Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як правильно підв'язувати помідори в теплиці

  1. способи підв'язки
  2. Як підв'язувати томати
  3. виготовлення шпалер
  4. Висновки, відгуки, поради

Кожна городня культура вимагає особливого до себе ставлення. Схема «посіяв - полив - зняв урожай» працює в дуже рідкісних випадках, і томати - не виняток. Ця культура досить критично ставиться до періодичності та якості поливу, до своєчасно внесених добрив, до догляду за бадиллям і підв'язці. Причому остання умова стосується не тільки отримання врожаю, але і його збереження.

У питанні необхідності підв'язування томатів між городниками виникають часті суперечки. Перша група вважає, що цей процес - втручання в природну природу і знижує шанси вкоренитися підв'язати рослині і не гарантує хороший урожай. Друга група наполягає на необхідності такої процедури, оскільки знімає навантаження з крихкого стовбура томата і запобігає пошкодженню плодів. Істина, як водиться, десь посередині.

Приклад способо підв'язки помідорів до кілочка

Рекомендуємо прочитати: кращі сорти томатів на 2016 рік

У підв'язці не потребують тільки низькорослі скоростиглі сорти. У більшості випадків це сорти відкритого грунту:

  • Северянин,
  • Суб-Арктик Пленті,
  • Снігур,
  • Москвич,
  • Невські,
  • Фонтанка,
  • бурштинові,
  • Полярний і т.д.

Такі сорти, хоча і є середніми за кількістю врожаю, рідко вирощують в теплицях. В основному вибір робиться на користь рясно плодоносних сортів, переважно високорослих. Це обґрунтовано і доцільно - на невеликій ділянці грунту можна отримати більш рясний урожай. До числа таких сортів відносяться:

  • Грибне козуб;
  • Рожевий цар;
  • Мідас;
  • Яскраво-червоний мустанг;
  • Мандаринка;
  • Медовий спас;
  • Південний загар і т.д.

Всі ці сорти відрізняються високими ліановідний стволами, довжина яких сягає 5 метрів. Велика кількість бічних гілок і тривалий період плодоношення забезпечують таку високу популярність зазначених сортів. При цьому обов'язковою умовою є підв'язка до шпалери (опор).

Відео: Як подвязатель помідори в теплиці без вузлів супер швидко

Для чого взагалі рекомендують проводити підв'язку томатів у теплиці:

  1. Велика кількість плодів може зламати рослину.
  2. Поливати кущ слід строго під корінь, уникаючи попадання води на листя і квіти. Що лежить на землі кущ так полити практично неможливо.
  3. Правильне пасинкування (позбавлення від бічних пагонів) можна провести тільки при підв'язати кущі, коли є кругової доступ.
  4. Що лежать на землі плоди піддаються атаці комах і шкідників, а також уражуються фітофторозом.
  5. Оптимальна посадка становить 3-5 кущів на 1 кв.м.м. Тільки за умови своєчасної підв'язки все кущі будуть здоровими і почнуть вчасно плодоносити.
  6. Це просто зручно - доглядати, вносити добрива, знімати урожай і т.д.

способи підв'язки

Відразу відзначимо, що всі наведені нижче способи і рекомендації стосуються як тепличних культур, так і вирощених на відкритому грунті. Немає ніякої різниці ні в типі підв'язки, ні в обраному матеріалі. Важливо розуміти принцип роботи і робити це дуже акуратно, щоб не пошкодити рослину.

Для підв'язки потрібні наступні матеріали:

  • металеві прути або дерев'яні кілки (до 1 метра);
  • перев'язувальний матеріал;
  • линва або дріт.

Якщо мова йде про вирощування томатів в промислових обсягах, має сенс використовувати т.зв. шпалери (див. малюнок), які дозволяють підв'язувати синхронно і на одну площину кілька кущів.

Також зручно користуватися подвязчіком. Це спеціальне пристосування, що дозволяє одним рухом оповити опору і стебло. Принцип роботи нагадує степплер, де замість скоби використовується стрічка. Це ж пристрій використовується і при підв'язці винограду і гарбузових культур.

Це ж пристрій використовується і при підв'язці винограду і гарбузових культур

Як правильно зробити підв'язку помідор в теплиці

У разі підв'язки кущів для особистого вживання, має сенс використовувати просто тканинний перев'язувальний матеріал, який не травмує рослина. Це повинні бути смужки тканини шириною не менше 4 см, якими дуже акуратно зобов'язується кущ і опора за схемою «8». Єдина незручність такого процесу полягає в тому, що доведеться як мінімум 2 рази перев'язувати в міру зростання куща.

Деякі садівники використовують капроновое полотно, яке здатне «пережити» кілька сезонів.

Якщо ви віддаєте перевагу використовувати капрон або тканину повторно, перед тим як підв'язувати кущі, обробіть розчином господарського мила. Для цього досить намилити тканину або капрон і залишити на годину-півтори. Після сполоснути і висушити.

Можна придбати пристосування для підв'язки з власником кистей. Замість тканини або линви для фіксації використовуються широкі кліпси з закругленими краями, які не завдають стеблах ніякої шкоди.

Як підв'язувати томати

Вибір способу залежить від сорту, обсягу плодоношення і кількості кущів.

Найпростішим і тому доступним є використання окремих опор (колів) для кожного куща. Використовувати можна будь-який доступний матеріал, аж до обрізків руди і арматури. Єдина умова - довжина повинна перевищувати на 20-30 см кінцеву довжину куща.

Єдина умова - довжина повинна перевищувати на 20-30 см кінцеву довжину куща

Підв'язані томати отримують більше сонячного світла і тепла, тому краще ростуть

Спосіб підв'язки - на відстані 5-8 см від стебла вбиваєте прут в землю і підв'язують кущ. Протягом періоду плодоношення знадобиться ще як мінімум 1-2 рази перев'язувати, відповідно, для дорослого куща необхідна додаткова підв'язка одній руці.

Індивідуальна підв'язка рекомендується тільки для среднерослих сортів. Урожай високих сортів може завалити опору, що призведе до пошкодження куща.

Використання шпалер є більш прийнятним для високорослих сортів, більш того, така опора дозволяє розвивати додаткові пагони і збільшувати урожай.

виготовлення шпалер

Вбиваєте металеві кілки на відстані 30 см один від одного і на глибину 15-20 см. Висота шпалер повинна підбиратися з розрахунку на 20-30 см вище крайньої точки вже дорослого куща. Натягаєте між прутами дріт або линву (див. Малюнок).

Пристрій шпалер для томатів

Коли рослина досягає перших двох нижніх рядів шпалер, дуже обережно просмикуєте крізь них за принципом «штопання», і далі по мірі зростання куща вплітаються і бічні пагони. Уже плодоносні кисті підв'язують до шпалери або дроті за допомогою пластикових кліпс. Можна передбачити невеликі гачки, товщина яких не дозволить пошкодити рослину.

Шпалерний спосіб підтримки томатів дає можливість розвивати і бічні пагони, збільшуючи врожайність кожного куща.

Особливою популярністю користуються лінійні шпалери, коли між двома кілками на відстані 30-40 см натягується тільки один ряд дроту поверху. Від дроту до кущі натягується мотузка, навколо якої обвивається рослина в міру збільшення зростання. Цей спосіб також передбачає пасинкування, оскільки можна розвивати тільки один основне стебло.

Висновки, відгуки, поради

Всі зазначені вище способи досить популярні серед городників. Який з них використовувати - вирішувати вам. Для того, щоб правильно вибрати, враховуйте ріст рослини, його оптимальну врожайність і умови (теплиця або відкритий грунт).

Пам'ятайте, підв'язки не потребують тільки середньорослі скоростиглі культури.

А якщо ви вирішили відмовитися від пасинкування, вибирайте шпалерний спосіб підв'язки.

Відео: Швидка і правильна підв'язка томатів у теплиці

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама