Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування буряка в відкритому грунті в Сибіру

  1. Кращі сорти буряка для Сибіру
  2. Коли садити буряк в Сибіру
  3. Як правильно садити буряки
  4. Догляд за буряком
  5. Як і коли прибирати буряк в Сибіру
  6. Як правильно зберігати буряк

Буряк їдальня - одна з найпоширеніших овочевих культур на присадибних ділянках садівників-любителів. І це неспроста. Адже цей овоч смачний, корисний і не створює великих проблем при вирощуванні.

Уже три тисячоліття тому люди використовували в їжу цей коренеплід. З тих пір він пройшов величезний шлях еволюції від перших культурних сортів, що з'явилися в Середземномор'ї в 1-2 століттях. На Русі вирощувати буряк почали вже з 10 століття, а до 19 сторіччя ця культура підкорила всі континенти величезною різноманітністю видів.

Незважаючи на те, що буряк - культура холодостійка, вона більше за інших коренеплодів вимоглива до тепла і освітленості. Однак елементарні знання основ агротехніки і її природних особливостей, правильний підбір сортів дозволяють отримувати з року в рік стабільно високі врожаї навіть в суворому сибірському кліматі.

Кращі сорти буряка для Сибіру

Основним критерієм при підборі сортів буряка, придатних для вирощування в Сибіру з її холодною зимою і коротким влітку, повинні стати терміни дозрівання. Найкраще підійдуть ранньо-та середньостиглі адаптовані до сибірського клімату сорти з нетривалим (близько 100 днів) періодом вегетації. До них відносяться:

  • Незрівнянна А-463 - районований сорт з періодом вегетації 100 діб, стійкістю до церкоспорозу та стрілкування. Придатний для подзимнего і раннього весняного посіву;
  • Сибірська плоска - ранньостиглий сорт з періодом вегетації 90 діб, високоврожайний і придатний для тривалого зберігання;
  • Бордо-237 - середньоранній сорт, який має більш тривалий (до 110 діб) вегетаційний період і ніжну соковиту м'якоть;
  • Підзимова А-474 - сорт холодостійкий і чудово підходить для посадок під зиму в умовах сибірського клімату. Період дозрівання - до 100 діб.

Добре зарекомендували себе в кліматичних умовах Сибіру сорти Холодостійка, неодноразово випробувана ранньостиглий одноростковою, пізньостигла Циліндра з найніжнішої м'якоттю.

Добре зарекомендували себе в кліматичних умовах Сибіру сорти Холодостійка, неодноразово випробувана ранньостиглий одноростковою, пізньостигла Циліндра з найніжнішої м'якоттю

Буряк циліндра - популярний сорт. Світлина

Коли садити буряк в Сибіру

Посадку овоча можливо проводити в різні періоди в залежності від того, коли вам необхідно отримати урожай. Це роблять як під зиму, так і навесні.

Щоб поласувати соковитими плодами якомога раніше, насіння коренеплоду садять пізно восени під сніг. У сибірському кліматі цей час припадає приблизно на кінець жовтня. Для таких посадок краще підбирати спеціальні холодостійкі сорти.

Такі ж сорту з невеликим вегетаційним періодом підійдуть для посадки ранньою весною. Щоб правильно визначити терміни, треба орієнтуватися на прогрів грунту, так як в різні роки періоди посіву можуть істотно відрізнятися. Ранньостиглі холодостійкі сорти можна садити, коли земля на глибині 10 см прогріється до + 5-6 ° С. У Сибіру це відбувається приблизно в середині травня. Решта сортів у весняний період садять після того, як грунт прогріється до + 8-10 ° С. Треба пам'ятати, що ранньостиглі сорти підходять тільки для негайного вживання в їжу.

Якщо ж вам необхідно виростити буряк для тривалого зберігання, потрібно підбирати терміни посіву таким чином, щоб дозрівання коренеплодів відбувалося якомога пізніше, тобто не раніше кінця вересня, коли буряк почне накопичувати цукру, що сприяють її тривалого збереження. У серпні цей процес ще не почнеться і тому урожай, зібраний в кінці літа, зберігатися буде погано. Таким чином, садити середньо- і пізньостиглі сорти в умовах Сибіру треба не раніше першої половини червня.

Як правильно садити буряки

Буряк - це культура, яка любить великі і добре освітлені простору, тому набагато краще вона відчуває себе в польових просторах, ніж в невеликих городах, оточена чагарниками, деревами парканами.

З грунтів коренеплід воліє багаті органікою суглинки або супіски, водо- і повітропроникні і з нейтральною або слаболужною середовищем. Категорично протипоказані цій культурі кислі глинисті землі з близькими грунтовими водами. Якщо кислотність грунту вище необхідної, правильно буде знизити її за допомогою внесення при перекопуванні деревної золи.

Найкращі попередники для буряка - зернові або бобові культури, картопля, помідори або капуста. Коренеплід добре використовує органіку, внесену в грунт за 2 або 3 сезону до його посадки, а ось свіжим гноєм удобрювати гряди не варто.

Вирощувати цей овоч можливо як з насіння, так і розсадою. Для умов Сибіру другий спосіб найкращий, так як дає більшу впевненість в отриманні рясного і повноцінного врожаю.

насіння буряка

Ось кілька правил, які дозволять вам виростити через розсаду прекрасні міцні рослини.

  • Насіння на розсаду висівають за 3 тижні до планованої висадки на грядку, тобто ранні сорти - у другій половині квітня, а пізні - в середині травня. При утворенні 2-3 листочків рослини готові для переміщення у відкритий грунт.
  • В процесі вирощування добре провести для розсади кілька сеансів загартовування, причому не тільки на денному сонечку, а й вибравши кілька ночей тепліше (з температурою повітря не нижче -2 ° С).
  • Занадто густу розсаду треба прорідити, залишивши відстані між рослинами близько 2 см. При проріджуванні краще паростки НЕ висмикувати, а просто зістригати ножицями, щоб не пошкодити ніжні корінці.
  • Висаджувати у відкритий грунт рослини треба на відстані близько 30 см між рядами і 5-7 см - між рослинами. Для висадки краще підходить хмарний день, тому що занадто активне сонце завадить проросткам спокійно адаптуватися в нових умовах. Посадку розсади пізніх сортів краще взагалі постаратися провести в дощовий період.

При висіві насіння відразу у відкритий грунт крім дотримання термінів, відповідних для вибраного сорту, треба правильно виконати наступні заходи.

  • Насіння висівають в ряди, розташовані на відстані 20-25 см.
  • Заглиблення насіннєвого матеріалу під зиму становить 3-4 см, навесні досить 2-3 см.
  • Після посіву на гряду вносять мульчирующий шар з торфу або перегною. Особливо важлива ця процедура для подзимних посівів.
  • Для прискорення проростання насіння при весняному посіві застосовують їх вимочування протягом 1-2 днів і пророщування.
  • До появи перших сходів добре провести розпушування поверхневого шару грунту у напрямку поперек посівних борозен.

Догляд за буряком

На початку вегетаційного періоду буряк росте повільно і потребує підвищеної уваги і ряді обов'язкових процедур На початку вегетаційного періоду буряк росте повільно і потребує підвищеної уваги і ряді обов'язкових процедур.

  • Сходи повинні регулярно зволожувати, особливо в суху погоду.
  • Іноді полив можна замінити розпушуванням і підгортання.
  • Молоді рослини повинні своєчасно і ретельно прополюють. Якщо запустити процес росту бур'янів, то вони просто заглушать ще слабку поросль.
  • Рослини, висаджені насінням, обов'язково вимагають двох проріджування на стадії освіти 3-го і 5-го листочків. Інтервал між проростками в результаті повинен становити 6-8 см в залежності від бажаного розміру коренеплоду.
  • Прекрасно будуть почувати себе рослини, мульчувати органікою.
  • Ні в якому разі не допускайте освіти земляний кірки на грядці, інакше в подальшому коренеплоди сформуються занадто жорсткими, і втратять частину смакових якостей.

Секрет успіху вирощування вже зміцнілих рослин полягає в регулярній прополці, розпушуванні і поливі при встановленні занадто сухої погоди.

Як і коли прибирати буряк в Сибіру

При правильному догляді вже до вересня або навіть раніше в залежності від обраного сорту ви отримаєте повноцінний урожай. При правильному догляді вже до вересня або навіть раніше в залежності від обраного сорту ви отримаєте повноцінний урожай

У Сибіру найкращим для збирання терміном вважається початок жовтня, але іноді ці тимчасові рамки можуть зрушуватися. Насправді визначати правильні терміни для будь-якого регіону потрібно не по датах, а за ступенем дозрівання коренеплодів. На це вказує ряд цілком певних ознак, таких як в'янення бадилля і засихання нижніх листя, а також утворення примірників характерного для вибраного сорту розміру і ваги.

Негайна прибирання повинна проводитися при загрозі заморозків, навіть якщо буряк не набрала необхідну масу, так як подмёрзшая виступає верхівка коренеплоду зробить овоч непридатним для зберігання.

Для прибирання краще вибрати сухий погожий день.Овощ треба обережно підкопати, намагаючись не пошкодити шкірку, і акуратно очистити від землі. Потім якомога коротше обрізати надземну частину, тобто бадилля, а також бічні корінці. Можна трохи підрізати і головний корінь, якщо він занадто довгий. Підготовленим коренеплодів дають деякий час (2-4 години) обсохнути тут же на грядці, а потім прибирають на зберігання. Якщо погода не дозволяє просушити урожай на вулиці, то це роблять в сухому і добре вентильованому приміщенні, розсипавши плоди в один шар. Перед прибиранням буряк ретельно сортують, позбавляючись від хворих і пошкоджених примірників.

Як правильно зберігати буряк

Овоч, який досяг повної зрілості і оброблений при збиранні за всіма правилами, може зберігатися без шкоди для смаку і користі практично до наступного врожаю, якщо створити йому певні умови.

Розглянемо два основні методи зберігання буряків:

  • поза приміщеннями в ямах або траншеях;
  • в прохолодних і темних сховищах (льосі, підвалі, холодильнику і т.д.).

У першому випадку буряк закладається на глибину промерзання в яму, попередньо захищену від гризунів, і повністю засипається піском. В таких умовах урожай може провести всю зиму і до весняного, зовсім небагатому на вітаміни столу, у вас буде свіжий і смачний овоч.

Другий спосіб передбачає наявність певного температурного і вологісного режиму в приміщенні. Буряк найкраще зберігається при температурі від 0 ° С до + 2 ° С і вологості близько 90%. Способи зберігання можна вибирати на свій смак в залежності від кількості врожаю і розмірів приміщення.

  • Можна укласти коренеплоди в щільну один до одного в сухі ємкості (кошика або ящики), пересипаючи тирсою або піском. Для цих цілей також використовується суха стружка або торф.
  • Розміщують відкриті ящики і кошики або мішки прямо на картоплю, яка із задоволенням віддасть буряку зайву вологу.
  • Допускається зберігання просто насипом в засіках (буртах) або в пірамідах на стелажах.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама