Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цибулі на сіянку

Севок - цінний насіннєвий матеріал, від якості якого багато в чому залежить майбутній урожай цибулі-ріпки Севок - цінний насіннєвий матеріал, від якості якого багато в чому залежить майбутній урожай цибулі-ріпки. Зазвичай його ділять на два класи: перший клас має діаметр цибулинок 1 ... 2 сантиметри, другий клас - 2 ... 3 сантиметри. Дрібний севок має цибулини діаметром 0,5 ... 1 сантиметр. Більший севок дає великий урожай. Однак товарні якості цибулі-ріпки іноді знижуються за рахунок стрелкованія. Тому найкращим вважається севок 1 класу.

Севок вирощують з лука-чорнушки. Для посіву використовують сухі або намочені насіння. Замочують насіння протягом 2 ... 9 днів при кімнатній температурі, змінюючи воду, або в теплій (40 градусів) воді протягом 8 годин. Сіють цибулю восени або навесні, як тільки дозволить грунт. Попередньо влаштовують гряди, поверхня яких ретельно вирівнюють і боронують граблями. Ширина гряд 1 метр, відстань між рядками, куди висівають насіння, 12 ... 15 сантиметрів. Насіння сіють густо, так як тільки в цьому випадку можна отримати добре визріли дрібні цибулинки. На 1 квадратний метр потрібно 9 ... 10 грамів насіння. Посіяні насіння загортають перегноєм шаром 1 ... 1,5 сантиметра, а зверху мульчують торфом або листової землею.

Для отримання дружних сходів грунт в міжряддях розпушують і поливають з розрахунку 10 літрів на квадратний метр, але не перезволожують. Достатня вологість грунту під час формування трьох перших справжніх листків часто є вирішальною умовою отримання високого врожаю і своєчасного дозрівання севка. Розпушування повинні бути неглибокими - на 4 ... 5 сантиметрів, щоб не пошкодити поверхневу кореневу систему. Поливи припиняють за три-чотири тижні до збирання.

При гарній заправці грунту добривами посіви цибулі на сіянку в підгодівлі не потребують.

Збирання врожаю цибулі-севка. Збирання лука-севка починають в середині липня, коли у нього сформувалися цибулини, їх зовнішні луски частково придбали характерну для сорту забарвлення, припинилися освіту і зростання нових листя, почалося їх вилягання. Спізнюватися з прибиранням не можна, так як у вологу погоду севок може рушити в повторний ріст. Якщо літо дощове, севок прибирають у другій половині липня, не чекаючи вилягання листя, але при наявності сформувалася цибулини.

Цибулини підкопують лопатами, вибирають з грунту і розкладають на грядці для просушування корінням в одну сторону, листям в іншу. При сушінні севка з листям живильні речовини з них поступово переходять в цибулину, і вона дозріває. Після сушіння листя відтирають руками. Потім севок сортують на невеликий діаметром до 1 сантиметра, середній - 1,5 ... 2,5 сантиметра і великий - більше 3 сантиметрів. Велику фракцію називають вибіркою. Неушкоджені визріли цибулинки закладають на зберігання.

При гарному догляді з 1 квадратного метра отримують до 2 кілограмів цибулі-севка.

Особливості зберігання цибулі-севка. Вирощений севок зберігати потрібно по-різному, строго враховуючи розмір цибулин. Дуже дрібні цибулини (діаметром менше 1 сантиметра) висаджують під зиму, так як вони не стрілку ні за яких умов і можуть дати відмінний урожай цибулі-ріпки.

Дрібний севок (до 1,5 сантиметрів) зберігати при 20 градусах і вище не слід, так як при недостатній вологості він легко висихає і гине. Великий севок (діаметром більше 2 сантиметрів), навпаки, небезпечно зберігати при низьких температурах, так як існує небезпека його стрелкованія.

Для запобігання лука-севка від захворювань в період зберігання його попередньо просушують в ящиках або на стелажах шаром 35 ... 40 сантиметрів при температурі 30 ... 35 градусів, а вже після закладають на зберігання.

Дрібний цибулю-севок (1,5 ... 2,5 сантиметра) можна зберігати холодно-теплим способом в ящиках шаром 20 ... 30 сантиметрів. При цьому після просушування його зберігають при температурі 18 ... 20 градусів, а з настанням холодів переносять в приміщення з температурою до мінус 1 градуса і залишають там до настання теплої погоди. За 2 ... 3 тижні до початку висадки цибулю-севок зберігають при температурі 20 ... 25 градусів.

Великий лук-севок (2,5 ... 3 сантиметри) зберігають при температурі вище 18 градусів. При такій температурі зберігання в ньому не відбуваються процеси, які сприятимуть розвитку стрілки.

При такій температурі зберігання в ньому не відбуваються процеси, які сприятимуть розвитку стрілки

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама