Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування черешні, посадка, догляд і вирощування черешні - Пропозиція

  1. Нові технолгии вирощування черешні
  2. Особливості інтенсивної технології вирощування черешні
  3. Боротьба з растрескиванием ягід при вирощування черешні

Технологія створення черешневих садів в світі в останні 30 років швидко змінюється. З'являються нові сорти, підщепи, способи формування крони і схеми висадки, що дозволяють підвищити врожайність і продуктивність праці збирачів і механізувати роботи в саду. Завдяки цьому все більше країн виходять на міжнародний ринок в якості постачальників, а сезон поставки ягід розширюється.

Ми звикли, що черешня - ягода південна. Однак з початку століття на світовому ринку з'явилася черешня з Бельгії, Данії, Англії, Шотландії, Канади та Норвегії. А сезон поставок черешні на світовий ринок став цілорічним. Чому на світовий ринок вийшли ці країни, а не Україна, південна частина якої здавна славиться своїми черешневими садами?

Нові технолгии вирощування черешні

Одним з основних ноу-хау 21 століття в вирощуванні черешні стало облаштування укриття. Це дозволило вирощувати черешню в таких країнах, як Шотландія, Канада або Норвегія, і забезпечувати поставки тоді, коли ягода закінчує плодоношення в більш традиційних країнах-виробниках, а саме з середини липня до кінця вересня. Хоча основне завдання укриття над черешневим садом - захист його від дощів, які викликають розтріскування ягід, і від граду і «зайвого» сонця. Від дощів захищає плівка, а від граду і сонця - сітка.

Застосування нових технологій дозволило продовжити сезон поставок і традиційним країнам-виробникам. Наприклад, Іспанії нові технології дозволили виходити на ринок на тиждень раніше (на початку квітня) і затримати відхід ягоди на 2 тижні - майже до кінця серпня. Але головне - укриття добре захищає ягоду від розтріскування. У місцевостях, де подібні проблеми зустрічаються особливо часто, укриття, за даними французького консультанта по вирощуванню кісточкових Тьєрі Крозе, окупаються вже за 2 сезони.

Як би вони стали в нагоді в наших черешневих регіонах! «У нас в розпал збирання пізніх сортів обов'язково заряджають дощі», - скаржаться фахівці ТОВ «Аврора», що в північній частині Запорізької області. Наприклад, в минулому році в цій місцевості деякі господарства через дощову погоду, яка привела до розтріскування ягід, втратили весь урожай черешні, і навіть ТОВ «Аврора», яке відноситься до найбільш успішним, зібрало тільки 30% від очікуваного врожаю і оцінює свої втрати на 67-гектарній площі в 10 млн грн. Ризик граду в степовій зоні України теж досить високий. Однак створення укриттів вимагає чималих початкових витрат. Тому в Україні тільки зараз з'являються перші експериментальні проекти з вирощування черешні під укриттям. Так, ТОВ «Аврора» в цьому році висадили на площі кілька десятків соток молоді деревця черешні, над якими будує укриття.

Однак ця технологія, як зазначає Тьєррі Крозе, вимагає від агрономів вміння управляти вологістю під укриттями. Адже під плівкою може виникати підвищена вологість повітря, яка теж може стати причиною розтріскування ягід.

Крім того, щоб вирощувати черешню під укриттям, потрібно, щоб дерева були якомога меншими. Відповідно, виводяться нові, карликові, сорти і підщепи. Так, на світовому ринку з'явилися напівкарликові (висотою 3-4,2 м) підщепи Maxma 14 PHLA ceravium, Gisela 6, Gisela 12 Furtos, Weirot 158, а згодом - і карликові, висотою до 3 м: Gisela 5, Tabel, Piku 1 .

З'являються і нові селекційні компанії: французька Maillard, американська International Fruit Genetics, чилійські Biofrutales і PUCV. Чи не зупиняються на досягнутому і традиційні лідери галузі. Так, канадська Summerland-PARC концентрується на виведення самозапильні сортів з щільними, солодкими і якомога більшими плодами, американські Bradford Genetics і Zaiger, що базуються в Каліфорнії - на виведення ранніх сортів. Університет Болоньї (Італія) зосереджується на виведенні сортів для місцевого клімату з червоною ягодою і працює над смаком ягід і придатністю сортів для органічного вирощування. Французька INRA працює над смаковими якостями середніх і пізніх сортів, а їхні співвітчизники з Delbard - над ранньостиглими солодкими сортами. Чеський Дослідницький і селекційний інститут плодівництва (VŠUO) працює над смаком, щільністю, стійкістю до розтріскування і насиченістю забарвлення плодів.

За словами Т. Крозе, для вирощування під укриттями крону черешні краще формувати веретеном - з центральним провідником без обрізки в 1-й рік. Карликову підщепу, та ще й сформована подібним чином, дозволить гущі висаджувати дерева - з міжряддями 3,5-5 м і проміжком в ряду 1,5-2 м (1000-2000 шт / га). Це означає високу врожайність за рахунок рясного формування ягід - 10 кг з дерева і 10 т / га вже на 5-й рік. Це ще й завдяки тому, що черешня на низькорослому підщепі швидше входить в повне плодоношення: на Maxma 14 - на 5-6-й рік, на Gisela 6 - на 4-5-й рік, а на Gisela 5 - навіть на 3 4 -й рік.

Особливості інтенсивної технології вирощування черешні

Це робить інтенсивні технології і карликові підщепи однозначно вигідними, незалежно від того, під укриттям або без. Навіть незважаючи на те, що вони вимагають великих інвестицій. Наприклад, екстенсивний сад на підщепі P. avium щільністю 400 дерев / га вимагає інвестицій тільки в ятати 2000 € / га, тоді як інтенсивний (1000 дерев / га) на підщепі Gisela - 9500 € / га. Але в першому випадку на 5-й рік отримуємо 3 кг з дерева (і, відповідно, 3600 € / га цін 3 / кг), а в другому - 10 кг з дерева і 30 тис. € / га. Це робить інтенсивні технології і карликові підщепи однозначно вигідними, незалежно від того, під укриттям або без

Перехід на сучасні підщепи та способи формування крони дозволяє істотно збільшити продуктивність праці. Наприклад, в саду з деревами середньою висотою 8 м 1 працівник в день збирав 50 кг черешні, а в саду з 3-метровими деревами з типом формування крони «іспанська кущ» або Gobelet (відкрита крона з декількома центральними провідниками) - вже 400 кг / день.

Також в новому столітті активно впроваджуються інші сучасні технології: кутові системи обрізки (пальметта і ін.), Нові добрива та стимулятори росту, машинна сортування, охолодження ягід холодною водою, зберігання в РГС.

Боротьба з растрескиванием ягід при вирощування черешні

Розвиток технологій дало виробникам черешні кілька способів боротися з растрескиванием ягід:

використання стійких сортів (Chelan, Santina, Satin, Kordia, Regina і т.д.);
підготовка грунту - вирощування дерев на грядках, хороший дренаж, правильний вибір структури грунту, глибока оранка і ін;
щільність посадки і формування крони, які забезпечать провітрювання саду;
позакореневе підживлення хлористим кальцієм.
Впровадження новітніх технологій напевно дозволить і Україні підвищити прибутковість вирощування черешні і знизити втрати. Наприклад, за оцінками деяких садівників, одна тільки Запорізька область могла б вирощувати 350 тис. Т цієї ягоди, тоді як в нинішньому десятилітті по всій Україні валовий збір не перевищував 80 тис. Т.

Т

Богдан Малиновський, [email protected]

За матеріалами виступу французького фахівця від ТОВ "Фруктовий проект" Тьєрі Клоза на конференції "Ягоди України-2017: заморозка і свіжий ринок", проведеного компанією "АПК-Інформ: овочі і фрукти" в Запоріжжі, травень 2017

Чому на світовий ринок вийшли ці країни, а не Україна, південна частина якої здавна славиться своїми черешневими садами?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама