуває темного забарвлення (морений дуб) і особливо цінується в меблевому виробництві. У корі дуба міститься до 20% дубильних речовин, в деревині - 6%. Вони широко використовуються для дублення шкір. У зоні, сприятливій для свого зростання, дуб досягає висоти 40 м, діаметр стовбура перевищує 1 м. Найбільш великі старі екземпляри доживають до 1000-1500 років, маючи при цьому діаметр стовбура 4 м. Вільно стоять дуби утворюють густу округлу розлогу крону, підтримувану потужними міцними гілками. Дорослі дерева мають товсту, глибоко поздовжньо тріщинувату, сіро-коричневу кору. Молоді пагони оливково-бурі, потім червоно-бурі. Листя до 15 см завдовжки і 7 см шириною, подовжено-оберненояйцевидні, з вушками при підставі, з 6-7 тупими, довгими лопатями, поглиблення між ними досягають третини ширини пластинки.

Листя блискучі, голі, зверху зелені, знизу світліше. Навесні, в травні, коли починають розпускатися листя, біля основи пагонів стають помітні тичинкові сережки. Маточкові квітки сидять в пазухах листків на довгих квітконосах по 2-5 штук. Жолуді овальні, 3,5 см завдовжки і 2 см діаметром з шипиком на вершині, буро-жовті, блискучі, на плодоніжки, через що цей вид і називається черешчатого. Плюска неглибока, чашоподібна, 1 см заввишки, лусочки, що покривають її, сіро-опушені. Дозрівають жолуді в жовтні. Найкраще росте дуб на деградованих -черноземах і сірих лісових суглинках, при достатньому зволоженні. Він вимогливий до мінерального і органічного харчування, до захисту від вітру і прямих сонячних променів, особливо в ранньому віці, але засухо- і солевинослів.

Великий кремезний велетень лісу дуб гарний в будь-який час року. Навесні він радує своєю світлою жовтувато-зеленим листям і довгими витонченими жовтими суцвіттями-сережками; влітку він постає могутнім велетнем з густої темної кроною, причому такою щільною, що вона здатна захистити як від палючого сонця, так і від проливного дощу. Восени дуб постає в новому обличчі. Його листя жовтіє, а потім набуває темно-бурого забарвлення. Опадає вона набагато пізніше, ніж у інших дерев. Взимку дуб навіть в безлистому стані здатен зачарувати своєю міццю, коли на тлі снігу, що випав вимальовуються його глибоко борознисті товсті стовбури, а сплітаються в химерному графічному малюнку сучки та гілки нагадують казкове Берендєєво царство.

У нашому розпліднику ви зможете купити саджанці дуба оптом і в роздріб.

У чому тонкість?
Що таке микориза?
Як заразити мікоризою коріння дуба?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама