Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вирощування цибулі на зелень в теплиці - технологія, посадка (вигонка) кропу, як взимку виростити петрушку з насіння своїми руками: інструкція, фото і відео-уроки по врожайності, ціна

  1. Агротехніка вирощування зеленої цибулі в залежності від типу посадкового матеріалу
  2. Культивування зеленої цибулі в теплиці з насіння
  3. Культивування зеленої цибулі в теплиці за допомогою вибірка або севка
  4. Перелік популярних сортів зеленої цибулі і їх особливості
  5. висновок

Зелену цибулю по праву можна назвати зберігачем людського здоров'я, оскільки в ньому є величезна кількість вітаміну C, який в осінньо-зимовий період допомагає нашому імунітету впоратися з багатьма простудними захворюваннями.

До того ж, даним продуктом можна прекрасно прикрасити будь-який стіл, тому не дарма пір'я цього корисного овоча на ринках стоять ледь не в 2 рази дорожче, ніж звичайні цибулини. Особливо, в холодні місяці його ціна часом б'є всі рекорди.

Фото зеленої цибулі.

Зверніть увагу! Приблизно 100 г зеленої цибулі в повній мірі здатне забезпечити людський організм необхідною добовою дозою вітаміну C (40-50мг), адже в такій кількості цього продукту його зміст дорівнює близько 80 мг.

Досвідчені садівники давно зрозуміли, що вигонка цибулі на зелень в теплиці - дуже вигідне заняття, і, завдяки величезному споживчому попиту на нього, багато давно побудували на цьому прибутковий бізнес.

Насправді ця рослина не настільки вибаглива, як, наприклад, томати або огірки, тому якщо є навіть невеликий парник на ділянці, то для початку можна спробувати виростити цю корисну зелень для своєї сім'ї.

Однак якщо постало питання, як виростити цибулю на зелень в теплиці своїми руками, то без спеціальних знань тут не обійтися. Адже, як і методи культивування інших рослин, технологія вирощування зеленої цибулі в теплиці має індивідуальні особливості.

Також для успіху цієї справи необхідно ще вміти розбиратися і в сортах цибулі, так як не всі вони підходять для вигонки пера. Словом, посадка цибулі на зелень в теплиці хоч і є не дуже складним заняттям, але, тим не менш, це справа вимагає до себе серйозного підходу.

Цілорічна теплиця, поділена на ділянки для одержання конвеєрного потоку зеленої цибулі.

Культивування даної рослини в домашній теплиці можливо як в осінньо-зимовий період, так і цілий рік. Для зимового періоду знадобиться опалювальна теплиця, а холодна плівкова конструкція підійде для ранніх масових сходів, які планується збирати в середині квітня або початкових числах травня. У відкритому грунті пір'я цибулі вирощують тільки в теплу пору року.

Крім усього іншого, існує не один спосіб висадки цибулі на зелень. Тому перед тим як братися за це заняття, щоб в подальшому уникнути помилок і не витратити сили, час даремно, спочатку потрібно вивчити і кращі сорти для вигонки цибулі на зелень, і який посадковий матеріал краще використовувати, і особливості агротехніки в залежності від виду теплиці .

Отже, як виростити зелений лук в теплиці взимку, восени і в іншу пору року? Розберемося по порядку.

Агротехніка вирощування зеленої цибулі в залежності від типу посадкового матеріалу

При вирощуванні великої кількості зеленої цибулі, краще його поливати за допомогою системи крапельного зрошення, як показано на фото.

Посадка цибулі на зелень в тепличних умовах може бути здійснена кількома методами. При цьому слід пам'ятати, що кожному сорту властиві індивідуальні особливості. Наприклад, якісь сорти краще садити насінням, а інші краще ростуть, якщо їх культивувати за допомогою вибірка.

Культивування зеленої цибулі в теплиці з насіння

Процес посіву цибулевих насіння на грядки.

Починати вирощування зеленої цибулі з насіння в теплиці потрібно ранньою весною або ближче до зими. Їх обов'язково потрібно відкалібрувати, так як з рогоподібної оболонкою вони погано набухають і проростають.

Для того щоб прискорити появу сходів, виробляють їх підготовку:

  • за тиждень до посіву їх замочують в марганцевокислого калії на одну добу;
  • залишають в приміщенні з температурним показником в 20-25 градусів.

Співвідношення водного розчину становить 0,1 г на 1 л. Він повинен покрити насіння не більше ніж на 1 см.

Після набухання насіння розподіляють рівним, тонким шаром на мішковині, а зверху накривають тим же матеріалом і залишають до тих пір, поки не з'являться крихітні білі паростки. При цьому обов'язково потрібно стежити, щоб вони були постійно вологими.

Безпосередньо до посіву їх слід трохи обсушити. Висадка насіння в теплиці проводиться на заздалегідь підготовлені грядки. Відстань між ними не повинно перевищувати 15-20 см. Їх слід садити на глибину приблизно 3 см.

На фото зображені паростки насіннєвого цибулі.

Бажано, щоб після цього борозенки були замульчувати торфом або перегноєм. Це запобіжить утворенню ґрунтової кірки, яка буде перешкоджати надходженню кисню. Також щоб уникнути такої неприємності потрібно періодично рихлити ґрунт (1 раз в 2 тижні).

Для прискорення процесу появи пера, як правило, проводиться підживлення рослин азотними добривами. При весняному посіві витрата насіння становить близько 2 г / м2, а при подзимнем засіву їх знадобиться на 20% більше. Зібрати урожай вже можна тоді, коли пір'я цибулі досягнуть висоти 25 см.

Схема посадки цибулинних насіння на севок.

Зверніть увагу! Це більш трудомісткий і довгий метод вирощування зеленої цибулі. Його застосовують в основному до певних сортам, які здатні розмножуватися невегетатівним способом.

Також даний метод необхідний для збагачення спадковості рослини, так як будь-який сорт при вегетативному способі розмноження через 5-6 років починає вироджуватися і за рахунок цього падає врожайність. Кожні 4 роки цибулю слід висівати насінням.

Культивування зеленої цибулі в теплиці за допомогою вибірка або севка

На фото показано, який повинен бути розмір вибірка.

Даний спосіб вирощування цибулі вважається самим недорогим і легким. Для цього використовується цибуля-севок і вибірок, маса якого повинна варіюватися від 20 до 40 г. При такому методі найкращі результати показали місцеві, особливо це стосується многозачаткових сортів, вибірок яких повинен мати діаметр 3-4 см.

Зверніть увагу! Для тепличного вирощування зеленої цибулі таким методом краще використовувати цибулини бульбочек і деленок - багаторічних рослин. До них можна віднести шніт-цибуля, цибуля-слизун, багатоярусний і цибулю-батун.

Здійснювати посадку вибірка слід ранньою весною чи пізньою осінню. При цьому слід врахувати, що в фермерських теплицях , В основному, застосовується мостовий спосіб висадки - цибулини розташовують на грядках впритул один до одного.

Посадка вирощеного в теплиці лука-севка.

Однак якщо цибуля на зелень планується висаджувати даними способом навесні, тоді можна застосувати і полумостовой спосіб - відстань між цибулинами збільшують до 2-3 см. Грядки, куди планується висадка вибірка потрібно заздалегідь підготувати, а грунт добре удобрити. Вони можуть бути як багаторядковими, так і стрічковими.

Для того щоб підвищити врожайність цибулі, великий вибірок бажано обрізати «до плічок». Крім того, замочування цибулин в теплій воді (не менше 35 градусів) протягом доби дозволяє скоротити період вигонки зелені приблизно на тиждень.

Так звана ступінчаста (з інтервалом в 10-15 днів) посадка вибірка або севка дозволяє забезпечити конвеєрне надходження зелені. Для цього теплицю можна поділити на кілька ділянок.

Перелік популярних сортів зеленої цибулі і їх особливості

Існує велике розмаїття сортів цибулі. Однак не від усіх можна отримати бажаний результат. Тому врожайність зеленої цибулі в теплиці напряму залежатиме не тільки від правильної посадки рослин і належного догляду за ними, але і від їх різновиди.

Як показала практика досвідчених садівників, найбільш рентабельними в плані бізнесу, високоврожайними і життєздатними є такі сорти:

  1. Зелена цибуля. Для культивування даного сорту не підходять кислі грунти. Це морозостійка рослина, яке виносить температуру до мінус 7 градусів. Багато його цінують за витончений запах і не зовсім звичайний смак. У такого лука є біла підстава, яке також вживається в їжу.

Вирощується даний цибулю на зелень в теплиці з насіння. Для того щоб цей сорт добре ріс, необхідно його регулярно поливати і прополювати. Для отримання високої білої ніжки, у міру зростання цибулі до його основи потрібно періодично підсипати грунт.

Фото цибулі-порею з довгою білою ніжкою.

  1. Лук-батун. Для вирощування даного сорту не потрібно багато ґрунту і його можна культивувати навіть на стелажах, розташованих в теплиці. Ця рослина відмінно себе почуває на відпрацьованому компості або на суміші піщаного ґрунту з перегноєм.

Посадковим матеріалом цієї рослини є так звані помилкові цибулини. Оскільки такий вид невибагливий до довжини дня, то його зручно культивувати взимку в опалювальній теплиці.

У жовтні посадковий матеріал цього сорту слід викопувати з відкритого грунту і приблизно протягом місяця зберігати в невеликій кількості землі. Оскільки у цибулі-батун невеликий період спокою, то вже в листопаді його можна розсаджувати в закритий грунт.

Лук-батун відрізняється хорошою врожайністю. Причому, чим ближче тепле временя року, тим термін його вигонки зменшується. Так, якщо його висадити в лютому, то цей термін складе всього два тижні.

Слід врахувати, що даний вид вимагає частого поливу і високої вологості повітря, яка повинна становити не менше 75%. Під час вигонки температурний показник теплиці слід підтримувати на рівні 15-16 градусів.

Фото цибулі-батун.

  1. Лук-слизун. Даний вид вважається самим стійким до морозів, досить скоростиглим і високоврожайних, так як у нього відсутня період спокою. Багато садівники побоюються його культивувати думаючи, що технологія його вирощування складна, через що цей сорт поки ще не досить поширений.

Насправді це помилкова думка, так як він завершує своє зростання лише з приходом сильних холодів. Лук-слизун має широкі і плоскі листя, які закруглені на кінці. На смак вони дуже ніжні, зі слабким часниковим запахом.

Фото листя цибулі-слизуна.

  1. Шніт-цибуля. Даний вид розмножується стовщеннями кореневища. У вегетативний період їх утворюється досить багато, завдяки чому отримати посадковий матеріал цього сорту зовсім нескладно. До кінця осені його слід викопати, а потім залишити в стані спокою приблизно на 3-3,5 тижні.

Після закінчення цього терміну матеріал можна висаджувати в закритий грунт. Для того щоб рослини прокинулися, їх необхідно полити теплою водою. Її температура повинна бути дорівнює приблизно 35-40 градусів. Якщо такий лук вирощується в ящиках, то шар грунту не повинен бути менше 10 см.

Існуюча інструкція по вирощуванню даного виду цибулі говорить, що при проростанні паростків температура в приміщенні повинна становити десь 22 градуси, а в період формування пір'я - 18 градусів. До того ж, шніт-цибуля є дуже світлолюбна рослина, тому, для того щоб пір'я мали гарну форму, в теплиці має бути достатньо світла.

Поливати його потрібно регулярно. Однак цей сорт не любить перезволоження грунту, показник вологості якої не повинен перевищувати 80%. Краще, якщо поливання буде проводитися порційно. Достатня вологість повітря для такої рослини - 65-70%.

На весь процес вигонки витрачається зазвичай від 3 до 6 тижнів, після чого пір'я можна зрізати, а коріння залишити для дозрівання наступного врожаю. Словом, це відмінний варіант для вигонки цибулі в зимовий та осінній період.

Фото шніт-цибулі (резанец).

  1. Лук-шалот. Батьківщиною цього сорту є Середземномор'ї. Це посухостійка рослина, пір'я якого мають тонким ароматом і гострим смаком. Воно влаштовано подібно часнику: в загальну єдину оболонку об'єднані кілька невеликих цибулинок.

Розмноження у цибулі-шалот вегетативне. Завдяки цьому є високий показник врожайною маси до кількості посадкового матеріалу, яким у даного сорту цибулі є складна цибулина. Її при посадці ділять на 3 і більше частин.

Даному рослині властиво сильно розростатися, через що відстань між посадковим матеріалом повинно бути близько 15 см. Посадку цибулі-шалот можна виробляти і восени, і навесні.

На фото зображені цибулини ріпчастої сорту і цибулі-шалот.

  1. Багатоярусний цибуля. Даний сорт культивують на одному місці не більше 5 років. Його посадка проводиться за допомогою цибулин, які беруться з першого або другого ярусу. Їх слід висаджувати відразу ж, після появи на денці бульбочек корінців або кореневих горбків. Ця рослина любить добре удобрений грунт.

Багатоярусний сорт цибулі.

висновок

Таким чином, правильний вибір сорту цибулі для вигонки пера під особливості вашої теплиці, а також своєчасний полив, розпушування грунту і хороше освітлення дозволять отримати високий урожай зелені.

Навіть невеликий парник може не тільки забезпечити вашу сім'ю цінним продуктом, але і принести додатковий дохід. Ще більше цікавого можна вивчити в відео в цій статті.

Отже, як виростити зелений лук в теплиці взимку, восени і в іншу пору року?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама