Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Все про вирощуванні помідорів і здобутті хорошої врожаю.

  1. Загальні відомості про рослину
  2. Земля для розсади
  3. вирощування розсади
  4. підготовка насіння
  5. Ємності для розсади
  6. посадка насіння
  7. пікіровка розсади
  8. Підготовка грядок і висадка розсади
  9. Про поливі і підгодівлі томатів
  10. підв'язка томатів
  11. Збір врожаю
  12. сорти помідорів
  13. Сорти помідорів для вирощування у відкритому грунті
  14. Кращі сорти помідорів для вирощування в теплицях
  15. Вирощування помідорів в бочках і відрах
  16. Вирощування томатів на гідропоніці
  17. Вирощування помідорів в квартирі
  18. Технологія вирощування помідорів за способом Маслова
  19. Головні особливості вирощування томатів
  20. Вирощування помідорів в теплиці. Відео

Як правильно вирощувати помідори

Для досягнення успіху в справі вирощування помідорів (або, кажучи науковою мовою, томатів) і отримати хороший урожай, слід підходити до цього процесу, озброївшись теоретичними і практичними знаннями. У Росії ця культура вирощується всього кілька сотень років, і далеко не всі загальноприйняті знання про фізіології та анатомії цієї рослини відповідають істині.

«Салат краси» - рукола . Все про вирощуванні і догляді за екзотичною рослиною.

Як правильно купити рослина і не розчаруватися ви знайдете по засланні .

В даній статті здійснена спроба систематизувати знання садівників і городників про все, що стосується вирощування томатів в нашій країні.

Загальні відомості про рослину

Томат є рослиною з сімейства пасльонових, плоди томата називають помідорами, тип плоду з ботанічної точки зору - ягода. Довгий час помідори вважалися овочами, але в 2001 році спеціальним рішенням Євросоюзу прийнято рішення вважати їх фруктами.

Родина томата - Південна Америка. У Росії помідори з'явилися в 18 столітті. Спочатку вирощувалися як декоративну рослину, пізніше були відкриті кулінарні властивості томатів.

У помідорах містяться:

  • глюкоза, фруктоза
  • вітаміни
  • мінеральні солі
  • кислоти органічного походження
  • антиоксиданти

Обробляти культуру в садах і городах в Росії почали повсюдно трохи більше 100 років тому.

Земля для розсади

Грунт для розсади помідорів повинна бути поживною, непроникною для повітря і має оптимальну кислотно-лужну середу (pH близько 6,5). В землі для розсади не повинно бути бактерій, бур'янів і шкідників. Готувати грунт краще з осені. Її оптимальний склад:

  • 1 частина лісової або городньої грунту
  • 1 частина перегною
  • 1 частина піску

Все це потрібно добре просіяти, і на 1 відро такої суміші додати 200 гр дрібної золи і 100 гр товченої яєчної шкаралупи.

Землю гарненько перемішати і пропарити на відкритому вогні.

вирощування розсади

підготовка насіння

Насіння потрібно ретельно відсортувати (піддати калібрування), вибираючи великі, неушкоджені і мають правильну форму. Найкраще для розсади насіння підходять насіння минулорічного врожаю, тому слід подбати про насіння завчасно, вибравши для цього кілька стиглих і великих плодів в кінці осені.

Якщо ви купуєте насіння в магазині, звертайте увагу на термін придатності. Чим насіння молодше, тим вони краще зійдуть.

Попередньо, перед посадкою, можна прогріти насіння лампою.

Ємності для розсади

Висаджувати насіння краще в дерев'яні, спеціально виготовлені для розсади невеликі ящики, які зручно уміщаються на підвіконнях або верандах. Можна використовувати фотокювети.

посадка насіння

Перед посадкою найкраще провести 2-3 добове замочування насіння в марлевій серветці, а потім - для загартовування - помістити на добу в холодильник (звичайно, не в морозильну камеру).

Поживний грунт для висадки насіння слід завчасно помістити в тепло, а потім полити слабким розчином марганцю. На ущільнити після поливу землю прямо на поверхню слід розкласти томатні насіння в кілька рядів на відстані 1-2 см один від одного (між рядами відстань - 3 см). Потім присипати їх шаром грунту товщиною 2 см і накрити плівкою.

Найкраще насіння проростає при температурі 25-30 градусів. Як тільки з'являться сходи, потрібно близько 6 днів підтримувати температуру близько 12-15 градусів, потім знову підвищити її до 20-25. На ніч рослини можна виносити на балкон або прохолодну веранду, щоб загартувати їх.

Оптимальні терміни для висадки розсади - кінець лютого - початок березня. Так як томати - це рослини довгого дня, слід продовжувати їх світловий день за допомогою лампи до 12-14 годин.

пікіровка розсади

До пікіровки (розсадження насіння в окремі горщики або стаканчики), розсаду поливають мало. Після того, як у рослин з'являється другий лист, їх слід розсадити по окремих ємностей, вибираючи паростки з листами правильної форми і рівними стеблами. Пересаджувати рослини слід за допомогою вилки, намагаючись не пошкодити коріння. У стаканчики з землею добре б додати трошки суперфосфату, а після посадки рослини злегка присипати грунт золою.

У міру зростання розсади доцільно пересадити її ще раз (або навіть 2) в ємності більшого розміру.

Підготовка грядок і висадка розсади

У деяких районах Росії розсаду краще висадити не відразу в садово-городній грунт, а спочатку в теплицю (якщо, звичайно, така є в наявності).

Висадку розсади слід проводити на початку червня, коли мине загроза заморозків. Виробляти висадку на грядці краще в безвітряну погоду. В ідеалі грядки для помідорів краще робити в самому сухому і сонячному місці городу. Особливо добре рослинам буде близько південної стіни будинку (найкращий варіант, якщо стіна біла, тоді вона буде добре відбивати сонячне світло). Поруч з помідорами не повинен рости картопля, інакше томати можуть бути заражені фітофторою.

Грунт під томати слід підготувати ще з осені, внісши в неї органічні добрива, вапно і суперфосфат. Навесні ж грунт потрібно тільки звільнити від бур'янів, перекопати і розпушити. Можна додати в неї трохи азоту та калію (по 15-20 гр на кв. Метр).

На рівній грунті рослини розміщуються рядами. Відстані між рядами - 60-70 см, між рослинами 20-30 см. Лунки викопуються розміром 40 на 40 см, глибина лунок - на штик лопати. У лунку засипається перегній, 50 гр золи і ретельно перемішується.

Розсада повинна бути викопана з парника або розсадних ємностей безпосередньо перед посадкою. У день посадки рослини слід рясно полити, а потім 10-12 днів краще не поливати взагалі.

Про поливі і підгодівлі томатів

Поливати помідори занадто часто не потрібно, достатньо робити це раз на тиждень, але досить рясно. Більше уваги слід приділяти підгодівлі томатів. Першу підгодівлю можна робити вже через 10 днів після висадки. Для підгодівлі гній розводять з водою (співвідношення 1 до 10), наполягають близько доби і поливають рослини з розрахунку 2-3 літри на кожне.

підв'язка томатів

Після того, як помідори висаджені, їх потрібно підв'язати до міцного і гладкому колу (1-1,5 м. Заввишки). Не слід підв'язувати їх туго, а краще зробити вільну перев'язь у вигляді вісімки. Дозрілі плоди також можна зміцнювати на стеблах в подобах маленьких гамаків, тоді сила рослин буде йти не на утримання плодів, а на їх дозрівання.

Збір врожаю

Для того, щоб на кожному кущі визріло якомога більше великих помідорів, потрібно знімати ледь почали встигати плоди.

За пару тижнів вони прекрасно дозріють на підвіконнях і на смак не поступатимуться тим, які визріли на кущах. Зривання ледь почали червоніти плодів дає можливість тим томатам, які ще зелені, швидше набирати сік.

Сибірські садівники вважають, що в серпні вранці починає випадати холодна роса, згубно впливає на плоди томатів, тому починають знімати помідори вже до цього терміну, незалежно від того, почали вони червоніти чи ні. Можливо, небезпека від холодної роси дещо перебільшена. Дійсним сигналом до збирання врожаю служить пожовтіння і засихання листя рослини в кінці літа.

сорти помідорів

Існують скоростиглі, середньостиглі і пізньостиглі сорти помідорів. Класифікація говорить сама за себе - вибір сортів здійснюється в залежності від регіону і тривалості теплого періоду року. Слід враховувати також, що скоростиглі сорти потребують меншому обсязі поливу, ніж середньостиглі і пізньостиглі. У двох останніх груп плоди, як правило, більший і потребують більшого обсягу вологи.

Сорти помідорів для вирощування у відкритому грунті

Кращими сортами для відкритих грунтів визнані наступні:

  • Олександр
  • Алпатьева
  • Благовіст
  • бичаче серце
  • водоспад
  • Демидов
  • де Барао
  • делікатес засолювальний
  • Пошук
  • султан
  • тигровий
  • Чудо світу

Кращі сорти помідорів для вирощування в теплицях

Створивши в теплиці сприятливі умови, можна скоротити період дозрівання плодів до 20 днів. Найкращими для теплиць, тобто самими ранньо-дозрівають вважаються сорти:

  • Ярило
  • дружок
  • Джина
  • Фунтик
  • кавалер
  • червоні щічки
  • Скорпіон

Вирощування помідорів в бочках і відрах

Цей спосіб вирощування томатів не так поширений, але до нього можна вдатися, якщо у городника обмежена площа для посадки. для цього підійде бочка ємністю в 200-300 літрів з пророблену в ній отворами для стікання води.

Дно у бочки слід видалити. Вирощування в бочках дозволяє заощадити площа посадки в 5-10 разів.

Помідори в відрах вирощуються приблизно таким же способом, як і в бочках. У ємностях проробляються отвори для стоку води, наповнюються підготовленої живильним грунтом і встановлюються в неглибокий рів, викопаний в землі. Переваги такого способу в тому, що помідори дозрівають швидше, так як земля в металевих відрах швидше прогрівається. Також помідори в відрах зручніше підгодовувати і поливати.

Сорти для вирощування в бочках і відрах підходять практично будь-які, але перевагу краще віддати не надто великоплідних.

Вирощування томатів на гідропоніці

Цей спосіб дає урожай круглий рік незалежно від сезону. Головне в цій справі - це підібрати відповідний живильний розчин, який повинен надходити до кореневої системи 2-3 рази на добу. Гідропоніка цілком дозволяє забезпечити рослинам всі необхідні для харчування речовини і елементи.

Для гідропоніки підходять такі гібридні сорти, як Гаврош, Аляска, Дружок і Бон Апетит.

Вирощування помідорів в квартирі

Для вирощування томатів в домашніх умовах слід вибирати низькорослі сорти: їх коренева система зазвичай менш потужна і не вимагає глибокого грунту. Плоди цих томатів не надто великі, але на смак майже не поступаються іншим сортам. У кімнаті на підвіконні такі рослини можуть витягуватися до 40 см, але стовбур їх настільки потужний, що ніякої підв'язки таким сортам не потрібно. Будинки також дуже добре ростуть популярні на сьогоднішній день помідори черрі.

До «квартирним» сортам помідорів відносяться «Балконне диво», «Рубін», «Японський кімнатний сорт» та інші.

Технологія вирощування помідорів за способом Маслова

В кінці 20 століття житель Підмосков'я Ігор Маслов запропонував новий метод вирощування томатів.

Суть його в тому, що помідори висаджуються в ґрунт лежачи, чим досягається більш висока врожайність з одного куща.

Для того, щоб посадити томати таким способом, розсада укладається в борозну вертикально (обов'язково з півдня на північ), при цьому закопується (шаром землі в 10см) не тільки корінь, але ще і більше половини стебла з попередньо віддаленими листям.

На засипаній частині стебла швидко з'являються додаткові корені, які сприяють більш повноцінному харчуванню рослини, причому ці коріння навіть перевершують за потужністю основні.

Головні особливості вирощування томатів

У висновку для початківців городників сформулюємо три основних правила вирощування помідорів:

  • Це теплолюбні рослини (згадайте про їх походження), і чим більше вони отримують сонячного тепла, тим краще ростуть. Оптимальна температура для пророста насіння і цвітіння самих рослин - 20-25 градусів. Заморозки і температура нижче 10 градусів гублять цю рослину.
  • Помідори стійкі до посухи і не люблять зайву вологість грунту. Не перестарайтеся з поливом томатів. У перші 1-2 тижні після висадки розсади в грунт краще взагалі їх не поливати (крім поливу відразу після посадки в грунт).
  • Помідори добре реагують на добрива. Внесення фосфорних і калійних добавок в грунт значно підвищують врожайність. Можна також скористатися народним способом - перед посадкою в грунт додати в кожну лунку по столовій ложці звичайної пічної золи.

І пам'ятайте, вирощування помідорів вимагає терпіння і уважності. Клімат більшості регіонів Росії не особливо сприяє вирощуванню томатної культури, тому дачникам і городникам слід звертати пильну увагу до погодних умов. Не поспішайте з висадкою розсади і загартовуйте її на перших етапах її росту.

Вирощування помідорів в теплиці. Відео

)

Розкажи друзям!
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама