Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування часнику по всі правилам на ділянці

  1. Про часник Часник - це багаторічна трав'яниста рослина з роду цибуля, сімейства Амарилісові. Активне...
  2. коли садити
  3. Підготовка ґрунту і насіння
  4. посадка
  5. Відео «Рання посадка часнику»
  6. догляд
  7. Боротьба з шкідниками та хворобами
  8. Прибирання і зберігання
  9. Відео «Секрети відмінного врожаю часнику»

Про часник

Часник - це багаторічна трав'яниста рослина з роду цибуля, сімейства Амарилісові. Активне зростання відзначається як в підземній частині, де розвивається цибулина з зубчиками, так і в надземній, де розташовується стебло, листя, а також повітряні бульбочки.

За часом зростання і способу вирощування цю культуру розділяє на дві групи: ярий та озимий. Яровий часник висаджують навесні, в середині квітня, найпізніше - на початку травня. Озимий, навпаки, висаджують восени: з кінця серпня по початок жовтня, щоб він зимував на грядці.

Відмінність озимого часнику від ярого

Різниться і біологія видів: озимий випускає стрілку з Бульбочки, яку можна використовувати для розмноження, тоді як у ярого такої стрілки немає.

У ярового часнику цибулина містить до 30 зубчиків, які розташовуються по спіралі від самих маленьких центральних до більших по зовнішньої осі. Більш того, цей вид проявляє кращу лежкість, зберігати його можна до півтора років, в той час як озимий не може показати таких хороших результатів.

сорти

Вибір сорту багато в чому залежить від клімату в вашому регіоні, типу грунту і розміру ділянки. Для дощових областей з підвищеною вологістю слід вибирати гібридні сорти, у яких імунітет до хвороб набагато вище. Нижче перераховані сорти, які за всіма або практично за всіма параметрами схвалив би пан Лихацкий.

Озимі сорти часнику, які добре вирощувати в домашніх умовах:

  • Грибовський Ювілейний - середньопізній сорт, цибулина якого містить близько 11 зубчиків. М'якоть пружна, на смак дуже гостра.
  • Комсомолець - середньостигла різновид з великої, круглої, трохи плескатої цибулиною. Дає близько 11 гострих на смак зубчиків.
  • Грибовський 60 - один з найшвидших за періодом вегетації. Відрізняється не тільки гострим смаком, але і підвищеною стійкістю до погодних умов і хвороб.
  • Любаша - відрізняється невибагливістю до типу грунту. При рясному поливі цибулина у цього сорту виростає велика (до 120 г вагою). Зубчиків всього 7, але вони великі, гострі на смак.
  • Поліський - відмінно підходить для вживання надземної частини. Зелений часник випускає листя довжиною до 50-60 см із середнім восковим нальотом. Цибулина у нього щільна, велика, складається з 7 зубчиків.
  • Герман - відрізняється середньостиглих і середньою освітою воскового нальоту на листках. Так само, як і Поліський, цей зелений часник випускає листя до 60 см. Цибулина трохи витягнута, важить до 54 г, містить 7-8 зубчиків з дуже гострим смаком.
  • Скіф - середньостиглий сорт з бузкової лушпинням, невеликий цибулиною, щільною і гострої м'якоттю. Добре протистоїть бактеріозу, білої гнилі.
  • Градековскій - скоростиглий сорт, який визріває за 86 днів. Однак він плодоносить невеликими цибулинами.
  • Башкирська 85 - ще один скоростиглий сорт, який досягає піку вегетації за 90 днів. У цибулині зібрано 5-6 зубчиків з щільною гострої м'якоттю. Відрізняється високим імунітетом від бактеріальної гнилі, лушпиння борошна, пероноспорозу.

Відрізняється високим імунітетом від бактеріальної гнилі, лушпиння борошна, пероноспорозу

Ярові сорти також блищать різноманітністю розмірів, ваги і стійкості до шкідливих мікроорганізмів:

  • Дегтярское - відрізняється середньостиглої цибулиною, помірно гострим смаком. Формує до 18 зубчиків.
  • Кледор - цікавий червоний сорт. Лушпиння у нього рожева, цибулина містить до 20 великих зубків. Середньостиглий сорт, практично не схильний до грибкової мікрофлори.
  • Флавор - гібридний сорт з надзвичайно високим імунітетом до захворювань, викликаним грибком. Цибулини середні, до 80 м
  • Мессідор - середньостиглий сорт з великими цибулинами.

технологія посіву

Вирощування часнику неможливо без правильної посадки. Неважливо ярої це вид або озимий - технологія посіву повинна здійснюватися правильно, без відхилень.

Часник любить прохолоду, а значить важливо посадити його в потрібний відрізок часу, щоб стимулювати розвиток кореневої системи і отримати здорове рослина на своїй грядці.

коли садити

Яровий часник висаджують в квітні, коли сніг уже розтанув, а земля прогрілася до +7 ° C. При цьому ранній полив таким сортам практично не потрібен, достатньо природної вологи від талого снігу.

Озимі сорти висаджують ранньою осінню. Залежно від сорту, типу грунту і погодних умов термін посадки варіюється між 20 серпня і 10 жовтня. Слід розуміти, дуже рання посадка призведе до того, що рослина дуже сильно виросте, а значить, гірше перезимує. Але і занадто пізня посадка завдасть йому шкоди - через недостатньо розвиненою кореневої системи культура повільніше піде в зростання навесні.

Але і занадто пізня посадка завдасть йому шкоди - через недостатньо розвиненою кореневої системи культура повільніше піде в зростання навесні

Підготовка ґрунту і насіння

У домашніх умовах підготувати грунт під вирощування часнику досить легко. Він любить суглинний грунт, обов'язково з низькою кислотністю, помірно зволожений. Дотримання сівозміни обов'язково, як і контроль за видами попередників. Найкраще часник зростає після однорічних ранньо-та середньостиглих культур: перцю, баклажанів, гарбузів, огірків. Ці рослини добре насичують грунт азотом, що допомагає часнику в вегетації. Поганий урожай він дає при вирощуванні після картоплі, редиски, ріпи, моркви, які активно виснажують грунт.

Підготовку грунту краще починати за півтора місяці до посадки (для озимих сортів), або ж з осені (для ярих). В 1 кв. м грунту необхідно внести 1 відро компосту або перегною, 1 стакан доломітового борошна (якщо грунт з підвищеною кислотністю), 10-15 г суперфосфату, 1 ст. ложку нітрофоски. Добрива слід ретельно перемішати з землею, аж до 20 см в глибину. Після цього бажано полити ділянку розчином мідного купоросу і накрити плівкою.

Оскільки розмноження часнику відбувається зубчиками, необхідно правильно відібрати і підготувати їх. Лихацкий зазначає, що біологія різних сортів підходить для різних регіонів, тому намагайтеся вибирати зубки, які взяті з рослин, які виросли в вашому регіоні. Також важлива приналежність їх до одного сорту, щоб орієнтуватися в строках дозрівання. Відбирайте найбільші зубчики, на яких немає червоточини, гнилі, прим'яті. Обов'язково продезінфікуйте їх, щоб уникнути випадкового зараження грибком. У домашніх умовах це можна зробити за допомогою рожевого розчину марганцівки, розчину мідного купоросу або зольного лугу.

посадка

Відповідь на питання «як виростити часник» досить простий - своїми руками на грядках. Існує кілька способів посадки, які підходять для ярового і озимого часнику.

Зробіть борозни, в які будуть укладені зубчики, так щоб між ними залишалося 20-25 см вільного простору (пересипте ці ділянки золою в якості профілактики від комах). У глибину борозна повинна бути 16-17 см для озимих сортів і 10-12 для ярих. На дно борозни можна насипати невеликий шар річкового піску, що допоможе уникнути загнивання коренів.

Зволожите землю незадовго до початку посадки, розташуйте в борознах зубчики з інтервалом в 10 см гострою частиною вгору. Акуратно засипте борозни землею і полийте водою або дріжджовим розчином.

Інший спосіб посадки підходить для ділянок з невеликою площею. У борозну укладається один шар зубчиків часнику, засипається землею, а потім висаджується другий ярус зубчиків. Грядку після цього обов'язково потрібно мульчувати.

Також часник можна сіяти «ледачим» способом, просто розкидаючи зубчики по грядці, після чого присипаючи землею і мульчуючи.

Відео «Рання посадка часнику»

Вам обов'язково знадобляться ці незвичайні поради по посадці, якщо ви вирощуєте часник в Північно-західному регіоні.

догляд

Вирощування часнику передбачає мінімальний догляд за посівами. Підгодовувати в процесі росту цю культуру не потрібно, хіба що один-два рази за сезон можна використовувати рідке органічне добриво, наприклад, зольний або дріжджовий розчин.

Важливо видаляти бур'яни і акуратно рихлити землю, щоб рослина отримувала в достатній мірі поживних речовин, повітря і вологи.

З поливом слід бути обережним - зелений часник загниває при надлишку вологи.

В іншому часнику необхідно тепло, багато світла і відсутність ненажерливих комах, які псують коріння і саму цибулину.

В іншому часнику необхідно тепло, багато світла і відсутність ненажерливих комах, які псують коріння і саму цибулину

Боротьба з шкідниками та хворобами

Лихацкий зазначає, що в період вегетації найбільш небезпечні для часнику вірусні та грибкові захворювання. Серед них виділяються:

  • Фузаріоз (гниль донця), який призводить до пожовтіння листя і швидкої смерті кореневої системи, а також гнилі цибулини.
  • Бактеріальна гниль, яка проявляється коричневими виразками на цибулині, освітою гнилі.
  • Несправжня борошниста роса, через яку листя часнику покриваються сірим нальотом, а вегетація сповільнюється або в критичних випадках зупиняється, приводячи до загибелі рослини.
  • Біла гниль часнику, яка проявляється пожовтінням і обпаданням листя, освітою цвілі на коренях і цибулині.
  • Чорна цвіль, що покриває листя рослини жовтими плямами з подальшим утворенням чорної цвілі.

Як і з будь-якими грибковими захворюваннями краще проводити профілактичні обприскування грядок фунгіцидами, наприклад, «Топсин-М», «Фітоспорін». Можна використовувати настій золи і кропиви.

За підступності не відстають і комахи, серед яких помічені цибульні мухи, цибульні журчалки, трипси, скритнохоботнік, моль, нематода, кліщі. Для захисту від них використовують як інсектицидні препарати, так і інші культури. Наприклад, нематоди не люблять календули і цикорій. Також можна використовувати різноманітні природні речовини. Від цибулевої мухи допоможе суміш 100 г золи, 1 ст. ложка тютюнового попелу, 1 ч. ложка меленого перцю - цим порошком посипають землю на грядках з часником.

Прибирання і зберігання

Збирання часнику найкраще проводити в похмуру погоду, коли немає ні дощу, ні сонця. Бажано відвести на це ранній ранок або пізній вечір, щоб цибулини не отримали опік від сонячних променів.

Яровий часник прибирають з середини серпня по кінець вересня, в залежності від періоду вегетації кожного сорту, а озимий - в середині липня. Вилами з плоскими зубами слід підчепити цибулини, намагаючись не пошкодити їх, дістати з землі і на кілька хвилин залишити «подишать2. Після цього очистіть цибулини від землі, намагаючись не обламати коріння, і складіть їх під навіс.

Після цього очистіть цибулини від землі, намагаючись не обламати коріння, і складіть їх під навіс

Подібного роду просушка повинна тривати 7-10 днів, щоб спокійно завершилися вегетаційні процеси. Після цього можна обрізати коріння до 2 см, а стебла до 5 см і приступати до підготовки для подальшого зберігання.

Існує безліч способів зберегти часник в цілості з усіма поживними речовинами. Наприклад, заплітати в косу або пов'язувати в букети, а потім підвішувати в прохолодному, сухому місці. Або ж нарізати на пластини, сушити в духовці і перетирати на порошок. Для любителів свіжого часнику в будь-який час року підійде спосіб з нарізкою зубчиків кубиками і подальшої заморожуванням в холодильнику. Також, можна зберігати очищені зубчики в соняшниковій олії.

Найголовніше правило при зберіганні часнику - стежити за тим, щоб температура повітря не піднімалася вище +5 ° C. У теплому середовищі часник швидко втрачає форму, стає зморщеним, тьмяним, пліснявіє і покривається гниллю.

Відео «Секрети відмінного врожаю часнику»

Щоб отримати хороший урожай на своїй ділянці, потрібно знати деякі особливості вирощування часнику. Про них розповідає це відео.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама