Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощуємо персик, догляд, посадка

При вирощуванні персика дуже важливе дотримання всіх агротехнічних заходів, захисту рослин та вибору сорту. Величезну роль відіграє регулярна обрізка і правильне формування дерев. Персик - цінна скороплодная і високоврожайна культура. Щеплені рослини персика при посадці на постійне місце починають плодоносити на 3-й рік, вирощені з насіння - на 3-5-й, а при посадці насінням на постійне місце - на 3-4-й рік. Одне дерево дає 30-100 кг плодів.

Тривалість життя дерев для отримання промислових врожаїв невелика: щеплені рослини живуть 15-20, вирощені з насіння - 25-30 років. Надзвичайно цінуються його різновиди - неопушений персик, або нектарин, і персик плоскої форми, так званий інжировим.

Персик - культура теплолюбна, що і є основною проблемою при вирощуванні. Тому культивування його в Україні найкраще вдається в Криму і південних областях. Лісостеп України є північною межею зростання, а умови - екстремальними. Персикові дерева дуже пошкоджуються не тільки низькими зимовими температурами, а й впливом їх різких змін. У центральних і північних областях України кожна зима-це ризик для південних плодових, в деякі роки буває ^ підмерзання не тільки квіткових бруньок, а й пагонів.

Персик любить рясний полив, але при цьому необхідно врахувати влагоемкость грунтів, так, на дренованих і легких ґрунтах вода не застоюється, і тому в суху погоду під час зав'язування плодів дерева поливають в травні, червні (2-3 рази) до початку липня по 2 відра води на рослину. Однак на суглинках і чорноземах кількість води можна і скоротити. Під час дозрівання рослини не поливають.

посадка персика

Місце для посадки персика має бути сонячне, захищене від протягів, незаболочених.

Посадочні ями копають розміром 0,7 × 0,7 м, вносять 10 кг перепрілого гною або компосту, 150 г суперфосфату в суміші з землею.

Така кількість поживних речовин забезпечить дерево на 5-6 років життя. Сад висаджують за схемою 4 × 4 м. Саджанець поміщають в яму, розправляючи кореневу систему, і засипають підготовленою родючою землею.

Пристовбурні кола ущільнюють від країв до центру, добре поливають (4-5 відер) і мульчують шаром компосту (8-10 см). При осінній посадці мульчують прикореневу зону і підсипають до стовбура на висоту 20-30 см.

Хвороби і шкідники

Основні хвороби персика - кучерявість листя, клястероспоріоз, Моніліоз, борошниста роса.

Для запобігання зараження грибними хворобами 2 рази в рік проводять «блакитне» обприскування 3-процентної бордоською сумішшю Осінь, коли опало листя, і навесні, коли ще нирки не розкрилися. Проти грибних хвороб добре зарекомендував себе фунгіцид «Швидкість» - системний препарат, має профілактичний (8-10 днів) і лікувальну дію (5 днів). Безпечний для людей і навколишнього середовища, малотоксичний, 1 ампула (2 мл) розрахована на 10 л води і на 1 сотку або 2 л розчину на дерево. Зазвичай проводять обробку навесні один раз, але можна і більше, максимально 3 рази (не частіше ніж через 30 днів). З біопрепаратів проти грибних хвороб використовують: «Тріходермін», «Гаупсин», «Планріз», проти шкідників: «Лепідоцид», «Гаупсин». Обробка проводиться навесні і восени.

Основні шкідники персика - попелиці, довгоносики-квіткоїд, кліщі, фруктова міль, східна плодожерка. Проти них застосовують профілактичні заходи: зрізування та спалювання пошкоджених пагонів, збір і знищення падалиці, розпушування грунту під кронами, накладання ловчих поясів на стовбури і скелетні гілки, видалення бур'янів і прикореневої порослі, зачистку відстала кори на штамбі і скелетних гілках. Негативно впливають на цих шкідників мінеральні добрива.

формування крони

Найважливіший прийом успішного вирощування персика -правильним Формування і щорічна обрізка. Культура відзначається великий побегообразующая здатністю. Особливо в перші роки плодоношення і з перших років для поліпшення освітлення внутрішньої частини крони проводять проріджування і укорочіваніе пагонів.

Під час проріджування видаляють гілки, які загущают крону. Щорічне укорочення пагонів збільшує прирости в нижній і середній частині основних гілок, яка перешкоджає оголення дерев. Щорічна обрізка - необхідний засіб, яке регулює ріст і плодоношення персика. Не можна пропускати обрізку навіть на один рік. У південних областях України формують персик на штамбі, а в північних - у вигляді чаші або куща, що підвищує його зимостійкість (при вимерзання одного штамба завжди буде заміна.

Однорічний саджанець персика до обрізки.

Однорічний саджанець персика після обрізки

3-річний саджанець персика до обрізки.

3-річний саджанець персика після обрізки.

Календар догляду за персиком

ПОПУЛЯРНІ СОРТИ

лісостеповій

Плоди середньої величини, маса 90-110 г, великі - 120-150 г, округло-овальні, трохи сплющені з боків, дуже привабливі.

Основне забарвлення - світло-кремовий, рум'янець у вигляді штрихів і крапок займає майже весь плід. М'якоть біла, соковита, високих смакових якостей, від кісточки відділяється добре. Час дозрівання: середина липня - початок серпня.

Оксамитовий

Оксамитовий

Плоди середні, маса 60-70 г, округлої форми, кремового забарвлення з карміновим рум'янцем, який займає майже весь плід. М'якоть біла, соковита, солодка, високих смакових якостей, вільно відділяється від кісточки. Час дозрівання: початок серпня.

Ж.л.д.813

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама